• Tow2Mater

    Vem tog större delen av föräldraledigheten?

    LillaFågelSvart skrev 2021-02-27 13:51:22 följande:
    Varför inte bara låta folk göra som dom vill utifrån vad som passar dom bäst, utan att döma?
    Flera orsaker, t ex

    Det handlar om barnets rätt till bra kontakt/anknytning till båda sina foräldrar, vilket till stor del skapas den forsta tiden.

    Det handlar om skattepengar, där man kan ha åsikter om hur de används. En massa extra pengar slosas idag på sk "jämställdhetsarbete", så det kan vara frustrerande att se hur många samtidigt befäster det gamla inrutade "kvinnan vid spisen" systemet i sina handlingar. Och deras beteende i sin tur påverkar samhället, om alla skulle ta sitt ansvar att agera jämställt, skulle samhällets normer ändras snabbare i rätt riktning.

    Det handlar om hur en stor del av de främst kvinnor som tar all ledighet senare påverkas negativt av detta, i form av 'kvinnofällan', med mindre mojlighet till egen forsorjning om forhållandet går snett. Vilket i sin tur påverkar skattebetalare i form av kostnader (socbidrag) och barnen i form av psyksik påfrestning att leva i destruktiva familjer där foräldrarna inte har råd att separera fast de kanske borde.

    Det handlar om hur en del män, pga av att samhällets normer inte ändras tillräckligt snabbt pga orsaker nämnda ovan, inte klarar av/orkar/anser det lont pga bråk (hemmavid eller på jobbet) att stå upp mot mamman som "kräver" all ledighet, fast de själva skulle vilja, och har rätt att, vara lediga.

    Det var bara några, finns säkert fler orsaker.


  • Tow2Mater
    Embla twopointoh skrev 2021-02-27 15:36:02 följande:
    Att vårt samhällssystem gör att en kvinna som vill/är hemma de första åren förlorar ekonomiskt på det (och ses som könsförrädare av 50/50-ivrarna) är inget argument för att vuxna, normalbegåvade människor ska tas ifrån deras rätt till självbestämmande.

    Känner du till jämställdhetsparadoxen? Man har nämligen sett att ju mer fritt ett samhälle är (alltså i princip att män och kvinnor är fria att välja yrke och livsstil efter sin egen vilja), ju mer följer befolkningen de så kallade könsnormerna. Det antyder att könsnormer ligger i den mänskliga naturen. Jämställdhetstanken låter kanske fint, men man försöker med jämställdhetspolitik passa in en fyrkant i ett runt hål.

    Ett fritt samhälle i ordets rätta bemärkelse är alltså ett där individen är fri att bestämma hur denne vill leva sitt liv, oavsett om det är att följa normen eller bryta mot den, utan repressalier från staten eller samhället
    Ingenting är fritt när det handlar om subventionerat leverne på skattepengar. Det handlar bara om olika grad av valfrihet.
  • Tow2Mater
    mari123 skrev 2021-02-27 16:25:05 följande:
    VA? Hur menar du?
    Alla statliga subventioner och formåner som betalas med skattepengar, inklusive fl-ledighet, kommer med vissa krav på individerna som mottar dessa. Det är inte helt fritt. Kraven kan variera efter vilken lagstiftning som gäller for tillfället.

    Vill du ha frihet - sluta jobba, var ledig hur länge du vill, och lev på sparpengar, självodling eller liknande. Inte betald fl-ledighet.
  • Tow2Mater
    LillaFågelSvart skrev 2021-02-27 16:58:46 följande:
    Suck.. Så kvinnor som vill vara hemma med sina barn länge ska få samhällets problem med jämställdhet på sina axlar? Vi ska alltså rädda världen från mansbebisar? Inte nog med att vi är osmarta och att folk tycker synd om oss, jösses vilket ansvar vi får ovanpå detta...

    VI, som i jag och min sambo, väljer att dela upp föräldraledigheten såhär för att det passar OSS bäst. VI har gemensamt diskuterat fram en lösning för OSS. Du menar alltså att jag ska avstå min efterlängtade, långa föräldraledighet som JAG SJÄLV TILLSAMMANS MED MIN PARTNER har beslutat om för att se till att vi inte har någon kvinnofälla i samhället?

