Inlägg från: Litorina |Visa alla inlägg
  • Litorina

    Brister i engagemang i förskoleklass

    Är han ensam på skolgården utan vuxen? Det är absolut inte ok.

  • Litorina
    Challenger skrev 2021-03-26 07:51:49 följande:

    Ensam på det sättet är han nog inte, men det är en stor skolgård och det är förstås fler barn än pedagoger. Vissa barn får väl mer uppmärksamhet än andra, men jag upplever nog att pedagogerna mest står och pratar med varandra än vad de engagerar sig i barnen. Hade de inte sådana där varselvästar på sig skulle man inte kunna tro att de ens jobbade på skolan.


    Nej, det låter ju inte som någon särskilt engagerad personal. :( Försök prata med dem. Ni behöver ju inte säga att ni tycker att de verkar kassa generellt utan utgå ifrån er son, säg vad ni upplever att han skulle behöva.

    Angående ytterkläderna borstar vi bara av det värsta. De ser ju ändå likadana ut dagen efter.

    Jag funderar också på om er son sitter ensam för att han är trött. Det är långa dagar i en väldigt stökig och bullrig miljö med massor av intryck. Han kanske söker lugn och ro?
  • Litorina
    Challenger skrev 2021-03-26 08:17:18 följande:

    Jo, trötthet kan möjligen vara en förklaring, men varför ska det vara sådan stökig miljö i skolan? Då är det väl för stora grupper och för få pedagoger i förhållande till antalet barn? Ibland funderar jag på varför man har gjort denna "undervisning" obligatorisk från 6 års ålder. Visst, vi skulle kunna hämta honom tidigare, men allra helst hade jag nog placerat honom på ett sådant ställe där han fick bättre pedagogisk hjälp och mer vuxenstöd.


    Har man fler än typ två, tre barn så blir det stökigt för någon som tar in mycket av det som händer runt omkring. Det är alltid någon som slår sig, blir arg, inte vill mm.

    Jag tänkte råda er att vara med en dag för att kolla läget, men det går ju inte pga den här skitpandemin vi dras med! :(

    Jag ser en poäng med obligatorisk förskoleklass. Jag vet en förskola där vi bor som inte gav någon träning i bokstäver och siffror alls. De barnen låg efter och hade betydligt tuffare skolstart. Det blir också en invänjningsperiod att vara i grupp för de barn som varit hemma, så att de fixar att äta i matsal, ha samling mm innan den riktiga skolan börjar. Det fångar också upp barn med dåliga språkkunskaper och pedagogerna har möjlighet att justera klassindelningen inför lågstadiet vid behov.

    Men å andra sidan verkar det vara fritids som är problemet hos er, inte den obligatoriska verksamheten? Om ni kan hämta tidigare förstår jag inte riktigt varför ni inte gör det. Eller kanske ha dagbarnvårdare på eftermiddagarna?

    Jag ser att jag låter lite gnällig gentemot er som föräldrar och det är inte min mening. Jag tycker absolut att ni ska prata med personalen. De borde vara intresserade av att alla barn ska trivas.
  • Litorina
    Challenger skrev 2021-03-26 08:52:02 följande:

    Eftersom vi båda jobbar heltid kan vi inte med nuvarande arbeten hämta tidigare. Hade inte förskoleklass varit obligatorisk tror jag att vi hade kunnat finna bättre privata alternativ. Både vad gäller själva "skolan", men framförallt tiden efter.

    Att lära en 6-åring siffror och bokstäver är liksom ingen raketforskning. Det kräver inget under av pedagogik.

    Varför har barnen olika språkkunskaper menar du? 


    Många har inte svenska som modersmål och har de då dessutom inte gått i förskola (eller förskola där de inte tränar på svenska språket) är svenskkunskaperna väldigt låga. Andra kan ha större eller mindre språkstörningar som kräver lite extra stöd.
  • Litorina
    Challenger skrev 2021-03-26 09:54:16 följande:

    Vore det inte bättre att ge dem en språkintroduktion istället för att förlänga hela grundskolan med 1 år?


    Hur skulle de barnen upptäckas?
  • Litorina
    Challenger skrev 2021-03-26 12:32:19 följande:

    Den bristande tillsynen och geggan. Hade folk behandlat sina barn på det viset hade det inte dröjt länge innan någon granne gjort en orosanmälan. 


    Bristande tillsyn är så klart dåligt. Men gegga? Självklart ska barnen få leka i gegga. Alla älskar ju att hoppa i leriga pölar, för att citera Greta Gris.
  • Litorina
    Challenger skrev 2021-03-26 17:00:51 följande:

    De ser väl vilka som är föräldrar? Hur länge de varit i Sverige osv.


    Men man kan inte se på det viset vilka som pratar dålig svenska. Jag har tex en kompis som flyttade till Sverige som vuxen men har svenska som ett av två modersmål. Samtidigt finns det långt fler som har bott i Sverige hela sitt liv men har ett annat modersmål/hemspråk än svenska.

    Och språkstörningar har inget med etniskt ursprung att göra.
  • Litorina
    Challenger skrev 2021-03-27 10:18:06 följande:

    Det fantastisk är ju också att jag känner till att barn blivit orosanmälda av skolan för att det haft för skitiga ytterkläder. Den är rolig eller hur? Först skiter skolan i barnen så de kan grisa ned sig hur som helst. När så kläderna inte är hela och rena dagen efter så reagerar någon "pedagog" vid påklädning och skickar in en orosanmälan. 


