Inlägg från: jeanette02 |Visa alla inlägg
  • jeanette02

    Ska det vara olagligt att förneka förintelsen?

    Ja, rent spontant tycker jag det vore självklart.

    Men sedan kommer nästa fråga varför är bara Förintelsen en fråga?

    Finns ju väldigt mycket andra hemska brott, krigsbrott också som borde falla under samma sak. Holodomor, Gulag och allt kommunisterna höll på med då, folkmordet på Armenier.

    Ja, förföljelser vi har idag av människor. Vart ska gränsen gå? Varför enbart Förintelsen? Det har jag ett problem med.

    "Fara med uppenbar osanning" är kanske en bättre formulering som kan innefatta fler saker, som går att styrka genom all dokumentation som finns gällande diverse hemskheter.

  • jeanette02
    Padirac skrev 2021-04-17 21:35:16 följande:

    Nej, det liknar inte ens det nya SD-Sverige, där åsikter som inte passar i SDs samhälle år yttras fritt, utställningar som inte passar partiet försöker de stoppa, författares besök på bibliotek.. 

    Var förintelsen någonting som sovjetunionen (det finns ingen ny sovjetunion) inte tillät medborgarna att förneka - kanske en tredjedel av alla judar som dödades i koncentrations och dödsläger av nazisterna var sovjetiska judar.

    Det fanns nog mycket som var förbjudet att uttrycka i den kommunistiska diktaturen, men att jämföra ett förbud mot att förneka ett av de värsta brott en mot mänskiligheten i den kända historien är långt ifrån kommunistisk diktatau, mycket långt ifrån.

    Det finns en rad länder som förbuden förnekelse av förintelsen, inget av dem är kommunistiska diktaturer, men Ryssland (som inte alls är Sovjetunionen längre utan har ett helt annan politiskt system) är sedan 2014 ett av de länderna som har förbjudit förnekelse av förintelsen

    en.wikipedia.org/wiki/Legality_of_Holocaust_denial


    Men försök aldrig att förminska/förringa kommunistiska regimers brott mot människor genom historien och i nutid Kina, Nordkorea tex.

    Det är bara okunnigt. Läs på tycker jag.

    Tyskland är iallafall hyfsat öppet med sin historik kring Förintelsen, man åka dit, besöka gamla läger numera Gedenkstätten, museum och ta del av en mängd information. Besökt flertalet själv. Vet inte hur det ser ut i gamla kommunistländer? Gulag, kan man åka dit?

    Typiskt svenskt dock att skydda kommunismens brott, det är inte populärt att prata om här, och det lärs heller inte ut särskilt mycket om det i historiskt perspektiv i skolorna upplever jag.

    Man måste väl kunna ha fler tankar/lidanden i huvudet samtidigt. Förintelsen och även andra brott mot mänskligheten.
  • jeanette02
    Padirac skrev 2021-04-17 23:29:50 följande:

    Ja, det är just därför påståendet att ett förbud att förneka förintelsen är som 'gamla sovjetunionen' är haltande. 

    Om skribenten som gör den liknelsen tror att det är att likställa ett förbud mot att förneka förintelsen med att leva i en kommunistisk diktatur så behöver denne verkligen läsa på - jag tror dock inte att denne gör det för att förminska de brott mot människor och mänskliga rättighter so, utfördes av 'gamla sovjetunionen', jag tror snarare att det är ett sätt att försöka förminska den svenska demokratin, medvetet eller inte kan jag inte avgöra.


    Ok då jag missförstod nog inlägget. Jag är med hur du menar.

    Tycker de brott som begåtts, ja vi kan ta Kambodja under 70 - talet och Holodomor i Ukraina på 30-talet, många miljoner dödsoffer bägge händelserna, även om tanken är god med att förbjuda just förnekelse av Förintelsen, så missar man andra brott mot mänskligheten om man bara pratar om Förintelsen. Det är min tanke.

    Ja man kan ju inte gå in och förbjuda folks tankar och åsikter, men det borde vara kriminellt att påstå och sprida uppenbara osanningar. Vi översvämmas av så mycket desinformation dagligen (mer eller mindre allvarliga saker) och det kan komma från alla möjliga håll upplever jag.

