Inlägg från: Anonym (Q) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Q)

    Är min sambo egoistisk?

    Anonym (Blomman) skrev 2021-04-03 11:30:11 följande:

    Tyckar hans tankesätt i grunden är egoistiskt. Allt som har med barnet borde an sponsra mer eller mindre.


    Fast det tycker inte jag. Han har gått med på att hon ska få betala 30/70 på mat/avgift/bebisprylar. Han är villig att stå för kostnaden för att hon ska sysselsätta barnet och sig själv under föräldraledigheten. Det enda han motsätter sig är att han inte vill sponsra hennes lattedrickande och då hotar hon med att flytta hem till sin mamma?

    Tycker du han låter oresonlig eller hon? Det låter ju som att det i alla fall går att diskutera med honom om det ekonomiska upplägget. Jag tror att Ts helt enkelt hade förlitat sig på att han skulle kliva fram och säga "Jamenvisst, jag står för hela kalaset så luta dig tillbaka älsklingen så sköter Pappa Baloo det här"

    Hon har faktiskt valt att bli gravid utefter sagda förutsättningar. Hon visste att hennes SGI skulle vara låg och hon valde ändå att sätta sig i denna situation. Som man bäddar får man ligga.

    (Jag hade förresten sympati för Ts fram tills då hon berättade att hon hotat med att ta deras GEMENSAMMA barn och flytta hem till mamsen bara för att hon inte fick sin vilja igenom. Usch.)
  • Anonym (Q)
    Anonym (Snåljåp) skrev 2021-04-03 11:59:08 följande:

    Jag tycker det låter fruktansvärt snålt..du har dessutom betalat med dina CSN pengar som är LÅN (gjorde samma misstag med mitt x och nu har jag 300 lax i skulder)...man lär sig av sina misstag (då väntade jag även barn i slutet på utbildningen)....med min nuvarande make har det aldrig varit problem med pengar..jag har ett högavlönat yrke och får mer i FP än vad har får i lön men när jag valt att spara dagar i några månader så betalade han allt..han betalar gärna allt annars också men jag vill ändå att vi hjälps åt ( han är av utländsk härkomst så han är van)


    Vänta nu. Du menar att han ska betala mer bara för att hon väljer att studera? 

    Ja, hon väljer att ta LÅN. Hur är det hans fel att hon gör det? Jag tror också att han själv har LÅN eftersom att han äger en bostadsrätt.

    Jag förstår faktiskt inte hur du resonerar. Jag betalade för min egen mat och halva avgiften när jag studerade och min sambo jobbade. Jag tog lån för att kunna göra detta, vilket jag hade gjort om jag bodde ensam också. Jag såg dock lånet som en investering då jag utbildade mig till något som gav mig en bra lön efter examen. 

    Men jag anser mig också vara en vuxen människa som gärna betalar för mig. Det har resulterat i att min sambo har kunnat spara så pass mycket under åren att han har kunnat betala av hela sitt lån; vilket i sin tur betyder att vi kommer kunna flytta till något större med ett minimalt lån som vi kommer kunna betala av relativt fort. Fantastiskt. 
  • Anonym (Q)
    Anonym (Blomman) skrev 2021-04-03 17:55:13 följande:

    Läs texten igen. Han vill inte sponsra massa extra aktiviteter som hon kanske ska göra med barnet, via ett gemensamt barnkonto.

    Femte stycket ett par meningar in.

    I mina öron låter det som att det är väldigt mycket "ditt" och "mitt".

    Men tolkningen är ju fri


    Jag läste det senaste inlägget där de hade diskuterat om att han var villig att betala för aktiviteter som hon gör med barnet, men inte för eventuell fika/lattemorsabeteende.

    Läste du det eller tror du att jag endast läst trådstarten?
  • Anonym (Q)
    Anonym (Snåljåp) skrev 2021-04-03 14:04:18 följande:

    Jag tycker att om man planerar en framtid tillsammans så är det bra att man utbildar sig, jag har själv tagit lån eftersom jag inte velat att min make ska betala allt trots att han själv föreslagit att det räcker med bidragsdelen så kan han betala det som fattas. Jag och maken kalkylerar inte våra utgifter men vi båda betalar till hushållet och barnen. Ja han har Swishat mig för att jag ska fika (även om jag bjudit en väninna eller syrran ) så har han inget emot det.

    Jag hade också en bostadsrätt innan vi träffades och när vi gifte oss och skaffade barn så betraktade JAG den som gemensam, han har aldrig gjort ngt anspråk eller nämt det och där har jag betalar av 500 000 som vi/jag fått tillbaka och jag investerat i våran nya bostad. Hos oss är det inte så noga, vill min make studera vilket han velat men inte ännu då han inte vill att jag ska stå för kostnaderna vilket jag erbjudit mig att göra eftersom det gynnar oss som familj.

    Nu menar jag inte att TS sambo ska stå för hennes utbildning men när man får ett gemensamt barn tycker jag att det är orimligt att den som är hemma med barnet ska vända på varenda krona när den andra jobbar (oavsett kön).Isåfall kan ju sambon vara hemma from v 3 och TS slutföra sin utbildning och därmed hinna jobba upp en rimlig sgi så är problemet löst.

    Saken är kunnat det är HANS lägenhet och bostäder går oftast upp i värde så om man kalkylerar det på ett par och och värdeökning så har han ju vunnit alternativt bott gratis om man slår ut vinsten på antal månader och hon under samma period dragit på sig lån. Annars kan de ju vara särbos och TS har rätt till bostadsbidrag vilket skulle kunna vara fallet nu eftersom hon är under 29.


    Jag håller helt med dig. Jag anser dock att man helt enkelt inte har rätten att kräva eller bör utgå ifrån att ens partner ska betala allt/stå för mycket bara för att man är i ett förhållande. Att han står för 50% av kostnaderna kring barnet är för mig en självklarhet (dock har han enligt Ts till och med gått med på att betala 70% av allt) men det som stör mig lite är att Ts vill ha mer. Hon vill att han ska betala ännu mer och stå för ännu mer.

    Det tycker jag är fult. För i min värld så har man inte rätt till sin partners pengar bara för att man råkar vara ett par. Men Ts vill att han även ska sponsra hennes fritidsaktiviteter som bio och fika. För 70% av allt gällande barn, mat och avgift räckte inte. Jag har dock svårt att se hur hon kommer vända på varenda öre utifrån 30/70-dealen. Hon betalar 2000 kr i "hyra" just nu utifrån 50/50 så ser absolut att 7000 kr/månaden kommer räcker gott och väl till fika och bio.
Svar på tråden Är min sambo egoistisk?