Inlägg från: Anonym (G) |Visa alla inlägg
  • Anonym (G)

    Föräldraledigt varje år......

    Du vet att du bara får ha 96 dagar kvar när barnet fyller 4.

    Kanske blir du halshuggen. Men chefen kan inte neka. Däremot kan chefen neka semestern och förlägga den på veckor du inte önskat om det är nödvändigt.

    Om det är så att vikarier tas in för att täcka semestern så kan jag inte tycka detta är ett problem då man då helt enkelt bara kan ta in en vikarie som går på bara din tjänst hela sommaren

  • Anonym (G)
    Anonym (pedagog) skrev 2021-05-30 07:41:30 följande:

    Menar du att du inte anställer småbarnsföräldrar?

    Inga unga personer som kanske kommer att få barn efter ett tag eller hur menar du?

    När tycker du att föräldrar ska ta föräldraledigt då om inte när förskolan är stängd?  har man föräldradagar som man ska ta ut blir det ju oftast på lov när barn kan vara lediga.


    Teamis arbetar med rekrytering och anställer ingen, varken kvinna eller man, med ålder under 45 år
  • Anonym (G)
    Anonym (pedagog) skrev 2021-05-30 07:41:30 följande:

    Menar du att du inte anställer småbarnsföräldrar?

    Inga unga personer som kanske kommer att få barn efter ett tag eller hur menar du?

    När tycker du att föräldrar ska ta föräldraledigt då om inte när förskolan är stängd?  har man föräldradagar som man ska ta ut blir det ju oftast på lov när barn kan vara lediga.


    Hen lägger sig gärna i denna typ av diskussioner utan att sedan vilja förklara sig närmare än att alla som vill vara föräldralediga är besvärliga anställda och borde fatta att de inte är önskvärda på arbetsmarknaden. Hen hänvisar ofta till att söka på hens namn för att läsa tidigare förklaringar hen skrivit för att hen inte orkar förklara igen. (Man kan fråga sig varför man ens lägger sig i diskussionen då).

    Kan absolut se fördelarna med att inte anställa personal under 45. Men det är diskriminering vilket teamis skulle kunna bli dömd för (eller hens ledning) om en ansökande begärde ut de andra sökandes meriter och kunde visa på att denna hade bättre meriter.
  • Anonym (G)
    Drottningen1970 skrev 2021-05-30 07:55:59 följande:

    Fullt lagligt att göra så och ingen kan neka dig. Vad chefen tycket bryr jag mig inte om, men det är rätt fult gjort mot sina kollegor.


    Min åsikt är att så länge det går att ta in vikarie, vilket det gör i ts fall, och man inte använder detta för att få just de veckor man vill och fått nekad semester för, så är detta inte över huvud taget fult mot kollegorna
  • Anonym (G)
    Citronsaft skrev 2021-05-30 08:03:11 följande:

    Helt lagligt så nej dom kan inte neka dig. Inte ditt fel att lagen är som den är. Finns inget att bli "halshuggen" för.

    Däremot har jag alltid undrat.. Blir det inte svårt för barnen att komma tillbaka till förskolan efteråt? När man varit ledig sålänge? Och vad gör man när man är ledig så länge?


    Som barn som varit ledig tio veckor alla somrar. Nej det är inte svårt. Vi var i sommarstugan hela sommaren.

    Men visst kan säkert vissa barn ha svårt för så långt avbrott
  • Anonym (G)
    Citronsaft skrev 2021-05-30 08:05:35 följande:

    Blir rätt svårt att bevisa en sådan diskriminering och den anställd som blivit nekad tjänsten behöver själv dra det till domstol. Förlorar man får man pröjsa själv. Inte heller så kul att jobba på en plats där man behöver gå igenom en sån sak och redan från start inte är önskvärd.


    Det blir då inte fråga om att man får qnstlllung utan arbetsgivaren får betala skadestånd. Även facket kan driva detta rättsligt.

    Det finns flertalet sådana fall där arbetsgivare dömts. Och i princip räcker det att se att personen hade högre kompetens och att inget annat än ålder/kön osv är det som kan ha påverkat beslutet
  • Anonym (G)
    Anonym (Ph) skrev 2021-05-30 08:43:07 följande:

    Jaha?

    Nu diskuterades att ta 4 v sem plus 4 v fl varje sommar. Det är otroligt egoistiskt om det drabbar ens kollegor. Det är inte bara att ta in vikarier överallt hursomhelst. Då har man ett väldigt lågkvalificerat jobb. Och då är man lätt att ersätta så ingen att satsa något extra på. Förstår inte inställningen. Man har laglig rätt javisst men AG kan ju själv välja om det där är någon att satsa på. Det är rimligt att man delar på fl om man är två föräldrar. Så kan barnen ändå få ett långt sommarlov.