    Särskilt i dessa tider, med sociala medier osv, är det mycket lättare att sitta och skapa och sprida egna sanningar. Antivaccers är ett skrämmande exempel på detta.
  • jeanette02
    Amfitrite2 skrev 2021-04-18 06:01:17 följande:

    Naturligtvis inte. Så dumt. Folk måste väl få förneka vad de vill, i ett fritt land? Nyttan med vacciner, jordens globform, evolutionsläran... Det är väldigt, väldigt farligt att gå tillbaka till den tiden, då vissa åsikter var förbjudna, och detta helt oavsett om åsikten var sann eller inte. Tänk på Galilei t.ex., som blev avrättad för att han trodde att jorden rörde sig runt solen...

    Jag har alltid tyckt att det förintelseförnekandeförbud som de har i Tyskland, är ett osympatiskt och barnsligt drag i det landet. 


    Jag håller med på sätt och vis. Givetvis får folk tänka vad de vill.

    Men att sprida uppenbara felaktigheter och hitta på egna sanningar som går helt på tvärs med väldokumenterad fakta om faktiska bevisade händelser i nutid som hänt historiskt bör man komma åt på något vis.

    Vilket sätt man bör göra det är det svåra.

    Antar utbildning är det bästa trots allt. Så brett som möjligt och inte så ensidigt. Vi kan börja med bara hur dålig och ensidig nyhetsrapportering vi har i Sverige. Där ett problem.

    Ungdomar i Malmö tex går ut under lektioner när det pratas Förintelsen. (vissa muslimer).

    Nej det är obligatoriskt att lära sig ta mig 17. Även om andra krigsbrott begångna av andra regimer. Även om det inte "passar" vissa individer.
  • jeanette02
    Amfitrite2 skrev 2021-04-18 10:40:33 följande:

    Jag känner att jag inte orkar diskutera coronastrategin här, för jag gör det så mycket på ett annat ställe - och den är inte heller topic för den här tråden. (Även om jag inte riktigt ser vilka länder det skulle vara mer relevant att jämföra med, än våra grannländer... Australien som har motsatta årstider? Kina som är en diktatur? Belgien som är extremt trångbott? Indien där en stor del av befolkningen är mycket fattiga, bor trångt och inte har råd med varken sjukskrivning vid symptom eller läkarvård? USA där det också finns stor fattigdom och många som saknar sjukförsäkring? Brasilien, där många invånare inte klarar våra coronavirus p.g.a. att de är amerikansk urbefolkning, eller har gener ifrån dem?)

    Poängen var i alla fall den trånga åsiktskorridoren, då för ett år sedan när ingen fick säga emot Tegnell, och det var tillåtet att vara hur oförskämd som helst mot hans kritiker. Det sektliknande. Att de som vågade gå emot till och med kunde förlora sina tjänster. Spelar ingen roll om det hade varit Tegnell som hade haft rätt heller i slutändan, och vi hade suttit med 400 döda och Norge och Finland med 14 000. Jag hade ÄNDÅ tyckt att det åsiktsförtrycket den gången var skrämmande. Ovärdigt ett demokratiskt land. Och sådana lagar som vi diskuterar här i tråden skulle bara göra det värre. HMF-lagen borde också avskaffas, av samma skäl. Den kväver yttrandefriheten.  


    Måste bara inflika att Covid är inte över än på långa vägar, kortsiktigt och långtgående konsekvenser. Vi kan inte direkt säga att någon gjort rätt och fel svart eller vitt.

    Utan det kommer också historiens gång utvisa. År kommer det ta.

    Där tror jag Sveriges inte helt panikslagna åtgärder som man haft i många andra länder är mycket bättre på längre sikt. Men inte felfritt. Precis som andra länder. Kan man inte heller förvänta sig i ett land (Sverige) som inte har någon som helst krisberedskap.

    Förlåt för offtopic.

    Men håller med dig om att vi har ett otroligt odemokratiskt samhälle för att ändå vara ett demokratiskt land. Det är väldigt smalt. Lågt i tak. Man tar död på alla diskussioner i samhällsdebatten. Svårt att sätta fingret på vad det är egentligen. Kan vara klimatförändringar tex, håller man inte med om precis allt som är gängse agendan. Ja, då är man helt ute och cyklar och är en klimatförnekare.

