• Brumma

    Stannade pappan på BB vid andra barnet också?

    Anonym (oooo) skrev 2021-06-09 17:47:58 följande:

    Hur menar du att man skulle missa första tiden om man åker hem lite grann? 

    Som jag vet så får man väl inte bestämma själv om man ska stanna heller. Det är efter behov. Första barnet var vi inskrivna en vecka pga jobbig förlossning, barnet låg i kuvös osv. Om din man stannade så måste det bero på att man bedömde det som vettigt. 


    Det beror väldigt mycket på var man föder. När vi fick vårt andra barn fanns ett patienthotell där "andrabarnsföderskor" bodde på en våning med mindre personal, dvs behövde vi hjälp kunde vi ringa men ingen kom och kollade annars. I alla rum finns en ordentlig säng till mamman och en utbäddningsbar soffa/fåtölj till pappan (liksom tv, dusch och toalett). Även syskon fick lov att sova där, men eftersom vi valde att åka hem efter en natt blev det aldrig aktuellt. Även om vi stannat längre (vi fick om vi ville) hade vi inte valt att ta dit syakonet för övernattning, men pappan skulle stannat. Äldste sonen sov över hos farmor och farfar vilket han gör ritt som tätt ändå :)

    TS, första barnet var vi inlagda fem dygn och pappan sov där tre nätter tror jag. Han åkte hem emellan för att skotta snö och elda för att hålla uppe värmen i huset då det var närmare 30 grader kallt - det ville vi inte komma hem till med en nyfödd :)

    Andra barnet ville jag åkt hem samma dag, men de ville att man skulle stanna ett dygn så vi blev kvar en natt. Storebror fick komma och hälsa på med farmor o farfar och åkte sedan hem med dem igen.

    Jag tänker såhär - trivs syskonet att sova med far-morföräldrar eller någon annan närstående? "Skola in" övernattning hos någon barnet är trygg med. Hos oss har barnen sovit borta sen de var 1.5 år ungefär och de har tydligt visat att de vill detta. Men självklart har "inskolning" tagits i barnens takt. Om barnet trivs och har det bra - låt pappan stanna kvar om det är vad ni vill. Är barnet ovan vid att sova borta, och inte helt trygg med barnvakten - då åker pappan hem och löser av.
  • Brumma
    Anonym (L) skrev 2021-06-10 00:42:11 följande:

    Alla gör såklart som de vill, men jag förstår inte resonemanget att det vore "riktigt hemskt" för en nyfödd bebis att pappan inte sover på BB, utan istället sover hemma med det äldre syskonet?

    Den nyfödda känner sig knappast lämnad, särskilt som mamma är kvar tätt intill och nära...

    Eller är det dina egna känslor du syftar på?


    Troligen de egna känslorna, att man vill vara med under sitt barns första dygn. Knappast något konstigt eller fel med det..

    Förhoppningsvis har äldre syskon andra närstående som de fått möjlighet att knyta nära band med och mår alldeles utmärkt även om mamma och pappa sover borta några få dagar/nätter.

    Det låter nästan som om du "skämmar" kexsmula och andra föräldrar som tycker det är viktigt, men jag hoppas jag missuppfattat det.
  • Brumma
    Anonym (nej) skrev 2021-06-10 11:40:05 följande:

    Jag tänker detsamma. Att pappan stannar skulle i så fall vara mest för mammans skull, just i det läget. Så skulle jag tänka. Och eftersom jag mådde bra efter andra barnet så kändes det viktigare att pappan kom hem till storasyskonet och gav honom all uppmärksamhet. Bebisen märkte nog knappast det utan låg ihopkurad hos mig. Storasyskonet däremot hade absolut behov av att pappa kom hem igen så att han fick landa i att det nu fanns en bebis som snart skulle komma hem. 


    Jag tånker att han kanske stannar för sin egen skull också?

    Det är en rätt fantastisk och omvälvande tid de första dygnet, när man precis fått en liten människa i sitt liv :) Som tur är har vi kommit såpass långt att det på de allra flesta ställen verkar vara självklart att pappan får stanna om önskan finns.
  • Brumma
    mari123 skrev 2021-06-11 03:17:54 följande:

    Mina barns pappa var bara med vid förlossningarna och sedan åkte han hem. -87 låg jag på BB en hel vecka och han kom bara på korta besök. INGA pappor var där hela tiden och det var ju bra då vi låg på stor sal med många mammor. Har man egna rum nu för tiden och pappan får en säng?


    Första förlossningen låg jag på vanlig BB avdelning och där hade alla eget rum. De körde in en säng extra till min man och ställde bredvid som en dubbelsäng. Det hade säkert varit svårt om det varit dåligt med sängar.. nu stod sängen där alla fem dygn jag låg inne, även om min man inte sov där alla nätter.

    Andra förlossningen sov vi på patienthotell, dvs också eget rum till alla. I rummet fanns en vanlig sjukhussäng samt en bäddfåtölj som blev en helt ok säng och som passade att ställa ihop till dubbelsäng. Även syskon fick sova där om man ville.

    Tror min man betalade 200:- dygnet eller nåt sådant. Han betalade även en mindre summa för mat, medans jag åt gratis i matsalen
  • Brumma
    Anonym (nej) skrev 2021-06-11 11:59:00 följande:

    Absolut! 

    Vi bara kände i vår situation att storebrors behov av att pappan kom hem til honom var större än både mina, pappans och bebisens behov av att han stannade med oss. Vilken tur att man kan få göra olika!


    Ja visst är det skönt :)

    Min äldsta, som var 3 år när lillebror föddes, hade redan regelbundet (en natt i veckan) sovit borta hos sina morföräldrar och även en hel del hos farföräldrarna sedan tvåårsåldern. Han var delat hos dem istället för på förskola och kände sig redan lika trygg med dem som med oss föräldrar. Så för honom var det efterlängtad och underbar egentid med farmor o farfar som var viktigast just då :)
Svar på tråden Stannade pappan på BB vid andra barnet också?