• Anonym (Trött mamma)

    Hantera barn med hög energinivå

    Ber om hjälp från föräldrar med högaktiva barn. Läs gärna allt först. Detta är ingen fas, hon har alltid varit så här. Det blir bara värre med åren.

    Vår snart 5åriga dotter är fantastisk på SÅ många vis. Hon är otroligt klok, så galet kärleksfull, lär sig snabbt, pratar jättebra med väldigt stort ordförråd och är såå rolig.

    Men. Jisses vad hon också kan trötta ut varenda en i sin omgivning.

    Hennes energinivå ligger på 200% från att hon vaknar vid 6-7 på morgonen, tills hon tvärdäckar vid 19.30 på kvällen. Hon kan ALDRIG vara stilla (bortsett från om hon får en skärm. Då kan hon sitta i 10-15 min i sträck . Eller Playdoh, då kan vi få en hel timme) och hon är nästan alltid extremt högljudd.

    Några exempel.

    - Måltider: När vi äter lämnar hon bordet varannan minut, halvsitter på stolen, ibland på knä. Ibland står hon på den. Sen ligger hon tvärsöver den eller sitter under bordet. Kommer på saker hon måste kolla eller göra mitt i måltiden.

    Hon kan tugga på samma potatisbit i en kvart. Vi får begränsa måltiderna till max 30 minuter, annars sitter vi där tills maten möglar. Det spelar ingen roll hur mycket vi ber, tjatar, säger till. Hon hör oss inte ens. Hon stänger av, som om vi är osynliga. Men när 30 min gått och vi varnat flera gånger att vi snart tar bort tallriken, och vi faktiskt tar bort den. Då kommer illtjutet. Hon gallskriker så det ringer i öronen och blir SÅ ARG! "JAG ÄR HUUUNGRIIIIG. JAG VILL ÄÄÄÄTAAAA". (Ställer vi tillbaka tallriken då så äter hon ändå inte, då är det ruta 1 igen.)

    - Syskonbråk: Hon retar gallfeber på storasyster. Tar saker ur händerna på henne och springer. Vägrar gå ut från hennes rum när hon blir tillsagd, och detta sker säkert 4-5 gånger dagligen.

    Vi varnar henne att hon får en chans till att gå ut, annars åker hon in på sitt rum. Biter inte på henne. Hon väntar tålmodigt tills vi får nog och bär in henne på sitt rum. Då kommer gallskriket igen. Hon kastar leksaker , sparkar i väggen, slår på dörren osv.

    Klängig: Ska allt som oftast vara NÄRA. Sitter man och äter/dricker kaffe/pratar med besök så SKA hon upp i knäet. Hon tränger sig på. Klättrar upp i knäet och hänger sig runt halsen på en. Säger man att man inte vill så går hon upp i falsett och blir arg/ledsen. Eller så går hon till nästa vuxen och försöker. Ska ofta klänga fast runt fötterna när man plockar i köket eller sitta på en när man ser på tv. Pratar alltid i munnen på andra och vägrar vänta på sin tur. Höjer rösten om hon märker att vi inte lyssnar/hör. Vi har försöker förklara att hon fpr vänta tills andra pratat klart, men det går inte in.

    Aktiviteter: När hon väl leker/pysslar ordentligt så gör hon det koncentrerat och lugnt. Hon kan ta till sig information om att tex färglägga en målarbild och göra det i lugn o ro. Hon är noga med att måla hela bilden och hålla sig innanför linjerna.

    Hon älskar att pyssla och leka med lera. Hon kan då sitta länge med samma aktivitet , men när hon tröttnat så är hon igång och härjar igen.

    Då är det ett ihärdigt studsande i soffan fast hon inte får, kastande med leksaker, slamrar och bankar, skriker , springer, hoppar och klättrar. Hon leker så hon blir alldeles andfådd och när hon gått upp i den nivån är det nästan omöjligt att få ner den. Våra hjärnor smälter. Vår egna röstvolym har automatiskt blivit högre för att vi alltid måste överrösta henne och tålamodet är noll. Vi tolererar nästan ingenting längre, utan ryter ofta i direkt innan vi knappt vet vad hon gör än.. det har blivit som en arbetsskada.

