• broderbob

    Vågar ni vaccinera er mot covid?

    Fler åtgärder införs mot den ökade smittspridningen av covid-19

     


    Fler behöver vaccinera sig

    I regionerna pågår ett intensivt arbete för att nå ut med vaccinationerna till de som ännu inte vaccinerat sig, och till alla som behöver en påfyllnad med dos tre. I dagsläget har 80 procent av befolkningen över 65 år fått tre vaccindoser, men det är fortfarande fler än 1,3 miljoner personer över 12 år som inte har någon vaccindos alls.


    ? Det är av yttersta vikt att de som ännu inte vaccinerat sig gör det snarast. Fler behöver vaccinera sig eftersom vaccinerna ger ett mycket gott skydd mot allvarlig sjukdom och död. Vi är i ett läge där smittspridningen ökar kraftigt, och den nya virusvarianten omikron har visat sig vara mycket smittsam också för de som är vaccinerade med två doser även om den då hos de allra flesta ger en mycket mild sjukdom. För att bromsa smittspridningen behöver därför kontakterna i hela befolkningen minska, säger generaldirektör Karin Tegmark Wisell.


    Åtgärder under en begränsad tid

    Åtgärderna införs med avsikten att de ska gälla under en begränsad tid, för att vaccinationsinsatserna ska hinna komma längre. Åtgärderna bedöms i nuläget behöva kvarstå fram till mitten av februari, men kommer att omprövas var 14:e dag. Målet är att avveckla åtgärderna så snart skyddet i befolkningen ökat, och situationen inom hälso- och sjukvården stabiliserat sig.


     


    Åtgärderna som Folkhälsomyndigheten vidtar

    Hemställan har lämnats in till regeringen om följande förändringar:


    Privata sammankomster. Sänkt tak till 20 personer. Avser uthyrning av lokaler.


    Allmänna sammankomster, offentliga tillställningar och mässor inomhus. Maxtak på 500 personer, även med vaccinationsbevis.


    Inresor. Kravet på att utländska medborgare över 12 år ska uppvisa ett max 48 timmar gammalt negativt covidtest vid inresa till Sverige tas bort, men covidpass återinförs som krav för inresa från 18-års ålder.


    Övriga nya åtgärder som gäller från den 12 januari, genom beslutade ändringar i Folkhälsomyndighetens föreskrifter, allmänna råd samt rekommendationer:


    Allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus. Vid arrangemang på fler än 20 deltagare tillåts enbart sittande deltagare och deltagarna ska delas upp i sällskap på maximalt 8 personer. Det ska också vara minst 1 meter mellan sällskapen. Undantag finns för religiösa ceremonier där stående deltagare tillåts. För arrangemang med fler än 50 deltagare krävs vaccinationsbevis i tillägg till övrig reglering.


    Mässor. För mässor med fler än 50 deltagare kommer vaccinationsbevis att krävas. Dessutom finns krav på en yta på minst 10 kvm per person.


    Serveringsställen. Krav om max åtta personer per sällskap, 1 meter mellan sällskapen och bara sittande gäster. Stängning senast kl 23.


    Vuxna personer. Råd tillkommer om att alla vuxna uppmanas att begränsa antalet nära kontakter inomhus genom att avstå från större middagar och fester samt liknande sociala sammanhang. Tidigare allmänna råd om att undvika trängsel, hålla avstånd, arbeta hemifrån, resa vid andra tider än rusningstrafik kvarstår.


    Cuper och läger inomhus. Avrådan förlängs med omprövning den 31 januari. Träningar och tävlingar i ordinarie seriespel kan däremot genomföras med riskreducerande åtgärder.


    Vuxenutbildningar och lärosäten. För lärosäten utvecklas rekommendationen om delvis distansundervisning för att glesa ut i undervisningslokalerna, men ska inte gälla som en heltidsåtgärd. Praktiska moment, som exempelvis examinationer, samt övrig vuxenutbildning bör fortsatt genomföras med riskreducerande åtgärder på plats.



     


    Fler åtgärder införs mot den ökade smittspridningen av covid-19 ? Folkhälsomyndigheten (folkhalsomyndigheten.se)

  • broderbob
    Här är de nya restriktionerna ? åtta åtgärder införs

    PUBLICERAD: I DAG 10.30


    UPPDATERAD: MINDRE ÄN 50 MIN SEDAN


    NYHETER


    Nu införs nya restriktioner.


