Inlägg från: Embla twopointoh |Visa alla inlägg
  • Embla twopointoh

    Vem tog större delen av föräldraledigheten?

    Det har varit olika. För vissa barnen tog jag nästan ut alla dagar, för andra är det min man som tagit ut nästan alla, någon har vi delat i princip helt lika på. Det har berott på vilka omständigheterna varit och vad som passat bäst.

  • Embla twopointoh
    Tow2Mater skrev 2021-02-27 14:48:28 följande:
    Flera orsaker, t ex

    Det handlar om barnets rätt till bra kontakt/anknytning till båda sina foräldrar, vilket till stor del skapas den forsta tiden.

    Det handlar om skattepengar, där man kan ha åsikter om hur de används. En massa extra pengar slosas idag på sk "jämställdhetsarbete", så det kan vara frustrerande att se hur många samtidigt befäster det gamla inrutade "kvinnan vid spisen" systemet i sina handlingar. Och deras beteende i sin tur påverkar samhället, om alla skulle ta sitt ansvar att agera jämställt, skulle samhällets normer ändras snabbare i rätt riktning.

    Det handlar om hur en stor del av de främst kvinnor som tar all ledighet senare påverkas negativt av detta, i form av 'kvinnofällan', med mindre mojlighet till egen forsorjning om forhållandet går snett. Vilket i sin tur påverkar skattebetalare i form av kostnader (socbidrag) och barnen i form av psyksik påfrestning att leva i destruktiva familjer där foräldrarna inte har råd att separera fast de kanske borde.

    Det handlar om hur en del män, pga av att samhällets normer inte ändras tillräckligt snabbt pga orsaker nämnda ovan, inte klarar av/orkar/anser det lont pga bråk (hemmavid eller på jobbet) att stå upp mot mamman som "kräver" all ledighet, fast de själva skulle vilja, och har rätt att, vara lediga.

    Det var bara några, finns säkert fler orsaker.
    Att vårt samhällssystem gör att en kvinna som vill/är hemma de första åren förlorar ekonomiskt på det (och ses som könsförrädare av 50/50-ivrarna) är inget argument för att vuxna, normalbegåvade människor ska tas ifrån deras rätt till självbestämmande.

    Känner du till jämställdhetsparadoxen? Man har nämligen sett att ju mer fritt ett samhälle är (alltså i princip att män och kvinnor är fria att välja yrke och livsstil efter sin egen vilja), ju mer följer befolkningen de så kallade könsnormerna. Det antyder att könsnormer ligger i den mänskliga naturen. Jämställdhetstanken låter kanske fint, men man försöker med jämställdhetspolitik passa in en fyrkant i ett runt hål.

    Ett fritt samhälle i ordets rätta bemärkelse är alltså ett där individen är fri att bestämma hur denne vill leva sitt liv, oavsett om det är att följa normen eller bryta mot den, utan repressalier från staten eller samhället
  • Embla twopointoh
    Tow2Mater skrev 2021-02-27 16:16:56 följande:
    Ingenting är fritt när det handlar om subventionerat leverne på skattepengar. Det handlar bara om olika grad av valfrihet.
    Då kanske man skulle se över systemet istället för att genom lagstiftning tvinga in folk i en form som inte passar i hop med den mänskliga naturen? Jämställdhet handlar om, eller borde handla om, att män och kvinnor ska ha samma förutsättningar att till exempel kunna välja hur de vill leva, inte att allt ska vara 50/50. Att tycka att en persons kön är en viktig del av hur den personen ska leva är inte att vara för jämställdhet.
  • Embla twopointoh
    Tow2Mater skrev 2021-02-27 18:11:52 följande:
    De skulle ges samma förutsättningar genom att ha lika många betalda fl dagar var. Det är oberoende av kön. Och det är så långt staten kan definiera det. 

    Sen att en del har specifika jobb som lättare kan anpassas än andra, är ju inte statens sak.

