Inlägg från: Anonym (Karl) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Karl)

    Vem ska betala på första dejten och varför?

    Om inget annat bestäms som "jag BJUDER dig på middag" så ska mannen betala.

  • Anonym (Karl)
    mari123 skrev 2021-06-12 04:59:42 följande:

    Den som tar initiativet till dejten kanske? Att bjuda ut ngn på dejt och sedan får den betala också känns ju lite beigt!


    Det att mannen bjuder på dejten kanske kommer från att mannen oftast är den som bjuder ut kvinnan på dejt? Men tycker det blir lite konstigt om en kvinna betalar för mannen på dejten. I dejtingvärlden så är vi fortfarande kvar på samma "man och kvinna nivå", och det har inget med jämställdhet att göra, det är bara så vi dejtar. Kan inte ändra på vår biologi.
  • Anonym (Karl)
    Madida skrev 2021-06-12 17:21:28 följande:

    Jag tänker att den som bjuder ut betalar, oavsett kön. Om jag hade frågat en man om han ville gå ut och äta med mig så hade jag planerat att betala. Om en man frågar mig om jag vill ut och äta med honom hade jag nog tänkt att han kommer betala.


    Men att fråga om man vill gå ut och äta behöver inte betyda att man bjuder den andra. Får jag bjuda dig på middag, ja klart då betalar man. Annars tycker jag mannen betalar, tror det uppskattas mer, att att försöka verka för jämställdhet att kvinnan o mannen delar. Man är ju på en dejt.
  • Anonym (Karl)
    Anonym (H) skrev 2021-06-12 18:09:00 följande:

    Ni män på tråden, känns inte det naturligt att betala även om kvinnan erbjuder sig? Har svårt ffa att se män över 40 att inte betala?? Ok om man är student m dålig ekonomi, men kom igen, vilken man betalar inte??


    Precis! Det känns ju bara avigt om kvinnan ska betala. Ombytta roller liksom. Då kan väl mannen komma in i kvinnokläder och tvärtom också då om man ska mixa om. Handlar ju bara om dejting, inte jämställdhet, och tror inte det är nåt man kan ändra.
  • Anonym (Karl)
    Anonym (Lillan) skrev 2021-06-12 18:32:03 följande:

    Föredrar när vi delar notan, det vill säga när mannen inte bjuder. Vissa har dock propsat och det känns något patriarkalt och förlegat. Tycker det blir så pinsamt vid betalningen ibland att jag numer försöker stå först och själv betala för båda vilket ju också blir konstigt. :/

    Är kvinna under 40.


    Märkligt att du ser det så. Tycker du det är kosntigt om män har slips och kvinnor urringat också? Det är ju traditionella könsroller, men det hör ihop med dejting och har knappast nåt med jämtäldhet att göra, som lika lön för lika arbete osv. De flesta kvinnor vill ha manliga män, och inte det ombytta. Det är manligt att bjuda på första dejten.
  • Anonym (Karl)
    Anonym (Lillan) skrev 2021-06-12 23:29:45 följande:
    Fast jag tycker det har med jämställdhet att göra i och för sig. Tycker personligen inte heller att en man blir mer manlig av att betala för mig. Sen är givmildhet en egenskap jag uppskattar hos människor rent generellt, men då inte kulturellt påtvingad givmildhet vilket jag tycker det blir här.
    Men det blir ju bara tramsigt om man ska hålla på o dela på notan, OM det var en lyckad dejt. Och om hon ska bjuda honom, nä det känns så knepigt... Som jag skrev, det är som att han ska gå i klänning och hon i kostym, skulle vara konstigt. Manligt kvinnligt, lika bra att ha det kvar när det handlar om dejting.
  • Anonym (Karl)
    Anonym (carrera) skrev 2021-06-13 09:49:46 följande:
    Det är redan ändrat, det är bara du som inte hänger med. 
    Vill du betala på dejten så har du friheten att göra det.
  • Anonym (Karl)
    Gertland skrev 2021-06-13 13:15:50 följande:
    Jag. Jag tycker tvärtom att det är jättekonstigt att det fortfarande finns människor i Sverige som tycker att män ska betala bara pga av sitt kön.
    Finns inget som hindrar en kvinna att betala. Jag tycker inte en man SKA betala, men det är en fin gest. Tycker snarare det är märkligt med de som tycker det är konstigt eller tar illa upp om en man vill bjuda en dejt på middagen.
  • Anonym (Karl)
    Gertland skrev 2021-06-13 17:48:09 följande:
    Är ni svenska eller kommer ni från ett annat land? Jag träffade en polska som sa att i Polen betalar alltid mannen men här i Sverige var det vanligare att var och en betalar för sig vilket hon var ovan vid.

    Jag är svensk, uppvuxen med jämställdhet och därför är det konstigt att det fortfarande finns en föreställning om att mannen ska betala och att det fortfarande sker så ofta i vissa kretsar även bland svenskar.
    Han får ju kompensera lite för allt smink som kvinnan måste ha på sig, fortfarande.
  • Anonym (Karl)
    Gertland skrev 2021-06-13 18:10:58 följande:
    Fast denna tradition uppstod innan vi fick ett mansöverskott i Sverige. Men det har kanske blivit en återgång pga mansöverskottet samt tillskott av ålderdomliga könsroller pga ökad mångkultur.
    Handlar inte om vem som tjänar mest... Det handlar om manligt kvinnligt, och det finns ytterst få kvinnor som tänder på undergivna män. Att bjuda på dejten är för en man att visa att inte är å undergiven, det är attraktivt för många kvinnor.
  • Anonym (Karl)
    Anonym (Lillan) skrev 2021-06-13 21:41:36 följande:
    Det tycker jag inte. Sen beror det ju visserligen på, är det en slät kaffe så är det ju kanske inte så mycket att tjafsa om åt något håll. Så som du argumenterar så tror jag dock att vår syn på jämställdhet skiljer sig något i övrigt också, men kan ha fel så klart. :)
    Jag är mycket för jämställdhet, och är inte så typiskt manlig själv, men jag tycker också man ska behålla sånt som är manligt och kvinnligt och som knappast påverkar jämställdheten. Finns ju inget rätt eller fel, men jag tycker det känns knepigt om man vänder på dom rollerna eller jämnar ut dom i dejtingsammanhang, i jämsätlldhetens namn. Men alltså det beror ju på vad för typ av dejt det är och hur det gått till. Om mannen kommer och bjuder ut en kvinna på middag och inget annat sägs så bör ju han betala, och likaså om kvinnan bjudit ut mannen. Men om man båda kommer överens om att gå ut och äta och det finns romantiska känslor i luften så tycker jag det hör till att mannen betalar. Sen kan ju kvinnan betala nästa gång. Mycket av manligt och kvinnligt är ju där ändå på en dejt. Mannen kanske öppnar dörren för kvinnan, drar fram stolen, kvinnan är antagligen mer lättklädd än mannen. Det är ju så det som hör till dejting. Men man får ju känna av vad som kan passa bäst.


  • Anonym (Karl)
    Anonym (riktig man) skrev 2021-06-14 09:58:25 följande:
    Det är extremt osexigt att dela på notan
    Ja man kanske sparar in lite pengar på det, men tappar nog samtidigt i attraktionsvärde.
Svar på tråden Vem ska betala på första dejten och varför?