    Bland annat ska vuxna begränsa sina kontakter och krogar och restauranger måste stänga klockan 23.


    Detta gäller från och med onsdag.


     


    Nu är det dags igen.


    Statsminister Magdalena Andersson (S) och Folkhälsomyndigheten presenterar nya åtgärder för att minska smittspridningen.


    Den senaste tiden har smittan ökat kraftigt i Sverige. I onsdags förra veckan nådde Sverige en ny toppnotering, med 23 877 nya bekräftade fall under ett dygn.


    Den kraftiga ökningen tros bero på den mycket smittsamma omikronvarianten och är avsevärt högre än Folkhälsomyndighetens värsta framtidsscenarion.


    ? Det är utan tvekan så att läget har förvärrats. Smittspridningen i Sverige befinner sig på historiskt höga nivåer, säger statsminister Magdalena Andersson.


    De nya åtgärderna gäller från och med onsdag, den 12 januari. Restriktionerna är tillfälliga, och regeringen betonar att de inte ska ligga kvar ?längre än nödvändigt?.


    ? Nya restriktioner är ingenting vi inför lättvindigt. Jag är väl medveten om att de här två åren varit prövande för alla oss i Sverige. Tyvärr krävs nu ytterligare en kraftansträngning för oss alla, för att få ner smittspridningen, säger Magdalena Andersson.


    I nuläget bedömer Folkhälsomyndigheten att åtgärderna ska gälla i åtminstone i fyra veckor, enligt generaldirektör Karin Tegmark Wisell.


    Detta gäller från och med onsdag

    Alla som kan arbeta hemifrån ska göra det.


    Krogar och restauranger med serveringstillstånd ska stänga senast klockan 23.00. Begränsning på högst 8 personer per sällskap införs.


    Ett allmänt råd om att vuxna ska begränsa antalet nära kontakter inomhus införs.


    Allmänna sammankomster och offentlig tillställningar, där införs maxtak på 50 personer om man inte har vaccinbevis. För allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med vaccinbevis införs olika regler om avstånd.


    Huvudregeln för utbildning för vuxna är att vara på plats. För universitet och högskolor gäller att distansundervisning kan användas som verktyg för att glesa ut. Salstentor och stora föreläsningar bör ges vid flera tillfällen för att undvika trängsel.


    Dessa åtgärder förlängs:

    Avrådan från deltagande i olika typer av cuper och läger inomhus.



    Smittskyddsåtgärder inom långväga kollektivtrafik.



    Att använda munskydd när många reser.




    FAKTA
    Nya åtgärder som kräver förordningar och därför kommer vidtas inom kort

     


    Deltagartak på 500 personer för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.


    På mässor införs vaccinationsbevis om antalet deltagare överstiger 50 personer.


    Antalet personer vid privata sammankomster sänks från 50 till 20 sittande personer.



    Nya restriktioner mot corona från 12 januari (aftonbladet.se)

  • broderbob
    Forumdeltagaren skrev 2022-01-10 23:02:15 följande:

    Ja det är verkligen hemskt!

    Jag hade en viss oro över allvarliga biverkningar men det gick bra.

    Hoppas slippa bli svårt sjuk i alla fall. Man vet ju inte om en går säker när viruset muterar.


    Coronavirus Covid-19 och varianten Omikron är något som är verkligt och måste skydda oss mot innan vi får fler varianterna av covid-19 och nya uppdateringar måste göras hela tiden
  • broderbob
    Anonym (Idiotförklarar antivaxxrörelsen) skrev 2022-01-09 15:23:17 följande:
    Jag har anmält gruppen till Facebook men inget har hänt.
    Vad jag förstått så tar Facebook bort inlägg som är konspiratoriska, men jag kanske missförstått något.

