• Kexsmula

    Dömer jag för hårt? Han är drogliberal….

    Tycker du överdriver, att vara drogliberal är inte detsamma som att vara missbrukare och man behöver inte nyttja droger för att vara drogliberal.

  • Kexsmula
    Anonym (f) skrev 2021-06-12 00:13:51 följande:

    Ja, inte ens i mitt arbete med aktiva missbrukare får jag ha naloxon, det är verkligen onödigt när det faktiskt finns.


    Va?! Jag går på substitutionsmottagning och alla som vill får gå en liten Naloxonutbildning och sedan får man med sig ett litet kit hem med två doser och efter en tid får man ett kit till, osv. Skitbra!
  • Kexsmula
    Anonym (f) skrev 2021-06-14 21:52:13 följande:

    Jag arbetar inte inom verksamhet direkt riktad mot missbrukare, men med missbrukare på annat sätt, dock har vi folk hos oss som går substitution som inte fått naloxon. Var i Sverige bor du?


    Jag går på en substitutionsmottagning i Skåne och där började de dela ut Naloxon för ca 2 år sedan, i Halland började de med det för 1,5 år sedan om jag inte minns helt fel.

    Har fått höra att samtliga mottagningar i Sverige har eller ska börja med det väldigt snart. Men det är frivilligt som sagt.

    Tycker att det är självklart att även andra typer av verksamheter där man har med missbrukare att göra bör erbjuda det.
  • Kexsmula
    Anonym (f) skrev 2021-06-15 15:42:06 följande:

    Då kan det säkert bero på att det är just frivilligt, och att våra missbrukare har andra funktionshinder. Bra att jag fick veta detta, det ska jag ta upp med vår chef, för det är ju orimligt om våra patienter inte förstår eller är för psykotiska för att få tillgång. 


    Det tycker jag verkligen att du bör göra! Faktum är att jag tycker att alla människor bör ha ett Naloxonkit i handväskan eller fickan om det är möjligt, det är ett superbra komplement till ett första hjälpen-kit. Man vet ju aldrig om man råkar se nån ute som tagit en överdos och det är både enkelt att se och administrera eftersom det är en nässpray. Skulle man råka ta fel på om det är en överdos och det istället är något annat är det inte farligt eller skadligt på något vis. Förr var man ju tvungen att ge Naloxon i sprutor, så den här nässprayen är en superbra grej eftersom det är så enkelt. Man bör dock tänka på att det oftast krävs två doser för att det ska hjälpa och självklart ringa 112 ändå och stanna med personen tills ambulansen kommer samt prata lugnande med personen under tiden.
  • Kexsmula
    Linnie skrev 2021-06-24 17:38:25 följande:

    Nej det kryllar verkligen inte av fler narkomaner här än i tex Staterna.

    Men OM man råkar se en döende person så är det rätt mänskligt att hjälpa!

    Folk som slår igen dörren till en offentlig toalett för att det ligger en döende narkoman där är lika mycket mördare by proxy som de som är för dödsstraff..


    Håller med. Tycker dessutom alla bör bära ett litet Naloxonkit i handväskan eller fickan OM det skulle hända att man träffar någon döende med sprutan i armen.
  • Kexsmula
    Tow2Mater skrev 2021-06-29 21:29:37 följande:

    Har ni en defibriliator också i handväskan? Aspirin ifall ni träffar på någon som får blodpropp? Kanske ett par flaskor vatten ifall någon en varm sommardag får värmeslag? Lite choklad ifall någon ni ser svälter?


    Fast bara för att man inte kan hjälpa alla alltid behöver man ju inte skita i att göra det man åtminstone kan göra utan några stora (eller inga) uppoffringar. Ett Naloxonkit är litet, smidigt, lätt att administrera. Varför inte rädda någons liv om man kan? Samma som att Kuba enkel HLR. Varför inte om det kan rädda någons liv? Jag har hjälpt främmande människor med mindre tjänster än så. Om jag kan tänker jag hjälpa mina medmänniskor. Så funkar jag, ingen anledning att håna de som gör det de kan göra för att de inte kan göra ALLT.
  • Kexsmula
    Linnie skrev 2021-07-08 08:42:09 följande:

    Släpa på ett sådant kit?! Hela förpackningen med bruksanvisning och allt väger ca 40 gram! Som en puderdosa ungefär. Är det för mycket att "släpa" på för att kunna rädda liv om man kan? Nej många damer släpar redan på mer i enda syfte att förbättra sitt utseende fast ingen annan märker eller bryr sej om de börjar bli lite svettiga om nosen.

    Ja jag har alltid vattenflaska och några paracetamol på mej. Penna, laddare.. Många helt vanliga ungdomar och andra som fått låna efter att ha blivit desperata när luren har lågt batteri. Brukar köpa glass till uteliggarna när det är varmt. Enkla saker som inte är svåra att kunna göra för en annan person eller sej själv (jag behöver ju själv vatten, laddare, penna eller paracetamol eller en isglass i värmen ibland).


    Tycker du är så klok och önskar att fler människor var som dig, eller åtminstone mer ödmjuka än de här på FL.

    Och jag rör mig heller inte in?pundarkretsar? som vissa kallar det. Vissa har väldigt svårt att förstå att bara för att man har varit missbrukare behöver det inte betyda att man är ?pundare? som rör sig i ?pundarkretsar? resten av livet.

    Själv har jag klippt kontakten med samtliga av mina vänner som fortfarande missbrukar. Min make likaså. Just min make gjorde det eftersom det var hans ?vänner? som fick honom att trilla dit igen gång på gång och jag gjorde det av solidaritet till honom samt pga att vi fick barn och jag vill inte riskera att någon kommer hem påtänd till vår familj. Jag ser dock inte ner på aktiva missbrukare för det eller anser att de är mindre värda än andra människor (vissa verkar ju tycka att det är lika bra att de dör! Det får mig att rysa ända in i ryggmärgen!).

    Jag har hjälpt hemlösa med cigaretter och kall öl en varm sommardag då de uttryckt önskan om det. Inte världens sundaste hjälp kanske, men det är småsaker för mig de bett om och då känner jag att kan jag göra denna människa lite gladare oavsett om det är ohälsosamt så gör jag det.
Svar på tråden Dömer jag för hårt? Han är drogliberal….