Inlägg från: Anonym (Läs på) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Läs på)

    Oetiskt med äggdonation

    Kaninbunny skrev 2021-04-08 13:25:15 följande:

    Man dör inte av att ha en njure och många gånger sker detta på kliniker under sterila former.

    Man dör inte av att sälja sex heller om man skyddar sig, men hur etiskt är det av mannen att köpa detta?

    Tänk dig själv att du blivit till genom exempelvis äggdonation. Din biologiska mamma kanske bor i Finland, Ryssland, Rumänien osv. Du kommer alltid undra vem är hon, hur är hon, liknar jag henne?

    Och du har ingen som helst möjlighet att kontakta henne. Det är precis samma sak som vid en adoption förutom att du har en biologisk pappa men din bio-mamma finns någonannanstans. Vidare blir man ekonomiskt ersatt för detta.

    För att en kvinna bär barnet i kroppen och föder detta gör henne inte till biologisk mamma. Tänk på surrogatmödradkap exempelvis.

    Kan personligen inte förstå att barnet inte har mer rättigheter än såhär.


    1 Ägg/spermiedonation inom EU får inte vara för pengar. Det räknas som organhandel om ersättningen är mer än för direkta kostnader och lagstiftningen förbjuder organhandel.

    2 Finland som du glatt buntar ihop med Ryssland och Rumänien har samma regler som Sverige, dvs barnet har rätt att från och med 18 år kontakta donatorn.

    Innan du börjar debattera något i framtiden, bör du läsa på lite inom ämnet, annars gör du fler pinsamma misstag.
  • Anonym (Läs på)
    Martin1990 skrev 2021-04-09 09:25:09 följande:

    Håller med om att det är lite "frankensteins monster" över att skapa barn så här konstgjort men jag är kritisk överlag till att manipulera naturliga biologiska processer. Allt för många ser barn som en rättighet och kan tydligen gå hur långt som helst för att stilla sitt begär och längtan och någonstans på vägen tappas det så hett efterlängtande barnets rättigheter och välmående bort. 

    De som använder "men annars skulle barnet inte finnas alls" som argument, tycker ni att människor svårt sjuka i missbruk t.ex som får barn att det ändå är rätt att skaffa för annars skulle barnet inte finnas?

    Att inte veta sitt genetiska ursprung kan vara livslångt lidande. Eller inget lidande alls. Istället för att manipulera reproduktionen borde fler människor få hjälp att acceptera ett barnfritt liv och att det inte är självklart att få barn för alla. Och detta av många anledningar.


    Är du emot all medicinsk behandling? Det är också att manipulera naturliga biologiska processer. Diabetes, cancer, eksem, benbrott, allt är naturliga biologiska processer.
  • Anonym (Läs på)
    Anonym (Maja) skrev 2021-04-09 10:12:45 följande:

    Personer som har donatorbarn har skaffat någon annans barn, det vänder jag mig emot, i synnerhet EFTER att MINA barn fötts. Innan dess kändes det inte riktigt lika sjukt och oetiskt i mina ögon.


    Om du får morotsfrön av en vän, sår dem, vattnar och gödslar dem och driver upp dem till färdiga morötter. Är det din väns morötter eller dina morötter?
  • Anonym (Läs på)
    Kaninbunny skrev 2021-04-09 10:18:04 följande:

    Nej varför skulle jag?


    Har du ett konto till? Frågan ställdes till Martin1990.
  • Anonym (Läs på)
    Anonym (Maja) skrev 2021-04-09 10:18:34 följande:

    Om det innebär att den medicinska behandlingen skapar andras genetiska barn är jag i alla fall emot det. Dock har jag aldrig hört talas om att exempelvis diabetes, KOL, hjärtinfarkter m.m. gett det resultatet vid behandling.


    Har TS 3 konton? Frågan ställdes till Martin1990.
  • Anonym (Läs på)
    Kaninbunny skrev 2021-04-09 10:27:43 följande:

    Det är irrelevant huruvida hon har barn eller ej. Barn är ingen rättighet, inga leksaker, framförallt inga statusprylar för människor att fylla deras egon med. Att gå så långt att ta någon annans DNA för att på så sätt tvinga sig till en graviditet in i det längsta är djupt djupt oetiskt mot barnet som alltid kommer att undra över sina rötter.

    Det får finnas gränser.


    Det här med förvrängd verklighetsbild är svårt. Finns det någon i din bekantskapskrets som har agerat på det här sättet, eller varför tror du att föräldrar som tagit emot en donation ser barn som leksaker och statusprylar att fylla egon med?

