• KNAS2

    BF DECEMBER 2021 - FÖRSTA BARNET

    Hej!

    Här kommer en grupp för oss som, väntar vårat första barn i december 2021.

    Jag tänker att det är roligt att dela med sig av våra BF-datum och vår ålder.

    KNAS, 31 år, BF 7/12

    Tjing!

  • Svar på tråden BF DECEMBER 2021 - FÖRSTA BARNET
  • Storm01

    Grapefrukt89 och Bananmilkshake tack för tipset! <3 Hittills har vi enbart lyckas baka massa lussekatter och fryst in :P

    Ja, nu känns det nära men ändå inte. Känns som att beben hittat sin plats i magen och vill inte komma ut hehe. De enda tecken jag haft är att slemproppen lossnat och att jag har endel "mensvärk" på sistonde. Har även haft en del rikliga vattniga flytningar, var på kontroll vid förlossningsmottagningen för att se om det var fostervatten, men de kunde ej se det. Återstår att se helt enkelt :)

  • Sellerin
    Storm01 skrev 2021-12-06 09:46:49 följande:

    Grapefrukt89 och Bananmilkshake tack för tipset! <3 Hittills har vi enbart lyckas baka massa lussekatter och fryst in :P

    Ja, nu känns det nära men ändå inte. Känns som att beben hittat sin plats i magen och vill inte komma ut hehe. De enda tecken jag haft är att slemproppen lossnat och att jag har endel "mensvärk" på sistonde. Har även haft en del rikliga vattniga flytningar, var på kontroll vid förlossningsmottagningen för att se om det var fostervatten, men de kunde ej se det. Återstår att se helt enkelt :)


    Instämmer med Grapefrukt89 och Bananmilkshake! Frys in så mkt mat det bara går nu innan, man har verkligen ingen tid för matlagning de första dagarna när man kommit hem, hahah!

    Sen hur du beskriver att slemproppen lossnat och du har mensvärk/molvärk; det var så det började för mig! Några dagar senare började den där molvärken pulsera och sen gick den över till värkar. Och mitt i en sådan värk gick vattnet. Det var som att jag kände hur en ballong pressades sönder :D

    Spännande! Vila nu upp dig inför förlossningen, samt försök göra lite storkok att frysa in om du har möjlighet
  • Sellerin
    bananmilkshake skrev 2021-12-04 15:53:08 följande:

    My gooood, känns som jag varit borta från verkligheten i evigheter... hur kan en så liten person ta upp exakt all tid?! Jag/vi hinner inte göra nånting! Att försöka få henne att sova på något annat än mig är omöjligt... så nu kör vi henne på magläge på min bröstkorg mellan amningarna för inget annat funkar. Sen när jag kan lyfta lite lättare så kanske jag iaf kan lägga ifrån mig henne på sidan om mig. Men kan inte lyfta och vrida samtidigt nu efter snittet. 

    Gaaaah. :D Hoppas ni mår bra allihop och ser fram emot att läsa om lite fler nykläckta bebisar snart. :) 


    Haha! Oj vad jag känner igen mig! Jag förstår verkligen varför det kallas bebisbubbla den första tiden när man kommer hem från BB! Bebis i ens egen lilla bubbla är verkligen det enda som finns och hinns med den första tiden!

    Vår flicka gillar inte heller att sova själv, framförallt har jag svårt med att få henne att ligga själv på natten. Hon sover på mig eller intill mig, då jag liggammar under natten. Pratat med BVC om det och ja, spädbarn är ju trygga med närheten och vissa tycker inte om när de ligger själva. Att samsova rekommenderas ju inte av Socialstyrelsen, men what to do! Känner att vi får göra det som fungerar för oss. Det var jobbigt i början då jag var så himla rädd att liksom ligga mot henne, eller att hon ska få ett täcke över sig, men nu har vi hittat bra rutin på det :) Ibland försöker jag lägga henne en bit bort eller i hennes babynest, men hon blir missnöjd med det ganska så direkt! Får fortsätta öva det lite med jämna mellanrum, så får vi samsova tills det verkar fungera bättre :)

    Har precis börjat fungera bättre om dagarna med att hon ligger själv, då hon börjat ta napp nu, så jag tror det kommer väl så småningom :) Samt de första turerna med barnvagnen har också gått bra, då kan hon tydligen sova själv! 