    Denna grupp är ju konpiratorisk de luxe med en huvudman som de andra mer eller mindre tillber.
    Han tjänar även pengar på detta då han har tryckt upp t-shirts och kepsar med deras olika budskap. (Det finns mer än vaccinet de jobbar mot, t ex storbanker och 5G).
    Anti-vaxx på Facebook på väg att byta strategi

    Det växande vaccinmotståndet i sociala medier handlar allt mer om politik och allt mindre om hälsa, visar studie


     


    Världshälsoorganisationen, WHO, anser att minskande vaccinationstäckning i spåren av ett allt mer organiserat vaccinmotstånd är ett av de allvarligaste hoten mot den globala folkhälsan. Just nu varnar WHO särskilt för risken att den rörelse som kallas ?anti-vaxx? ska minska människors vilja världen runt att vaccinera sig mot covid-19, när vacciner börjar komma.


    Vaccinmotstånd som politisk rättighet

    Som Läkemedelsvärlden rapporterat har flera av de stora sociala medieplattformarna på senare år infört olika förändringar för att begränsa spridning av felaktig information om vacciner. Men sociala medier är fortfarande vaccinmotståndarnas viktigaste arena för spridning av negativa påståenden om vacciner. Det gäller inte minst Facebook.


    En grupp amerikanska forskare har nu undersökt hur vaccinmotståndet på Facebook har förändrats under åren 2009-2019. De har publicerat studien i American journal of public health.


    Under de tio studerade åren har vaccinmotståndarnas aktivitet på Facebook, enligt studien, ökat kraftigt. Och innehållet i budskapen har förändrats. För tio år sedan dominerades anti-vaxx-kommunikationen enligt analysen av mer traditionellt innehåll. Det handlar exempelvis om felaktiga påståenden om risker med vacciner samt konspirationsteorier om att etablissemanget döljer dessa risker.


    Men på senare år handlar argumenten på de studerade Facebooksidorna allt mindre om forskning och fakta och allt mer om vaccinering och medborgerliga rättigheter. Diskussionerna på anti-vaxx-sidor om vacciners säkerhet och effektivitet har minskat, medan diskussionerna om politiska principer som medborgerliga rättigheter har ökat. Vaccinmotståndarna gör vaccinfrågan till en fråga om individens fria val.


    ? Att tala om nej till vaccinering som en medborgerlig rättighet gör att vaccinmotståndarna slipper diskutera vetenskap och i stället kan debattera om värderingar, särskilt om allas rätt till ett fritt val. Men i det här fallet kan personer som utövar denna rättighet skada alla andra.


    Anti-vaxx på Facebook på väg att byta strategi - LäkemedelsVärlden (lakemedelsvarlden.se)

  • broderbob
    Anonym (Idiotförklarar antivaxxrörelsen) skrev 2022-01-09 15:23:17 följande:
    Jag har anmält gruppen till Facebook men inget har hänt.
    Vad jag förstått så tar Facebook bort inlägg som är konspiratoriska, men jag kanske missförstått något.

    Denna grupp är ju konpiratorisk de luxe med en huvudman som de andra mer eller mindre tillber.
    Han tjänar även pengar på detta då han har tryckt upp t-shirts och kepsar med deras olika budskap. (Det finns mer än vaccinet de jobbar mot, t ex storbanker och 5G).
    Motverka desinformation om coronaviruset

     


    Kolla fakta


    Vilseledande hälsoinformation och bluffpåståenden med konspirationsteorier eller reklam för farliga produkter är alla ett hot mot folkhälsan.


    Kunskap och förståelse

    Falsk eller vilseledande information om coronaviruset kan få samhällskittet att vittra sönder, men är framför allt ett hot mot folkhälsan.


     


     


    Falska eller vilseledande budskap förekommer i olika former som måste bemötas på olika sätt:


    Innehållet är kanske inte olagligt men kan ändå vara skadligt.


     


    Det kan vara allt från avsiktlig desinformation till felaktig eller vilseledande information.


     


    Det kan omfatta vilseledande information om hälso- och sjukvård, konsumentbedrägerier, it-brottslighet, olaglig hatpropaganda och påverkansförsök från utländska aktörer.


     


    Budskapen kan ha ekonomiska motiv, t.ex. bedrägerier på nätet som skadar allmänheten, eller ett politiskt syfte.


     


    Vissa aktörer och länder utanför EU, särskilt Ryssland och Kina, har medverkat i riktade påverkans- och desinformationskampanjer i EU och övriga världen.


