Inlägg från: FDFMGA |Visa alla inlägg
  • FDFMGA

    Praktiska åtgärder för minskat familjevåld och ökad jämställdhet?

    Jag har svårt att tro att det är möjligt att separera våld i nära relationer på det sätt som görs i ts, fysiskt våld än nog så gott som alltid också en del av ett konstant psykiskt våld som förövaren utövar.

    Angående umgängessabotage så tror jag att företeelsen i mångt och mycket kan grundläggas i ett tidigt skede, det vill säga om inte båda föräldrarna tar sitt ansvar för barnet i fråga om det mest basala som vab och föräldraledighet.

    Kompetenta och ansvarstagande föräldrar låter inte barnen bli brickor i en spel.

  • FDFMGA
    Redpilled skrev 2021-06-07 13:41:55 följande:
    Det finns gott om kombinationer och separata falla av familjevåld - fysiskt, psykiskt och sexuellt. Jag har pratat med de som varit med om de alla samtidigt tyvärr. Men väldigt många fall av just grymt umgängessabotage med förtal och isolering utan giltig anledning handlar nästan bara om just psykiskt familjevåld - kontroll, makt, nedvärderande och att lära barnen tro på lögner och hata sin andre förälder. Fruktansvärt. 

    Instämmer i att det behöver förhindras i ett tidigt skede. Som det är nu fungerar det inte alla eftersom systemet förutsätter två friska välmenande föräldrar som vill och förstår barnens bästa. Vuxna som kan gå vidare efter en separation. Men den psykiska ohälsan och den ökande självbelåtenheten slår igenom även här. Om en förälder inte är kompetent och ansvarstagande utan rent grym och djävulsk, då blir barnen skadade brickor i den förälderns spel och ingen hjälp finns att få.

    I de fallen borde samhället kunna stötta barn och utsatta förtvivlade föräldrar med ett tidigt samtal för medling. Samtal som dokumenteras. 
    Umgängesrätt tolkas inte sällan som en förälders rätt till umgänge med sitt/sina barn. Det tolkningen kan ibland gå på tvärs med barnets intresse.

    Min gissning, apropå jämställdhet, så tror jag att uppslitande tvister mellan separerade föräldrar där barnen blir vapen i striden skulle minska väsentligt om båda föräldrarna från början tog aktiv del av vad det innebär att vara förälder i praktiken redan från början.

    Ibland har jag läst frågeställningar som denna här på FL: Kan jag låta pappan vara barnvakt till vår ettåring som är mycket mammig? Barnet har ännu inte knutit an till pappan.

    För övrigt finns det ingen grupp i samhället som jobbar över så mycket som småbarnspappor.
  • FDFMGA
    Anonvm skrev 2021-06-07 17:32:56 följande:
    Detta har ju stötts o blötts på alla tänkbara vis i alla tänkbara instanser och forum under lång tid.

    Min personliga uppfattning är att både män och kvinnor gör helt fel i detta på gruppnivån.
    Män är för dåliga på att ställa sig upp och ta för sig ang föräldraskapet, det blir så enkelt att bara halka in i rollen som försörjare och vaktmästare medans kvinnan styr o roddar i allt som har med barn och familj att göra...

    Men lite till männens försvar så är kvinnorna urdåliga på att backa lite och släppa in mannen i detta.... De vill t.ex inte ha en debatt om vilken vällingsort som är den bästa, de vill bara att han ska åka till affären o handla det som hon redan bestämt..

    Detta cementeras efter en tid och när de efter några år separerar så finns det inte på världskartan för kvinnan att låta barnet bo halva tiden med mannen, han är ju precis oduglig på att ta hand om barnet i hennes ögon, o så vips så sitter man där med varsin advokat på tingsrätten.... typ
    Förvisso - att tro att det enbart är vi män som utgör hindret mot ett jämställt föräldraskap vore en mycket enögt betraktelse.
  • FDFMGA
    Mimosa86 skrev 2021-06-07 21:26:51 följande:
    Så är det såklart inte. Tyvärr är könsnormerna starka på detta området. Det heliga moderskapet som är många kvinnors identifikationskälla och mannen som identifierar sig främst i vad han gör (jobb, hobbys) än vem han är.

