Inlägg från: Anonym (Beatrice) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Beatrice)

    Varför väljer kvinnor att föda barn??

    mammabitch skrev 2021-03-18 18:18:28 följande:

    Jag har fött tre barn + ett sent missfall

    Har aldrig upplevt att jag var på väg att dö, skulle spricka sönder eller ens spy av smärtan. Har heller aldrig skrikit av smärta, enligt min man så grymtar och morrar jag under krystningsskedet. Använt lustgas som för mig fungerat som ett fokus mer än regelrätt smärtlindring. Jag har upplevt smärta ,men samtidigt en enorm uråldrig kraft som verkade i min kropp, en otroligt stark upplevelse.

    Jag är inte ute efter applåder utan vill bara belysa att en förlossning kan upplevas mycket olika. jag har definitivt ingen "superkropp" eller är okänslig för smärta., Skillnaden består nog mest i att jag har gått igenom förlossningarna utan rädsla.

     Jag har haft god hjälp av inställningen att jag och min kropp kommer att klara av en förlossning och av  att jag har skaffat mig kunskap om vad som händer i kroppen under de olika skedena.

    Personalen har mestadels varit trevlig och hjälpsam och accepterat att jag inte ens under en förlossning accepterar att bli "bossad" utan själv vill styra hur jag ligger och när jag kan krysta etc. Jag har också haft gott stöd av min man vars händer jag nog misshandlade ganska illa genom att klämma under värkarna.


    Haha och här är ett tredje perspektiv; jag tycker det är superobehagligt med den där uråldriga kraften som alla pratar om, som får vanligt folk att börja grymta och morra. Alltså jag fattar att det är mig det är fel på så det är inte det, men en vaginalt förlösande kvinna är bland det äckligaste jag kan tänka mig. Försökte ta mig igenom Att föda utan rädsla men det spädde bara på alltsammans; så nu är en doula typ min största rädsla. Det är väl en rätt stor del av mitt problem; allt som ska göra förlossningen bättre och tryggare och mindre smärtsam är helt otänkbart i min värld. Jag vill bara ligga i fred under mitt täcke i fosterställning och vänta på att det ska gå över. Vill varken att pappan eller barnmorskan ska se mig i det tillståndets Vilket ökar riskerna för att något ska gå väldigt, väldigt fel.

    Ett planerat snitt är rena drömmen i jämförelse.
  • Anonym (Beatrice)
    Anonym (Undrar också men förstår) skrev 2021-03-18 19:39:55 följande:

    Åh du satte verkligen ord på mina känslor. 


    Fint att höra, har alltid känt mig lite ensam om det här! :)
  • Anonym (Beatrice)
    Anonym (Why?) skrev 2021-03-18 19:47:09 följande:

    Låter lika jobbigt som jag känner inför en förlossning bara att vi känner rädsla för olika saker.

    Har du fött barn vaginalt?


    Nej. Hade hellre varit utan barn än att föda vaginalt. SÅ tacksam över elektiva snitt.
  • Anonym (Beatrice)
    Anonym (Undrar också men förstår) skrev 2021-03-18 20:27:04 följande:

    Jag med! Men vi finns! Och vi är säkert fler än vi tror också, men man vågar ju inte prata om det. 


    Så är det säkert! Det blir ju svårare dels för att det är lite tabubelagt, men också för att man liksom pratar illa om det alternativet. Jag har så otroligt svårt för alla som är öppet kritiska mot kejsarsnitt/kvinnans rätt till sin kropp och ett fritt vårdval, och då känns det egentligen inte så bra att äckelförklara deras sätt :)
  • Anonym (Beatrice)
    Mimosa86 skrev 2021-03-18 22:02:16 följande:

    Det handlar inte om att kvinnan berövas rätten till sin kropp. Det handlar om att medicinsk kunniga läkare och barnmorskor med långvarig erfarenhet helt enkelt är bättre på att göra dessa bedömningar. För hur skulle det se ut om patienter helt plötsligt skulle styra sin egen vård? Kejsarsnitt är en magoperation. Det finns risker kopplade till alla operationer och dessutom är det bästa för barnet att få mamman bakterieflora och tömma sina lungor på vatten genom vaginal förlossning.

    Ja du känner din egen kropp men du kan omöjligen känna den i en situation du aldrig upplevt. Nej, har du inte fött barn vaginalt har du inte en susning om hur du kommer reagera i en förlossningssituation.

