Inlägg från: Glinda från Oz |Visa alla inlägg
  • Glinda från Oz

    Jag har inte insta, fb, mobilt bank-id så hur ska jag kunna läsa/se/göra xx"

    Anonym (x) skrev 2021-04-29 23:43:18 följande:

    Byter du telefon måste du in till banken för att aktivera din nya telefon.


    Det har alltid gått utmärkt för mig att skaffa själv. Man går in på bankens hemsida (jag har Swedbank så jag använder en dosa) Detta kan man göra på den aktuella telefonen om man vill, det kräver alltså ingen dator.
  • Glinda från Oz
    Anonym (nej) skrev 2021-04-30 02:13:25 följande:

    Nej, det är inte bara att "skaffa." Man kan ha "osynliga" funktionshinder som gör att man helt enkelt inte klarar av att lösa vissa saker.

    Ett enda exempel: Jag har en kompis med aspergerdiagnos. Han tjänar bra, har en fin lägenhet och ett fungerande liv, men han har svårt med teknik och har därmed inte Bank-ID. Förra året blev han svårt sjuk i (troligen) i covid-19, eftersom andra på hans arbetsplats var sjuka i det. Problemet var att han inte kunde ta ett covid-test pga att han inte hade bank-id. På grund av avsaknad av bank-ID så blev han hänvisad till vårdcentralen, men eftersom han inte hade varit listad på en vårdcentral sedan han flyttade till en ny kommun för ett par år sedan, så kunde inte heller någon ny vårdcentralen hjälpa honom och de vägrade att lista honom eftersom han saknade bank-id så då gick det inte heller. Han höll på att förlora arbetet på grund av det här,.

    Jag försökte hjälpa honom. Jag satt timtals i telefonköer, men hela tiden blev det moment22, så han fick aldrig ens ta ett covidtestet. Det första jag möter, i hela raddan av telefonsamtal, är när jag ringer till 1177 och förklarar läget (att min kompis är svårt sjuk, att nästan hela arbetsplatsen har testat positivt för covid-19 och jag frågar hur jag ska gå vidare när vårdcentralen nekar honom pga att han inte är listad) är kommentaren: "Alltså, ALLA människor har antingen bank-ID eller är listad på en vårdcentral!" och jag svarar: "Nej" och förklarar varför, och människan på 1177 svarade: "Nej, men då finns det ingen som kan hjälpa till, för det där är ju inte normalt."

    Eh... va?


    Det är därför det finns boendestöd, godman och andra hjälpinsatser. Just för att hjälpa de med osynliga funktionsvariationer. Har din vän inga problem i övrigt kan han bara knalla ner till banken så fixar de åt honom eller så kan du (eller valfri vän/familjemedlem) göra det åt honom.
  • Glinda från Oz
    Faile skrev 2021-05-01 01:59:28 följande:

    Och du tycker inte det är konstigt?

    Hur tror du det skulle gå om du ville ha en legitimation från skatteverket? Bara ringa och så skickar de?

    Och här får du inlogg till hela din ekonomi utan identifiering? Till försäkringskassa, till skatteverket osv per mail? 


    Skatteverket utfärdar inga legitimationer.

    Man får naturligtvis INTE sin e-legitimation på mejlen. Det vore fruktansvärt osäkert. Man laddar ner appen och aktiverar den via sin internetbank. Appen är alltså helt värdelös om den inte aktiveras.
  • Glinda från Oz
    Anonym (Malin) skrev 2021-05-01 05:47:31 följande:

    Man ska ju inte behöva Instagram och Facebook för att ta del av viktig information. Det kan aldrig vara ett krav. Det är ju bara reklamsidor egentligen. Men bank-id är väl svårt att klara sig utan. Mailadress likaså. Om man inte lever helt utanför samhället el dylikt.


    TS nämnde ju influensers, inte viktig samhällsinformation. Tidningar, radio och nyheter på TV används fortfarande till sådant.
  • Glinda från Oz
    Törstiga tuppen skrev 2021-05-01 10:59:43 följande:

    Som någon redan skrivit. Flera äldre har Inte ens enheter för att kunna skaffa bank-id. De har hemtelefon, skickar brev med posten och har sk. Pensionärstelefoner. De ska väl inte behöva köpa ny telefon eller skaffa sig en platta för att kunna få vaccin tex. 


    De behöver de inte heller, inte idag i alla fall. 
  • Glinda från Oz
    Anonym (Malin) skrev 2021-05-01 18:02:49 följande:
    OK, ja, Influensers är det sista jag bryr mig om. Skulle aldrig skaffa något av de kanalerna för dessa. Så sjukt fenomen.
    Vad har det med ämnet att göra? Ts pratar om de som KLAGAR på att de VILL följa influensers och sedan inte skaffar vad de nu behöver för att göra det. Hon pratar alltså INTE om dig. 
  • Glinda från Oz
    Anonym (nej) skrev 2021-05-02 00:53:45 följande:

    Ja, så kan man ju tycka, men det fungerar inte så i praktiken. Min kompis har inget som helst behov av god man eller boendestöd, eftersom han sköter allt efter konstens alla regler.