    Hoppas det snart ska kännas bättre med snittet för din del :) 
  • neongirl

    Hej alla! Så härligt ni som fått era små. Kan tänka mig att det är fullt upp med allt nytt men samtidigt väldigt mysigt. Njut i era bebisbubblor. <3

    Fem dagar kvar till BF här men inga direkta tecken på att något är på gång än. Hoppas varje dag att slemproppen ska gå eller att jag ska få något annat tecken på att det börjat, men icke. Vaknade visserligen av en rejäl sammandragning i morse som kändes i hela svanken och som höll i sig en bra stund, men sen blev det inget mer. Så just nu känns det som att han aldrig kommer komma ut. Märks det att jag börjar bli trött på att vara gravid? Haha. :P

  • Sellerin
    Grapefrukt89 skrev 2021-12-04 20:18:40 följande:

    Nu kommer mitt sena svar! :) Natten den 26/11 satte värkarna igång lite lätt  Tänkte bara att det var starkare förvärkar men sen efter några timmar vid kl 8.00 läckte det successivt och sen kände jag ett KLICK (!?) och då gick mitt vatten helt plötsligt. Det var då jag egentligen förstod att nåt var på gång...

    Ringde till förlossningen i Lund  när mina värkar blev tätare och tätare kl 11.30 var jag på plats i Lund och var redan öppen 4 cm. Tiden gick och jag kämpade på med olika positioner, tens osv. men lutsgas primärt. Skönt det var att va lite "berusad" emellanåt hahaha. Öppnades ganska så snabbt, vid kl 18 var jag öppen 10 cm men krystvärkarna kom aldrig egentligen igång förrän jag fick dropp för att sätta igång värkarna. Sen vid 20-tiden kom värkarna igång som gjorde att jag kunde krysta ut henne. Så totalt typ 12 timmar som jag kämpade med att få ut henne.

    Är nöjd med min insats och förlossningen i det stora hela. De var fantastiska i Lund. Önskar att jag hade kunnat vara med "närvarande" och inte skrika så mycket. Tyckte att boken "Föda utan rädsla" iaf gav mig verktyg för att klara av första halvan av förlossningen väldigt bra, kändes nästan lätt, men sen tog det över för mig med smärtorna. Jag hade satt epidural som ett alternativ "om det krisar" men eftersom att jag inte kände att det krisade förrän mot senare delen av förlossningen så blev det för sent för mig att sätta in den. Därför blev lustgasen och sambon mina enda hjälpmedel när det var som värst. Efter förlossningen hade jag ont i HELA kroppen för att jag hade spänt mig för mycket, det blev tydligen för överväldigande. Tappade också 1,6 liter blod (1 liter är maxgräns) så jag blev väldigt försvagad, blek och hängig efteråt.

    Men som sagt, förlossningen, BB + patienthotellet i Lund tog väl hand om mig. Så jag kände mig alltid trygg. Alla var superfina och sympatiska så jag kände mig aldrig dum, jobbig eller ivägen. Det var väldigt fint att få uppleva. Så tacksam! :)

    Hur har ni det Sellerin? Hur går det med allt?