    Jag säger detta för att jag själv varit förlossningsrädd och hade en bild av vilka moment som skulle bli värst för mig. Vilket visade sig vara helt fel. Den (i mina tankar) värsta biten var faktiskt den enklaste och det slutade med att jag födde barn helt utan bedövning. Och det var en fantastiskt upplevelse. Inför nästa barn längtade jag efter förlossningen och den gick som en dans, även om min kropp agerade HELT annorlunda där än mot första förlossningen. Första förlossningen kunde jag inte sitta stilla än mindre ligga ner. Andra ville jag ligga i lugn oc ro och bara blunda. Och jag är så tacksam att jag som oerfaren inte tilläts ta beslutet hur jag skulle föda utan att kunnig personal guidade mig rätt. För det blev rätt.

    Så jag måste säga att jag tycker du och många andra här inne uttalar er lite väl starkt kring vaginala födslar utan att ha en enda aning om vad det faktiskt innebär. Kanon att era förlossningar gick bra och ni är nöjda. Men att kritisera något nu själva inte upplevt... hallå. Lite ödmjukhet tack.


    Fast det är ju precis vad du gör... Kritiserar ett annat sätt. Ett planerat snitt är dessutom säkrare för barnet.

    Många vaginala förlossningar slutar i akuta eller urakuta snitt, andra slutar med sugklocka eller t.o.m. tång. Speciellt bland förstföderskor. Det indikerar att den där kunniga personalen inte alls alltid tar rätt beslut.

    Jag vet inte hur jag skulle reagera under en vaginal förlossning, men jag kan forma en gissning utifrån mina livslånga äckelkänslor kring det, hur stresskänslig jag är generellt, hur illa jag tycker om att vara i utelämnande situationer osv. Om jag inte har klarat av att duscha eller ens idrotta inför andra sedan jag var 10 eftersom jag blir så självmedveten över min kropp, så är jag ganska säker på att jag inte fixar att stå halvnaken och stöna okontrollerat. Jag har sett förlossningsfilmer och läst förlossningsberättelser som allmänt anses vara rena drömförlossningar och jag har tyckt att samtliga har varit vidriga och helt otänkbara. Smärtan skrämmer mig inte ett dugg, utan jag tror att kroppen kommer låsa sig totalt, förlossningen kommer gå helt åt helvete, och sen ligger man där helt traumatiserad och förstörd med en vårdapparat som helt plötsligt skiter totalt i en och varken uppmärksammar skador eller tar något som helst ansvar för sin felbedömning.

    Som det redan konstaterats i tråden så är det bara någon/några få procent som i slutändan vill snittas av humanitära skäl. Så det skulle inte se så annorlunda ut om personen som är den som får leva med konsekvenserna av läkarnas beslut har någonting att säga till om.
  • Anonym (Beatrice)
    Anonym (H) skrev 2021-03-19 05:26:17 följande:

    Kan väl tillägga att jag är en extremt privat person med hög integritet som t ex inte varit på badhus efter skoltiden pga komplex och ovilja att visa upp min kropp. Men i förlossningssituationen är det annorlunda. Iofs stod jag inte halvnaken och stönade okontrollerat, men jag låg i gynställning med diverse blickar och fingrar i underlivet... Det är liksom bara att släppa det. Det är barnmorskornas och förlossningsläkarnas jobb, de ser underliv hela dagarna.

    Klart att det inte var behagligt, men det ingick liksom i paketet, det blir liksom så vid en förlossning eftersom det är där barnet kommer ut.

    Och hade fortfarande valt det varje dag i veckan framför en stor bukoperation.


    Tycker du att vaginalt födande kvinnor är bland det äckligaste som finns? Tyckte du det innan förlossningen?

    Och jag hade valt snitt alla dagar i veckan; en sån trygg och fantastisk upplevelse!
  • Anonym (Beatrice)
    Anonym (H) skrev 2021-03-19 05:17:04 följande:

    Min förlossning avslutades med sugklocka. Hur menar du att det indikerar ett felbeslut?


    För att sugklockan statistiskt sett användes för att barnet behövde komma ut snabbt; antingen för att du var för trött för/oförmögen att krysta eller för att barnet inte mådde bra. För mig är det ett felbeslut; ffa barnet riskerar att skadas men det är ju även vanligare med allvarligare bristningar för mamman.
  • Anonym (Beatrice)
    Anonym (Aldrig snitt) skrev 2021-03-19 09:38:02 följande:

    Jag kände tvärtom, skulle aldrig i hela mitt liv utsätta mig för att snitt om jag inte var tvungen. Har fött två barn vaginalt, det ena en igångsättning. Andra barnet hade jag enbart lustgas. Visst gör det skitont, jag tyckte det gjorde ondare än vad jag hade trott. Ändå är det det häftigaste jag har gjort och skulle gärna genomgå en förlossning igen bara för upplevelsen - vill dock inte ha fler barn så det är inte aktuellt. Har man inte fött vaginalt kan man ju inte föreställa sig hur det känns.


