Inlägg från: Anonym (Förälder) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Förälder)

    Föräldraledigt varje år......

    Hej,

    Jag har semester som de flesta andra i sommar men tar också 4 veckors föräldraledigt. Har många dagar kvar och räknar ut att jag kommer kunna ta 4 veckors föräldraledigt på sommaren de närmsta 5 åren.

    Någon mer som gör så? Kommer typ bli halshuggen av chefen som avskyr alla som tar föräldraledighet, men så länge jag har dagar kvar och lägger in 3 månader innan så kan de väl inte neka?

    Snälla kom inte med moralkakor nu om att vara kollegial osv, det är ingen som tackar en för att man sliter och ställer upp vilket jag gör årets alla andra dagar. Men på sommaren vill jag vara med min familj.

    Har svårt att fördela det på årets andra veckor, kommer ta några dagar på julen i år, men vi får bara ta tre perioder och eftersom jag jobbar deltid så räknas detta som en period.

  • Svar på tråden Föräldraledigt varje år......
  • Anonym (Förälder)
    Anonym (Teamis) skrev 2021-05-29 22:31:26 följande:

    Ett ypperligt exempel på varför jag inte anställer människor som du.


    Anonym (Teamis) skrev 2021-05-29 22:31:26 följande:

    Ett ypperligt exempel på varför jag inte anställer människor som du.


    Ok. Och du är ett ypperligt exempel på någon jag aldrig skulle arbeta för.
  • Anonym (Förälder)
    Anonym (Jag) skrev 2021-05-29 22:32:26 följande:

    FL nu men har sparat så jag kan maxa ledighet kommande år framåt. Självklart ska man nyttja systemet till sin egen fördel! Om chefen tjafsar går du till facket och meddelar att du utsätts för påtryckningar.


    Tack för svar :)
  • Anonym (Förälder)
    Anonym (G) skrev 2021-05-29 22:50:32 följande:

    Du vet att du bara får ha 96 dagar kvar när barnet fyller 4.

    Kanske blir du halshuggen. Men chefen kan inte neka. Däremot kan chefen neka semestern och förlägga den på veckor du inte önskat om det är nödvändigt.

    Om det är så att vikarier tas in för att täcka semestern så kan jag inte tycka detta är ett problem då man då helt enkelt bara kan ta in en vikarie som går på bara din tjänst hela sommaren


    Ja, har koll på det, kommer ha exakt 96 dagar kvar, räknat på det. Men tack ändå :) ja de kommer ta in ersättare för mig. Borde ju inte vara ngt problem då ju.
  • Anonym (Förälder)
    Anonym (G) skrev 2021-05-29 22:50:32 följande:

    Du vet att du bara får ha 96 dagar kvar när barnet fyller 4.

    Kanske blir du halshuggen. Men chefen kan inte neka. Däremot kan chefen neka semestern och förlägga den på veckor du inte önskat om det är nödvändigt.

    Om det är så att vikarier tas in för att täcka semestern så kan jag inte tycka detta är ett problem då man då helt enkelt bara kan ta in en vikarie som går på bara din tjänst hela sommaren


    Jag får typ aldrig semester när jag vill ändå. Lägger fl när förskolan är stängd.
  • Anonym (Förälder)
    Anonym (Ph) skrev 2021-05-29 22:56:52 följande:

    Jo det finns de som tackar en för att man ställer upp. Det är verkligen ego. Kan inte pappan ta ut något?


    Pappan kan ta semester de veckor han vill och kan alltid ta 6 veckor i sträck. Jag får fyra och brukar få helt andra än de jag önskar. Senast jag bara la in semester så fick vi bara 1 vecka tillsammans, de flyttade 3 veckor för mig.

    Dessutom tjänar han mycket mer än mig så vi förlorar mycket pengar på att han tar FL. typ 1000kr efter skatt / dag. För mig som tjänar sämre och jobbar deltid så blir inte förlusten alls lika stor.
  • Anonym (Förälder)
    Anonym (Fil) skrev 2021-05-30 21:57:05 följande:

    Fast vi blir fler och folk snackar bakom ryggen även om du inte tro det.


    Det spelar ingen roll vad jag tror utan vad jag bryr mig om. Och kollegor som pratar bakom ryggen är totalt ointressanta för mig.
  • Anonym (Förälder)
    Anonym (go for it) skrev 2021-06-02 09:28:09 följande:

    Kollegorna ska skaffa sig lite ryggrad och sluta avundas de som har styrka att stå upp för sig själva och sina barn. Det är arbetsgivarens ansvar att se till att bemnningen räcker och de har gott om möjligheter att se till att det blir så. Men det är billigare att utnyttja folk såklart. Och det saknas inte heller svaga folk som vågar inte protestera uppåt utan gnäller nedåt för det är enklare.


