• Anonym (Kaffedraken)

    Röd rumpa.

    Finns säkert tusen trådar men jag kör en egen! 

    Hejsan, jag och sambon har precis kommit hem med vårt första barn och detta med blöjbyte är intressant.. Vi började köra Pampers sensetive våtservetter för att rengöra rumpan med och smörja in med olja och sen på med blöjan.. men nybörjarmisstag har lett till att rumpan har blivit röd och irriterad.. stressade och oroliga för minsta lilla så har vi glömt bort att torka rumpan torr innan ny blöja åkte på.. dvs att med inoljad stjärt så har hon förmodligen fått lite för mycket fukt i blöjan.. Vi har nu ändrat lite på detta genom att först och främst enbart köra papperslappar som vi fuktar i ljummet vatten och rengör och efter det tar vi torra lappar och duttar på stjärten så att den faktiskt blir torr. för att sedan låta rumpan vila några minuter varje gång innan en ny blöja åker på.. Dessvärre är väl skadan redan skedd så vi behöver köpa någon form av salva / puder för att få bukt med röda rumpan så vilken salva rekommenderar ni ? har hört bra om inotyol och hyffsat om bempathen samt lite husmorstips om potatismjöl osv samt Zink salva från libero.. Frågan är ju då.. ska man smörja på salvan ex inotyol eller zinksalvan och låta det gå in i huden innan ny blöja åker på eller ska man ta på blöjan direkt med salvan på rumpa så får det gno in sig? hur gör ni? beskriv gärna utförligt så man inte missar något vilket är lätt hänt när det gäller ens första unge

    Sen en till fråga angående tvättlappar och vatten/olja, brukar ni köra torra tvättlappar och blöter dom i kranen och sen på med olja för att sedan tvätta rumpan eller kör ni kanske bara torra tvättlappar fuktade i olja?

    Mvh 

  • Svar på tråden Röd rumpa.
  • Anonym (Kaffedraken)

    Första barnet hade vi hemmasydda tvättlappar och blötte med bara vatten och tvättade. Han bajsade sällan och mer hophållet. Andra barnet bajsade ofta och jättelöst- det krävde babyvåtservetter. Vi smörjde bara när han var röd och aldrig med olja. Inotyol har nog funkat bäst faktiskt. 

  • Anonym (Kaffedraken)

    Har bra erfarenhet av bephanten. Gillar inte zinksalva, den verkar svida. Har smort in och satt på blöja direkt, men att lufta är aldrig fel när de är röda (inte annars heller förstås).

    Torra tvättlappar som blöts i vatten är vad vi använt. Ev olja vid behov.

  • Anonym (Kaffedraken)

    Inotyol och bepanten tyckte vi var bra salvor. Prova alltid en ny salva på en liten fläck först, för att kolla att barnet inte är överkänslig mot något i den. Vi tvättade med vatten på frottétrasa eller höll över handfatet och blaskade rent med handen.

    Det är bra att lufta lilla rumpan. Låt barnet ligga utan blöja så ofta som möjligt tills det blivit bättre. Det kan vara skönt för barnet att man blåser på det röda istället för att torka helt torrt med trasan.

  • Anonym (Kaffedraken)

    Inotyl är fantastiskt. Se till att rumpan är torr, smörj in allt rött, sedan på med blöja. Det blir bättre efter några dagar.

  • Anonym (Kaffedraken)

    Inotyol är det absolut bästa mot röda små bebisrumpor.


    I'm not bossy. I just have better ideas than you
  • Anonym (Kaffedraken)
    Finlandssvensk skrev 2021-04-24 20:28:39 följande:
    Man behöver bara vatten för att tvätta bebis. Inga våtservetter som innehåller 12 olika ingredienser.
    Inte när alla blöjor varje dag i ett år innehåller rinnande bajs inkletat runt överallt. Då "ger man upp" och tar till våtservetterna. De är till för babys och uppfyller alltså kraven vad gäller innehåll.
  • Anonym (Kaffedraken)

    Zinksalva från apoteket har vi. Kletar på en massa och på med blöjan. Brukar gå fort innan problemet är borta de gånger barnen haft problem.

    Våra barn klarade inte av våtservetter så vi köpte ganska fort torra trasor som vi fuktar med vatten och tvättar rent efter varje blöjbyte (och byter ofta blöja). Vi torkat med små handdukar från Ikea. I sköterskan har vi våtservetter men också en 50 cl petflaska med ljummet vatten och torra trasor.

  • Anonym (Kaffedraken)

    Vilken zinksalva som helst funkar bra. Är det mycket och återkommande problem kan man prova cavilon barriärkräm som förebyggande. Vatten på torr trasa (vi kör tvättbara tvättlappar av gamla t-shirts, mjuka och sköna). Om vattnet inte räcker till (intorkat bajs tex) så använder vi DAX tvättkräm som finns på apoteket.

  • Anonym (Kaffedraken)
    Jag är bara jag skrev 2021-04-24 22:33:22 följande:

    Inte när alla blöjor varje dag i ett år innehåller rinnande bajs inkletat runt överallt. Då "ger man upp" och tar till våtservetterna. De är till för babys och uppfyller alltså kraven vad gäller innehåll.


    Nu frågar jag av nyfikenhet, på vilket sätt är våtservetterna bättre?

    Jag själv tyckte att vattenkranen var det mest effektiva när allt liksom letat sig ut både på benen och uppåt ryggen (typiskt bärselesfenomen ) Det jag gillade med att spola rent var att man inte behövde gnugga. Min hand och rinnande vatten kändes skonsamt.
  • Anonym (Kaffedraken)

    Hej!

    Vi har kört skumgummitvättlappar som vi spolat under ljummet vatten alt. tvätta rumpan direkt i handfatet. Sedan torka torrt med en papperstvättlapp.

    Tips är att lägga papperstvättlappen under rumpan innan du tar av blöjan så undviker man ev bajs på skötbordet.

    Vi har även använt babypuder efter varje tvätt och torkning. Det har funkar superbra och våra två har varit väldigt skonade från röda rumpor.

    Sedan är det ju bra, som någon skrev, att låta rumpan vila från blöja.

    Våtservetter har vi haft i skötväskan för att använda om man behöver byta när det inte finns tillgång till vatten.

  • Anonym (Kaffedraken)

    Vi har kört torra tvättlappar (tycker Ica basic har de bästa) och vatten. Vid behöv tvättat med tvättlotion (mini care från apoteket). Man kan också skölja under kranen/duschen men det gäller att ha en bra teknik när man håller i bebisen! Klapptorka med tvättlapp, låt gärna lufta en stund innan blöjan åker på!

    Vi har alltid en handduk liggandes på skötbordet så det blir enkelt att byta om det blir kladd på. Lufta ofta och använd zinksalva vid behov, alla sorter vi testat har varit bra. Har på senare tid börjat använda babypuder då yngsta är så livlig att det är svårt att hinna torka ordentligt vid blöjbyten innan hon far iväg!

  • Anonym (Kaffedraken)

    Tack för alla svar! vi körde inotyol och redan efter första natten så var rumpan mer rosa än röd.. mirakelkräm deluxe! Tack för tips och svar! familjeliv äger!

    Mvh 

Svar på tråden Röd rumpa.