Inlägg från: Anonym (Splittrad) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Splittrad)

    Är jag för gammal för att bli mamma???

    Dethärärmittnamn skrev 2021-04-05 22:57:02 följande:

    Om du vill detta och det är din första graviditet-kör på det.

    Jag skulle betala för test (blodprov) för att säkerställa att allt är okej.

    Ingen har rätt att fälla någon åsikt i övrigt. Det här gäller bara dig och din familj.

    Lycka till!


    Tack! Antagligen en jättedum fråga, men vem går man till för såna test? Är det nåt som de kan hjälpa en med inom mödravården?
  • Anonym (Splittrad)
    Anonym (Teddy) skrev 2021-04-05 23:01:19 följande:

    Självklart är det "rätt" om du och fadern tycker att det är rätt. Jag önskar er all lycka!


    Tack! <3 Pappan kommer troligtvis inte att finnas med i bilden, men jag har en stor och "tät" familj och nära vänner som jag vet kommer att finnas där för mig och barnet.
  • Anonym (Splittrad)
    Anonym (Lovisa) skrev 2021-04-05 23:02:12 följande:

    Mina föräldrar var strax under 50 när mitt sladd-syskon föddes. Hen är nästan tonårig nu. Hittills har allt gått bra.


    Så härligt att höra! Tack!! <3
  • Anonym (Splittrad)
    Anonym (XXX) skrev 2021-04-05 23:43:50 följande:

    Jag skulle inte råda någon kvinna att skaffa barn i den åldern (och det är snudd på för gammalt även för en man i dagens samhälle, där pappan förväntas vara med och passa och vårda barnet rent praktiskt), men nu är du ju redan gravid och det är som det är. Finns inget att diskutera. ANDRA människor har hur-eller-hur inte med det att göra.

    Men skriv in dig tidigt på MVC, eftersom du behöver gå i specialistmödravården. Din graviditet räknas nämligen som en riskgraviditet. Vidare har du tyvärr stor risk att få ett barn med DS eller annan kromosomrubbning, så dom testen bör du ta. Vare sig du i så fall skulle göra abort eller inte, så är det bra att VETA, att vara förberedd.

    Förlossningen kommer antagligen att bli tuff, så det är ännu viktigare för dig än för andra gravida att hålla dig i form, inte gå upp för mycket i vikt, äta hälsosamt - och se till att få några veckor hel-ledigt före BF, så att du slipper stress och hinner sova ut och vila ordentligt de sista veckorna av graviditeten. 


    Ja, jag har ju verkligen noll koll på det här, men jag tänker att jag kontaktar en barnmorska och frågar vad jag ska göra? Hon (eller han?? Finns det manliga barnmorskor??) borde ju i sin tur veta vart jag ska vända mig? Frågan är bara när, du skriver "tidigt", men vad är tidigt? Jag vill ju helst vänta lite till tills den där allra första missfallsrisken är förbi, men å andra sidan vet jag ju inte när det är... När skulle du rekommendera att man kontaktade barnmorska? (Eller om det är nån annan man ska kontakta???) Och ja, jag vill verkligen ta alla tester som går, jag förstod det även på ett tidigare inlägg som att man kan testa redan under graviditeten för t ex downs, och det är ju jättebra. Jag tror tyvärr inte att jag skulle våga behålla om barnet har nåt sånt, inte för att jag inte skulle älska det lika mycket, utan för att då blir det ju ännu viktigare att man kan räkna med att finnas där för barnet även sen barnet blivit vuxet.

    Jag håller mig i väldigt bra form som jag gör redan, så just den biten tror jag blir det minsta problemet :)
  • Anonym (Splittrad)
    Anonym (Ja, det tycker jag) skrev 2021-04-06 00:06:58 följande:

    Jag kan absolut förstå din tanke om att du klarar det, men med barn kommer en oro som man aldrig mött tidigare. Du kommer antagligen ständigt oroa dig för din ålder och att inte kunna finnas där för ditt barn när hen behöver dig. När ditt barn blir tonåring, och de stora problemen kanske kommer, är du över 60. Jag hade aldrig utsatt mig för det (men är iofs ganska känslig av mig)...men du kanske är av hårdare virke.