    Jag har inget lågkvalificerat arbete. Vikarier är inget problem ändå då man kan styra arbetsuppgifterna som görs under de perioder vikarier arbetar på sommaren. Och alltid en ordinarie på plats som kan styra upp
  • Anonym (G)
    Anonym (Ph) skrev 2021-05-30 08:54:14 följande:

    Nähä? Nu diskuteras väl ändå en arbetsplats där det behöver vara folk på plats. Under period då alla vill ha semester. Om någon måste vara på plats så kommer det i allafall Inte vara TS för hon tänker inte ställa upp. Så de andra får lösa det och styra sina sem efter det. Så är det på många arbetsplatser. De som skiter i sina kollegor, tar ut fl och sem hela sommaren så det inte finns mycket att välja på för övriga. Jag har också barn och kan välja att ta ledigt 8 veckor men skulle aldrig bete mig på det viset mot mina kollegor.


    Fast ts påstår ju att det ändå tas in vilarie för henne? Så vad är problemet?
  • Anonym (G)
    Anonym (Ph) skrev 2021-05-30 09:01:17 följande:

    Därför att det måste finnas ordinarie personal på plats också om det nu är kvalificerat arbete.


    Ja och det lär det vara. Du kan inte ta för givet att en persons frånvaro skapar stora problem.

    Vi är fem pers i vår arbetsgrupp och att två av dessa skulle vara borta tio veckor på sommaren skapar inga som helst problem.

    Dessutom vet vi inte ens vad Ts har för arbete
  • Anonym (G)
    Anonym (Ph) skrev 2021-05-30 09:09:44 följande:

    Nähä varför vill ts chef halshugga henne då? Jättebra att det funkar för dig men det är inte arbetsplatser där det inte är ett problem vi diskuterar väl?! Det är på väldigt många arbetsplatser ett jätteproblem, särskilt där många är småbarnsföräldrar, att folk tar för givet att de kan vara borta hela sommaren och bara tänker på sig själva.


    Ja ts chef kanske har samma inställning som teamis. Att all ledighet är ett stort problem. Så även vab.

    Tryck på förändringar i lagen om du anser detta vara ett så stort problem.

    Annars kanske de företag som har detta problem får inse att de behöver högre bemanning
  • Anonym (G)
    Anonym (Ida) skrev 2021-05-30 11:04:47 följande:

    Hur vet du vilka människor som kommer ta fl hela somrarna när du anställer?


    Hen anställer som sagt inte under 45 och är troligen då ganska trygg med att personerna är färdiga med barn
  • Anonym (G)
    Anonym (Ida) skrev 2021-05-30 11:12:04 följande:

    Då borde hen höja ålderskriteriet med minst 5 år, det är ju många som får barn i 40-årsåldern, är man tex 42 så har man ju en 3-åring vid 45.


    Antar att hen heller inte anställer personer med så små barn
  • Anonym (G)
    Anonym (Ida) skrev 2021-05-30 11:31:59 följande:

    Tror mer hen är ett troll, finns nog ingen arbetsplats som skulle gå med på att bästa kandidaten inte fick jobbet pga har yngre barn.


    Jag tror faktiskt inte det. Teamis är ganska aktiv i varje tråd där hen kan få prata om detta och klanka ner på föräldralediga och vabbande föräldrar.
  • Anonym (G)
    Anonym (Teamis) skrev 2021-05-30 16:45:41 följande:

    Var har jag klankat ner på dessa?

    Jag anställer dem inte, det är riktigt.

    Dock klankar jag inte ner på dem, varför skulle jag göra det då det inte drabbar mig?


    Ja du brukar ju uttrycka dig ganska hårt/otrevligt om att man inte är värd något för arbetsgivaren om man vabbar eller föräldraledig. Jag tolkar många gånger dina kommentarer som att du klankar ner. Men jag kanske läser in sådant du inte menar.

    Intressant att du är kvinna måste jag säga. Har alltid tänkt att du är man. Kanske handlar om din raka kommunikation
  • Anonym (G)
    Anonym (Teamis) skrev 2021-05-30 18:00:09 följande:

    Hårt, ja men ärligt. Otrevligt? Nej, det är isåfall din känslomässiga tolkning.

    En frånvarande personal ÄR inte värt mycket för en arbetsgivare. Det är liksom fakta.

    I min position måste man vara rak, det funkar inte att vara rekryterare och sitta och "mesa". Varför är det så konstigt att jag är kvinna?


    Jag menar inte att det är konstigt att du är kvinna utan reflekterar mer över varför jag alltid förutsatt att du är man.

    Jag uppskattar när man är rak och ärlig. Men kan tycka att du drar det lite väl långt ibland. Framförallt genom att inte förklara vad du menar utan bara korta kommentarer ?du skulle aldrig få anställning hos mig?. En sådan kommentar tillför ingenting om du inte förklarar grunden bakom det. Och från min synvinkel blir detta en otrevlig och även onödig kommentar om man inte har för avsikt att lägga fram sin åsikt mer utförligt
  • Anonym (G)
    Anonym (Teamis) skrev 2021-05-30 18:08:50 följande:

    Ok, ja det kan jag ju inte svara på.

