• LFF

    Barnfamiljer - Vad brukar ni laga för mat?

    Gameofthrones skrev 2021-05-24 20:40:49 följande:

    Jag är kosekvent när det gäller maten. Det som serveras ät. Det blir inget annat.

    Det kommer alltid att finnas ingredienser som man inte tycker om. Så är det bara.

    Mina 3 barn äter 97% av all mat som finns. Ni har curlat så barnet blir kräset.


    Grattis till att ha barn som äter allt. Alla kräsna barn är inte bortskämda och curlade till kräsenhet. 

    Jag var det "bortskämda och kräsna barnet". Din inställning hade lett till att jag hade hamnat på sjukhus för att få näringsdropp. Tyvärr hade många i min mammas omgivning samma inställning som dig, även skolan hade samma inställning. Det gjorde mig varken mer intresserad av mat eller gjorde mat njutningsfullt. Än idag äter jag för att jag måste, inte för att jag njuter av det. 

    Jag har turen att ha barn, som precis som dina, äter så gott som allt. Jag är evigt tacksam för det.
  • LFF
    Anonym (L) skrev 2021-05-25 12:11:48 följande:

    Har man från början fått mer varierad mat än korv och makaroner tenderar man bli mer öppen för att iaf smaka på saker. 


    TS, kan inte din man laga mat om han nu klagar över maten? Herregud. 


    Skulle aldrig falla mig in att stå och laga 2 rätter eller acceptera att det gnälls över mat. Man äter det som serveras eller är utan. NÅGOT borde man hitta i varje rätt som man gillar. 


    Eller så kan man äta allt som liten och sen händer något och man slutar äta så gott som allt, får panik vid mat man inte känner igen, blandad mat med okända ingredienser etc. 

    Jag var det barnet. Barnet som tappade allt vad hungerkänslor hette, barnet som åt allt tills jag var 2 och sen inte något mer än en handfull saker. Barnet som inte klarade av att smaka på nya saker utan panik. 

    Man behöver inte laga två olika rätter bara för att man har ett barn som inte äter allt. Man kan se till att huvuddelen av maten är den samma men med vissa anpassningar. Och sen se till att det finns tex sallad och grönsaker tillgängligt för de som önskar det.
  • LFF
    Anonym (Mat) skrev 2021-05-24 20:18:30 följande:

    Avskyr att planera matsedel då jag inte vet vad jag ska laga. Har ett kräset barn som vägrar grönsaker, så blir svårt att laga rätter med grönsaker i (som inte går att plocka bort). Barnet föredrar lite enklare maträtter men kan inte laga för mycket av det för då klagar mannen. Och två maträtter varje dag orkar jag inte göra.

    Så vad lagar ni för mat till vardags?

    Kanske kan få lite tips på rätter.


    Laga "ren" mat, inte massa grytor etc. Oftast behöver man inte göra två helt skilda maträtter utan kan anpassa maten så det passar både det enklare barnet och den klagande mannen. Ha grönsaker etc i skålar så det finns för alla att ta om så önskas. Sätt ingen press på barnet att smaka utan ät ni som vanligt men säg att det är ok för barnet att ta om hen så önskar.

    Om mannen vill ha "fin" och "komplicerad" mat så ha se till att det finns något gemensamt i form av tex potatis eller ris och sen bara ordnar du ett enklare proteinalternativ till barnet. Då blir det inte helt olika maträtter. 

    Det enda jag kan hålla med Gameofthrones om är att smakrik mat generellt är lättare att få någon att smaka om men det behöver fortfarande vara så att den är "ren" och inte blandad. Det värsta du kan göra är att lura i barnet saker som hen inte har chansen att peta undan. Då förstör du barnets förtroende för dig och du kommer att ha svårare att få barnet att smaka nya saker.
  • LFF

    Just ja, försök hjälpa barnet vid nya saker att identifiera om det handlar om smak eller konsistens som är problemet.

