• Anonym (TS)

    Vad leker era 1-2-åringar med?

    Ni som har pojkar; vad leker/lekte de med som små (1-2-3 år?)

    Hur mycket försökte ni styra in på allmän lek med olika saker, hur mycket blev ?könsstereotypt? bara av sig självt? Hur tänkte ni?

  • Svar på tråden Vad leker era 1-2-åringar med?
  • Anonym (TS)
    Anonym (S) skrev 2021-05-28 10:05:56 följande:

    Många barn leker könsstereotypt vad man än ställer fram åt dem. Det finns forskning bakom detta och det är först när de är lite äldre som man kan försöka få in lite blandat.

    Min son har en docka, han leker med den nån gång. Han har ett leksaksskök som han är väldigt förtjust i, kanske för att han älskar att hjälpa till i köket. Pappa är förresten den som lagar mesta maten här. Men det finns ju många leksaker som är könsneutrala också. Klossar, pussel, nallar, bollar....

    En 1-2-åring leker ju inte med så mycket än alls som jag minns det.


    Kanske är så, att man styr mindre än man tror. Förstagångsförälder här så allt känns stort. Vill ju mest att barnet ska leka och utveckla fantasin och så allmänt. Men det kanske löser sig med tiden.
  • Anonym (TS)
    Anonym (LG) skrev 2021-05-28 11:48:05 följande:

    Jag erbjuder en variation av leksaker så får dottern själv upptäcka vad hon tycker om. Om hon fastnar för något försöker jag uppmuntra det. Försöker att inte lägga över mina egna värderingar i det, t.ex att jag köper dockor och annat bara utifrån att hon är flicka eller att jag initierar lek med könsspecifika saker som hon egentligen inte tycker om. Inte tvinga på henne något, helt enkelt.

    Tror att alla barn kommer in i en fas sedan (3-4 år?) när de blir medvetna om kön och dras mot det könsstereotypa genom att experimentera med kläder, rollekar och annat. Tror inte att det har så mycket med föräldrarnas påverkan att göra utan mer att utforska sin egen identitet och försöka förstå hur världen hänger ihop.


    Men hur tänker du då, köper du massa olika leksaker för att barnet kanske vill ha just det? Har själv inte så mycket plats och vill inte köpa bara för köpandets skull... men jag kanske missförstod hur du menade?
  • Anonym (TS)
    Anonym (Ananas) skrev 2021-05-28 12:51:53 följande:

    Jag har ingen son så borde inte svara. Men min dotter är snart två och hon har ingen docka. Har aldrig tänkt ens på att köpa en. Hon leker med pussel, läser böcker, kör sin blåa (!) bobbycar, sina bilar i alla färger, gunghäst, klossar, bollar - älskar bollar. Jag har inte ens tänkt på att hon leker med olika saker/färger pga sitt kön. Eller inte. Har lika mycket saker i alla olika färger. Varken mer rosa eller blått, eller grönt eller lila mm. Tänker att sånt kommer senare om det gör det. Nu får allt vara neutralt, eller så har jag inte heller tänkt. Men det blev så. En docka får jag nog köpa, ska ju vara bra att leka med har jag läst.


    Jo. Samtidigt är det ju (väl?) fortfarande mer accepterat att vara en pojkflicka som gillar en tuff bil än en pojke som har en leksaksdocka? Tänker att tjejena ses som tuffa då. Så det kanske i högre grad får en bil av nån bekant eller släkting.

    Jag vill ju att barnet ska få leka med saker det gillar, inte för att jag som förälder anser att det måste leka med det. Men har också svårt för konsumtion att köpa överflöd för att barnet kanske då vill börja leka med det. Eller inte...(och så har man en drös oanvända saker).
  • Anonym (TS)
    Jemp skrev 2021-05-28 13:44:44 följande:

    Jag har inte styrt mina barns lek, men sett till att det finns en bredd av saker. Tex en docka tidigt även till sonen. Docka är för övrigt en leksak jag tycker alla barn borde ha- så bra rent pedagogiskt i olika stadium! Våra har tex fått tänderna borstade en period det var jobbigt, pottränats, ammats när det kom syskon osv, utöver rena "mamma pappa barn"-lekar eller trygghetsföremål.

    Sonen har mest lekt med bilar i den åldern. Och djur.


    Ja, det har du rätt i. Men docka mer som i Barbie eller som i typ Beppe Wolgers-docka/trasdockorna?
  • Anonym (TS)
    cosinus skrev 2021-05-28 14:15:45 följande:

    Ena sonen lekte med allt från bilar till dockhus, oftast bodde bilarna i dockhuset (fast då kanske han var närmare 3).

    Han har älskat lego och pärlplattor, konstruktion. Ogillat roll-lekar. Gillat bollar.

    Andra sonen har i princip aldrig lekt med leksaker, någonsin. Han har bara rört sig och gillat sånt som går att röra sig med. Studsmattor, skridskor, rullskridskor och sånt men då har han ju varit lite större. Men nej, han har i princip aldrig lekt med leksaker utan bara jobbat med kroppen och testat kroppens gränser. Däremot har den här sonen gillar rollekar och lekte mycket med tjejerna på lågstadiet på fritids, han är inte så förtjust i bollar.

    Tjejerna har ritat, konstruerat med limpistoler och såna saker. Lekt en del rollekar och haft en någon dockfas var men inget sådär riktigt genuint intresse.


    Hade ni både bilar och dockhus sen innan då? Det är mest det jag funderar över hur man förstår om det är första barnet där man kanske startar från noll .
  • Anonym (TS)
    Jemp skrev 2021-05-28 16:08:34 följande:

    Jag fick en liten aha-upplevelse gällande just detta, när jag började intressera mig för genusfrågor ungefär i samma veva som jag fick barn.

    Det är STOR skillnad på att tänka "min son får leka med dockor och ha klänning om han vill" jämfört med att ge tillgång till det och visa på att det är fullt normalt och accepterat med klänning och dockor. Och ibland blir man utmanad själv också ;)

    Sen kan man självklart inte köpa alla leksaker i butiken bara för att testa. Men ha en viss medvetenhet i vad man presenterar för barnet, och låt sen intresse styra.


    Jo, såklart. Tänkte mest på detta med inköp att jag generellt inte vill köpa leksaker bara för att ha massa leksaker, eftersom det lätt verkar kunna bli så extremt många... Gillar själv leksaker som kan bli vad man gör dem till, som lego, där man kan bygga upp vilken värld man själv vill leka med liksom. :)
  • Anonym (TS)
    syntharen skrev 2021-05-28 18:52:03 följande:

    Alla mina 3 barn har älskat matleksaker, spis och ugn. Det leks fortfarande med det nu när dom är 11, 4,5 och 2 år. Det bjuds på mat, det lagas mat, dom har picknick i vardagsrummet osv.

    Annars har pojkarna valt bilarna framför dockorna trots att dom haft tillgång till båda. Flickan vill gärna ta hand om dockorna. Men alla 3 gillar dockhuset. Vi har aldrig lagt oss i vad dom väljer att leka med. Pojkarna får gärna leka med dockor och flickan får gärna leka med bilarna.


    Jag tänker att det låter härligt! Min fundering är ju mest detta om man startar med första barnet från noll i leksaksväg (förutom några gamla leksaker från en själv), hur man får till en variation. Att barnen leker med varandras leksaker känns ju logiskt - men att skaffa allt för barn 1 var det jag funderade mycket kring hur andra gjort. Hur man ?börjar? liksom.
Svar på tråden Vad leker era 1-2-åringar med?