• Vickan31

    BIM MAJ, första barnet

    DrLavernius skrev 2021-04-04 23:35:52 följande:

    Hej! Jag kan vara med! Är också alldeles ny på det här. Kopparspiralen åker ut på tisdag, och sedan kör vi! :)

    Är det så här man gör listan?? Annars får någon mer kunnig gärna göra om den:


    Hej på er!

    Jag fick mens i helgen så det blev inget plus på vårt tionde försök heller tyvärr. Har med andra ord varit med i dessa trådar ett tag, hehe, och vi brukar även skriva ungefär vilket försök vi är på, om man vill såklart Glad Lägger till det nedan:

    Amandannn - bim 5/5, 20 år (1:a försöket)

    DrLavernius - bim 7/5, 27 år (1:a försöket)

    Vickan 31, bim 7/5, 31 år (11:e försöket)

    Elise96 - bim 10/5, 24 år (1:a försöket)
  • Vickan31
    Amandannn skrev 2021-04-13 06:08:00 följande:

    Vilket skede är ni andra i just nu? Väntar på att mensen ska ta slut eller väntar ni på äl? Och hur har ni tänkt göra denna månad, äl-tester eller inte? Eller tempar ni? ????


    Hej Amandannn! Jag fick mens i helgen och väntar på att den ska ta slut. Just mensveckan/dagarna är jag ganska deppig, så jag ser fram emot när ägglossning och själva försöken närmar sig och hoppet stiger igen :) Eftersom vi försökt i över ett år ska vi på ett första besök på en fertilitetsklinik i slutet av månaden för att påbörja en utredning, så det känns både bra att ta ett steg framåt men också nervöst och lite oroligt för vad de kan tänkas hitta. Hur ser det ut för dig, när har du beräknad ÄL? :) 
  • Vickan31

    Då har jag precis varit på första besöket på fertilitetklinik för att påbörja utredning av mig och sambon. Kändes bra att ta ett första steg, även om det lät som att utredningen kan ta ett tag med långa väntetider för provtagningar och så. Idag blev det i alla fall ett vaginalt ultraljud och en liten överraskning: spolning! Läkaren sa att det skulle passa så bra idag i min cykel, och jag blev alldeles svettig för att jag läst om hur fruktansvärt ont det kan göra, men för mig gjorde det faktiskt inte ett dugg ont! Så jag hade tur, och det kanske kan vara skönt att höra för andra som oroar sig för spolning, att det gör inte ont för alla :) Läkaren sa det själv att många brukar bli förvånade över att det inte gör så ont som de trodde. 

    Nu till mina frågor till er:


    1. Läkaren sa att det såg bra ut på äggfronten, men bara för att de finns där så vet man väl inte om de släpper? Eller hur funkar det?

    2. Läkaren sa också att spolningen såg jättebra ut på höger sida men lite trögare på vänster sida. Hen menade dock att det inte behöver vara något problem och att det  kan vara något tillfälligt att just idag var det sekret eller annat som stoppade upp lite, men att vi nog inte behövde oroa oss över det. Är det någon som varit med om liknande eller hört något om hur man ska tänka ifall spolningen inte flyter på lika bra på båda sidor. Helt enkelt: bör jag vara orolig?
  • Vickan31
    Msofie skrev 2021-04-21 16:48:13 följande:
    Utifrån att du gjorde en spolning kan jag tänka mig att du är under den första fasen i cyklen. Så att de säger att äggen är bra ut betyder sannolikt att där är tillräckligt många äggblåsor. För att kontrollera att ägglossning skett var jag på ett ultraljud en vecka efter ägglossning, där man kunde bekräfta det, samt att jag tog blodprov på progesteron. Fråga två kan jag dock inte svara på, men tänker att om läkaren säger att det är OK är det nog så.
    Tack för svar Msofie! Precis, jag är i första fasen av cykeln så ägglossning har inte skett, men de verkar inte ha med i planen att kolla att ägglossning skett för läkaren pratade mycket framåt om vad vi ska göra för prover och nästa besök osv, men sa inget om det. Ska dock ta blodprov nästa vecka så då kanske det säger lite mer om läget också. 