    Kritiserar man kvinnoförtryck inom religion (Islam tex) är man en islamofob. Enbart Kristendom och kristna får kritiseras och häcklas i Sverige.
  • jeanette02
    Padirac skrev 2021-04-18 11:15:16 följande:

    Det finns ju fler åsiktkorridorer, det finns en del (i tråden) som vill stänga den allmäna korridoren, det finns också de som försöker ta död på diskussionerna genom att säga att diskussion tar död på debatten eller förtrycker de som inte är 'pk' . En del könner sig säkert kränkta av att bli emotsagda.  En del påstår att demokratin förtrycker deras åsikter, eller att demokratin är under nedmontering.  En del tror säkert det, för deras i korridor är det det enda som får sägas och tyckas, andra har politika agandor för att förflytta normer som gör grupper till lagligt villebråd.

    För övrigt så lever vi i Sverige inte i ett otroligt odemokratiskt samhälle.  

    www.eiu.com/n/campaigns/democracy-index-2020/

    2020 Rankings Top 5 Country Score 1 Norway 9.81 2 Iceland 9.37 3 Sweden 9.26 4 New Zealand 9.25 5 Canada 9.24

    sv.wikipedia.org/wiki/Demokratiindex

    valprocess och pluralism- innebärande hur val går till medborgerliga rättigheter- vilka rättigheter medborgarna har i samhället regeringens funktionalitet- hur pass stor inverkan regering/stat har på landet politiskt deltagande- i vilken utsträckning folket får ta del av samhällspolitiska frågor politisk kultur- statsvetenskaplig benämning på medborgarnas attityder och värderingar i fråga om politik. 1  Norge 9,81 10,00 9,64 10,00 10,00 9,41 Fullvärdig demokrati 2  Island 9,37 10,00 8,57 8,89 10,00 9,41 Fullvärdig demokrati 3  Sverige 9,26 9,58 9,29 8,33 10,00 9,12 Fullvärdig demokrati 4  Nya Zeeland 9,25 10,00 8,93 8,89 8,75 9,71 Fullvärdig demokrati 5  Kanada 9,24 9,58 8,93 8,89 9,38 9,41 Fullvärdig demokrati 6  Finland 9,20 10,00 8,93 8,89 8,75 9,41 Fullvärdig demokrati 7  Danmark 9,15 10,00 8,93 8,33 9,38 9,12 Fullvärdig demokrati 8  Irland 9,05 10,00 7,86 8,33 9,38 9,71 Fullvärdig demokrati 9  Australien 8,96 10,00 8,57 7,78 8,75 9,71 Fullvärdig demokrati 9  Nederländerna 8,96 9,58 9,29 8,33 8,75 8,82 Fullvärdig demokrati


    Jo, så är det nog, men samtidigt tror jag att många tror att Sverige är så väldigt demokratiskt och öppet och vi har en stor yttrandefrihet osv. Men i själva verket är det ganska snävt i utrymmet.

    Sedan är själva landet som sådan förståss demokratiskt. Men många andra européer jag umgås och pratar med främst tyskar, fransmän, italienare är mer öppna och tillåtande, har mycket mer öppna diskussioner om allt mellan himmel och jord. Religion, samhällsfrågor osv.

    Man blir inte dömd så snabbt. Det är min upplevelse på individnivå typ. Men trots allt.
  • jeanette02
    Tecum skrev 2021-04-18 16:33:39 följande:

    Men islamister har väldigt låg trovärdighet i större delen av världen. Det är värre om förnekarna är västerlänningar och än värre om de gömmer sig bakom en forskarmask av seriositet.


    Men islamister och muslimer som oftast hör till de absolut största förintelseförnekarna och judehatare styr ju i många delar av världen. Varför skulle västerlänningar vara värre? Det är precis lika jäkla illa.

    Vi har ju just fått hit en hel mängd människor med just den inställningen från andra delar av världen. Därav antagligen man politiskt lyfter frågan.

    Dock är det fel väg att gå med förbud på detta sätt. Samtidigt är det inte tillåtet att uttrycka och sprida vad man vill. Åsikter får man ha hur mycket man vill, men att försöka manipulera och ljuga bort bevisliga saker, fakta som inträffat ja det borde vara olagligt. Nuförtiden kan alla sitta o knåpa ihop sina egna teorier och hävda som fakta, det måste man kunna komma åt på något vis. Det skadar ju människor. Tänker återigen på inbitna Antivaccers t ex, det är riktigt farliga människor.

