Inlägg från: Anonym (rättvisa) |Visa alla inlägg
  • Anonym (rättvisa)

    Ska vi skicka en en soc-anmälan angående klasskamraten eller ska vi lämna det åt skolan?

    Anonym (skärp dig ts) skrev 2021-05-07 15:19:00 följande:
    Behöver man ens fråga? Ert barn blir utsatt för sexuella övergrepp som förälder tar man ansvar och anmäler

    Det får vara slut på ursäkter om att det bara är barn, eller nyfikenhet,, diagnos, eller bla bla - ingen har rätt att ta på ett barnkropp
    Jag håller med dig, men till skillnad från en del andra tycker jag inte att vare sig skolan eller socialen är rätt instans.
    Polisanmäl istället. Blir barnet utsatt för sexuella övergrepp och ofredanden är polisen rätt instans. Sedan får de avgöra om de ska kontakta skola och socialtjänst i sin tur. 
    Ett barn som blir utsatt för brott, blir utsatt för brott oavsett ålder på gärningsperson. Blir någon utsatt för ett brott ska det polisanmälas. 
  • Anonym (rättvisa)
    Potatisärlivet skrev 2021-05-08 14:36:46 följande:

    Jag jobbar som lärare och har som riktlinje att om en oro kommer upp för ett barn så kontaktar jag soc. Soc är experter och kan sen hjälpa vidare. Om barnets föräldrar sedan visar sig vara 100% och barnet inte är i en farlig situation så kommer föräldrarna vara tacksamma för er omtanke. Om barnet inte är i en trygg miljö och föräldrarna blir arga så gjorde ni rätt val. Barnen förs, alltid!


    Soc är experter? 
    Menar du att föräldrar som du anmäler till soc är tacksamma för att du gör det?

    Du får ursäkta, men tror du verkligen själv på det du skriver?
    Jag är nämligen övertygad om att ingen förälder är tacksam för att bli anmäld till socialen, vare sig det finns problem eller inte. 
  • Anonym (rättvisa)
    Potatisärlivet skrev 2021-05-08 17:25:35 följande:
    Så du menar att du önskar att läraren till dina barn ignorerar eventuell oro och undviker att kontakta soc? Vidareutveckla gärna, är inte med på resonemanget.
    Jag skulle nog råda läraren att ta kontakt med föräldrarna och prata om problemen direkt istället för att gå till soc. Förekommer det brottslig verksamhet i skolan så gå till polisen, men lämna socialen utanför. De kan ändå inte göra något och i 99,9% av fallen lämnar de familjerna med mer problem än vad som fanns innan anmälan. Börja med föräldrarna till den besvärliga pojken. Prata om vad som händer i skolan. Jag tror varje förälder hade föredragit den gången, istället för en soc-anmälan. Jag tror även att resultatet blir bättre. 
  • Anonym (rättvisa)
    Anonym (Em) skrev 2021-05-08 18:02:06 följande:
    Men varför polisanmäla? Polisen kan inte göra någonting när det handlar om så små barn. Eller jo, en sak gör de - anmäler till soc!

    Soc har behandlingsprogram för barn med sådant här sexualiserat beteende och är rätt instans att kontakta.
    Jag tycker man ska börja med att prata med föräldrarna. Förekommer grova övergrepp i skolan ska det polisanmälas, sedan om polisen överlämnar det till soc må väl vara hänt, men det är sista instans. Soc ställer mest bara till med skada. 

