• Wench85

    Feminister som är tillsammans/gifter sig med vita män

    amkasss skrev 2021-04-06 20:03:20 följande:
    Nån som kan förklara fenomenet?

    Feminister hatar ju vita män, de beskyller vita män för att vara rasister, nazister, kränkta, misogyna, kolonialister, immuna mot hat etc. Varför går man då och blir tillsammans eller gifter sig med en vit man? Minst sagt märkligt. Hela feminismen världen över ska ständigt demonisera vita män, att då gå och bli tsm eller gifta sig med sin förtryckare....ja jag har inga ord.

    Feminister kan ju gifta sig med icke-vita män istället, de som är så mycket bättre än vita män.
    Min erfarenhet är att feminister i större utsträckning än personer som inte är feminister också ser och uppmärksammar andra typer av förtryck. Därmed är det inte så förvånande att personer som arbetar för en jämlik värld också uppmärksammar rasism och nazism, som du exemplifierar med, och för all del även förtryck utifrån exempelvis sexuell läggning, funktionsvariation, trosuppfattning osv.

    Jag har inte upplevt att några feminister jag känner känner eller uttrycker hat mot vita män. Vilka feministiska rörelser rör du dig i där det har en stor del?

    Själv är jag självklart feminist, och min vita make är lika självklart feminist. Båda kan vi diskutera och arbeta för att det strukturella förtrycket mot personer som inte är män, och inte är vita ska upphöra. 
  • Wench85
    KlantSmurfen skrev 2021-04-07 16:52:59 följande:
    "Min erfarenhet är att feminister i större utsträckning än personer som inte är feminister också ser och uppmärksammar andra typer av förtryck"
    Jag har svårt att hålla med, det finns olika feminismer och det är oftast vänsterfeminister som pratar om förtryck, patriarkat, förtryck av kvinnor och minoriteter är default i deras feminism och man utgår ufrån vad ideologin säger istället för att se samhället som det är, ideoligi går före sanning.
    Hur mycket sanning finns det i det de påstår och uppmärksammar?
    Stämmer den radikalfeministiska våldsteorin?
    Stämmer deras syn på maskulinitetsnormer?
    I sommras pratades det en hel del om rasism och BLM, har BLM rätt?

    "Båda kan vi diskutera och arbeta för att det strukturella förtrycket mot personer som inte är män, och inte är vita ska upphöra."
    Vill du ge exempel på strukturellt förtryck mot icke vita män?
    Okej, du upplever att ideologi går före sanning för feminism. Det upplever inte jag. Men okej, det får du tycka, att ha olika åsikter är en del av ett öppet samhälle och vill du utbilda dig finns det massor av möjligheter.

    Utifrån att du förefaller se på feminism på ett helt annat sätt än feminister beskriver den misstänker jag att din uppfattning om radikalfeminism och maskulinitetsnormer skiljer sig från min. Huruvida någon specifik teori eller norm stämmer är därför svårt att kommentera.

    BLM, att svarta liv är värda något, ja, det är naturligtvis rätt, alla människor har ett värde och 

    Kul att du vill lära dig mer om strukturellt förtryck! Några lättilgängliga exempel är att icke-män och icke-vita i Sverige idag har lägre löner, oaktat jämkning utifrån arbetstid, utbildning med mera. Ett annat exempel är att mycket forskning utgår från vit man som norm vilket gör att medicin mot högt generellt har sämre effekt på kvinnor, att hudsjukdomar oftare missas på mörka kroppar då läromedel och forskning utgår från rodnad på vit hud, och att krockkuddar bilar generellt ger ett sämre skydd för kvinnors kroppar. 
  • Wench85
    Wench85 skrev 2021-04-07 10:28:14 följande:
    Själv är jag självklart feminist, och min vita make är lika självklart feminist. Båda kan vi diskutera och arbeta för att det strukturella förtrycket mot personer som inte är män, och inte är vita ska upphöra. 
    amkasss skrev 2021-04-07 22:52:20 följande:
    Nej, det är inte bara vita män som förtrycker och är rasistiska, att ni tror det gör ju er till xenofobiska mot vita män. det finns förtryck i alla kulturer!
    Ingenstans har jag skrivit att enbart vita män förtrycker eller är rasistiska.
  • Wench85
    Tecum skrev 2021-04-07 17:26:17 följande:
    Vänsterfeminister (som är den mest högljudda gruppen) har en föga ärofull historia när det gäller hedersvåld och kvinnlig omskärelse. De blundade länge för den typen av förtryck då de fick för sig att det var rasistiskt att ta upp de problemen. De svek helt enkelt sina medsystrar, av ideologiska skäl.
    Nu har de bättrat sig men det känns som en omvändelse under galgen. De är inte bekväma med att tala om förtryck som inte utförs av vita medelålders män...
    Min spontana gissning är att det är fler feminister som arbetar mot hedersvåld och könsstympning än icke-feminister. 
  • Wench85
    Postman skrev 2021-04-08 13:37:45 följande:
    Håller inte alls med att detta skulle gå under strukturellt förtryck. Men du kanske bara skrev så för att hetsa.
    Nej jag skrev så för att det är exempel på strukturellt förtryck. Hur skulle det kunna vara individuellt? Tänker du att all medicinsk forskning bara råkat ske på män påg rund av individuella beslut vid varje projekt som bara råkat drabba individer som inte är män av en slump... nä. Jag kan inte ens skriva ihop ett exempel där det skulle vara på individuell nivå, för det är så uppenbart strukturellt. 

    Men du kanske bara skrev så för att hetsa.
  • Wench85
    Postman skrev 2021-04-08 13:40:45 följande:
    Vanliga män tycker nog inte att feminister är skrämmande men många avskyr dom och undviker dom. De flesta kvinnor som kallar sig för feminister är egentligen inte så mycket feminister när det väl kommer till kritan. Feminism är ju i grunden sexistiskt och ojämställt.
    Win-win! Tänk om de ovanliga män som avskyr feminister bara kunde låta oss vara! Vilken dröm! 
  • Wench85
    Challenger skrev 2021-04-08 14:46:25 följande:
    Jag skulle tro att enbart cirka 5% av kvinnorna anser sig vara feminister. Vad har du för källa på att över 50% av kvinnorna identifierar sig som feminister? 
    Enligt Sifo-undersökning från 2018 definierar sig 26% av männen och 72% av kvinnorna som feminister. Var har du fått 5% ifrån? 
  • Wench85
    Postman skrev 2021-04-08 15:14:46 följande:
    Ok jag förstår. Du bekräftar vad jag misstänkte. En långt överdriven syn och ett förakt över vita mäns agerande. Allt som vita män gör är att inte förtryck. Släpp garden, allt vita män gör är inte med en baktanke eller agenda som du nu försöker få det till. Sluta att bidra till myter och polarisering. Allt är inte en konspiration av vita män.
    Det förefaller som att du har väldigt svårt att läsa och tolka skriven text. Jag har aldrig påstått att allt som vita män gör är förtryck, eller skulle göras med en baktanke eller dold agenda, eller att "allt" skulle vara konspiration av vita män. 
Svar på tråden Feminister som är tillsammans/gifter sig med vita män