    Han har arbetstelefon (smartphone) på arbetet som han inte har lov att ta hem och fick ej heller det av chefen (som kanske inte fullt ut förstår hans svårigheter).

    Min kompis har privat en knapptelefonmobil och inget bank-id. Räkningar sköter han genom att skicka blanketter i ett kuvert (på samma vis som man gjorde för 20+ år sedan.) Han har lärt sig att hantera arbetstelefonen men är oförmögen att själv använda en smartphone för privat syfte. De flesta grejer går att gå runt: exempelvis använder han inte telefonen när han ska åka buss, utan bussbolaget lät honom, utan att ifrågasätta, köpa ett plastkort (som pensionärer och skolungdomar har) när han sade att han inte har någon smartphone, vilket gör att han känner sig mycket sällan utestängd från övriga samhället. Det här med covid-test blev en stor chock och för mig är det fortfarande, eftersom jag inte lyckades hjälpa honom och fick dessutom dra in hans fackförbund i det hela innan det hela löste sig.


    Som jag sa innan, klarar han sig i övrigt kan du, en annan vän, familjemedlem etc hjälpa eller så knallar han ner till banken. Bank ID kan man ha på en surfplatta eller dator också. 
  • Glinda från Oz
    Anonym (Malin) skrev 2021-05-02 07:25:38 följande:
    Ja ok. Jag förstod bara inte riktigt vad du ville med att citera mig. Därav också kanske ett ot svar.
    Jag ville exakt det jag skrev. Läs gärna inläggen innan du svarar. Det är ingen, absolut ingen som sagt att man måste ha FB eller instagram för att ta del av viktiga nyheter, det har du tagit från luften. Det stämmer inte och det var det jag ville påpeka. 
  • Glinda från Oz
    Anonym (Malin) skrev 2021-05-04 09:45:28 följande:
    Nä, däremot är det allt vanligare att man ska ha Facebook, Instagram tex för att följa sina barns klasser osv... känns fel tycker jag.

    En sluten WhatsApp grupp är väl ok däremot.
    Det är inte tvång på att man ska följa. Det är ens eget val, väljer man bort det så gör man. 
  • Glinda från Oz
    LFF skrev 2021-05-04 11:25:30 följande:

    Nej, det är inget uttalat tvång men om man inte har det så får man inte all information eftersom man "glöms bort" då all information delas på dessa ställen (speciellt Facebook). Även om de ansvariga vet om att vissa inte har just den plattformen och att all information därmed behöver mailas ut så görs det otroligt sällan. Och nej, jag ska inte behöva tvingas in på en plattform bara för att ansvariga är lata.


    WhatsApp kräver också internet och är inte något alla har så den går bort också. Alla har inte mejl heller. Vill man vara säker på att alla får informationen får man skicka ut fysiska brev.

    Om någon är lat så är det föräldrarna som inte vill skaffa Facebook, det tar inte mer än 2-3 minuter. Lärarna är överhopade med jobb och underbetalda. De sitter hela kvällarna och rättar prov och förbereder lektioner.

    Vill du inte ha Facebook så slipper du. DU har gjort det VALET. Då får du stå för konsekvenserna.
  • Glinda från Oz
    Anonym (teknator) skrev 2021-05-04 19:45:58 följande:
    Fysiska brev är ju helt insnöat idag.

    Jag öppnar inte ens posten mer än ett par gånger i månaden för där kommer inget viktigt, så den som försöker kommuinicera med brev om något som händer inom två veckor är helt rökt.
    Jag tror du citerade fel person, jag tycker Facebook är bättre. Jag nämnde fysiska brev för att det var så larvigt, det tar lång tid, är dyrt och ineffektivt. Att inte öppna posten är däremot ditt val, du kan inte komma och gnälla sen om du missade något viktigt. 
  • Glinda från Oz
    jeanette02 skrev 2021-05-04 19:09:08 följande:
    Mailen fungerar utmärkt i vår kommun och Infomentor. Ingen trycker på om Facebook eller dylikt för information som gäller skolgång, aktiviteter eller liknande saker.

    Facebook m.m ska man inte behöva skaffa för sånt ö h t.
    Men mejl ska man tvingas skaffa? Man kan ha exakt samma åsikter kring det. Tänk om man inte har mejl, inte vet hur det fungerar, inte har internet eller bara vägrar ny teknik. Eller så slutar man vara så förbannat lat och använder den plattformen skolan kräver varesig det är deras eget nätverk, Facebook eller mejl. Det finns ingen som säger att man måste använda Facebook annat än till skolan, man behöver alltså inte lägga upp saker på sin tidslinje eller ens ha sitt fullständiga namn eller profilbild. 
Svar på tråden Jag har inte insta, fb, mobilt bank-id så hur ska jag kunna läsa/se/göra xx"