    Sen är det inte heller lika självklart att jobbet bemöter en man som ska vara pappaledig på samma vis som en kvinna som ska vara mammaledig. Jag har själv sett hur samma arbetsplats haft invändningar i det förstnämnda. Samma chef som stöttade kvinnan i att vara föräldraledig och gav henne full pension för att hon ska återvända till samma arbetsplats ställde sig väldigt skeptiskt att den manliga kollegan skulle vara borta halva tiden. Det var inte ok.

    Men precis som när kvinnorna ville ut på arbetsmarknaden så måste fler män kroka arm och ställa hårt mot hårt för sin rätt att vara pappa. Tycker debatten oftast är vinklad att vi ska ha mer delad föräldraledighet för att kvinnor förlorar så mycket ekonomiskt på att ta mer ansvar. Men vi hör sällan debatt om fäder som rasar över att inte betraktas som likvärdiga föräldrar. Att män protesterar mot arbetsgivare och kräver sin rätt. Och tyvärr (trots att de flesta är helt fantastiska pappor) så upplever jag att många män faktiskt vill jobba än att gå ner i tid och fokusera på familjen. Som en kusin sa till mig häromveckan -jag kommer nog bara vara hemma 4 månader ist för 6, det är för oinspirerande.-... öhhhh? Ja...? Vem har påstått att föräldraledighet skulle vara speciellt utvecklande och inspirerande för ensjälv?
    Svårt att generalisera utifrån egna erfarenheter.

    Men jag minns första föräldraledigheten. Vi bodde rätt isolerat då och under min halva så hände det på ett plan inte mycket, dagarna var sig lika och flöt ihop till - till något som jag i efterhand ser som ett av mitt livs största och mest fascinerande upplevelser.

    Jag tror att det kan vara så att föräldrar som aldrig fått bli riktiga föräldrar vid en uppslitande skilsmässa i större utsträckning ser barnen som en del av den andra föräldern och därför är mer benägna att använda barnen som ett vapen i konflikten.
  • FDFMGA
    Kermit1561 skrev 2021-06-08 09:59:06 följande:
    Jag tror problemet dels är traditionella könsroller, män bedöms fortfarande efter hur de presterar och att då vara hemma och inte prestera på traditionellt vis blir en risk. Men det är också så att diskussionen länge handlade om att män skulle vara föräldralediga så att kvinnor kunde gå tillbaks till jobbet vilket gjorde att män lämnade avgörandet till kvinnorna som till stor del fortsatte välja att vara hemma. Om diskussionen hade utgått från att det är viktigt för barnen att pappor är hemma så skulle resultatet se annorlunda ut. 

    Vi delade lika och de enda som ifrågasatte min ledighet var, anmärkningsvärt nog, kvinnor! De frågade hur hon "kunde tillåta" det, hon hade ju burit det i 9 månader etc... Och det var (relativt) unga kvinnor.    
    Ja, jag såg nyss en tråd där det frågas hur man enklast kan få sin man att skriva över hela sin föräldraledighet.

    Könsroller kan nog innebära att barn betraktas som exklusiva ägodelar - men vid en separation ska man ju dela på ägodelarna, även de som i praktiken bara tillhört den ena föräldern.

    Att oviljan till ett jämställt föräldraskap mer är en manlig företeelse än en kvinnlig är en myt.
  • FDFMGA
    Redpilled skrev 2021-06-10 08:26:25 följande:
    Oj, så konstigt inlägg. Jag är helt normal och frisk. Du gör lite för snabb och ytlig diagnos för att verka särskilt klok eller empatisk själv. Något du kanske bör utveckla, om du har tid och kapacitet. Vem säger farao ens nu för tiden? Skrattande

    Jag svarade på en fråga om min pappa, mina bröder eller kusiner kanske kunde stötta mig. Det var mitt svar. Vad är det du inte förstår?

