Inlägg från: Solblomma30 |Visa alla inlägg
  • Solblomma30

    Vaccinera mot vattkoppor - för/nackdelar

    Mascaraklumpar skrev 2021-03-06 13:30:30 följande:

    Vi har valt att avvakta med vaccinet tills dess att barnen kommer upp i tonåren. Anledningen är att när jag kollade upp det för några år sedan så var det okänt hur länge immuniteten varar efter vaccinationen. Jag bedömde det därför som att det fanns en möjlighet att en boosterdos kan behövas efter ett antal år och att barnet struntar i att ta den. Resultatet kan då bli att man helt enkelt förskjuter sjukdomen från småbarnsåldern till vuxen ålder, och efter puberteten är sannolikheten för allvarliga komplikationer högre.

    Det var som sagt några år sedan jag funderade över detta så det kan hända att man vet mer idag än man gjorde då.

    Det är inte farligt på något sätt, det enda som händer är att immunförsvaret får en liten extra påminnelse om hur viruset ser ut. Bältrosvaccinet fungerar på det sättet.


    I de länder där man har vaccinerat mot vattkoppor under många år har man sett att vuxna som i barndomen har fått en dos vaccin (och inte tagit boosterdos i vuxen ålder) får en mild sjukdom om de blir smittade som vuxna. Så det föreligger ingen hög risk för allvarlig sjukdom pga vattkoppor om man bara har en dos i kroppen.

    Enda nackdelen är väl isåfall om en gravid kvinna med bara en dos vaccin från barndomen får vattkoppor under sin graviditet och därmed riskerar att överföra sjukdomen till fostret. Men jag tänker att man som förälder förhoppningsvis kan påminna vuxna barn om att vaccinera sig, och att de då är vuxna och har ett egenansvar för sin hälsa. Och det är ju inte bara vattkoppor och dess vaccin det gäller, de flesta vacciner behöver boostas efter ett antal år och de flesta ser inte det som ett skäl till att välja bort att vaccinera sig.
  • Solblomma30
    Anonym (Ewa) skrev 2021-03-06 19:23:30 följande:

    Vattkoppor ger ju så extremt sällan några farliga biverkningar, det som är farligt är ju om man får det som vuxen, för man blir så himla sjuk då. Man ska inte få det som gravid heller. 

    Men barn som får vattkoppor brukar bara bli lagom sjuka och sedan är de immuna resten av livet. Därför behöver barn som inte har feber, inte ens vara hemma från förskolan. Man får vara på förskolan med vattkoppor, ifall allmäntillståndet är bra. 

    Det som oroar föräldrar är ifall det blir ärr i ansiktet av kopporna. Mitt barn ena barn fick det. 

    Det är i alla fall mer samhällsekonomiskt om barn får sjukdomen. 

    Men om man inte haft det när man går in i tonåren är det dags att vaccinera sig. 


    Jag har aldrig hört talas om en förskola som släpper in barn med blommande vattkoppsinfektion. På förskolorna i vår kommun måste alla koppor vara intorkade för att barnet ska få komma tillbaka, och alla barn i vår bekantskapskrets har varit hemma 1-3 veckor pga vattkoppor. Så det är absolut inte samhällsekonomiskt alls att barn får vattkoppor i mina ögon. Att man skulle låta barn gå till förskolan när de fortfarande är smittsamma i vattkoppsinfektion tycker jag för övrigt är helt förkastligt för tillräckligt många barn blir väldigt sjuka av smittan. Jag vet flera barn som likt en här i tråden har fått jobbiga sekundärinfektioner i sina vattkoppor och som har varit tvungna att äta antibiotika mot det. Och antibiotikaförskrivning är något som vi ska försöka hålla nere så mycket som möjligt, annars har vi ett problem i framtiden..
  • Solblomma30
    Anonym (myself) skrev 2021-03-08 15:35:14 följande:

    När för några år sedan jag ringde till VC och frågade om vaccin mot vattkoppor, så sa sköterskan att det var bättre att avvakta till tonåren och sedan först göra ett blodprov och kolla om man kanske t o m haft vattkoppor redan. Anledningen till det var att man kan bli sjuk av vaccinet på samma sätt som vid vanlig smitta och det är dumt att göra det nu. Sköterskan sa att hon skulle ha gjort så för sina barn.

    Vet inte om det stämmer eller inte. Min dotter är 10 och vad vi vet inte haft vattkoppor, samtidigt, förra maj fick jag bältros och kramade henne extra mycket (just för att försöka smitta henne), men det blev inga vattkoppor då heller. Min plan just nu är att vänta ut pandemin och sedan göra blodprov för att kolla om hon ändå har antikroppar mot vattkoppor.


    Vilket märkligt råd från sköterskan. Man blir inte sjuk på samma sätt av vattkoppsvaccin som av den vilda sjukdomen. Viruset i vaccinet är som sagt försvagat och blir man sjuk av vaccinet så får man då en väldigt försvagad variant av sjukdomen, med kanske lite feber och någon eller några vattkoppor. Det drabbar dock förstås en väldigt lite andel av de som vaccineras. Precis samma sak gäller ju för MPR-vaccinet man ger barn mot mässling påssjuka och röda hund vid 18 månader. Det är levande försvagat vaccin. Men inte rekommenderar man folk att inte ta vaccinet för att det kan ge en försvagad sjukdom.

    Vid extrema immunbristsjukdomar kan det vara så att man inte ska ta ett levande försvagat vaccin, men vattkoppsvaccinet varilrix rekommenderas exempelvis till barn som behandlas mot cancer, så det är säkert.
Svar på tråden Vaccinera mot vattkoppor - för/nackdelar