    Åh så fint att få läsa om din förlossning! :)

    Vilken grej det är att föda barn. Jag känner mig väldigt stärkt som kvinna av att ha upplevt en förlossning, och har faktiskt skrivit ner min upplevelse av förlossningen. Vill kunna gå tillbaka och läsa om det igen, och man glömmer ju snabbt detaljer om man inte skriver ner det :)

    Jag tyckte också att all personal jag träffade på var underbar :) var inne ganska kort tid på förlossningen innan vår flicka föddes, bara lite drygt 2 h. Hahaha! Hade tydligen gjort mycket av jobbet hemma redan, så var öppen 7-8 cm när vi kom in. Hann bara ta ett varmt bad som undersköterskan fixade till mig, innan jag började känna krystvärkar och vi fick gå tillbaka till förlossningsrummet igen. Tyckte de gjort både förlossningsrummet och det lilla rummet med badkar så himla mysigt och ombonat. Verkligen bra för oxytocinet som de pratar om är så viktigt vid förlossningen!

    Vi har det bra! Börjar kännas som att vår flicka alltid varit med oss, trots att det bara gått någon vecka <3 Ibland känns det dock som jag har skaffat mig en igel, för hon vill amma väldigt mycket! De senaste dagarna har dock min sambo kunnat hjälpa till lite mer, då hon har börjat ta nappen nu som trygghet, så det underlättar för mig så att jag också får lite egentid :)

    Nätterna fungerar också ok! Hon vaknar 3 ggr ungefär, så helt okej! Samt jag känner mig mer och mer återhämtad från förlossningen för varje dag som går.

    Hur går det för er? Hur går amningen? Var det till hjälp att besöka amningsmottagningen? Finns ju något som heter Amningshjälpen också, som man kan ringa och få hjälp av ideella , som jag förstått det!
  • Thewalk

    Hej på er! Fint att läsa era inlägg, både ni som blivit föräldrar (stort grattis till er som Jag inte skrivit det till) och er som är i väntans tider.

    Vilken vecka det har varit. Vi fick äntligen komma hem igår efter en vecka på sjukhus, en vecka som varit som en bergochdalbana. Men nu är vi hemma som sagt, och första dygnet gick bra då killarna synkat sömn. Det är det som är viktigast för oss just nu. Första dagen vi fick bo tillsammans på neo hade de olika matscheman. Så vi var tvungna att mata dem varje timme under dygnet med 4 undantag. Det var den tyngsta dagen hittills. Vi måste fortfarande mata dem med som längst 3.5 h intervaller även om de sover. Men det är överkomligt, jämfört med hur det har varit är det rena lyxen.

    Jag har börjat amma en tvilling vid varje måltid. Det börjar komma igång, men går lite trögt. Hade ingen möjlighet att pumpa regelbundet i början.

    Men känner ingen stress då vi kör på ersättning som huvudmål. Så amningen har blivit något mysigt och båda killarna gillar det verkligen.

    Hoppas ni som behöver får bra hjälp.

    Om någon tänker mata med ersättning måste jag rekommendera en babybreezer. Visserligen dyrt, men finns bra på andrahandsmarknaden också. Den är vår nya bästa vän här hemma ;)

    Någon mer som är svullen efter förlossningen? Jag upplever mina anklar och fötter mer svullna nu än under graviditeten. Kör med stödstrumpor men det hjälper inte fullt ut..

  • Storm01
    Sellerin skrev 2021-12-06 11:59:43 följande:

    Instämmer med Grapefrukt89 och Bananmilkshake! Frys in så mkt mat det bara går nu innan, man har verkligen ingen tid för matlagning de första dagarna när man kommit hem, hahah!

    Sen hur du beskriver att slemproppen lossnat och du har mensvärk/molvärk; det var så det började för mig! Några dagar senare började den där molvärken pulsera och sen gick den över till värkar. Och mitt i en sådan värk gick vattnet. Det var som att jag kände hur en ballong pressades sönder :D

    Spännande! Vila nu upp dig inför förlossningen, samt försök göra lite storkok att frysa in om du har möjlighet


    Wow vad coolt, har läst om att endel hör ett ljus i samband med att vattnet går!

