• korngryn

    Hur kommer man orka som tvåbarnsmamma?

    Anonym (Ts) skrev 2021-05-07 14:09:27 följande:

    Han har gjort det klart för mig flera gånger att det bara är mitt ansvar och inte hans, så det handlar inte om att jag varit för snäll. Men det är en helt annan diskussion och jag tänker att det kanske finns tips på saker som underlättar i vardagen just för att orka allt. Exempelvis att vissa hushållssysslor kan vänta som någon (några?) tipsat, och det håller jag med om. Men ändå måste det mesta fixas regelbundet och man kan inte låta allt vänta.


    Då tycker jag att du helt enkelt meddelar honom att du inte kommer vara föräldraledig, skyll på att det inte funkar med ditt jobb. Sen för du över alla fp-dagar utom de 90 låsta till honom och förklarar att eventuellt kanske kommer ta ut dem när barnet blir större, enklare och roligare, och samtidigt dom han har semester.

    Han kommer naturligtvis inte lyfta ett finger ändå, men han kanske får en tankeställare.

    Ställ dig i bostadskö och flytta när du kan. Eftersom han gjort klart för dig flera gånger att barnen bara är ditt ansvar kommer han ju inte heller kräva vv boende. Lite jobbigare för dig men desto bättre för barnen.

    Så för att svara på din fråga: du kommer fixa det alldeles utmärkt att ha två barn själv, det har du ju haft i 5 år snart!

    Skillnaden blir att du kommer ha två barn som uppskattar dig, i stället för ett barn som uppskattar dig och ett som föraktar dig.

    Det är många som har haft den arbetsfördelningen som ni har haft, och därför är det också många som separerar.
  • korngryn
    Anonym (tvillingmamma) skrev 2021-05-07 14:43:20 följande:

    Varför anser han att det bara är ditt ansvar? Och varför skaffar du fler barn med en man som inte vill hjälpas åt?


    Frågan är väl snarare varför HAN skaffar barn när han inte verkar ha något intresse av dem?
  • korngryn
    Anonym (Ts) skrev 2021-05-07 15:17:11 följande:

    Just nu med ett barn och jobb så går det ganska bra, men han vill hellre att jag är hemmafru så det är inga problem när det gäller det. Tänker att jag efter föräldraledigheten får känna av hur det är och isåfall vara hemma om det blir tufft med ett till barn.


    Tappade du ett ?inte? nu, eller hur menar du? Menar du att du ska vara hemmafru om det BLIR tufft med två barn? Inte tvärtom?

    I så fall får du ju ALDRIG någon andningspaus, utan tvingas vara i det tuffa 25/7.
  • korngryn
    Anonym (Ts) skrev 2021-05-07 15:34:13 följande:

    Hur menar du? Jag tänker att två barn, man och hushållssysslor är enklare än två barn, man, hushållssysslor och jobb på det. Eller missförstod jag hur du menade?


    Om du jobbar får du ju lite andrum på jobbet. Möjlighet att äta, gå på toa och vila på lunchen. Så det är ju enklare.

    Sen behöver du ju ha ett jobb för att kunna lämna honom den dagen det behövs. Blir du hemmafru har han dig ju fast i en rävsax. (Det är förmodligen därför han vill att du ska bli hemmafru, för att du inte ska kunna lämna honom. Annars har han ju inget att tjäna på det. Han förstår nog innerst inne att hans uppdelning inte är särskilt vettig, och att det är något som får de flesta kvinnor att lämna)
  • korngryn
    Anonym (Mh) skrev 2021-05-07 15:46:35 följande:

    Jo man kan släppa mycket. Det gör inget om tvätten ramlar ur tvättkorgen pga full, det gör inget om det blir mackor till middag, det gör inget om det är dammigt i hörnen, det gör inget om det är rörigt och grejer lite överallt, det gör inget om disken ligger kvar tills imorgon, det gör inget om man inte är perfekt fru/make osv osv. Folk försöker upprätthålla någon sorts perfektion i allt och det funkar sällan om man inte vill leva som ett stressigt vrak. Anledningen till att folk inte ?bara släpper? är för att de har det i sitt huvud att allt måste vara på ett visst sätt/perfekt och är perfektionister, pedanter, mår dåligt för det inte är perfekt rent etc. Inte för att det är ett måste att leva med strävan efter perfektion.


    Det är nog inte ts själv som kräver en perfekt yta, utan hennes man.
  • korngryn
    Anonym (Yconoma) skrev 2021-05-08 13:21:55 följande:

    Jag är glad att ha mitt jobb, jag är glad att få en bra pension som äldre (eftersom 50% av alla äktenskap slutar med skilsmässa och 60% av alla samborelationer med barn) och glad att min man har värderingar mer i enlighet med tiden och ville vara delaktig i sitt barns första år med föräldraledighet och dela på vab. Annars hade jag aldrig valt att skaffa barn med honom.