    Snälla, låt människor lösa detta inom sina respektive relationer. Vill kvinnor dela lika eller inte vara föräldralediga alls får dom väl ta den diskussionen med sin partner. Lägg inte över det ansvaret på oss andra som faktiskt gör ett aktivt val att ta merparten av ledigheten.
    Själv hoppas jag på att det lagstiftas om 50/50 fördelning av dagarna. Det är en helt jämställd och könsneutral fördelning. Sen får varje familj göra hur de vill efter de förutsättningarna.
  • Tow2Mater
    Limeblad skrev 2021-02-27 17:28:03 följande:
    Isåfall skulle reglerna om att skydda SGI behöva ändras (tycker jag). Vi kommer inte dela fullt 50/50 i tid. Förmodligen 12/10 månader så 55/45. Min man som kommer vara föräldraledig som nr två kommer behöva ta ut fem dagar i veckan för att skydda SGI, dvs 216 dagar. Vi vill kunna vara lediga även under förskoletiden, så jag kommer kunna ta ut kanske 2 dagar i veckan så typ hälften så många dagar som han trots att jag är hemma längre. Att dela dagar 50/50 med dagens system tycker jag missgynnar kvinnor som i högre grad är föräldraledig först och därmed kan spara dagar för familjens skull.
    Naturligtvis skullle det vara andra saker som måste justeras och ändras i samband med en sån lag, for att det ska fungera. Men tyvärr är vi inte där ännu där detta diskuteras.
  • Tow2Mater
    Embla twopointoh skrev 2021-02-27 17:51:05 följande:
    Då kanske man skulle se över systemet istället för att genom lagstiftning tvinga in folk i en form som inte passar i hop med den mänskliga naturen? Jämställdhet handlar om, eller borde handla om, att män och kvinnor ska ha samma förutsättningar att till exempel kunna välja hur de vill leva, inte att allt ska vara 50/50. Att tycka att en persons kön är en viktig del av hur den personen ska leva är inte att vara för jämställdhet.
    De skulle ges samma förutsättningar genom att ha lika många betalda fl dagar var. Det är oberoende av kön. Och det är så långt staten kan definiera det. 

    Sen att en del har specifika jobb som lättare kan anpassas än andra, är ju inte statens sak.

    Vad den "mänskliga naturen" är, och om det ens är eftersträvansvärt idag, är ju en helt annan diskussion.
  • Tow2Mater
    Anonym (Gör om) skrev 2021-02-28 19:26:57 följande:
    Ja och varför är det så? Jo för att pappor slipper ta ansvar! Nej man är inte en lika delaktig förälder när man arbetar som när man är föräldraledig.
    Menar du också att fsk-personalen då är mer delaktig än vad foräldrarna är om båda foräldrarna jobbar?

  • Tow2Mater
    Mimosa86 skrev 2021-02-28 21:10:01 följande:
    Problemet är om en av föräldrarna inte kan tänka sig föräldraledighet och låter sina dagar frysa inne och ett barn tvingas börja förskola mycket tidigare än barnet är moget för. Det skulle ju också innebära en enorm belastning för förskolepersonal etc, dvs en förflyttningar av föräldrars ansvar till kommunen om 50% av dagarna frös inne.

    Då skulle man ju behöva höja ersättningen så att dessa 50% ändå täcker upp för iaf ett år av föräldraledighet. För barnets skull (ifall barnet råkar ha en förälder som inte tänker på barnets bästa utan sitt eget) och så får man ju inte glömma att föräldraledigheten också handlar om tid för kvinnans kropp att läka. En kroppslig förändring på 9 månader toppat med en förlossning kräver ju iallafall 9 månades återhämtning.

    Men det finns ju andra möjligheter att jämna ut skillnaderna, tex att arbetsgivaren betalar full pension för ett års föräldraledighet. Då skulle i praktiken både kvinna och man hålla sig till ett år vardera utan att halka efter pensionsmässigt. Vet att vissa länder löst det med att man får en bonus på lönen när man får barn. Inte helt fel tänk.

    I slutändan är nog barnet den största vinnaren om båda föräldrarna engagerat sig och knutit an till det. Och viktigt att kunna göra det utan ständig inblandnings av den andra föräldern.
    En forlossning, eller kejsarsnitt, behover ytterst sällan mer än 3 månaders återhämtning.

    Angående dagar som fryser inne och oansvariga foräldrar kan man hitta sätt att hantera det i de specifika fallen, men man behover inte gora det per default som idag. 
Svar på tråden Vem tog större delen av föräldraledigheten?