Inlägg från: Drottningen1970 |Visa alla inlägg
  • Drottningen1970

    Oetiskt med äggdonation

    Kaninbunny skrev 2021-04-08 16:21:28 följande:

    Du förstår inte det? Båda adopterade och donerade barn har något gemensamt. De är inte dina föräldrars genetiska barn. Forskning visar att ens genetiska ursprung är mycket viktigt för ens identitet. Därför är det exempelvis lag på att man som mamma måste uppge vem som är biologisk pappa, adopterade ska ha rätt att kunna söka upp sitt genetiska ursprung vilket många gör då det är väldigt viktigt för många. Det finns en lag som reglerar detta. För att en kvinna väljer att inte låtsas om att barnet inte är hennes betyder det att hennes behov får stå över barnets.

    Vem som helst som skulle fått veta att den har en annan genetisk förälder någonstans kanske i ett annat land vill med största sannolikhet ta reda på vem det är och besöka landet hen till hälften kommer ifrån.


    Barnet har ingen ytterligare förälder utan en donator. Självklart tycker jag att barnet ska få information om att hon kommit till genom donation och medicinskt kunskap om det genetiska arvet kan vara relevant. Men nåt ursprung att söka upp anser jag inte att det finns. Barnets ursprung och livshistoria finns enbart med sina föräldrar.
  • Drottningen1970
    Kaninbunny skrev 2021-04-08 16:23:42 följande:

    Om jag kom idag till dig och sa att dina föräldrar är inte dina genetiska föräldrar, de kommer från Estland. Hur hade du känt då?


    Du skulle ge mig felaktig information om du sa så. Några föräldrar i estland finns inte. Det skulle finnas en donator. Jag skulle tycka det var intressant att få informationen och undra varför ingen berättat det för mig tidigare. Kanske skulle jag skicka ett tackkort och en bukett och tacka för att de hjälpte till att jag kunde födas. Men thats it...

    Skulle inte ha något intresse av att på någotvis söka upp nåt genetiskt ursprung.

    Vem jag delar gener med är helt betydelselös för mina relationer. Jag delar gener med en jäkla massa folk som är helt betydelselösa för mig. Kommer knappt ihåg vad de heter, samtidigt som jag har oerhört nära och viktiga relationer med andra som jag inte delar minsta gen med.
  • Drottningen1970
    Embla twopointoh skrev 2021-04-08 16:46:31 följande:

    Det kan du tycka så mycket du vill, men forskningen på området håller inte med dig.

    Varför anser du att barn som vuxit upp, medvetet eller omedvetet, där ena eller bägge föräldrarna inte är deras genetiska förälder, mycket ofta vill söka upp sina genetiska släktingar? Varför i all världen lägger de så mycket möda på att hitta människor som de, enligt dig, inte har den minsta koppling till?


    Tror inte att det du säger stämmer. Att barn som blivit till med hjälp av donation särskilt ofta vill söka upp donatorn.
  • Drottningen1970
    Embla twopointoh skrev 2021-04-08 16:51:51 följande:

    Din anekdotiska bevisföring imponerar inte. Att du resonerar så är en sak, att du verkar tro att alla andra människor i hela världen tänker som du är något helt annat. Faktum är, oavsett vad du personligen tycker, att genetiskt ursprung är en viktig bit i mångas identitet. Det är också en viss skillnad på att aktivt välja bort sina släktingar, och att ha fått dessa släktingar fråntagna sig.


    Anekdotisk bevisföring? Är det vad du kallar det när man i ett debattforum för fram sina åsikter? Märkligt.

    Att någon påstår att barn som kommit till genom donationer upplever oerhört lidande och skulle föredra att inte finnas till, det är däremot fakta tänker du då.... well...
  • Drottningen1970

    Vilken orimlig vikt folk lägger vid sina och andras gener.... känns helt galet att gener på någotvis skulle trumfa relationer.