    Du menar att minsta lilla kärnfamiljen är såpass liten och tillräcklig  att man inte ska bry sig om släkten? Får man ta stöd av sin släkt alls? Äger en hatisk förälder sina barn och kan utestänga den andra föräldern bara för hon vill det? Enligt dig betyder släkten inget alls i relationer? Det stämmer inte alls för vanliga familjer, om du ser dig runt i samhället. Det är inte normalt att skita i släkten, som du påstår. Släkt är viktigt för de flesta och släkt är ofta en källa till samhörighet, trygghet och glädje för barn under uppväxten.

    För barnen enligt Barnkonventionen är det värdefullt med ett stort nätverk av stöttande vuxna och glada jämnåriga. I grymt, onödigt och ensidigt umgängessabotage kontrollerar den hatiska föräldern barnen så att de förlorar kontakten med sin ena förälder och även med halva sin släkt, halva sitt ursprung. Den hatiska föräldern tycker som du, att dessa inte har något med henne och barnen att göra, den enda vuxna person som barnen behöver är den högdragna mamman som isolerar sig och barnen och pratar våldsamt illa om alla de vuxna närstående som barnen haft det bra med fram till skilsmässan. Det är en sort sorg, ett övergrepp mot barnen. 

    Psykiskt familjevåld med grymt umgängessabotage skadar barn för livet och kostar samhället stora summor pengar i onödan. Åtgärder behövs. Frågan är vilka?
    Konflikter om vårdnad kan leda till fler självmord (kristianstadsbladet.se)
    Fast nog är det lite egendomligt att hela din släkt har gett sig in i konflikten.

    Kan det vara så att barnen och deras mamma agerar som individer medan ni står upp som en klan.

    "Min pappa, min gamla morfar, mina bröder, kusiner och vänner har blivit helt förtvivlade över att mina barn har fastnat och stängts in av en ändlöst bitter förälder i evigt umgängessabotage. De har försökt medla och ta kontakt men barnen "har sin rätt" enligt mamman att inte bli kontaktade."

    Du har inte lust att länka till dina tidigare trådar om konflikten? Det skulle kunna ge oss betraktare en större förståelse för ditt agerande
  • FDFMGA
    Redpilled skrev 2021-06-10 09:59:58 följande:
    Hade mitt ex kunnat samarbeta efter skilsmässan så som hon kom överens om så hade väl ingen annan alls behöva tycka något. Vuxna som samarbetar (50/50 umgänge) efter en vanlig skilsmässa är ju bäst för alla, särskilt tryggt och glädjefyllt för barnen. 

    Problemet blev ju akut ju längre exet vägrade samarbeta, kommunicera och började förgifta sig och barnen med bitterhet/onödig hämnd.

    Släktingarna blev ju helt förskräckta, det är ju som om levande älskade barn har kidnappats och trots nödrop nu hålls avskilda - ingen giltig anledning finns. Exet har vagt antytt att barnen inte ska behöva träffa bonus-syskon, deras kläder fick inte tvättas ihop med hennes barns kläder, de fick inte bada i poolen samtidigt osv. Orimliga och konstiga nya krav innan de försvann in i sina blockeringar.

    Grymt och onödigt umgängesabotage är mycket vanligt. Frågan är vad samhället ska göra för att förhindra. 
    Okej, jag minns att jag läst någon av dina tidigare trådar och att jag då fick uppfattningen att du i ditt sätt att hantera konflikten i högsta grad bidrog till den. Jag kan ju minnas fel, men gör jag inte det så förstår jag varför du inte vill länka till de tidigare trådarna.

    Utifrån det du skriver här har ni gemensam vårdnad men du har inte träffat barnen sedan 2018, Detta på grund av att de är tillräckligt stora för att en eventuell domstol ska ta hänsyn till deras vilja. Du menar att de är hjärntvättade av mamman men att de till och från skickat nödrop till dig.

    Dessutom verkar du mena att det egentligen är barnens mormor som är den som ligger bakom att du inte får träffa barnen.

    Det kan väl inte dröja så länge innan barnen är vuxna, se till att du klargör att du finns för dem nu som då, närhelst de önskar och då villkorslöst, det vill säga utan att visa bitterhet gentemot dem eller deras mamma och mormor för att det blev som det blev.
Svar på tråden Praktiska åtgärder för minskat familjevåld och ökad jämställdhet?