• Lör 13 mar 2021 09:11
  1293 visningar
  20 svar
  Inlägg från Malva78 Visa alla inlägg
  20
  1293

  Förskollärare omskolning socionom

  Jag är förskollärare men är så trött på ständiga besparingar  som gör att det est blir barnpassning och att yrket är så smalt. med noll möjligheter till utveckling Känner mer och mer att jag skulle valt socionom istället då jag som person mer är stöttande än brinner för det pedagogiska. Jag har funderat väldigt mycket på att jobba med familjestöd på något sätt., kanske kontakter med familjehem eller samtalsstöd Är det svårt att få sådana jobb som första jobb? Vad ses som meriterande?
  Jag är redan nu 42 och känner att åren går snabbt och att det snart börjar bli försent att läsa. Samtidigt ska man jobba många år till pension. är det värt att sätta sig i skolbänken igen och finns det någon här som läser eller jobbar som socionom som kan ge råd. 

 • Svar på tråden Förskollärare omskolning socionom
 • Lör 13 mar 2021 10:19
  #3
  Studentpappa skrev 2021-03-13 09:44:52 följande:

  Du ska gå från ett yrke där man leker svälta räv till ett annat med samma förutsättningar? Finns det någon annan förvaltning som alltid missar sitt mål förutom soc?


  Kan du vara snäll och förtydliga hur du menar med att soc alltid är en "förvaltning som missar sina mål"? Jag tänker att det är en bred verksamhet och att det finns många olika arbetsuppgifter. Trivs man inte kan man kanske ändå byta. så är det inte riktigt i förskola/skola,
 • Lör 13 mar 2021 13:26
  #5
  Anonym (_-_) skrev 2021-03-13 11:36:07 följande:

  Om det är besparingarna i förskolan som får dig att vilja byta yrke så skulle jag inte söka mig till liknande yrken men som ligger under soc och jag skulle heller inte studera till socionom. Det är ungefär samma läge där, ibland kanske till och med värre. Det ska sparas där med och iaf hos oss är det väldigt hög personalomsättning på socialförvaltningen, i synnerhet bland socionomer, för att arbetsmiljön inte är bra till följd av allt sparande. 
  Det är som att gå från ett pissläge till ett annat pissläge. 
  Skulle råda dig att tänka om.


  Det är absolut inte bara på grund av besparingarna som jag funderar utan i första hand arbetsuppgifterna.  Men det är klart att de också är en del av missnöjet Att man är dödstrött redan kl 12 på dagen. Jobbar du inom socialförvaltningen som  socionom? Ångrar du isåfalll ditt yrkesval eftersom du uttrycker de som pissläge? Hur länge har du arbetat som socionom?  tråkigt att det sparas inom så viktiga  områden. det är ju samma med sjukvården.
 • Lör 13 mar 2021 14:47
  #10
  Anonym (Syster) skrev 2021-03-13 14:43:05 följande:

  TS, du kan ju börja med en socionomutbildning och arbeta dig vidare inom något annat område än just socialförvaltningen. 


  vad finns det för andra områden är socialförvaltningen?
 • Lör 13 mar 2021 14:54
  #15
  Studentpappa skrev 2021-03-13 14:48:51 följande:
  Tack jo det vet jag, men jag antar att även socialförvaltningen har en uppdelad budget mellan sina olika ansvarsområden. Här brukar skolan klara sin budget med nöd och näppe, medans soc alltid går över sin och ska spara ännu mer.
  fast det där stämmer inte för tillfället. Även skolan ligger back. Förra året låg de back en miljon kronor i min kommun. När pesroner har gått i pension eller slutat sparas det in genom att man inte tillsätter ny person på den tjänsten, oftast specialtstöd osv.. Det har varit inköpsstopp för förbrukningsmaterial länge osv. 
 • Lör 13 mar 2021 15:20
  #17
  Studentpappa skrev 2021-03-13 15:07:42 följande:
  Jag skrev här, menade där jag bor. Vart du bor vet jag ju inte såklart.
  Såg det sedan jag postat att du skrev där du bor. Tror tyvärr att det ser ut så nästan överallt numera. Men just nu kanske det tillfälligt har återhämtat sig 
 • Lör 13 mar 2021 15:24
  #18
  Anonym (Socionomen) skrev 2021-03-13 14:30:06 följande:

  Är själv socionom och ja, om du är less på besparingar så är det fel väg att gå. I princip oavsett var du skulle jobba så skulle det vara ont om pengar, hög arbetsbörda, ständiga prat om besparingar och budget... tyvärr. Jag är relativt ny socionom men kan ångra mig ibland att jag valde den utbildningen, mycket på grund av detta. Det är väldigt intresserant och givande också men känslan av att aldrig få förutsättningar för att göra det jobb man vill göra är tuff. Tror inte du skulle kunna börja med samtalsstöd och liknande som första jobb utan det skulle nog krävas några "hundår" på socialtjänsten innan du skulle vara aktuell för en sådan tjänst, men kanske inte lika lång tid för någon som du med lång erfarenhet inom annat människovårdande yrke. Det beror kanske lite på om du lyckas få en sådan praktikplats eller inte samt om du kan jobba extra under senare delen av studierna med något liknande.


  Tråkigt att det är så. Jag har ändå läst om flera som uutryckt att skulle de välja yrke igen å skulle de fortfarande välja socionom en gång till trots att det är tungt. Men det är klart det är inga jag känner.  Skulle jag välja yrke igen hade jag helt säkert inte valt det yrket igen. Det som gör att jag ändå går till jobbet är barnen och för deras skull. 
 • Lör 13 mar 2021 17:20
  #20
  Anonym (Jag) skrev 2021-03-13 16:01:22 följande:

  Jag är socionom med 20+ år i yrket, både socialtjänst, sjukvård och behandlingshem. Det är oerhört slitigt. Många orkar inte, slutar och byter yrke. Själv har jag nog mer eller mindre konstant dragits med utmattning trots deltid viss tid. Det som varit minst illa utifrån tidsstress är nog behandlingshem i så fall, men det har varit jobbigt på andra sätt, en väldig utsatthet och stor risk för att bli utsatt för våld och hot tex. Och tänk på att för att få tjänst som kurator inom sjukvård behövs numera extra utbildning och legitimation. Skolkurator el liknande kan jag inte tänka mig att man får (eller ens bör få) tjänst som när man är nyexaminerad.


  Tack för svar. 
Svar på tråden Förskollärare omskolning socionom
Logga in
Bli medlem
Medlemsregistreringen är tillsvidare avstängd mellan 00:00 och 07:00. Vänligen återkom senare.