    Är er utredning klar eller kommer ni att ta fler prover? Och hur mår du nu?
  • Vickan31
    Msofie skrev 2021-04-22 08:05:48 följande:
    Ska ni göra ett ultraljud vid nästa besök? Har dock för mig att läkaren sa till mig att blodprovet efter ÄL är för att kolla hormonet som kan bekräfta om ÄL har varit. Så det kanske kan säga något i sig.

    Vår utredning är klar, vi har sammanfattning den 28e. De har tidigare sagt att vi kan gå vidare i september/oktober med ev behandling, så jag vill prata om vad de har i åtanke då. Men sannolikt kommer vi vända oss privat för att dra igång IVF efter det besöker, kosta vad de kosta vill nu.
    Aah, bra att veta det där om blodprovet! Vi gjorde ett ultraljud igår så det kommer vi inte att göra vid nästa besök. Läkaren ville helst ha nästa besök digitalt så det blir nog mer ett samtal om resultatet från de prover vi ska göra nu framöver: blodprov (för båda) och spermaprov.

    Vad bra att det snart är dags för ett sammanfattande samtal och att då kunna lägga upp en plan framåt! Förstår att det känns jobbigt att redan ha väntat så länge på ert efterlängtade barn, men nu är hjälp nära i alla fall <3 
  • Vickan31

    Just ja, jag ville bara lägga till angående läkarbesöket en kommentar som gjorde mig så paff! Läkaren började prata om att det räcker med att ha sex varannan, var tredje dag, men "ni kan ju köra varje dag om ni vill såklart, men det blir ju inte så roligt. Eller jo, kanske för dig" sa han och pekade på min sambo. Alltså, så himla vanlig fördom och liksom typisk kommentar som i vårt fall inte ens stämmer! Att bara anta och skrocka lite över att min sambo, en man, förväntas vilja ha sex varje dag men inte jag som kvinna, medan det i själva verket är jag som har större sexlust än både min sambo och mina ex! Blev såklart så paff att jag inte sa något, och samma för min sambo som också reagerade på samma sak. Ville bara ventilera lite här, inte för att jag tog illa vid mig av kommentaren men bara för att jag blir så trött på dessa stereotyper.

  • Vickan31
    Anonym (lite halvt) skrev 2021-04-22 11:34:00 följande:
    Vad osmakligt av läkaren. Det är inte alls ovanligt att vi som kvinnor har mer lust än männen vi lever med. Jag förstår att ni blev paffa. Man förväntar sig ju inte en så förlegad syn 2021. 
    Vad skönt att du håller med! Vi har diskuterat det i tidigare BIM-grupper också, att för vissa är det mannen i förhållandet som har mer sexlust men för nästan lika många verkar det vara tvärtom - bara att det inte pratas om det lika mycket för att det går emot alla normer om så kallad maskulinitet osv. Tyckte bara att det var intressant som sagt, och lite tröttsamt att höra den här typen av fördom yttras ännu en gång.
  • Vickan31
    Anonym (lite halvt) skrev 2021-04-22 12:21:14 följande:
    Verkligen. Det är likadant hos oss och jag vet att min sambo tycker att det är jobbigt, eftersom förväntningarna ofta är att det ska vara tvärtom. Det ska dessutom inte yttras av professionella inom vården, anser jag. Jag förstår verkligen att ni är upprörda! 
    Ja alltså från läkarens sida var det nog tänkt som en oskyldig kommentar för att lätta upp stämningen lite med ett förväntat skratt, men som  du säger skapar ju den där bilden i samhället dels en press på män att de ska vara på ett visst sätt och dels är det skadligt för oss kvinnor. Så ja, det var lite klumpigt och onödigt sagt.

    Jag läste att du börjat med folsyra och lite andra vitaminer, det gör jag också :) Har du börjat med några andra förändringar gällande fertilitet och barnförsök, eller väntar du med det eftersom ni skulle börja mer aktivt i höst?
  • Vickan31
    Anonym (lite halvt) skrev 2021-04-23 08:00:41 följande:

    Ja, det var säkert inget illa menat, utan som du säger, tänkt som ett skämt i en annars allvarsam situation. Jag har ofta så svårt att säga något i tillfället också, utan min reaktion kommer lite senare och då kommer jag på allt bra jag skulle ha sagt. 