    Tillsägelser och ilska rinner av henne, pratar vi lugnt och snällt, nere på hennes nivå, så lyssnar hon inte heller utan bara skrattar åt oss eller tittar åt andra håll.

    Förskolan är inte oroliga för någon diagnos. Dom säger att hon "bara" har mycket energi, men att hon också är så himla klok, snäll och duktig.

    Frågan är dåbara : hur hanterar man det här?! Vissa kvällar är jag helt gråtfärdig av utmattning när hon somnat (vilket hon tack o lov gör på 5 minuter).

    Sambon reagerar mest med allmän irritation.

    Hon bråkar dock aldrig om nattning och tandborstning och har aldrig gjort.

    För ett tag sedan fick hon en klocka som lyser grönt när hon får väcka oss och hon väntar snällt o tålmodigt på att den ska bli grön varje morgon.

    Hon kan vara ute på vår baksida och leka utan att man är orolig att hon ska gå någon annanstans (klättringsvänligt staket) .

    Så vissa saker imponerar oss verkligen, medan mycket annat kör slut på oss och andra i omgivningen toootalt!

    Hjälp!

  • Svar på tråden Hantera barn med hög energinivå
  • Anonym (S)
    nnnnnnnn skrev 2021-04-14 12:27:30 följande:

    Ni vet väl om att ert barn inte måste gå i förskoleklassen till hösten.

    Ni kan be om senare skolstart.

    Om ni anser att barnet inte är redo så verkar det klokare att vänta ett år och låta honom vara äldst i klassen.


    Det går inte kommunen med på - vi har tyvärr inte rätt att besluta om det.
  • Anonym (...)
    Anonym (Trött mamma) skrev 2021-04-14 12:37:15 följande:

    Nej det gör vi inte. Gjorde förr för att ge henne en sista chans, men iom att det inte hjälpte så tar vi nu bort den helt. Hon blir tokarg, men det går ju över till slut. Vi förklarar att middagen är slut nu och att vi ätit färdigt. Det tråkiga är väl att hon ändå inte riktigt förstår vinken.


    Aha, ok. Förhoppningsvis trillar polletten ner om ni fortsätter vara konsekventa.

    Hur var det med fritidsintressen? Som Lövet beskriver det med sin son så mår dessa livliga barn ofta bra av mycket rörelse så försök få henne att intressera sig för något med mycket rörelse, bollsport, orientering eller liknande.

    Ju mer de springer, desto bättre. Det funkade i alla fall på sonen som var ett riktigt yrväder vid 4-5 och som är en högst balanserad 9-åring idag. Spelar fotboll och åker skateboard.
  • Anonym (...)
    Anonym (Trött mamma) skrev 2021-04-14 12:37:15 följande:

    Nej det gör vi inte. Gjorde förr för att ge henne en sista chans, men iom att det inte hjälpte så tar vi nu bort den helt. Hon blir tokarg, men det går ju över till slut. Vi förklarar att middagen är slut nu och att vi ätit färdigt. Det tråkiga är väl att hon ändå inte riktigt förstår vinken.


    Aha, ok. Förhoppningsvis trillar polletten ner om ni fortsätter vara konsekventa.

    Hur var det med fritidsintressen? Som Lövet beskriver det med sin son så mår dessa livliga barn ofta bra av mycket rörelse så försök få henne att intressera sig för något med mycket rörelse, bollsport, orientering eller liknande.

    Ju mer de springer, desto bättre. Det funkade i alla fall på sonen som var ett riktigt yrväder vid 4-5 och som är en högst balanserad 9-åring idag. Spelar fotboll och åker mycket skateboard.
  • hammarhajen

    Låter jobbigt!