    Ju sämre lön kvinnan har, desto mindre har hon råd med att inte jobba utan att mannen med den feta plånboken kompenserar det genom extra pensionsinbetalningar. Om man inte vill behöva tigga pengar av sina barn som gammal, vilket en del av min mors väninnor nu får göra.

    Har han inte råd med det så har ni inte råd med att du går hemma, så enkelt är det. Men det är bara du som drabbas av det, inte han.

    Så- vill kvinnor vara fattiga som löss eller- jag fattar inte?

    Tala med en pensionsrådgivare!


    Håller med, fast det är ju inte bara pensionen som drabbas, utan livet här och nu också. VILL vissa kvinnor behöva tigga av sin man? Känner de sig bekväma med det? Så märkligt att medvetet sätta sig i den situationen.
  • korngryn
    Anonym (Ts) skrev 2021-05-08 15:01:30 följande:

    En person skrev att min mans syn bara var legitim om jag var hemmafru, och jag förklarade att han egentligen inte kräver att jag ska jobba eller så utan han vill snarare att jag är hemma för att hinna med mer. Det var bara en förklaring och inget som är aktuellt just nu. Skulle jag bestämma mig för att bli det så kommer vi såklart diskutera allt sådant ekonomiskt innan.


    Hans syn är ju inte legitim om du är hemmafru heller. Visst, självklart har han rätt att bestämma över dig, din tid och vad du ska göra, samt vad hans pengar ska gå till i så fall, MEN att visa ett sånt brutalt ointresse för sitt eget barn - DET är ju inte vettigt ens om mamman är hemmafru. Det är ju synd om barnet om inte annat att ha en pappa som inte bryr sig utan gör att litet inhopp genom att ryta och skrika någon gång ibland. Herregud, min farfar var en bättre make och pappa än vad din man är! På 30-talet!
  • korngryn
    Anonym (***) skrev 2021-05-08 18:04:31 följande:

    När du frågar  om du orkar med två barn och sedan skriver så här om din man:

      

    Men han byter inte blöjor, badar eller så utan det gör jag. Han leker dock ibland och säger till barnet på skarpen när barnet vägrar lyssna på mig. Besöker lekland/lekpark tillsammans ibland men inte så mycket mer än så när det gäller barnet. Hushållssysslorna rör han inte.

    så blir det ju att det handlar om din man, och att han inte tar sitt ansvarv arken med hemmet eller barnen. 

    Varför vill man skaffa barn med en så oengagerad man? Vad händer om ni får ett barn med speciella behov eller ett barn som är sjukt från början? Eller om ni skiljer er?


    En annan viktig aspekt att ta hänsyn till är hur ts ska göra med sin 5-åring på om det tillstöter någon komplikation. Inte för att skrämmas, men man måste ju vara lite förberedd här i livet.

    Om barnet föds för tidigt och behöver neovårdas? Om ts får havandeskapsförgiftning och behöver läggas in? Om barnet föds med kejsarsnitt och ts inte får lyfta tungt efteråt? Om ts drabbas av lungemboli eller förlossningsdepression? Det behöver inte ens vara så dramatiskt, det räcker ju att barnet får lite gulsot och behöver stanna på bb några dagar.

    Vad gör ts med 5-åringen då? Det normala i sådana fall är ju att pappan steppar upp och tar sitt ansvar för det äldre barnet OCH håller hushållet flytande under den tiden. Det kan inte ts man göra, för han har aldrig övat. Även om han skulle lyckas hålla 5-åringen vid liv så kommer ts komma hem till ett berg av tvätt och disk, tomt i kylskåpet och en sur butter man. Och en ledsen 5-åring som tvingats stå ut med en främmande man som inte är intresserad och bara gormar och ryter då och då.

    Så ja, då lär det bli jobbigt. Hårt men sant.
  • korngryn
    Anonym (Lillemor) skrev 2021-05-08 20:51:17 följande:

    Min man jobbar 60-80 timmar i veckan. Så det blir svårt för honom att hjälpa till. Han har väldigt bra förmåner i sitt jobb dock, väldigt bra sjukförsäkring som vi inte skulle ha tillgång till om han bytte jobb. Jag jobbar inom vården och ironiskt nog är sjukförsäkringen urusel för oss så det är bra att vi får bra familjeförsäkring från mannens jobb. Bor i USA så det är en lyx att kunna byta jobb hit och dit, vi måste hela tiden tänka på sjukförsäkring och pension etc.