  • LFF
    Anonym (H) skrev 2021-05-25 20:12:36 följande:

    Jag tror att i de flesta fall svälter inga barn i Sverige. Sen finns det ju alltid specialfall


    Vill du veta varför inte ens de mest ätstörda barnen svälter (nu pratar jag om "kräsna" barn med tex selektiv ätstörning)? Jo, för att de har föräldrar som är vettiga nog att inte hålla på principen om "man måste smaka" eller "man äter det som serveras eller så får man vänta tills nästa måltid" utan hellre sväljer sin stolthet och lagar mat som barnet faktiskt får i sig.

    Jag var hellre utan mat än åt något som inte fanns på min lista över accepterade maträtter. Så till den milda grad att jag förstört mina hungerkänslor. Mat är sällan njutning för mig än idag, trots att jag sen 10 år börjat äta mer normalt. Kan utan problem hoppa över flera måltider i rad utan att det påverkar vare sig humör eller prestation.

    En gång glömde jag bort att äta på ett par dagar. Jar tror det var tre, jag kom inte ens då ihåg när jag åt senast. Då höll jag på att svimma vid spisen just pga att det var väldigt länge sedan jag åt. Inte ens då hade jag ätit något som jag inte accepterade (detta var innan jag tog tag i mitt ätande och började identifiera om det handlade om smak eller konsistens). Jag hamnade hellre på sjukhus med dropp.
  • LFF
    Anonym (Mat) skrev 2021-05-25 19:22:54 följande:

    Jag har alltid lagat varierat, från att hon kunde äta vanlig mat. Då åt hon alla grönsaker i princip och allt jag lagade. Sedan runt 2 årsåldern började kräsenheten och nu får man knappt i henne något. Det som funkat utmärkt en dag funkar inte alls nästa.

    Och till alla som skrivit i tråden - tack så hemskt mycket för alla tips.


    Hur gammal är hon idag? Hur är hon när det kommer till sötsaker? Är det samma sak då också?

    Ett tecken på ett ätstört barn (selektiv ätstörning) är just att de är precis lika restriktiva med sötsaker som med mat. Bara vissa saker, av specifika märken, som fungerar och byter tillverkaren förpackning elle (gud förbjude) recept på produkten så går den bort.
  • LFF
    Anonym (H) skrev 2021-05-25 20:37:51 följande:

    Som sagt, jag pratar om de flesta fall. Det finns alltid undantag


    Nej, du, precis som många andra har ingen aning om vad ni pratar om. Det är sjukt frustrerande att ha ett barn som inte äter. Och där folk som du säger att man curlat sitt barn och skapat situationen själv. Att det bara är att svälta ut barnet så äter det. Att dessutom som barn få höra av släkt och okända att man är krånglig, jobbig, bortskämd, etc när man inte klarar av smaka på maten ens gör det än värre. Att tvingas sitta hela lunchrasten i matsalen i skolan för att "du måste ju smaka" och sen kräkas på skolgården.

    Nej, de flesta barn är inte culade till kräsenhet. De flesta barn är nyfikna på mat om man skapar rätt förutsättningar för det och det är inte genom tvång eller att svälta ut barnet.
  • LFF
    Anonym (Mat) skrev 2021-05-25 20:43:20 följande:

    Hon trycker gärna i sig sådant utan problem. Hon har ingen ätstörning eller så (brukar väl oftast vara någon diagnos bakom dessutom) utan är bara kräsen.

    Hon är 5 år.


    Man behöver inte ha en diagnos för att ha SÄ. Men ja, äter hon sötsaker så är det bara en maktkamp. Bryt den, erbjud alternativ men tvinga inte. Se till att det finns något på bordet som hon faktiskt äter och uppmuntra till att smaka men utan tvång. Om det är något okänt hon smakar på och inte verkar gilla, försök få veta om det är smak eller konsistens som är problemet. Båda går att göra något åt med kryddning eller annat tillagningssätt/kortare/längre tillagningstid.

    Mina barn är villiga att smaka på allt. Den ene har nu börjat gilla både sparris och tillagad paprika så länge de är lite knapriga tex. Är de för tillagade och mjuka vill han inte ha. Rå paprika älskar han.
Svar på tråden Barnfamiljer - Vad brukar ni laga för mat?