    Säger också: gå ut!
    Lek aktivt, jaga, spela boll, hoppa hopprep... få henne i rörelse utomhus så mycket det bara går. Gå eller cykla till förskolan, stanna gärna och lek ute på hemvägen. Låt henne bränna så mycket energi som möjligt.

    Nu är det ljusare på kvällarna, så gå ut en stund efter middagen varje dag. Cykla eller gå till en lekplats, låt henne jaga av sig. Skaffa studsmatta om ni bor så att det är möjligt.

  • Plupp73

    Vår yngsta dotter var extremt högenergisk som liten, och hade rätt mycket humör utöver det. Det var så fram till ca 8 års ålder. Det var oerhört energikrävande. Idag är hon hur välfungerande som helst, men spelar fotboll, handboll och basket, så hon har stort utloppsbehov. Men skola och hem är hon stenlugn och fungerande i.

  • Anonym (D)

    Har också ett yrväder. För två år sedan när hon var 8 år kunde hon efter en hel dags gymnastikläger hålla igång med några timmars bad. Nu är det lite lugnare.

    I skolan och hos kompisar sitter hon kvar vid bordet, men hemma är hon ofta uppe och rör sig under måltiderna.

    Har ni trädgård är studsmatta toppen. Massvis med uteaktiviteter. Min tjej älskar när vi är på svärföräldrarnas lantställe på sommaren. Studsmatta, klättrar, gungar, simmar och leker ute. Då mår hon nog som bäst.

    Stå upp vid bordet eller resårband på stolen så fötterna kan fippla med resårbandet kan underlätta vid måltiderna

    Ett tag serverade jag helt enkelt en del mål som "snacksmåltider"- grönsaksbitar, köttbullar på spett, prinskorv, vikta tortillabitar med smör, fruktbitar.  Eftersom humöret blev så mycket sämre när blodsockret dippade var det helt enkelt flera små mål. Nuförtiden får hon i sig sina måltider, även om det krävs en del påminnelser vid frukosten ibland. 

  • Anonym (Trött mamma)
    Anonym (Igenkänningsfaktor) skrev 2021-04-14 12:41:41 följande:

    Hur länge har ni haft det så, att hon skriker när ni tar bort tallriken men att hon inte får tillbaka den? Hon kanske behöver ett par veckor på sig att förstå det där med måltider. Ställ fram en klocka som hon kan se bra från sin plats utan att vrida på huvudet, ät alltid runt samma tid och fäst en pil där mattiden är över. Det lär henne mer eget ansvar.


    Lääänge ! Minst ett halvår nu.

    Tack för tips, har tänkt tanken att vi kanske behöver en tydlig klocka för henne och inte bara säga till när tiden är slut! Ska försöka ordna det :)
  • Anonym (Trött mamma)
    nnnnnnnn skrev 2021-04-14 12:47:18 följande:

    Låter som våra barn.

    Massor med utevistelse.

    Lagom aktiviteter tex simskola.

    Små knep som att ifall de vill avbryta så tar barnet tag i din hand och "håller fast tanken" så när du hinner så vet barnet vad det tänkte och vet att det kommer få säga/fråga om det så fort det bara går.

    Läs på om ADHD och autismspektratillstånd, även om ert barn inte uppfyller kriterier för att få diagnos så finns det massor med bra tips och övningar som passar alla barn.

    www.kaosteknik.se/kaostekniskt-material/att-forklara-for-barnet/

    Här tex finns massor av hjälp att få.


    Åh vad bra, det ska jag läsa! Tack!
  • Anonym (Trött mamma)
    Anonym (...) skrev 2021-04-14 15:48:20 följande:

    Aha, ok. Förhoppningsvis trillar polletten ner om ni fortsätter vara konsekventa.

    Hur var det med fritidsintressen? Som Lövet beskriver det med sin son så mår dessa livliga barn ofta bra av mycket rörelse så försök få henne att intressera sig för något med mycket rörelse, bollsport, orientering eller liknande.