    Varför ska man anmäla till soc? De har inget magiskt trollspö. 
  • Anonym (rättvisa)
    Anonym (Mamma) skrev 2021-05-08 18:16:02 följande:
    Lärare har en skyldighet att anmäla till soc om man misstänker att barn far illa på ett eller annat sätt, annars begår de tjänstefel, så visst kan de prata med föräldrarna men de ska oavsett ringa soc också om de misstänker något. Vad soc kan eller inte kan göra spelar ingen roll för lärares anmälningsskyldighet.
    Då får väl läraren låta bli att misstänka det, så slipper de anmäla till soc? As simple as that. Uppvisar barnen ett olämpligt beteende i skolan pratar givetvis varje ansvarstagande lärare med barn och föräldrar i första hand, utan att blanda in myndigheter. 
    Börjar man blanda in myndigheter är det nästan givet att problemen kommer eskalera. Det kan komma motanmälningar, anmälningar till polis, socialtjänst, skolinspektion. Alla kommer hata varandra och ingen kommer vilja prata med någon, utom möjligen genom ombud. Det är verkligen ett perfekt sätt att hantera det om man älskar att skapa problem. 
  • Anonym (rättvisa)
    Anonym (Mamma) skrev 2021-05-08 18:42:58 följande:
    Det är inte så det funkar......
    Om man vill så fungerar det så. Vill man inte så fungerar det inte. 
  • Anonym (rättvisa)
    Anonym (Mamma) skrev 2021-05-08 19:47:40 följande:
    Sedan tycker jag du har en väldigt konstig inställning att lärare ska se mellan fingrarna när de misstänker att elever far illa.
    I det här fallet handlar det ju inte om det. Bara för att en elev beter sig olämpligt mot en annan elev betyder det inte att man kan misstänka att den första eleven far illa hemma. Det handlar knappast om att se mellan fingrarna. 
  • Anonym (rättvisa)
    Anonym (Mamma) skrev 2021-05-08 20:51:23 följande:
    Ett barn som håller på med sexuella trakasserier utsätts ofta för liknande saker själva, och i vilket fall är det märkligt att barnet fortsätter fast man sagt till både från skolan och pratat med föräldrarna. I vilket fall behöver barnet hjälp, för det blir ju ingen förbättring. Oavsett så handlar det om att se mellan fingrarna om man ser de här signalerna, förutom att man som sagt begår tjänstefel eftersom man har anmälningsskyldighet när man misstänker att något inte står rätt till med ett barn.
    Man behöver ju inte misstänka att något inte står rätt till med barnet bara för att barnet beter sig olämpligt. Det är inte att se mellan fingrarna.

    Vad tror du blir bättre med att anmäla till socialen?
  • Anonym (rättvisa)
    Anonym (Mamma) skrev 2021-05-08 22:20:15 följande:
    Du kanske inte läste vad jag skrev, det är inte bara misstankar om att barn far illa från sina föräldrar som ligger till grund för en anmälan. Det är inte upp till mig att spekulera i vad soc kan göra för ett barn jag inte ens känner men nåt är ju fel om hen håller på så där. Vad det beror på kvittar, något står inte rätt till och familjen behöver hjälp.
    Läs inlägget alldeles ovan. Det tycker jag säger mycket. Du läser in väldigt mycket i ingenting. Om du förordar soc-anmälan måste du ju ha någon slags föreställning kring vad soc kan bistå med. 

    Bara för att ett barn beter sig olämpligt, betyder det inte att familjen behöver hjälp. Det kan mycket väl vara så att det är personalen på skolan som behöver hjälp. Framförallt kan det beteende ett barn uppvisar på en skola inte ensidigt lastas på föräldrarna. 
  • Anonym (rättvisa)
    Anonym (Mamma) skrev 2021-05-08 22:41:40 följande:
    Du är ju själv så tvärsäker på att soc inte kan hjälpa, vad grundar du det på? Nej, jag vet inte vad de kan göra eftersom jag inte vet vad som är felet, det borde vara rätt enkelt att räkna ut? Du tror väl inte jag tänker sitta här och lista alla möjliga insatser soc kan göra för ett barn?? Då får du minsann ringa närmaste soc-kontor på egen hand och fråga, eller tänka efter rent logiskt, du som verkar veta så mycket. Deras insatser beror helt på vad som är felet, och för att veta det behöver de göra en utredning, och före det behövs en orosanmälan, och då kommer vi tillbaka till det du hela tiden tycks glömma - skolan har en SKYLDIGHET att anmäla om man misstänker att ett barn far illa, oavsett om det då beror på att föräldrarna eller annan vuxen utsätter barnet för misshandel, sexuella övergrepp eller annat, eller om de bara låter bli att söka hjälp för barnets beteende. Jag vill gärna veta hur du rättfärdigar det du tycker att man ska se mellan fingrarna, bara välja att inte vara orolig eller hur du uttryckte det. Jag har väl aldrig hört något så konstigt!
    Kan bara notera att du duckar frågan totalt vad du förväntar dig att soc ska göra åt att ett barn beter sig olämpligt i skolan. Det är inte så att skolan och skolans personal undgår ansvar för att de anmäler minsta lilla problem till soc. Snarare är det tvärtom. De tar inte sitt ansvar genom att försöka knuffa över ansvaret på någon annan. Nej, du tänker inte sitta och räkna upp åtgärder för jag tror du börjar inse att det inte finns så mycket soc kan göra. Framförallt kan de inte göra något som inte skolan borde kunna sköta bättre. 

    Som någon annan skrev. Du har verkligen en naiv övertro på soc. Du tror på allvar att de får "svaret" om de gör en utredning. Hej och hå...

    Och återigen - det handlar inte om att se mellan fingrarna. Det handlar om att skolans personal ska ta ansvar för de händelser som uppkommer i skolan. 