    Ja, det låter tufft! Själv hade jag aldrig skaffat barn om jag jobbade så mycket. Hur funkar det med sjukförsäkringen om han blir arbetslös, gäller den inte längre då? Jag tänker eftersom den är kopplad till arbetsgivaren. Hur blir det om ni skiljer er, antar att du blir utan försäkring då eftersom det är ?Hans? försäkring? Upplever du att ert system leder till att folk stannar kvar på jobb och i relationer de helst hade velat lämna?
  • korngryn
    Anonym (Ts) skrev 2021-05-08 23:38:16 följande:

    Jag är inte gift med ett barn som inte är kapabel till att hjälpa till under stora komplikationer. Skillnaden är att han inte vill när det inte är nödvändigt. Ligger jag på sjukhus och därmed inte kan ta hand om varken 5-åringen eller hemmet så hjälper han givetvis till.


    Nä, VILL är ju en annan sak förstås. De flesta kvinnor är inte heller skitsugna på att torka kladd som ändå kommer att vara lika kladdigt igen om 5 min, sitta och dadda med någon himla plastspade i en sandlåda, få öronen sönderskrikta och vara vaken 46 timmar i sträck.
  • korngryn
    Plupp73 skrev 2021-05-09 13:22:38 följande:

    Att många inlägg handlar om din man beror nog främst på att det i dagens samhälle inte anses rimligt att kvinnan ensam skall sköta hem och barn medan mannen jobbar, och att en man som så tydligt förväntar sig det väcker kraftiga reaktioner.

    Att stå ensam med två småbarn, amning, vakna nätter och hela hemmets ruljans låter för många omänskligt och framförallt väldigt omodernt. Därav reaktionerna.

    Din fråga är "Hur ska jag göra för att överleva i min kommande tillvaro". Mångas svar är "Du skall inte ensam behöva ha denna tillvaro - man ska dela på bördorna".


    Håller med. Det är ju väldigt svårt att ge ts råd som inte inbegriper mannen, eftersom punkt 1, 2 och 3 på listan över hur hon ska underlätta sin situation som 2-barnsmamma skulle vara ?gör dig av med mannen? (eller hellre ändra på honom, men man kan inte ändra på andra)

    Att kvinnan ensam skulle sköta ALLT, det har aldrig varit norm, inte ens förr. Som sagt, min farfar var en bättre make och far än ts man, på 30-talet. Då var ändå farmor hemmafru, inte frivilligt utan påtvingat av staten, för på den tiden fick man helt sonika sparken om man gifte sig. Japp, ni läste rätt, när man behövde pengarna som bäst fick man sparken! Men ni ska inte tro att det gällde alla, nej nej, enbart kvinnor. Som blev hänvisade till att tigga av sin man, sina föräldrar och kyrkan för att ha råd att försörja sina barn och sin familj. En våt dröm för Sd och Kd, men desto mindre kul för de barn och kvinnor som drabbades av detta statliga genusexperiment. Men det var en parentes. Min poäng är att trots att farmor var hemmafru gjorde farfar MYCKET mer med barnen och hemmet än vad ts man gör.
  • korngryn
    Anonym (Ts) skrev 2021-05-10 08:11:18 följande:

    För det första finns jag inte till för att "behaga mannen", enbart för att det är jag som tar hand om hushållssysslorna?

    För det andra är det inte synd om vårt barn som älskar sin pappa väldigt mycket, och han bryr sig självklart om oss.


    Om han hade brytt sig om er på riktigt hade du inte behövt vara orolig för hur du ska orka.
  • korngryn
    Anonym (Kaffe) skrev 2021-05-10 09:44:19 följande:

    Jag förstår inte hur elakheterna ni skriver här gynnar Ts? Ska ni mobba henne ur en situation hon är NÖJD med för att det går emot er världsbild om hur en familj ska se ut.

    Det finns massa familjer som har det här upplägget men att hoppa på Ts och få henne framstå som dum är märkligt.

    Kom ihåg att Ts är gravid och behöver inte detta just nu.


    Grejen är ju att hon inte är nöjd! Hon är orolig över hur det ska gå! Hade hon varit nöjd hade hon ju aldrig startat tråden.
  • korngryn

    Men ts. Om du håller på och spelar PIGG efter att ha tagit hand om barnen en hel natt (eller en hel dag) kommer ju din man fortsätta tro att det inte är något ansträngande alls, och därmed inget jobb som räknas.

    Var istället ärlig med att du är så trött så att du ser i kors, glömmer vart du är på väg, tappar ord osv (eller hur just du reagerar på trötthet och sömnbristtortyr.

    Just i hans fall är nog chanserna små, men en normal man tänker: hm, min fru somnar på väg till toaletten och behöver ta stöd av väggen för att inte ramla ihop, medan jag är pigg och mår jättebra, kan det möjligen finnas någon liten skevhet i vår arbetsfördelning?

  • korngryn
    Anonym (Iml) skrev 2021-05-11 22:26:48 följande:

    Är man en väldigt kontrollerande person, så ligger det inte alltför långt borta att man tar till våld för att upprätthålla den kontrollen. Sen kan det ju vara så att man är nöjd med att sköta allt i hemmet, om det gör att man inte blir misshandlad.


    +1
Svar på tråden Hur kommer man orka som tvåbarnsmamma?