    Kommissionen och utrikestjänsten kommer att fortsätta att hålla koll på falska eller vilseledande budskap och utländska aktörers påverkanskampanjer.


     


    Exempel på desinformation

     


     


    Falska påståenden som att ?blekmedel eller ren alkohol kan bota covid-19?. Att dricka blekmedel eller ren alkohol kan tvärtom vara mycket skadligt. 


    Belgiens giftinformationscentral säger att antalet incidenter med blekmedel har ökat med 15 %


     


    Konspirationsteorier, som påståendet att ?coronaviruset har spridits av den globala eliten för att minska befolkningsökningen?. Forskningen visar tydligt att coronaviruset hör till en grupp virus, med bland annat sars och mers, som ursprungligen kommer från djur.


     


    Påståenden om att ?5G kan sprida viruset?. Teorierna bygger inte på fakta och har lett till sabotage mot master.


    Motverka desinformation om coronaviruset | Europeiska kommissionen (europa.eu)

  • broderbob
    Tegnell: "De här sjukdomen är per definition samhällsfarlig"

    Längd: 04:19 11 timmar sedan


    Statsepidemiolog Anders Tegnell om den ökade smittspridningen och FHM:s nya scenarier:? Vi har många fler vaccinerade vilket gör att pressen på sjukvården inte blir lika stor som tidigare. Men, så här många smittade samtidigt innebär problem.


    Mer från TV4


    Tegnell: "De här sjukdomen är per definition samhällsfarlig" (msn.com)


     


     


    Smittan ökar på äldreboenden i norr - allt fler avråder från besök

    Publicerad: 4 januari 2022, 12:10


    För första gången sedan i somras har särskilda boenden i Östersund och Strömsund drabbats av coronasmitta igen, rapporterar P4 Jämtland.


     


    Tre personer på ett äldreboende i Östersund har konstaterats smittade och smittspårning pågår på fler boenden.  


    I Strömsund har ett par vårdtagare och ett par anställda konstaterats ha covid-19. Sjukfrånvaron bland de anställda ligger på samma nivå som förra året vid den här tiden, cirka 10 procent, enligt Anneli Svensson, kommundirektör i Strömsunds kommun. 


    Även i Krokom och Brunflo har man fått in coronasmitta på äldreboenden. I Brunflo har matsalen stängts och de smittade isolerats, i Brunflo screenas personalen inför sina arbetspass. 


    I Lycksele kommun i Lappland covidtestas all vård- och omsorgspersonal på kommunala äldreboenden två gånger i veckan för att hindra asymtomatisk smitta att spridas, enligt Västerbottenkuriren.  


    Smittspårning pågår på fler boenden igen - Dagens Medicin

  • broderbob

    Covid-19: Vård- och omsorgsboende (f.d. äldreboende)


    Sidan är uppdaterad: 13 januari 2022.


    Trygga besök på vård- och omsorgsboenden

    För att kunna erbjuda trygga besök samt begränsa risken för smittspridning på vård- och omsorgsboenden har Göteborgs Stad särskilda besöksrutiner.


    Munskydd på vård- och omsorgsboenden 

    Munskydd ska användas av alla medarbetare och besökare som vistas i på vård? och omsorgsboendet. Det gäller även hyresgäster (om det inte finns medicinska hinder) när de är utanför sin lägenhet eller inte kan hålla fysiskt avstånd till andra. 


    Besök kan göras alla dagar och när man kommer till vård- och omsorgsboendet kontaktas enheten om entrédörren är låst.


    Vi behöver fortsatt vara noga med att minska risken för att sprida smitta. Därför behöver besökaren tvätta eller sprita händerna när hen kommer. Vi erbjuder munskydd till besökare.


    Varje vård- och omsorgsboende informerar anhöriga och hyresgäster om hur trygga besök genomförs.


    Vi uppmuntra till besök i hyresgästens lägenhet, utomhus eller på annan utsedd plats på boendet.


    Vid konstaterad smitta på ett boende ansvarar enhetschef för att informera hyresgäster och närstående om smitta, samt vädja om att avvakta besök.