    Ju mer de springer, desto bättre. Det funkade i alla fall på sonen som var ett riktigt yrväder vid 4-5 och som är en högst balanserad 9-åring idag. Spelar fotboll och åker skateboard.


    Absolut har vi funderat på det. Hittills har hon ju känts lite för liten, men nu har hob ju nått en bra ålder för någon aktivitet. Tyvärr får vi ju avvakta tills läget är bättre pandenimässigt. Just nu är allt sånt stängt häromkring! :( Storasyster rider, men den här får nog börja på friidrott eller något xD
  • Anonym (Trött mamma)
    Anonym (D) skrev 2021-04-14 20:38:39 följande:

    Har också ett yrväder. För två år sedan när hon var 8 år kunde hon efter en hel dags gymnastikläger hålla igång med några timmars bad. Nu är det lite lugnare.

    I skolan och hos kompisar sitter hon kvar vid bordet, men hemma är hon ofta uppe och rör sig under måltiderna.

    Har ni trädgård är studsmatta toppen. Massvis med uteaktiviteter. Min tjej älskar när vi är på svärföräldrarnas lantställe på sommaren. Studsmatta, klättrar, gungar, simmar och leker ute. Då mår hon nog som bäst.

    Stå upp vid bordet eller resårband på stolen så fötterna kan fippla med resårbandet kan underlätta vid måltiderna

    Ett tag serverade jag helt enkelt en del mål som "snacksmåltider"- grönsaksbitar, köttbullar på spett, prinskorv, vikta tortillabitar med smör, fruktbitar.  Eftersom humöret blev så mycket sämre när blodsockret dippade var det helt enkelt flera små mål. Nuförtiden får hon i sig sina måltider, även om det krävs en del påminnelser vid frukosten ibland. 


    Låter precis som vår dotter. Hon kan köra heldag på dagis och full fart med utelek fram till sängdags , men ändå studsa som en studsboll medan vi borstar tänderna. Men sen somnar hon direkt när hon väl lägger sig, så det är jag som sagt iaf lättad över. När hon sover, så sover hon!

    Vi har studsmatta, lekstuga, gungor och sandlåda.

    Hon har inga problem att roa sig med det, det får jag ge henne. Släpper man ut henne så leker hon!
  • LFF

    Har två aktiva tvillingkillar som visserligen kan sitta still vid matbordet men i övrigt är det full rulle hela dagarna. De fyller 8 år senare i höst (november). När de gick i förskolan kunde de utan problem leka både ute och inne efter en hel dag på förskolan. Nu är det ju skola och fritids istället men det är fortfarande inga problem att leka vidare när man kommer hem. Nu när vädret är finare är det mycket utelek med de övriga på gården i form av kull, kurragömma, fotboll etc. De är typ stilla vid matdags och framför tvn. 

    För tre år sedan började de med hockey. Annars är det väldigt mycket cykling på gården. På helgerna är vi ofta iväg på cykelturer på minst en mil (för mig). Då cyklar vi till centrum 5km bort, sen leker de i lekparken där i nån timme och sen cyklar vi hem. När vi kommer hem fortsätter det med utelek om vädret är ok och kompisar är ute eller Legolek inne. 

    För vår del är det, precis som sägs ovan, utevistelse som är nyckeln till att man orkar med. Vi bor i ett område med mycket barn i deras ålder och har en innergård där de får vara ute själva (nu är de så pass stora att de även får leka utanför gården).

    Vi var lite oroliga över hur det skulle gå när de började förskoleklass för 1,5 år sedan men det har gått bra. På vår skola har de ett "aktivitetsrum" i förskoleklass dit barnen får gå och tex hoppa på en liten studsmatta eller sitta på en liten motionscykel och göra sig av med energi samtidigt som de gör någon pedagogisk övning på ipaden. 

    Nu går de i ettan och har lite högre krav på sig. Ena sonen fick "sparkband" på sin stol då han har svårt att sitta still med fötterna. 

Svar på tråden Hantera barn med hög energinivå