    Vad den "mänskliga naturen" är, och om det ens är eftersträvansvärt idag, är ju en helt annan diskussion.
     Det är statens sak att göra ett system som inte förfördelar vissa grupper på det sättet, om man nu ska ha betald föräldraledighet över huvud taget, det vill säga. Kanske vore det bättre att sänka skatterna så att folk har mer över i plånboken, minska byråkratin som följer på lagstiftningen avsevärt, så att fler kan välja att leva sitt liv som de vill, än att först skapa ett system där man har svårt att klara sig på en lön och sedan med hjälp av subventioner och bidrag tvinga folk att anpassa sig till en ideologi som motsäger erfarenheter och forskning.
  • Embla twopointoh
    Anonym (Mamma) skrev 2021-02-27 18:32:38 följande:
    Ingen tvingas ju vara hemma? Barnet kan ju gå på förskola om inte pappan vill vara hemma, eller så kan man spara pengar och bekosta föräldraledigheten själv om man så önskar.

    Föräldraledigheten är rimligtvis till för barnet, som har rätt till att knyta an till båda föräldrarna. SÅ stor uppoffring är det inte att vara föräldraledig några månader. Pappor kan lätt göra det.
    Alla har inte jobb där det bara är att ta ledigt några månader, småföretagare till exempel. Eller tycker du det är vettigt att behöva offra sitt företag och framtida försörjning?

    Dessutom säger studier att det inte är bra för små barn att börja på förskola för tidigt, så i princip offras i sådana fall barnen på jämställdhetens altare.

    Alla har inte möjlighet att spara den typen av summor innan de får barn, eller så är graviditeten inte planerad. Ska dessa föräldrar då behöva göra abort?
  • Embla twopointoh
    Anonym (Mamma) skrev 2021-02-27 18:37:40 följande:
    Man får enligt lag inte missgynna Nikon pga föräldraledighet, så det finns ingen anledning att strunta i det ansvaret för rädsla av att nästanästas i karriären senareläggs något.

    Och är man så himla lyckad och karriärsorienterad kan man ju gott spara pengar och bekosta föräldraledigheten som mamman tar ur egen ficka.
    Dina resonemang brister i verklighetsuppfattning. Rejält. För det första så missgynnas föräldralediga på vissa arbetsplatser, men givetvis sker det under någon annan förevändning. För det andra är inte alla graviditeter planerade så långt i förväg att man hunnit spara.
  • Embla twopointoh
    Anonym (Mamma) skrev 2021-02-27 18:56:25 följande:
    Konstigt att så många kvinnor lyckas när inte männen gör det. Känner flera kvinnliga småföretagare som löst det, både under graviditeten och med bebis, men män verkar detju inte funka för.

    Sen behöver man ju inte vara ledig flera månader i streck. Det går att göra så att båda jobbar deltid och är lediga deltid.

    Småbarnen offras inte på någon jämställdhetens altare, utan pga föräldrars behov av självförverkligande.

    Abort får man ju göra om man vill.. ibland funkar det ju inte att ha barn vid en viss tidpunkt i livet och då kanske man väljer att avsluta en oplanerad graviditet.
    Självklart beror det på vilket typ av företag om det funkar eller inte. Mer än så kan jag inte säga om din bekantskapskrets, då jag ingenting vet om det.

    Beror återigen på typ av jobb.

    Jo, om alternativet till förskola är att föräldrarnas ekonomi inte går i hop, då offras barnen på jämställdhetens altare. Naturligtvis finns det barn som offras för att föräldrarna är själviska, men det var inte det vi pratade om här.

    Antingen vill du inte förstå min poäng, eller så kan du inte, och oavsett är det lönlöst att fortsätta.
  • Embla twopointoh
    Anonym (Grattis Sverige) skrev 2021-03-01 05:58:56 följande:
    Du får lov att gå hemma hela ditt liv om du vill. Ingen förbjuder dig. Det är bara så att om andra ska betala dig för att gå hemma så måste det finnas en begränsning.

    Jag och maken var hemma samtidigt ett halvår, sedan tog jag ett halvår själv sedan tog han 7 månader själv. Inga problem alls. Vi var båda hemma lika länge! Mår man psykiskt dåligt så är det bara en större anledning till att man inte bör ta hand om en bebis själv..
    Den synen är en grov förenkling av verkligheten. Om man inte har råd att vara hemma på grund av höga skatter, byråkratiska regler som försvårar/omöjliggör etc, då har vi faktiskt inte alls den valfrihet som du vill påskina.
Svar på tråden Vem tog större delen av föräldraledigheten?