    Covid-19: Vård- och omsorgsboende (f.d. äldreboende) - Göteborgs Stad (goteborg.se)

  • broderbob
    Smittan på äldreboenden ökar ? igen

    Publicerat igår kl 20.52


    Antalet smittade på äldreboenden ökar kraftigt.


     


    Enligt siffror från Socialstyrelsen har antalet smittade på äldreboenden tiodubblats på två veckor.


     


    ?Självklart är det en oro att det ska komma in igen. Så långt vi kan försöker vi förhindra det?, säger Sölvi Solberg, medicinskt ansvarig sjuksköterska på äldreboendet Solgården i Sköndal i Stockholm.


    De senaste veckorna har allt fler som bor på äldreboenden smittats av covid-19. Under vecka 1 registrerades 528 smittade på äldreboenden i Sverige. Det är mer än dubbelt så många som veckan innan och tio gånger så många som två veckor innan. Det visar statistik från Socialstyrelsen.


    ? Antal smittade nu ligger väldigt högt. Senast vi såg samma mängd smittade på äldreboenden var i början av 2021, säger Michaela Prochazka, samordnare för äldrefrågor på Socialstyrelsen.


    Jämfört med tidigare smittvågor är antalet personer på äldreboenden som dött med covid-19 mycket färre. Under vecka 1 har hittills 6 dödsfall med covid-19 på äldreboenden registrerats, men det finns en eftersläpning. Samma vecka för ett år sen dog 260 på äldreboenden och veckan när det var som värst under första vågen dog 400 personer.


    ? Det som är skillnaden nu är att de flesta är vaccinerade och har tagit dos 3. Så det vi kan se nu är att de inte blir lika sjuka som för ett år sen, säger Michaela Prochazka, samordnare för äldrefrågor på Socialstyrelsen.


    På Solgårdens äldreboende i Sköndal i Stockholm kom smittan in i början av pandemin. Just nu är många av personalen sjuka eller i karantän men ingen av de boende är smittade, enligt Sölvi Solberg, medicinskt ansvarig sjuksköterska på boendet.


    ? Självklart att vi är oroliga att det ska komma in igen. Men vi har ju våra rutiner. Alla som kommer på besök ska boka besök, de ska ledsagas in i lägenheten till den boende och använda handsprit och munskydd under hela besöket. Man kan ju aldrig vara hundra att det inte kommer in men så långt vi kan försöker vi förhindra det, säger hon.


    Smittan på äldreboenden ökar ? igen - Nyheter (Ekot) | Sveriges Radio

  • broderbob
    Nya scenarier visar på topp i slutet av januari


    Spridningen av omikron ligger på den högsta nivån någonsin. Folkhälsomyndighetens nya scenarier visar dessutom stor risk för ett förvärrat läge under kommande veckor.»Vi har större antal fall per dag än vi varit i närheten av tidigare«, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.


     


    Anders Tegnell inledde, i vanlig ordning, torsdagens presskonferens om covid-19 med att ge en bild av pandemiläget.


    ? Vi befinner oss i en situation med väldigt snabbt ökande smittspridning. Det är ett scenario som vi sett i andra länder, men som kommit sent till Sverige, sa han.


    Omikron har inneburit en ännu högre växel i spridningen jämfört med den tidigare dominerande deltavarianten. På onsdagen gjordes en ny toppnotering i antalet nya registrerade smittofall under ett dygn: 25 215 stycken.


    Smittspridningen ligger på en nivå som är högre än någonsin tidigare under pandemin.


    ?Vi har ett större antal fall per dag än vi haft någon gång, sa Anders Tegnell.


    Eftersom ny kunskap har kommit om omikron som jämfört med tidigare varianter har en ökad förmåga att smitta även vaccinerade personer, har myndigheten tagit fram två uppdaterade scenarier för hur utveckling kan tänkas bli fram till 20 mars 2022. Enligt dessa fortsätter den kraftiga smittspridningen i ytterligare två veckor för att nå en topp i slutet av januari. Scenarierna ger en betydligt mer dramatisk bild än de tidigare. Ett av dem pekar på 69 000 nya bekräftade fall per dag under spridningens topp.