    Tack iaf för dina peppande ord Sellerin <3, det behövs i väntans tider :)
  • Miniflin
    Sellerin skrev 2021-12-03 12:26:08 följande:
    Hoppas det går bra på tisdag hos specialistmödravården! Det ska väl vara lite knepigt med vändningsförsök, men hade varit underbart ifall de lyckades med det!

    Låter som du är förberedd på vad än som kommer ske! Om barnet fortsätter ligga i säte får vi hoppas de har kunnig personal på plats som kan hjälpa till under förlossningen!

    Jag har en bekant där barnet också låg i säte, och där hon försökte föda så men det fick bli kejsarsnitt sedan. Hon var jättenöjd med förlossningsarbetet ändå och glad över att kejsarsnitt finns som alternativ när det börjar gå lite för lång tid för barnets bästa. Så det känns ju absolut tryggt att påbörja en förlossning i sätesbjudning. Blir det kämpigt och för trångt finns kejsarsnitt som ett alternativ, men man måste ju inte planera det från början bara för att det är det vanligaste, som du säger!

    Håll oss gärna uppdaterade hur det går för dig :)
    Tack! Känner mig mest nervös över brichanylen man får för att livmodern ska slappna av. Man kan tydligen få väldig hjärtklappning och yrsel av den, endel spyr. Men jag har sambon med mig så det känns tryggt. Får krama hans hand extra hårt om det skulle behövas. Håller verkligen tummarna för att det lyckas, som det känns nu har bebis inte ändrat position i magen i alla fall. Det känns lite som den ligger som en fällkniv med rumpan ner om du fattar. För jag känner något runt och hårt på ena sidan uppe och sen något mindre men också hårt lite på sidan av magen. Men jävlar vad den rört sig idag! Så förhoppningsvis går det att påverka den till en kullerbytta :) 

    Ja det har väl sjunkit in lite mer nu och jag har kunnat fundera över det. Ser absolut inte KS som ett nederlag om det nu är det som är enda utvägen och som du säger är det som behövs för barnets bästa (det är ju det absolut viktigaste), men ser också mycket positivt med att föda vaginalt så jag kommer som det ser ut nu försöka önska det. Får se vad läkaren säger, ska vara där kl 13 idag :)
  • Miniflin

    Självklart har region Västmanland gått tillbaka till restriktionerna de haft tidigare, så nu får inte partner följa med på besök. Jag skulle ju haft ett vändningsförsök igår men det var så tjokat på förlossningen att de inte hade tid. Så jag fick en ny tid imorgon. Men genomförde UL igår och fick se den lilla filuren, med huvud upp, stjärten ner och fötterna i sidan på mig. Uppskattad vikt 2901g, -0,2 från förväntad vikt så det känns bra! :) Men jag hoppas verkligen att personalen på förlossningen är sympatisk imorgon, känns lite läskigt att behöva genomgå ett vändningsförsök utan sambon bredvid, han är dessutom på jobb ca 1,5 timme från Västerås så skulle något hända är han ju en bit ifrån... :(

  • VirrePirre06
    Miniflin skrev 2021-12-08 12:23:16 följande:

    Självklart har region Västmanland gått tillbaka till restriktionerna de haft tidigare, så nu får inte partner följa med på besök. Jag skulle ju haft ett vändningsförsök igår men det var så tjokat på förlossningen att de inte hade tid. Så jag fick en ny tid imorgon. Men genomförde UL igår och fick se den lilla filuren, med huvud upp, stjärten ner och fötterna i sidan på mig. Uppskattad vikt 2901g, -0,2 från förväntad vikt så det känns bra! :) Men jag hoppas verkligen att personalen på förlossningen är sympatisk imorgon, känns lite läskigt att behöva genomgå ett vändningsförsök utan sambon bredvid, han är dessutom på jobb ca 1,5 timme från Västerås så skulle något hända är han ju en bit ifrån... :(


    Åh vad trist att dem gjort så, men vad ska man göra :/ Hoppas det går bra för dig och att det lyckas :)
Svar på tråden BF DECEMBER 2021 - FÖRSTA BARNET