    Du baserar din argumentation på felaktiga antaganden, t ex ditt inlägg där du klart visade att du inte vet något om europeisk lagstiftning kring organdonation och även trodde att Finland är någon typ av laglöst land där donationer sker på ett oetiskt sätt.

    Du går också ofta över till personangrepp istället för att debattera, dina inlägg är ofta aggressiva.

    Var kommer ilskan och hatet ifrån? Vem har gjort dig illa?
  • Anonym (Läs på)
    Kaninbunny skrev 2021-04-09 10:33:26 följande:

    Du säger samma sak om och om igen och vägrar ta in fakta. Du tycker en sak. Personer som har en annan genetisk bakgrund kommer alltid att undra över den och det spelar således ingen roll vad du tycker och inte tycker. Du verkar ha mycket svårt att sätta dig in i dessa individers lidande. Jag känner absolut ingen sådan vad jag vet, skulle ta avstånd från sådana föräldrar. Jag känner väldigt väl flera utomlandsifrån adopterade däremot.

    För de flesta är genetik väldigt viktigt och står för så mycket mer än bara lite celler som du försöker få det till. Känns ignorant att förringa detta lidande genom att påstå att familj är mycket mer än genetik. Ja absolut, men det gör inte det oviktigt. Och vid äd saknar barn rättigheter.


    Vilka rättigheter saknar barnet? Punkta upp dem så kan vi diskutera dem ett och ett. Undvik att slira in på personangrepp eller utvikningar om din upplevda ondskefullhet hos donatorer/mottagare.
  • Anonym (Läs på)
    Anonym (Maja) skrev 2021-04-09 10:21:07 följande:

    Det är genetiskt "avkomman" av moroten som fröna kom ifrån. Att människor sedan äter dem är en annan femma. Tänkte du att det är samma sak som när man skapar andras barn åt sig själv?


    Är du emot t ex häst/nötboskap/grisavel? Spermiedonation är vanligt förekommande.
  • Anonym (Läs på)
    Kaninbunny skrev 2021-04-09 10:38:34 följande:

    Det är så sant. Och känns så sjukt att deras rättigheter i följs i detta. Och den totala okänsligheten kring detta som råder.


    Innan du håller med någons påstående bör du få mer underlag, alla dessa berättelser som nämns, har du fått exempel på dem och kan därmed dra egna slutsatser?

    Råder det en total okänslighet? Var och av vem? Har du följt diskussionerna i medicinetiska råd eller läst förtexterna till relevant lagstiftning?
  • Anonym (Läs på)
    Kaninbunny skrev 2021-04-09 10:55:19 följande:

    Säger en person som precis jämfört äd med morötters rättigheter och medicinska behandlingar mot diabetes och kol...? Jag står i min fulla rätt att förkasta mottagarens beteende utan att det för den skull är ett personangrepp. Läs på själv vad definitionen av personangrepp är.

    Om du har läst har jag och flera andra skrivit det åskilliga gånger. Barn har rätt till att ta reda på sina genetiska rötter med allt vad det innebär. När det kommer till äggdonation har barnet ingen möjlighet till detta. Mottagaren har skyldighet att berätta hur barnet kom till, men det finns inget straff kopplat till detta (alltså om de föräldrarna på pappret inte berättar). Alltså är det väldigt tandlöst i praktiken.

    Vidare har barnet ingen möjlighet att ta reda på vem som är den genetiska mamman. Plus att den genetiska mamman antagligen inte är intresserad av att ha barnet heller, vilket skulle riskera att skapa en djup sorg hos individen som blivit donerad om möjligheten fanns att ta reda på det.

    Äd finns inte till för barns bästa, utan för att två vuxna individer som är inkapabla att på egen hand försöka sig av olika anledningar (vissa som de kunnat påverka själva och vissa inte, men det är en annan diskussion) ska kunna självförverkliga sig själva genom att skaffa ett barn.

    Därav är detta djupt oetiskt och tragiskt och helt emot barnkonventionen.


    Fortfarande väldigt aggressivt, kan du tona ned mängden "säger en person som...", "läs på själv..."-text så är det lättare att föra en dialog med dig. Morotsanalogin lade jag fram som en diskussionsstart, men du valde att angripa mig som person.

    Om analogier inte är din grej, så har jag ett önskemål från min sida: påståenden ska underbyggas med faktaunderlag. Om du säger att barn och vuxna far illa, var har du underlaget till den hypotesen? Om du påstår att donationsmottagare ser barn som en leksak, var har du underlaget?

    Visa att du har rätt, inte genom att överrösta eller angripa personer, utan genom att lägga fram så starkt underlag och analys, så att motdebattören kan inget annat än se att du har rätt.
Svar på tråden Oetiskt med äggdonation