    En ökad belastning på sjukvården är att vänta, konstaterade Anders Tegnell. Under den senaste veckan har flera regioner också höjt beredskapen. Enligt Socialstyrelsen befinner sig en region i förstärkningsläge, elva i stabsläge och nio i normalläge. En klar majoritet av regionerna ser en negativ utveckling framför sig både på lång och kort sikt.


    Hittills har dock inte antalet intensivvårdade patienter med covid-19 på ökat i proportion med den snabba smittspridningen. 1 178 patienter vårdas inneliggande på sjukhus, inom intensivvården vårdas ytterligare 94 patienter som har covid-19.


    Antalet fall inom intensivvården har till och med minskat den senaste veckan. Enligt Socialstyrelsen är det för tidigt att dra en slutsats av det.


    ?Vi vet att det dröjer ett antal dagar innan det behövs Iva-vård. Kanske är det platåläge just nu men det vet vi inte, sa enhetschefen Mattias Fredricson.


    Risken att hamna på Iva är fortfarande betydligt högre för ovaccinerade än för vaccinerade. Omikrom verkar medföra mindre risk för allvarlig sjukdom. Om det även gäller ovaccinerade är däremot ännu oklart, enligt Folkhälsomyndigheten.


    Anders Tegnell uppmanade gång på gång till vaccinering. I gruppen 65 år och äldre har runt 83 procent fått en tredje dos.


    ? Vaccinering är det bästa verktyget vi har.


    Den stora och ökande sjukfrånvaron som följer i pandemins spår beskrivs också som problematisk, bland annat för hälso- och sjukvården.


    Det är nog vid få tillfällen under pandemin om någon som man hört den orosnivån som finns nu hos samhällsviktiga funktioner, sa Svante Werger, särskild rådgivare vid MSB, på presskonferensen.


     


    Nya scenarier visar på topp i slutet av januari (lakartidningen.se)

  • broderbob
    Covid vaccine and mask mandates expose alt-right Christian hypocrisy

    For many on the religious right, religious freedom only matters if it supports a right-wing political agenda.


    Dec. 26, 2021, 10:30 AM CET


     


    Since the pandemic began, a vocal subset of extreme-right conservatives have demanded that they need religious exemptions from many Covid-19 precautions ? from emergency public health orders to mask mandates to vaccine mandates. They claim that the principle of religious freedom means they should be exempt from following lifesaving measures.


    That claim may soon be tested.


     


    Brad Amos, a former senior video editor at Ramsey Solutions, filed a lawsuit this month against the finance advice company for refusing to accommodate his Christian beliefs. Those beliefs, he noted, required him to take lifesaving measures in the face of a deadly pandemic to protect his high-risk family members frominfection. Amos claims that, in response, he was mocked and later fired for wearing a mask, attempting to socially distance and requesting to work from home.


     


    We shall see if the same Christians who have been so vocal on anti-vaccine ?rights? will come to Amos? defense.


    Personally, I doubt it. Because for many on the religious right, religious freedom only matters if it supports a right-wing political agenda. Indeed for years, extreme-right Christian groups have been misusing religious freedom to do everything from discriminating against LGBTQ people to denying access to reproductive health care. Far from a legitimate effort to protect the right to worship freely, religious freedom has been manipulated into another tool in the Christian nationalist playbook to circumvent any law or regulation they see fit.


     


    At the start of the pandemic, when states were compelled to issue emergency public health orders to shut down in-person gatherings, including at houses of worship, the same groups who cried ?religious freedom? at any law they disliked did so once again. It quickly became clear that if they could win exemptions from emergency public health orders on religious freedom grounds ? even in the face of a deadly, highly contagious disease ? they could win any claim by exploiting religious freedom.


    If it were not apparent enough that these supposed claims of religious freedom ring hollow, an entire industry of anti-vaccine activists have now combined forces with Christian nationalists. Some clergy are even offering to provide religious exemptions ? if you pay them. Liberty Counsel, the law firm that represented Kim Davis, the county clerk in Kentucky who refused to issue marriage licenses to same-sex couples, is a major player in providing legal guidance and representation to those seeking to use religious exemptions to circumvent Covid-related requirements

    Vill ni läsa vidare


    Covid vaccine and mask mandates expose alt-right Christian hypocrisy (nbcnews.com)
Svar på tråden Vågar ni vaccinera er mot covid?