• Friger

    Min sambo var våldsam mot barnet

    Det är naturligtvis inte okej men det låter ju mer som att han skrämde barnet och inte skadade det.

    Hur illa det än kan låta så är det vanligare än man kan tro. Särskilt hos "ovana" föräldrar som inte lärt sig att koppla bort barnskrik från temperamentet.

    Barnskrik kan helt enkelt reta gallfeber på ett sätt som är svårt att beskriva. Efter ett tag, eller ett antal ungar vänjer man sig normalt och slutar bli irriterad.

    Du gör som du vill. Ring och prata med Bup. Be dom titta på filmen och fråga om råd kanske?

    Jag tror inte du behöver göra slut.

  • Friger

    Gå och fråga på bup. Barn och ungdomspsykiatrin. Deras jobb att veta. Dom har tystnadsplikt, till vissa gränser men jag får ändå för mig att det här faller under det.

  • Friger
    Anonym (Orolig) skrev 2021-05-10 08:20:37 följande:
    Detta är vårt 3:e barn så han borde ha lärt sig hantera barnskrik.

    Det är inte själva handlingen som är det värsta. Barnet fick nog inte särskilt ont. Det var nog mer psykiskt jobbigt.

    Jag är mer rädd för hur det kan bli en annan gång. Han såg ut som helt förbytt på videon. Han tittar på hen som om hen bara var skräp. Hen är förtvivlad och vill ha tröst, vem kan med våld slänga ner sitt barn två gånger på det sättet när man märker att barnet blir rädd?

    Det var nästintill oprovocerat. Jag har nästan alltid hand om barnen. Jag tar nästan alla skrik och fajter. Men jag börjar jobbet så tidigt så han måste ta morgonen. Så han borde orka med någon gång utan att tappa det tycker jag.
    Du säger ju själv att du nästan alltid tar hand om barnen. Då behöver han inte ha lärt sig.

    Det är inte ovanligt att folk, rätt eller fel någon gång i bland blir arga på sina barn. Det är svårt att alltid vara perfekt. Det känns ju ändå som han kom till sans utan att skada barnet.

    Nä, jag tycker du ska höra med någon utomstående professionell anonymt eller i vart fall någon med tystnadsplikt innan du river upp jord och helvete.

    Familjeliv har egentligen bara en lösning på allt. Alltid den mest dramatiska lösningen, och detta på en gång, utan att tänka efter eller inhämta kunskap.
  • Friger
    Anonym (Orolig) skrev 2021-05-10 10:36:44 följande:
    Hen landade ju på en kudde. Det var sådan kraft att hade det varit ett golv hade hen kanske fått hjärnskakning.

    Jag tror att det gjorde ont i hen psykiskt. Att hens pappa gjorde så när hon behöver trygghet.

    Varför gör man så? Tar man inte upp ett barn som gråter, eller försiktigt lägger ner? Eller bara låter gråta och sitter bredvid ifall den inte vill bli rörd.

    Och när han märker att barnet sätter sig upp och är enormt ledsen och skriker typ i chock, så gör han det en gång till.

    Jag tycker att det är oroväckande att han är så känslokall. Hur vet jag att det inte har gått värre till förut eller kommer göra. Om han inte känner empati när hon är i chock.
    Du blandar "hen" och "hon".

    Men nu låg det en kudde där. Han var nog inte omedveten om den saken.

    Varför-frågan är ju rätt enkel. Han var arg. Han ville att hon skulle vara tyst. Sen besinnade han sig, ångrade och lyfte upp henne och började trösta henne istället.

    Nä, naturligtvis ska man inte göra som han gjorde. Du ska inte skrika på barnet heller. Men allt sådant där förekommer ändå och de flesta barn växer upp och blir normala människor ändå.

    Du vet inte om det hänt förut. Verkar ungarna rädda för honom? Verkar dom trygga i sin vardag?

    Frågan är vilken nivå det ligger på. Är det så att det borde få ytterligare konsekvenser eller räcker det med att ni pratar om saken?
  • Friger
    korngryn skrev 2021-05-10 11:34:49 följande:
    Detta har inget med psykiatri att göra. Barnet far psykiskt illa, ja, men klinisk psykiatri är något annat.
    Bup är större än så... Tänkte mest att TS får prata med någon utomstående som kan ge råd utan att vara socialtjänsten.

    Men nu pratade ju TS med socialtjänsten. Verkar ju ändå som dom inte ser någon akut fara utan att det hela går att samtala, och lösa utan Ragnarök.
  • Friger
    Anonym (Famrätt.) skrev 2021-05-10 13:45:45 följande:
    Jisses vilket stolpskott. Spar videon för guds skull. På flera ställen.
    Nåja, du föreslår ju att mamma ska förklara "krig" mot pappa och att barnet mer eller mindre ska bryta med pappa. Var ju två ungar till som blir påverkade av den saken. Så tre ungar ska uppleva hur deras barndom blir krossad. Vad är det för råd när du vet nästan inget alls om händelsen...

    Om vi snackar saker som kan skada barnen psykiskt dvs...

    Man kan inte svara med kärnvapenkrig på allt. Folk gör fel. Folk gör mycket fel ibland. Men det bästa är inte alltid att starta krig i varje enskilt läge.