    Håller fullständigt med. Man blir så trött på att folk ska hacka och missunna oss som tar ut FL. Ska vi bara efterskänka pengarna menar dom eller? Dom kanske har missat att det är en lagstadgad rättighet.
  • Anonym (Förälder)
    Anonym (Ph) skrev 2021-06-02 16:24:11 följande:

    Har du missat att de flesta människor blir föräldrar och ändå löser det utan att det blir andra som blir drabbade? Du är ju på inget sätt unik i att vara förälder och ta ut fl. Det är HUR man gör det som skiljer oss åt. Är det verkligen så svårt att förstå?


    Mhmmm, så när menar du att jag ska ta ut FL? Självklart gör jag det när det passar min egen familj bäst, när förskolan är stängd och när mitt större barn har sommarlov. Skulle jag vara mer lojal mot jobbet än mina barn menar du? Skulle jag låta minsta vara på annan förskola med okända sommarvikarier och det andra barnet sitta och svettas på fritids i 4 veckors tid, istället för att njuta av livet och få springa runt på badstränder och mysa i vår sommarstuga?

    Inget svårt val för mig iallafall. Sen om man tycker att jag och andra som sätter sin familj i första rum är egoistiska så får man väl jobba för en lagändring.

    Jag tycker det är betydligt mer egoistiskt att handla utan munskydd eller gå ut även om man är förkyld än att vara föräldraledig med sitt barn.
  • Anonym (Förälder)
    Anonym (Yun) skrev 2021-06-02 18:43:44 följande:

    Självklart kan det vara så som du skriver att din läsförsåelse blir sämre för att du är hemma väldigt mycket och inte stöter på utmanande och utvecklande uppgifter.

    Jag tycker dock ändå att det vore bättre att du startar en egen tråd för att ventilera dina problem, det har ju inte riktigt med ämnet i TS att göra.


    Haha:)
  • Anonym (Förälder)
    Anonym (K) skrev 2021-06-02 17:36:43 följande:

    Japp.

    Jag tar det igen bara för din skull:

    Det ÄR chefernas ansvar att se till att jobbet fungerar. Det ÄR deras ansvar att tillsätta vikarier så att jobbet fungerar.

    De har betalt för det.

    Det är INTE kollegors ansvar att se till att jobbet fungerar med bemanning på sommaren. Det är INTE kollegors jobb att skuld- och skambelägga kollegor för ATT de tar ledigt.

    Och innan du påstår felaktiga saker: jag har inte barn. De har flyttat hemifrån. Så idag är jag den som får mindre ledigt än de som kan ta föräldraledigt på sommaren.

    Det här skuld- och skambeläggning handlar enbart om en enda sak: avundsjuka och girighet. "Du ska minsann inte få det jag inte får".


    Mer tydligt än så här blir det ju inte! Oftast handlar det om chefen eller bemanningsansvarig som inte planerat i tid.

    Jag bad om 2 dagar ledigt i början av maj, ledighet som jag la in om redan i december. Fick avslag på det, för en anna kollega som bad om ledigt någon gång i mars fick ledigt före mig, hon skyllde på att hon redan bokat hotell.

    De hade kunnat planerat bättre så vi båda skulle kunnat få ledigt. Självklart är jag inte bitter på henne för att hon fick ledigt före mig, men tycker det är dåligt att chefen inte kan ge en ledigt två dagar när man bett om det så långt innan.

    Om jag inte lagt FL de veckor fsk var stängd utan önskat semester så hade jag med 100% säkerhet inte fått ledigt då. Jag tycker det är viktigt att ens barn är trygga och väl omhändertagna, och har vid tidigare tillfälle då första barnet var liten haft en mycket negativ upplevelse då hon gick på fsk när ordinarie förskola var stängd. Hon satt ensam och alldeles högröd i ansiktet i en sandlåda, ingen keps eller solhatt, helt genomsvettig i gassande sol, en av årets varmaste dagar. Det första hon sa när jag hämtade var att hon var så törstig. Kan säga att jag inte lämnade mer till den förskolan, vabbade resten av veckan och hade sedan semester.
  • Anonym (Förälder)
    Anonym (K) skrev 2021-06-02 22:40:05 följande:

    Exakt vilka jobb är det du tänker på när du pratar om lågkvalificerade jobb?


    Precis, verkar ha fördomar om mycket.

    Jag har 6 års högskolestudier bakom mig, men det går ändå att finns en vikarie för mig, även om arbetslösheten är väldigt låg. Bara man betalar så finns det alltid de som är intresserade. Jag sa till om min FL redan i januari, så de har haft gott om tid att ordna vikarie.
  • Anonym (Förälder)
    Anonym (Ph) skrev 2021-06-02 23:21:10 följande:

    I sagornas värld....

    Så de har hittat en vikarie för dig nu sedan du startade tråden? Fantastiskt.


    Vad menar du med i sagornas värld? Att jag har 6 års högskolestudier? Verkligen helt menlöst att du skriver i den här tråden när du bara försöker provocera och kommer med helt tomma ifrågasättanden och påhopp.

    Var någonstans har jag skrivit att de funnit en vikarie? Hur var det med läsförståelsen egentligen?
Svar på tråden Föräldraledigt varje år......