    Kopplas soc in kommer INGEN vare sig problembarnets föräldrar, skolans personal, eller det drabbade barnets föräldrar vilja kommunicera med varandra what so ever längre. Det är verkligen ett perfekt sätt att förstöra relationer och det är alltså lösningen du förordar?
  • Anonym (rättvisa)
    Anonym (Trött) skrev 2021-05-09 09:12:41 följande:
    ?Proffs?. Skulle inte säga att en omogen, curlad 23-åring som läst endast 3 år på högskola för att bli socionom är ett proffs. Svenskar är så löjligt besatta av att lita på myndigheter, det är sjukt. Själv har jag försökt få Soc att hjälpa barn som far fruktansvärt illa av gränslöst missbruk, vanvård och misshandel och båda gångerna var dom så kallade proffsen jätteunga och nyexaminerade och gjorde inget speciellt trots att barnen hindrats från att gå på bokade besök hos dietist mm och fick utstå fyllebråk och våld varje helg. Man blir inte ett proffs av en treårig högskoleutbildning, man får legitimation och makt men absolut ingen expertis. Dom läser lite böcker, skriver ihop några uppsatser som alltid blir godkända så länge dom följer akademiska skrivregler, inte så svårt att lära sig. Blir något underkänt får dom göra om och göra om under handledning tills det blir godkänt. Man kan ha en lindrig utvecklingsstörning och klara av att läsa på kandidatnivå och få godkänt. Socionomutbildningen är inte som Polishögskolan där man mäter kandidaters personliga lämplighet, testar intelligens och stabilitet, du kan vara både instabil och ha en dålig slutledningsförmåga och ändå komma in och klara av att gå ut där. Se på ?gift vid första ögonkastet? i år och titta på hur ett så kallat proffs betedde sig själv i en nära relation, även inför kameror.

    Ts: Anmäl till skolinspektionen att skolan inte skyddar ert barn mot kränkande beteenden.
    Kan bara skriva under på det. Min bild av socialtjänsten och de som jobbar där överensstämmer med din. Skolinspektionen gör visserligen inte heller så mycket, men de agerar blåslampa på skolan att faktiskt börja ta ansvar. 
  • Anonym (rättvisa)
    Anonym (Trött) skrev 2021-05-09 09:16:23 följande:
    Absolut. Barn är barn, dom behöver handledning och närvarande vuxna som tar ansvar för dom. På skoltid är det faktiskt lärarnas ansvar, trots villfarelser från många att barn blir vuxna under skoltid och sedan barn efter skoltid igen.

    Vissa lärare påstår att dom ?bara vill undervisa? och slippa ta ansvar för mobbning, psykisk hälsa hos barnen och deras relationer, men det är ju vansinne. Har man den inställningen ska man läsa betydligt längre själv och doktorera så att man den kan undervisa på universitetet FÖR VUXNA MÄNNISKOR som man kan avkräva att dom tar ansvar för sig själva och att ens arbete enbart handlar om undervisning.
    Kan bara hålla med. Därav deras abnorma vilja att anmäla alla problem, minsta misstanke osv till soc, för att undgå att själva ta ansvar eller rådda i uppgifterna. Är de inte beredda att göra något kan de faktiskt lika gärna hålla käften, för att hålla på att anmäla till soc kommer det i 99,9% av fallen inget gott ur. 
  • Anonym (rättvisa)
    Anonym (Erfaren) skrev 2021-05-09 13:58:58 följande:
    Skriver under på detta.
    Soc är en skitmyndighet med allt för stora rättigheter.

    Att ens kalla det för social"tjänst" är ett hån mot de som drabbas.
    Skriver också under på det. Jag förstår varför de finns till, men kompetensmässigt sätt brister det och det är allvarligt, då de handlägger väldigt viktiga ärenden. För att få göra intrång i folks privatliv så ska det finnas goda anledning och man ska ha på fötterna. Nu kan det bygga på ett illa underbyggt rykte och det är allt.  

    Tror inte att socialtjänsten som funktion organisatoriskt ska ligga i kommunerna utan funktionen borde förstatligas. Kanske borde de utgöra en enhet under polisen? Det borde också krävas betydligt mer för att få handlägga den här typen av ärenden. Sedan borde inte besluten som idag fattas av ett gäng fritidspolitiker under socialnämnden. Det är helt absurt. Jag har verkligen noll förtroende för socialtjänsten som den fungerar idag. Det är så många människor som kommit i kläm under socialtjänsten och det är så många andra barn och vuxna som inte fått hjälp trots att de borde fått det. 
Svar på tråden Ska vi skicka en en soc-anmälan angående klasskamraten eller ska vi lämna det åt skolan?