    Ja, jag är helt med på vad du menar. Och detta är ju precis en av de saker jag funderar över. Det kommer säkert att komma dagar när jag känner att nej, det där kommer jag aldrig att klara, men just nu känns det verkligen som att jag skulle klara det :)
  • Anonym (Splittrad)
    Anonym (Amelia) skrev 2021-04-06 01:37:49 följande:
    Som sagt, det är ju bara min personliga åsikt. Vill du ha barnet ska du ju självklart satsa. Men jag tycker helt enkelt att man bara är för gammal som 50-åring, man som kvinna. Mina mor- och farföräldrar var i den åldern när jag föddes. Även om de hängde med rätt bra när man var liten (även om det självklart är en enorm skillnad på föräldrar och mor-/farföräldrar) märktes det ju att de blev gamla när jag var i 20-30-årsåldern. Hade dom varit mina föräldrar hade jag nog haft mycket oro och ångest sm ung vuxen att jag skulle förlora dem och bli helt ensam kvar. Speciellt om man växte upp med en ensamstående förälder. Men ja, jag personligen tycker också det är fel när en 50-årig man blir ihop med nån 25-30-åring och börjar skaffa bebisar med henne. I min åsikt är han ändå för gammal, så har inget att göra med kön som så. 

    Men ja, vill du ha barnet så ska det ju inte stoppa dig. Om jag var du skulle jag i så fall försöka se till att barnet får ett bra nätverk ändå. Du kanske har syskon/syskonbarn/nära vänner och så vidare som ni kan binda nära band så att ditt barn i så fall inte måste ta allt helt på egen hand när du blir äldre och inte orkar med/får diverse krämpor etc. 
    Ja, ok, jag förstår precis vad du menar. Det är ju precis de här banorna som jag tänkt i också. Men idag känns det som sagt nästan helt otänkbart att jag inte skulle behålla. Och ja, jag har en stor, tajt familj (pigga föräldrar och flera syskon och syskonbarn) och nära vänner som jag vet skulle finnas där för mig och barnet i vått och torrt.
  • Anonym (Splittrad)
    mari123 skrev 2021-04-06 05:04:46 följande:

    Ville jag ha barnet så behöll jag det om jag var frisk och kände att jag orkade. Inte bara förunnat kändisar i USA att få barn vid 50? Många skulle ha synpunkter förstås men man behöver inte lyssna. 


    Haha, nä, kan kändisar i USA så kan väl jag? :) Sen vill jag ju ändå inte att mitt barn ska bli utsatt för en massa skitsnack, det är mest det jag är rädd för när det gäller vad andra skulle tycka. För egen del bryr jag mig inte.
  • Anonym (Splittrad)
    Anonym (Kompisen) skrev 2021-04-06 05:12:55 följande:

    Jag känner en kvinna som blev gravid som 50-åring.
    Hon behöll och det gick jättebra, nu har hon skolbarn och närmar sig 60. Visst är hon mycket äldre än de andra föräldrarna men det struntar hon i!

    Vad andra tycker spelar väl ingen roll?


    Tack för denna solskenshistoria!

    Nä, som sagt, för min egen del skiter jag i vad andra tycker, men jag vill ju inte att mitt barn ska bli utsatt för en massa skit...
  • Anonym (Splittrad)
    Anonym (Sarky) skrev 2021-04-06 06:47:53 följande:

    Jag känner en som var 49 när hon blev mamma på naturlig väg. Barnet är 8 idag.

    Sen vet jag en som gjorde IVF i Ryssland och fick tvillingar som 50+. De tvillingarna är yngre än hennes barnbarn.

    IVF i den åldern tycker jag är fel, men om man blir gravid naturligt så förstår jag inte varför abort skulle vara det rätta. Precis som att ivf på 17-åringar inte är lämpligt förstår jag inte varför alla skriker abort när de blir gravida naturligt och vill behålla.

    Allt snack om att abort är kvinnans val och frihet men lyft det till diskussion så är det många som tycker att en kvinna SKA göra abort för att vara ansvarsfull. Att du som 50-åring och glad över att vara gravid blir tillsagd av främlingar på nätet att det bästa vore abort - vilken frihet (sarkasm).

    Och angående ork- vem har mest ork, en 50-åring i form eller en överviktig 30-åring.


    :) Tack för pepp! Jag kan faktiskt bara hålla med <3
  • Anonym (Splittrad)
    Anonym (Inte för gammal) skrev 2021-04-06 07:20:50 följande:

    Inte för gammal att bli mamma men jag skulle tvinga mig till ett kejsarsnitt då din kropp till 99% inte kommer klara av en första förlossning vid 50 :) bäckenet har stelnat för mycket i den åldern


    Oj, det hade jag ingen aning om! Men det ska jag komma ihåg, tack!
Svar på tråden Är jag för gammal för att bli mamma???