    Man måste utbilda människor. Sedan borde man kriminalisera att "fara med uppenbar osanning" el dylikt. Så man kan inkludera fler brott mot mänskligheten, kommunismens brott, krigsbrott och dylikt. Skrivit redan tidigare första inlägget i denna tråd.

    Men som vanligt blir trådarna förstörda av en massa off topic SD prat. Kan man aldrig diskutera något längre på FL.
  • jeanette02
    Tecum skrev 2021-04-18 19:44:30 följande:

    Jag håller med! Uppenbara lögner som sprids av illvilja borde vara straffbara. Och i synnerhet Antivaccers är farliga, de kan indirekt orsaka dödsfall hos de som blir lurade av dem. Värst för barn som föräldrarna vägrar vaccinera.

    Visst är muslimer de största förnekarna men de påverkar inte befolkningen i stort på samma sätt som smygförnekare i t ex SD. Dessutom har imamer som vädrat sitt judehat blivit åtalade och avstängda.


    Jag tror att smygjudehat, antisemitismen, glida lite på Förintelsefakta och annat förekommer lite överallt tyvärr både SD, Socialdemokraterna och vänsterkanten ok, vänstern glider väl lite mer runt kommunismens ohyggliga brott mot människor.

    och inom religiösa samfund tex vissa grenar inom Islam har ju den vanliga "svennen" väldigt lite insyn i vad som sägs. Då det oftast är på arabiska eller andra språk som många inte förstår och vi är heller inte på plats i dessa sfärer.

    Läste för något år sedan att man översatte på svenska under en Imams tal i en moské och den svenska översättningen var tydligen något helt annat än den hatpropaganda som Imanen talade om.

    Tror detta var från en av de lite mer omtalade extrema riktningarna som finns bl a i Göteborg runt en moské. Det är lite skrämmande tycker jag.
  • jeanette02
    Martin1990 skrev 2021-04-19 20:54:46 följande:

    Det är en tankevurpa att tro att alla som är emot lagförslaget att förbjuda förintelseförnekande själva förnekar förintelsen.

    Det handlar inte om det. Det handlar om att antingen får man bestämma sig för att man har yttrandefrihet eller så har man inte det.

    Det är inte möjligt att ha en flytande gräns på det sättet. Tror de flesta med en hjärna förstår att det har skett, det är inte det som behöver diskuteras. Det är inte rättssäkert att börja förbjuda åsikter hur vidriga de än är.

    För att citera Voltaire; "Jag delar inte dina åsikter men jag är beredd att dö för din rätt att uttrycka dem" 


    Jag håller med dig, just vad gäller att ha åsikter och även fritt kunna uttrycka dem.

    Problemet är att nuförtiden, ja det har väl alltid funnits men det är så lätt att skapa sin "egna fakta" som faktiskt skadar många människor, sprida på nätet tex eller i andra sammanhang. Det borde vara kriminellt. Tror ingen har pratat om att förbjuda människors egna åsikter i frågor ärligt talat.

    "Att sprida alt. fara med uppenbar osanning" är en bättre formulering, Det ska givetvis gälla annat än bara Förintelsen. Andra krigsbrott som vissa grupper kan ha vinning av att förminska, kommunismens brott, Antivaccers osv.

    Pratar inte om att det ska bli förbjudet att ha åsikter, yttrandefrihet.

    Men att SPRIDA uppenbar felaktig information om BEVISADE faktiska historiska och nutida händelser, sjukdomar el vad det nu kan vara är inte bra. Det är inte åsikter i den bemärkelsen. När man försöker påverka andra och manipulera folk.

    Med dagens möjligheter går det också skrämmande lätt att sprida desinformation på sociala medier, i slutna grupper osv.

    Diskutera får man gärna göra, vi sitter inte såklart på fullständigt facit om precis allt om historien, hur skulle vi kunna göra det?

    Men vissa saker är så pass belagda historiskt från olika håll att det kan man inte komma runt. Eller skapa egna teorier om. (Ja, det kan man göra såklart för sig själv på sin kammare, men inte sprida och försöka vilseleda andra) för egen vinnings skull.
Svar på tråden Ska det vara olagligt att förneka förintelsen?