    Förmodligen har smutsiga kläder varit en av flera saker. Personen som blev anmäld ville nog inte berätta om resten.

    Du skriver att du har tidigare dålig erfarenhet av skolan. Varför väljer du då samma skola igen? (Förstår så klart om det bara finns en skola på orten!)

    Vad gjorde du när äldre barnet gick där för att förbättra skolan? Helt ärligt låter det som att du gillar att beklaga dig men inte att föra en konstruktiv dialog. Hade jag varit i din sits hade jag gjort det för länge sedan. 3/4 av läsåret har du låtit ditt barn vara på ett ställe du tycker är dåligt utan att du försökt ändra något. Varför?
  • Litorina
    Challenger skrev 2021-03-27 10:48:59 följande:

    Det är skolan som ligger närmast och det är därför.

    Om det funnits annat i bakgrunden vet jag inte och inte du heller.

    Men jag tvivlar inte en sekund på att det stämmer. 

    Du kan själv gå in och läsa de dokument som förskolan har att följa. Är inte ytterkläderna hela och rena i rätt storlek kan det vara ett argument för att sända in en orosanmälan till socialen. Hellre en anmälan för mycket än en för lite. 

    Många har haft synpunkter på missförhållanden genom åren, men tyvärr tycks det inte hända så mycket. Dessutom är det väl skolans uppgift att kvalitetssäkra sin verksamhet? Det kan väl inte vara vår uppgift som föräldrar? Jag jobbar ju inte inom skolan som pedagog. De borde vara medvetna om vad som krävs.


    Ja, det är absolut skolans ansvar! Där är vi helt överens.

    Men du har också ett föräldraansvar att säga till. Att ha sitt barn på ett dåligt fritids i ett halvår utan att varken ha pratat med personalen om problemen eller gått ner i arbetstid för att korta ner barnets dagar tycker jag är rätt märkligt. Ditt barn kan inte föra sin egen talan. Du måste göra det åt honom, även om du tycker att det är jobbigt. Och det är personalen du ska prata med i första hand, inte rektor. Mitt tips är att ta upp det med utgångspunkt från din sons beteende. Säg att ni tycker att det är oroande att han så ofta sitter ensam och ta samtalet därifrån.
  • Litorina
    Challenger skrev 2021-03-27 16:53:56 följande:

    Vi ska väl inte behöva gå ned i arbetstid för att skola och fritids inte kan sköta sin verksamhet? Vad är det för dumheter?!

    Personalen har det pratats med, men det händer ju ingenting. 


    Ok, det har du inte skrivit så det visste jag inte (att du pratat med dem). Vad är deras förklaring till att din son är ensam?

    Givetvis borde de ha en bra verksamhet, men det spelar ju ingen roll för din son i nuläget vilken vuxen som gör fel. När det kommer till ens barns välmående kan man inte hålla på med maktkamper. Då hjälper man barnet, oavsett vems fel det är att barnet inte har det bra.

    Att gå ner i tid när man har små barn är ingen dumhet, det är en laglig rätt/förmån som många använder sig av bland annat för att det kan vara tufft med långa dagar på förskola/fritids, även om de har bra verksamhet.
  • Litorina
    Challenger skrev 2021-03-27 20:35:30 följande:

    De svarade bara väldigt svepande att de ska titta på det, vara lite mer uppmärksamma o.s.v. För oss handlar det inte om någon maktkamp, utan vi vill bara att vårt barn ska ha det bra under den tid han är i skola och fritids. 

    Själva vitsen med fritids är ju att barnet ska få en vettig fritidssysselsättning under den tid föräldrarna sköter sina arbeten och håller samhället igång. Skulle alla bara vara hemma och ta hand om sina barn, skulle väldigt mycket i samhället upphöra att fungera. 

    Dessutom är det så att vi genom våra arbeten får en försörjning. En försörjning vi behöver för att kunna betala för boende och mat bland annat. Lösningen för oss är inte att sluta och jobba bara för att fritids inte sköter sin verksamhet. 


    Jag skrev inget om att sluta jobba utan att gå ner i tid. Samhället stannar inte av att föräldrar till små barn jobbar sex eller sju timmar om dagen istället för åtta. Det är till och med en lagstadgad rättighet eftersom det bedöms så viktigt att föräldrar ska kunna göra det.

    Jag skulle föreslå att ni pratar med personalen igen. De sa att de skulle titta på det, så fråga vad de har sett. Det är ok att vara en jobbig förälder. Men får ni inga ordentliga svar så prata med rektor.
  • Litorina
    Tow2Mater skrev 2021-03-28 01:08:44 följande:

    Varför är över 60 % av alla lärare borta?? Lärare har ju t ex mindre risk att smittas av covid än andra yrken generellt.


    Förmodligen för att man måste stanna hemma vid minsta lilla symptom. Vi ser samma sak på mitt jobb. Bland de som inte kan jobba hemifrån har vi väldigt hög sjukfrånvaro i år - bland de som jobbar hemma en ovanligt låg (de kan ju jobba även om det killar lite i halsen).
  • Litorina
    Sommarlöv skrev 2021-03-28 14:34:34 följande:

    Man ska inte behöva gå ner i tid, fritids ska funka ändå. ..,


    Jag håller inte helt med här. Det blir riktigt långa dagar på skola/fritids om föräldrarna jobbar heltid och inte saxar arbetstiderna. Det funkar inte för alla barn. Mitt ena barn hade varit helt slutkörd om hon hade behövt gå så länge. Och de har ju läxor de behöver orka med också.
Svar på tråden Brister i engagemang i förskoleklass