    Och detsamma gäller förstås snitt, du kan inte föreställa dig hur det känns. Även de som har upplevt bägge sätten har vitt skilda uppfattningar, alltså finns det inte ett alternativ som är bäst för alla.
  • Anonym (Beatrice)
    Anonym (9barnsmamma) skrev 2021-03-19 11:13:13 följande:

    Jag har nio barn, det säger väl allt. Att föda är bland det mest fantastiska som finns. Nu blir det inte fler och det är lite av en sorg.


    Det säger väl ingenting. Dina barns pappa/pappor har ju också en massa barn utan en enda vaginal födsel. Jag förstår mycket väl att många älskar att föda vaginalt (även om jag inte förstår hur eller varför), men det är lite konstigt att den förståelsen inte är en two way street. Nu gillar jag inte alls att vara gravid heller - trots att jag har haft världens enklaste graviditeter - så det är snarare det som talar emot fler barn. Själva snitten har för mig varit en piece of cake.
  • Anonym (Beatrice)
    Anonym (9barnsmamma) skrev 2021-03-19 11:46:38 följande:

    Mina barns pappa är man och naturen har inte skapat honom att föda barn. Suck. När sa jag att min upplevelse är allmängiltig?


    Och naturen har inte skapat mig för att föda barn heller - iaf inte vaginalt. Bara ordet i sig ger mig rysningar.

    Den lät lite allmängiltig bara. Det saknas några ?för mig? eller ?jag tycker?. ;)
  • Anonym (Beatrice)
    Anonym (9barnsmamma) skrev 2021-03-19 12:08:22 följande:

    Kvinnor är skapade att föda barn och det vet du också. Att det sedan finns ysiska förhinder hos enskilda kvinnor ändrar inte det.

    Eller så är det du som är överkänslig och tolkar andras personliga berättelser som predikningar .


    Utan modern sjukvård hade kvinnor förmodligen fortfarande dött som flugor. Förmodligen än mer idag då genomsnittsförstföderskan både är äldre och får större barn. Så jag köper inte riktigt att kvinnor är som gjorda för att föda barn, bara att vi är bättre utrustade än männen för det. ;)

    Nja, det var rätt enkelt att tolka ditt inlägg som så, men så bra att du bara utgick ifrån dig själv och låter andra bestämma över sin kropp.
  • Anonym (Beatrice)
    Anonym (R) skrev 2021-03-19 13:03:08 följande:

    Nu är jag en sån här tråkig person som menar att en kvinna som förlöst med kejsarsnitt också har fött barn..

    Men som svar på frågan varför jag ville föda vaginalt är helt enkelt att jag är livrädd för att bli snittad. Och precis av den anledningen förstår jag att kejsarsnitt är det enda alternativet för andra. För den rädslan och ångesten jag kände inför risken att jag skulle behöva snittas var hemsk och jag önskar ingen det.Vi är alla olika, och våra rädslor kan framstå som irrationella för andra men de är verkliga för den som har dem.

    Ingen kunde ge mig en garanti att förlossningen inte kunde sluta i ett snitt. Jag unnar alla som är rädda för en vaginal förlossning att få godkänt ett kejsarsnitt utan att behöva vara livrädda för att få ett nej.


    <3 <3 <3
  • Anonym (Beatrice)
    Anonym (H) skrev 2021-03-19 14:58:12 följande:

    Det tycker jag verkligen inte, du måste blanda ihop mig med någon annan här i tråden


    Jag menar att jag tycker det. :) Vilket säkert påverkar mina chanser till en bra vf till det sämre.
  • Anonym (Beatrice)
    Anonym (Vv) skrev 2021-03-19 16:49:04 följande:

    Hade själv en förlossning där både jag och barnet nästan dog pga komplikationer. Ändå förstår jag mig inte alls på dom som väljer kejsarsnitt pga rädsla. På vilket sätt skulle det vara bättre?


    Tja, det är en rutinoperation som sker under väldigt kontrollerade former där man blir informerad om varenda steg på vägen, du har ett helt team som har allt fokus på dig, och barnet är vanligtvis ute på 5-15 minuter. Du är dessutom dig själv hela tiden. För min del fick barnen dessutom full pott direkt och mina återhämtningar har varit hur enkla som helst. :)
Svar på tråden Varför väljer kvinnor att föda barn??