• fjanten

    Barnfamiljer - Vad brukar ni laga för mat?

    Nu sköter min man merparten av matlagningen, men här lite exempel:

    - Italiensk bröllopssoppa

    - Laksa

    - Räkpasta

    - Kycklinggryta

    - Shepherds pie

    - Lasagne/vegetarisk lasagne

    - Halloumiburgare

    - Banh mi

    - Philly cheese steak sandwiches

    - Phó

    - Risotto

    - Guorpi

    - Palt

    - Renskavsgryta

    - Chiligryta

    - Nachos

    - Caesarsallad

    - Hotpot/steam boat

    Med mycket mer. Vi försöker äta någon ny rätt varje vecka - vissa blir återkommande, andra inte. Vår senaste rätt var peruvianska kycklingburgare med en jalapenodressing. Jättegoda! Kommer det nog bli många gånger till... Har också barn som kan vara petiga med vissa saker, men då får barnet helt enkelt värma något som finns i kylen. Finns nästan alltid rester av något som accepterats.

  • fjanten
    Anonym (Q) skrev 2021-05-24 21:13:58 följande:

    Det här är så konstigt. Jag jobbar som förskollärare och har stött på så många barn där föräldrarna har berättat att de inte äter det ena efter det andra men sedan visar det sig att de äter i princip allt när de är på förskolan.

    Hade ett barn som verkligen älskade ALL mat vi serverade. H*n kunde äta 2-3 stora portioner. En dag berättade jag för mamman vad vi haft till lunch den dagen (spaghetti och köttfärssås) och hon grimaserar och sa "Ja... då kan han inte ha ätit mycket". Hemma så var h*n tydligen riktigt kräsen och åt nästan ingenting som bjöds.

    Jag har faktiskt inte stött på ett enda barn hittills som har varit riktigt kräset. Så jag tror faktiskt att mycket ligger i föräldrarna och att de helt enkelt uppmuntrar ett sådant beteende. Anledning? Enklare. Man orkar kanske inte ta fighten. Eller kanske av skuldkänslor. Man känner sig elak för att man sätter krav och väljer då att ge barnet det han/hon vill ha.

    Jag tror det sällan handlar om bortskämdhet utan mer om att man är en trött småbarnsförälder som bara vill att ens barn ska äta. Man orkar inte trillskas efter en lång arbetsdag. Det blir dock på bekostnad av ens barn inte får ett så stort variation gällande mat och blir då kräsnare ju äldre de blir.


    Alltså vi har en riktigt kräsen en, men det var han också på förskolan. Mer selektiv där än hemma - för där lagade de väl heller inte hans "säkra kort" på samma sätt som i hemmet. Det hände flera dagar i veckan att allt han ätit där var banan... Övriga barn äter allt vi sätter framför dem (ja, förrutom vårt fjärde barn då som är så liten att hon inte äter fast föda än). Så nog finns det barn som bara är extremt kräsna.

    Vi har ändå fortsatt laga mat som alltid, vi äter varierat och vi vuxna och övriga barn ÄLSKAR att prova nytt, men ser till att ha 'säkra kort' hemma för vårt kräsna barn.

    Att trillskas med maten förvärrar allt. De gånger han vågat testa något nytt har det varit på hans initiativ, och då har det oftast fungerat (men inte alltid). Någon sa att just mat ska vara lustfyllt, så där förstår jag att man inte vill bråka.
Svar på tråden Barnfamiljer - Vad brukar ni laga för mat?