Inlägg från: caveat emptor |Visa alla inlägg
  • caveat emptor

    Vaccinera mot vattkoppor - för/nackdelar

    Jag är helt klart FÖR vaccination. Av en slump fick jag reda på att det fanns vaccin mot vattkoppor, inget som BVC nämnde. Jag gjorde efterforskningar och insåg att vaccinet har funnits länge, använts med mycket god effekt i bland annat USA sedan 1990-talet.

    Vattkoppor kan bli väldigt illa, som ovan bland annat skrev. Det finns också barn som dör av vattkoppor. Jag ställer mig väldigt frågande till varför det i Sverige anses vara en helt harmlös sjukdom som man bara vill få avklarad (= låta sitt friska barn träffa ett smittat barn). Det KAN gå bra men det kan också gå dåligt.

    Eftersom jag inte visste att vaccinet fanns var min son redan fyra när vi vaccinerade honom (privat). Veckan efter var det ett stort utbrott på förskolan men vår son blev inte smittad. Han fick sin andra dos ett år efter första. Inga biverkningar.

    Nu har vi en tremånaders bebis som vi kommer vaccinera vid ett års ålder. Förhoppningsvis kommer vaccin mot vattkoppor snart ingå i det allmänna vaccinationsprogrammet.

  • caveat emptor
    Swagger skrev 2021-03-07 12:36:28 följande:

    Fiss ingen seriös som rekommenderar att man ska låta sitt barn smittas med flit.

    Inom svensk sjukvård är rekommendationen den raka motsatsen, smitta aldrig ditt barn med flit.


    Seriös låter jag vara osagt men bland sköterskorna på den vårdcentral där jag jobbar är devisen att det är lika bra att få vattkoppor undanstökat när möjlighet finns. Jag har också stött på det på BVC (min sons kusiner hade vattkoppor = fem veckors VAB förresten) och sköterskan där tyckte att vi skulle åka dit med vår son och få honom smittad. Det gjorde vi givetvis inte.

    Men att påstå att ingen inom sjukvården rekommenderar föräldrar att smitta sina barn med flit är fel. Det finns. Dessvärre.
  • caveat emptor
    Swagger skrev 2021-03-07 13:01:41 följande:

    Om det finns enstaka individer inom sjukvården som rekommenderar detta så är de felunderrättade och följer inte de officiella rekommendationerna som ska ges.


    Ja, och? Det är en daterad attityd som lever kvar, att vattkoppor är en ofarlig och mild barnsjukdom. Jag menar också att det är fel men det finns fortfarande en del inom sjukvården som resonerar så.
Svar på tråden Vaccinera mot vattkoppor - för/nackdelar