Inlägg från: Anonym (Quinn) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Quinn)

    Barnfamiljer - Vad brukar ni laga för mat?

    Anonym (Q) skrev 2021-05-24 21:13:58 följande:
    Det här är så konstigt. Jag jobbar som förskollärare och har stött på så många barn där föräldrarna har berättat att de inte äter det ena efter det andra men sedan visar det sig att de äter i princip allt när de är på förskolan.

    Hade ett barn som verkligen älskade ALL mat vi serverade. H*n kunde äta 2-3 stora portioner. En dag berättade jag för mamman vad vi haft till lunch den dagen (spaghetti och köttfärssås) och hon grimaserar och sa "Ja... då kan han inte ha ätit mycket". Hemma så var h*n tydligen riktigt kräsen och åt nästan ingenting som bjöds.

    Jag har faktiskt inte stött på ett enda barn hittills som har varit riktigt kräset. Så jag tror faktiskt att mycket ligger i föräldrarna och att de helt enkelt uppmuntrar ett sådant beteende. Anledning? Enklare. Man orkar kanske inte ta fighten. Eller kanske av skuldkänslor. Man känner sig elak för att man sätter krav och väljer då att ge barnet det han/hon vill ha.

    Jag tror det sällan handlar om bortskämdhet utan mer om att man är en trött småbarnsförälder som bara vill att ens barn ska äta. Man orkar inte trillskas efter en lång arbetsdag. Det blir dock på bekostnad av ens barn inte får ett så stort variation gällande mat och blir då kräsnare ju äldre de blir.
    Jag har tre barn, varav två äter nästan allt och älskar att testa nya, spännande rätter och ett som knappt äter något alls. Precis samma familj och precis samma matbord och rätter och regler, samma grad av bortskämdhet och bordsskick. 

    Mitt kräsna barn hade en pedagog på sin förskola, som påminner mig om dig, och hon ville testa en hårdare linje i matsituationer, men de fick avbryta efter några dagar för han åt ingenting alls. Och det här är ingen stor kille till att börja med, så han har inte direkt några marginaler att ta av. De ringde mig till och med för att han var trött och grinig, men då fick jag nog, för ger de honom ingen mat han kan äta är det liksom en direkt konsekvens att han inte har någon energi. Ge honom en banan och han är tillbaka igen.
  • Anonym (Quinn)
    fluu skrev 2021-05-26 13:44:43 följande:
    Bah...jag hatar min nya telefon som inte låter en skriva vad man vill.... skamma inte ett kräset barn...ska det stå.
    Och jag älskar att du tar dig tid att skriva trots ny telefon! Det behövde sägas och du gjorde det så mycket bättre än jag skulle ha gjort. Tack!{#emotions_dlg.flower}
    MVH,
    mamma och dotter till personer med ätstörningar.
  • Anonym (Quinn)
    Anonym (Rita) skrev 2021-05-26 14:45:56 följande:
    Vi hade bra förskollärare som när de förstod bara hjälpte och var nyfikna på vad psykologen på bvc hade att säga. När alla vuxna samarbetade åt samma håll med gemensam strategi så gick den bra.  
    Ärligt talat så var min sons förskollärare väldigt fina och förstående på det stora hela. En var åt det kategoriska, fyrkantiga, inga-barn-svälter-ihjäl hållet, men hon fick ju testa sin linje och ställde inte till problem när det inte var framgångsrikt. Och min son, som nu är 9 år, växer och utvecklas och jobbar själv på att kunna äta mer varierat. Ibland tror jag att vårt jobb som föräldrar bara är att hålla dem vid liv och älska dem ordentligt, tills de  har vuxit ur mer utmanande stadier.
Svar på tråden Barnfamiljer - Vad brukar ni laga för mat?