    Känns väldigt ytligt på nåt vis.

  • Drottningen1970

    Undrar om det är samma typ av människor som säger att om de fick veta att deras femåring blivit förväxlad på BB så skulle de vilja byta tillbaks.

    Fanns en sådan tråd för ett tag sedan och jag var fullständigt chockad över hur många föräldrar som skulle vilja byta bort det barn som de trott var sitt under många år.

  • Drottningen1970
    Kaninbunny skrev 2021-04-08 20:48:18 följande:

    Som flera personer påpekar här är det inte vad som blivit sagt. Men det är mycket viktigt oberoende av andra relationer.


    Fast DU säger ju genomgående att det är etiskt fel att ?köpa? ägg som du kallar det.

    Har jag alltså så gravt missförstått dig och att du egentligen menar att företeelsen är helt ok så länge barnet har rätt att få veta vem donatorn är?
  • Drottningen1970
    Kaninbunny skrev 2021-04-08 21:09:34 följande:

    Jag syftade inte på det. Men ja... jag personligen tycker det, men alla tycker inte det. Jag känner det främst för att det ser ut som det gör - att barnet saknar rättigheter i det här att ta reda på sitt genetiska och kulturella ursprung, att man ska förneka dessa rättigheter trots att de är lagstadgade och att det hej vilt ska förnekas och ignoreras gör att barnet försätts i en hemsk situation pga att vuxna utnyttjar andra för att få ett barn till varje pris.

    Att inte känna till sitt ursprung skapar mycket ohälsa hos den drabbade. Det känns vidare smutsigt och jag vill likställa detta med människohandel. Hur du kan se en äggcell enbart som en cell, och inte vad det utsätter en individ för är för mig obegripligt. Jag kan absolut inte förstå hur man frivilligt sätter in en annan människas kroppsdelar i sig själv och utsätter ett barn för detta när det ser ut som det gör.


    Dåså, då hade jag inte missförstått det alltså.
  • Drottningen1970
    Kaninbunny skrev 2021-04-08 21:12:45 följande:

    Om du växte upp och du var mycket mörk och dina föräldrar är ljusa, eller tvärtom och du hade frågat: varför liknar jag inte mamma på vissa sätt? Varför är jag så mörk men ni så ljusa? Eller tvärtom. Och de svarar: det är inte viktigt. Vi uppfostrar dig.

    Jaha men var kommer jag ifrån?

    Från oss!

    Det är ju att ljuga. Om så inte är fallet.


    Jag har inget emot att man berättar för barnet om donationen. Tvärtom tycker jag det är bra. Däremot anser jag att din beskrivning om att donatorn är en mamma eller pappa till barnet är djupt problematisk och felaktig. Det är en donator som donerat celler. Celler som annars skulle spolats ned i toan. Tycker inte det är en big deal. Däremot en sjukt god gärning av kvinnan som utsätter sig för allt det obehag som en äggdonation innebär för att ett högt efterlängtat barn ska få chansen att se dagens ljus, helt utan egen vinning. Dessa kvinnor är fan nån slags helgon.
  • Drottningen1970
    Kaninbunny skrev 2021-04-08 21:49:53 följande:

    Ursökta men vadå du har inget emot? Det är ens jäkla skyldighet som mottagare av någon annans ägg! Barn är inga leksaker som är till för att tillfredsställa någon vuxen. Barn är egna individer, anser att det är du som har en mycket konstig syn på släktskap där barnets bästa kommer sist.


    Nej jag har inget emot att barnet får reda på att det skett en donation. Jag tycker det är bra. Släktskap är korrekt uppfattat något som jag anser är ganska irrelevant. Det finns många många andra saker som gör relationer och familjer viktigare än just vilka gener folk delar. Jag tycker å andra sidan att din syn på just det genetiska släktskapet är väldigt överdrivet. Känner du ens några människor som kommit till via donation?
Svar på tråden Oetiskt med äggdonation