• Anonym (eee)

    14 år beter sig som en 5-åring

    För mig låter det orimligt att man vid utredning för ADHD inte skulle ha upptäckt om det var tex låg begåvning också eller ev. något annat. Man gör  begåvningstester i samband med utredningen. Möjligt att barnet var så litet då så att man skulle behöva göra några nya tester. Skolan bör också vara väl insatt i strategier och anpassningar runt ett så pass gammalt barn så jag antar att du inte känner till allt som skolan gör/gjort? På din text låter det som om ingen gör något alls och det är orimligt om pojken verkligen fungerar så dåligt som du beskriver - eller är det så att ha fungerar bättre i skolan men det blir kaos hemma (inte helt ovanligt, nämligen)?
    Det där med hygien är inte ovanligt vid NPF-diagnoser, man behöver inte vara lågt begåvad för att det inte funkar med dusch, tandborstning osv. Det låter som om ni vuxna behöver stöd/kurser i hur man aktivt kan jobba med de här sakerna. 

    Har ni haft kontakt med socialtjänsten?  Ungdomshabiliteringen? 
    Jag tycker däremot inte att du ska skriva efterbliven, sparka ut osv (och varför tror du att du ska kunna sparka ut en person bara för att den blir 18 år?) - det är inte ok! Ja, det kan vara skitjobbigt med barn, egna eller andras - men det berättigar aldrig till att en vuxen ska säga sådan saker (är själv bonusförälder och har egna barn med diagnoser, men fy alltså, för personer som uttrycker sig på det sätt som du gör).
    Jag förstår att ni säkert är helt slut därhemma men om pappan inte fattar att man kan be om mer hjälp så är det ju DÄR felet ligger. Ring socialtjänsten, gör en egen orosanmälan där du också tar upp pappans oförmåga att se större på detta. Pojken kan ha rätt till stöd via LSS, ni kanske borde ha en avlastningsfamilj osv. Finns en hel del möjligheter men det måste bero på att familjen säger till, så att man ens vet om att familjen finns och vill ha stöd. 

Svar på tråden 14 år beter sig som en 5-åring