    TS har kontaktat soc och dom hade ett långt samtal och säkert ställt relevanta frågor. Jag tror nog att dom kan hantera saken på ett bra och objektivt sätt.
  • Friger
    Anonym (Famrätt.) skrev 2021-05-10 14:53:35 följande:
    Nej jag säger att hon måste skydda barnen och vidta åtgärder så att pappan kan få hjälp att bli en fungerande förälder. Det är inte krig i min värld. Om pappa då reagerar med att kriga, sabotera och motarbeta allt möjligt som du befarar så visar det ju ännu tydligare att han behöver hjälp i sin föräldraroll. Normala föräldrar gör nämligen inte så.
    Att någon tar barnen ifrån dig brukar de flesta uppleva som en krigsförklaring.

    Ska man göra en åtgärd så är det bra om åtgärden inte skadar barnen mer än situationen dom kom ifrån.
  • Friger
    Anonym (Famrätt.) skrev 2021-05-10 15:35:23 följande:
    Att skydda en 1,5 åring från fysiskt våld är prio ett.
    Det var ju inte så att han gav ungen en rak höger. Det han gjorde var fel. Absolut. Men fokus tycks ju ändå ha varit hur han tittade på barnet och hur han ignorerade signaler. Inte att han skadade barnet. Barnet blev inte heller skadat.
  • Friger
    Anonym (Famrätt.) skrev 2021-05-10 15:57:33 följande:
    Obegripligt inställning. Läs igen vad som faktiskt utspelade sig. Bara för att inga ben bröts eller inga blåmärken uppstod innebär inte att det inte är våld!
    Soc tyckte tydligen lika dant.

    Det du inte förstår är att vikta olika handlingar emot varandra. Det var absolut våld. Där är vi eniga. Vi är även eniga om att våldet var fel.

    Men att tvinga ungar med våld är inte direkt ovanligt. Tvinga dom ut ur bilen. In i bilen. Tvinga på dom kläder. Att med våld stoppa deras ogenomtänkta handlingar. Släpa dom från punkt A till punkt B. Ibland blir vuxna arga och då använder dom mer våld än vad händelsen egentligen kräver.

    Men det är viss skillnad att ge en unge en rak höger och knuffa ner ungen på en säng eller kudde. Det sistnämnda är inte okej, men det är sannolikt inte för att skada heller. Ungen blev ju inte skadad heller.

    Finns väl rätt många som blivit arga på sina ungar och ångrat sig efteråt?

    Skillnaden för den här killen var att han blev smygfilmad. De flesta slipper ju faktiskt att bli filmade i sina svagaste ögonblick.

    Är väl bra om han får lära sig att hantera sin ilska så att det inte går ut över ungarna.
  • Friger
    Citronsaft skrev 2021-05-10 21:29:55 följande:
    Nej. Du normaliserar hot, våld och kränkningar något enormt. Att stoppa sitt barn från att springa rätt ut i vägen och bli påkörd är en sak men allt annat du rabblar upp är bara ren galenskap och är man en sådan förälder bör man söka hjälp för att hitta andra sätt att leda sitt barn.

    Barnet blev inte skada av pappans agerande.. What?

    Självklart gjorde barnet det! Både fysiskt genom att bli rädd och säker få ont. Mek också psykiskt anknytningen och att bli så skrämd och sviken av den man litar på mest.

    Dessutom pratar vi om en person som har för vana att brusa upp och slå runt sig. Det är skilland på såna personer och en förälder som blivit arg en gång men aldrig igen eller som blivit arg insett hur fel hen gör och sökt hjälp. Men den här killen skulle jag sova med ena ögat öppet för att inte riskera att mitt barn blir en av alla tidningsrubriker..
    Jag är övertygad om att ta ifrån barnet pappan och starta en vårdnadstvist skadar barnet mer än den skada han kan gjort på barnet när han blev arg.

    Med dig vid rodret får vi bygga om globen till ett hem för föräldralösa barn. Där alla barn mår långt mycket sämre. Du lever efter en ideal princip. Inte en krass verklighet.

    Jag tror inte ens barnet tog så mycket skada av händelsen även om jag anser att han gjorde fel. Det var väl därför soc var så avslappnade. Dom vet hur riktig misshandel ser ut.

    Däremot är det bra om han lär sig hantera sina aggressioner. En spiral kan gå uppåt eller nedåt.
  • Friger
    KlantSmurfen skrev 2021-05-11 12:59:29 följande:
    BS. Det kanske är vanligt hos känslomässigt omogna med klen empati som får offerkofta när de måste tänka på andra
    Oj...  På tal om att behärska sina känslor.

    Nu överdriver du. Det är vanligt hos nyblivna föräldrar i gemen. Mycket handlar säkert om att sömnen blir rubbad.


  • Friger
    Anonym (Orolig) skrev 2021-05-11 15:30:31 följande:
    Jag har tagit nästintill alla nätter med 3 barn. Min sömn är alltså ganska bristfällig, aldrig någonsin har jag varit våldsam mot mina barn för det.

    Han behöver ta ca 2 timmar på morgonen.
    Många blir lättirriterade när dom inte får sova. Det är ju jättebra att du inte blir det. Tvivlar inte på att du är en bra mamma för dina barn.
  • Friger
    KlantSmurfen skrev 2021-05-11 15:33:13 följande:
     BS
    Jag är rätt säker på att du använder dig av ett mer vårdat språk när du pratar med dina barn. Att det bara är här du inte kan behärska dig.
Svar på tråden Min sambo var våldsam mot barnet