    Jag har, ett flertal gånger, utvecklat detta. Kanske jag ska skriva ihop ett dokument och bara kopiera in varje gång någon frågar... för jag orkar verkligen inte dra samma berättelse om och om igen.

    Det är därör jag brukar skriva att det går att klicka på "visa endast" som någon störde sig på. (Vet inte om det var du.)

    Jag har djupdykt i ämnet någon gång, minns dock inte var och när.

    Jag är inte så frekvent här på Familjeliv heller.


    Kan du förklara för mig varför du lägger sådana kommentarer om du inte har för avsikt att förklara dig?

    Man kan söka på ditt namn men inte särskilt mycket kommer upp då.

    Och fortfarande. Varför ens skriva här om du inte orkar förklara dig?

    Låter som en god idé att skriva ihop ett dokument. Som du beter dig nu så spär du bara på fördomar om idioter till chefer.

    Jag skulle säga att du är rätt frekvent här efersom du i princip lägger dessa kommentarer i alla trådar som berör liknande ämnen
  • Anonym (G)
    Anonym (pedagog) skrev 2021-05-30 18:11:44 följande:

    Jag undrar också om du har egna barn och i så fall hur gjorde du med vab?

    Vet inte hur gammal du är men du skulle själv alltså inte kunnat bli anställd fören du var tillräckligt gammal för att inte kunna få barn/fler barn?

    Gäller detta att du inte anställer yngre personer som kan vilja skaffa barn eller som har yngre barn än 12 år både män och kvinnor?

    Eller gör du skillnad på om det är män eller kvinnor du anställer om dom har barn resp unga och kan tänkas skaffa barn?

    Hur ska unga komma in på arbetsmarknaden?

    Är det inte konstigt att det inte finns unga personer på en arbetsplats utan bara folk som har äldre barn?


    Jag tror inte många resonerar som teamis (på min arbetsplats hade det varit helt utesluta pga diskriminering).

    Många gånger är det snarare äldre som diskrimineras när det gäller ålder. Så kanske är bra att det finns några som teamis som väger upp...
  • Anonym (G)
    Glinda från Oz skrev 2021-05-31 07:16:33 följande:

    Varför är pappan en sämre andraklass förälder enligt dig? Jag anser inte att barnen drabbas tvärtom, de får två föräldrar istället för en. 


    I min mening handlar det inte om att pappan är andra klassens förälder,

    Men i många relationer är det lättare eller svårare för den ena eller andra att vara föräldraledig. Som egenföretagare kan det vara omöjligt (alldeles oavsett om du är man eller kvinna) och det som händer med lagstadgad 50/50 är då inte att båda föräldrarna kommer vara hemma lika mycket utan det blir istället barnet som får vara längre tid i barnomsorg.

    I mitt eget fall arbetar pappan skift och har valt att arbeta halvtid. Detta göra att han får nästan i princip lika mycket Vakentid med våra barn som jag får när jag är föräldraledig på heltid. Så våra barn gynnas mycket av att dagarna faktiskt inte är låsta. Och detta är vi inte ensamma om
  • Anonym (G)
    Glinda från Oz skrev 2021-05-31 07:30:48 följande:

    Det har allt med ts att göra, hon tar ut en större del (kanske all) föräldraledighet det skulle hon inte kunna göra om hon inte hade några FL dagar att ta ut. Jag håller med men så ser inte verkligheten ut. Det här argumentet används alltid men i verkligheten så löser föräldrarna det oftast om det är svårt för mamman men gäller det pappan är det helt omöjligt även om han har ett vanligt kontorsjobb. Män i genomsnitt tar endast ut 20% av föräldraledigheten. 


    Då får det vara din verklighet. I vår relation och i andra i vår närhet hade lagstadgat 50/50 inte gynnat barnen på något sätt.

    Men då är också papporna i detta fall högst involverade även om de i vissa relationer är FÖRÄLDRALEDIGA mindre.

    Och jag har flera vänner där det är pappan som varit hemma mer just av det skälet att mamman är egenföretagare
  • Anonym (G)
    Anonym (oooo) skrev 2021-05-31 07:36:02 följande:

    Det är väl högst enkelt, inget att tjafsa om:

    1. Föräldrar och barn har rätt till föräldraledighet enligt vissa regler.

    2. Arbetsgivare ska följa de reglerna.

    3. Om man arbetar i en verksamhet där det inte fungerar att man lägger föräldraledigheten där man hade tänkt sig, tex nu inom vården och det inte finns vikarier, så kanske chefen och den anställde behöver göra upp på ett sätt så att verksamheten inte går i stöpet. Kan båda enas om ett sätt som blir bra så är ju saken klar. 

    Förstår inte varför andra ska lägga sig i hur var och en bestämmer runt detta, så länge man får ordning på det ihop med sin arbetsgivare.


    Vill tillägga på din punkt 3 att arbetsgivaren faktiskt har rätt att neka föräldraledighet om denna utgör en påtaglig störning. Så exempelvis inom vården nekas inte allt för sällan personer detta på sommaren
Svar på tråden Föräldraledigt varje år......