• Wench85

    Är det här våld enligt er?

    Anonym (M) skrev 2021-06-01 12:49:57 följande:

    Ser ni det här som våld?

    - Hårda sparkar som orsakar tydlig svullnad.

    - Hårt grepp om ansiktet, handen över mun och näsa, som orsakar märken efter fingrarna.

    - Hårt slag mot bakhuvudet.

    - Hårt tag om armarna för att hindra personen att gå.

    - Knuffar

    Jag kan förklara varför jag frågar sedan. Det är inte en pågående situation.


    Enda gången en av de där grejerna skulle vara något annat än våld i mina ögon är om det handla om att rädda någon. Exempelvis om någon håller på att sprigna rakt ut i vägen och bli påkörd, då kan det vara rimligt att slänga ut en arm eller ben som visserligen skapar blåmärken eller svullnad men som också hindrar den från att skadas allvarligt. Eller att hålla fast någon som i psykotiskt tillstånd försöker hoppa från en bro eller liknande.

    Annars är det nturlitvis våld. 
  • Wench85
    Anonym (V) skrev 2021-06-01 13:13:45 följande:
    Ja, eller nån form av självförsvar. Eller det är väl våld det också kanske, men inte i syfte att skada främst, utan att komma loss eller komma undan.
    Ja det instämmer jag i! 
  • Wench85
    Anonym (aa) skrev 2021-06-02 21:52:47 följande:
    Fast det är inte bara ett manskultur problem eller mansnorm problem. Det är ett problem med samhället i stort. Tex är det rätt så vanligt att killar spöar upp andra killar för att få tjejer. Det är ofta orsaken till att killar blir påhoppade i skolan. Och på krogen är det inte ovanligt att se tjejer som kräver att deras kille ska spöa upp någon kille som dom blivit förbannad på. Och man kan ju se bara här på forumet vad många kvinnor som anser att män ska slåss för deras skull annars är dom inte män. Och vi ska inte glömma att även kvinnor är våldsamma det är bara det att det inte märks eftersom män oftast inte anmäler. Hörde tex en man som hade ett helvete med sin flickvän. Hon hotade och slog honom. När han fick en skallskada och hamnade på akuten då skrattade dom åt honom och kallade honom för lilla fridolf. Och polisen är det ingen mening att kontakta. Så man förenklar när man kallar det ett mansproblem. För varför är det tex accepterat att en kvinna örfilar en man. Jag tror att vi måste se våld som ett individproblem och inte bara som ett mansproblem. Och det är det också som är problemet för domstolar. För dom måste försöka vara objektiva och som jag skrev fallet med Jonny Depp visar hur lätt det är att det blir fel om det bara är ord mot ord. Det krävs mer.
    Det du beskriver, både här och i föregående inlägg, låter i mina ögon precis som en problematisk mansnorm. Exempelvis att män lär sig att använda våld, att både kvinnor och män förväntar av sig av män att de ska använda våld, bland annat för att "få tjejer" eller "försvara tjejer" och att de få männen som drabbas av våld från kvinnor kan ha svårt att söka vård eller stöd pga att det går emot mansnormen.
  • Wench85

    Och till TS: Det gör ont att höra vilken skit du fått uppleva, och samtidigt är jag glad och imponerad att du tagit dig ur det! 

    Att du skriver den här frågan här antar jag är en del av din läkprocess. Jag tycker mig se i dina inlägg att det finns inslag av eget ifrågasättande och jag hoppas den bekräftelse du får, i princip samstämmigt, här i tråden kan ta dig framåt. Jag hoppas att du får tillgång till den typen av stöd du behöver nu, exempelvis terapi! 

Svar på tråden Är det här våld enligt er?