    Jag har börjat dra ner på kaffet rejält. Nu ligger jag på 3-4 koppar per dag, vilket är 1-2 fler än vad som ska drickas för bäst förutsättningar, men jag har dragit ner från 10-12 koppar, så jag tycker att jag har gjort ett bra jobb ändå, haha. Min tanke är också att inte dricka de där två glasen vin på fredag-lördag när vi väl börjar försöka på riktigt, och redan nu avstå perioden efter ägglossning till BIM om vi har fått till det bra under fertil period. Den här omgången är jag väldigt lugn med att det inte blivit något, eftersom min sambo var sjuk, men skulle vi tajma bättre nästa månad så tar jag helst inga risker. Då kommer jag även hålla mig på 2 koppar kaffe. 


    Annars försöker jag hålla igång träningen och se till att vikten inte springer iväg såhär i pandemitider. Sen såg jag i en tidigare tråd (som jag inte skrev i, haha) någon som tipsade om fertility yoga och jag har testat några. Det har varit så himla skön, avslappnande yoga, så det tänker jag fortsätta med för att minska stresskänslan i alla fall. 

    Oj, vad långt det blev! Har du börjat med något annat än vitaminer och folsyra? 


    Där är vi precis likadana - jag kommer alltid på någon smart eller fyndig comeback flera timmar efter att situationen passerat, haha!

    Ååh men det är ett jättebra steg ju! Var stolt över dig själv som lyckats dra ned så mycket på koffeinet och att du har en plan framåt att kunna dra ned till det rekommenderade dagliga intaget längre fram :) Som du säger är chansen kanske inte så stor just den här månaden pga att din sambo var sjuk, men då är ju det ganska skönt att inte ha några särskilda förväntningar den här månaden. Jag försöker för övrigt att byta ut några koppar mot koffeinfritt, men jag vet inte om det kanske smakar vatten för en så stor kaffeälskare som dig :) 

    Men vad bra gjort! Ja jag minns nu att några skrev om fertility yoga och att det lät intressant :) För min del är det som sagt folsyra och lite andra vitaminer, samt att jag som du försöker tänka på mängden kaffe och alkohol, samt när i cykeln jag dricker det. T.ex. när jag får mens så tillåter jag mig själv att deppa ihop och äta och dricka vad jag vill några dagar.

    Jag kör med ÄL-tester sedan länge vilket läkaren i onsdags sa var bortkastade pengar och stress, och jag vet att det finns delade meningar om det men för mig blir det en lite lugnande effekt av att känna någon slags liten kontroll i en annars okontrollerbar situation, om du förstår vad jag menar? Samt att jag ganska nyligen börjat tempa för att få lite koll på om ägglossningen skett eller inte. Givetvis kan både ÄL-tester och tempen variera pga andra saker som inte har med ägglossningen att göra, men jag tycker att det är intressant att lära mig om hur min kropp fungerar - något som jag haft pinsamt dålig koll på fram till att vi bestämde oss för att försöka skaffa barn.

    Och som du ser har du inget att be om ursäkt för - jag skrev ännu längre, haha <3
  • Vickan31
    Msofie skrev 2021-04-23 08:07:02 följande:
    FY FAN VAD VIDRIGT. I vårt förhållande är det verkligen tvärt emot "normen", min fästman tycker det är jätte jobbigt och pressande. Man kan tycka att en läkare borde ja den typen av insikt. Tror min fästman hade blivit rätt ledsen av att höra något sånt faktiskt.
    Link92 skrev 2021-04-23 08:41:29 följande:
    Ja verkligen samma här! Jag skulle kunna ha sex varje dag medan min man tycker det är jobbigt att behöva ha det 4-5 gånger per månad. Han har helt enkelt inte lika stort sug/begär som jag och hade absolut blivit stött av ett sånt uttalande.
    Vad skönt att höra att jag inte är ensam, tack för era svar och att ni håller med om att det är märkligt sagt av en läkare. Känner verkligen igen mig i det ni skriver <3 Och tänker att det nog inte är så ovanligt att det är som för oss, att kvinnan i förhållandet ibland eller ofta har större sexlust än mannen - bara att det inte pratas om. Intressant och lite skrämmande. 
Svar på tråden BIM MAJ, första barnet