Inlägg från: Anonym (lyckligt lottad) |Visa alla inlägg
  • Anonym (lyckligt lottad)

    Är lågutbildade mer gnälliga och kategoriska än högutbildade?

    Men är det inte så att lågutbildade har mer att gnälla över också då?

    När man får Facebookreklam från facket eller F-kassan eller något opm pensionsålder osv och så är där alltid några slitna jobbare som kommenterar och vädrar sin bitterhet. Men de har ju ont, de har ju haft sönder sina kroppar i arbetslivet.

    Jag jobbar med verkstadsfolk och det ser man att de äldre har krämpor. Vi hade t.ex. en svinjobbig testkörning där vi var tvungna att manuellt plundra ramar på 9 000 produkter per timme som sedan återcyklades till maskinen. Jag försökte fixa avlösning med yngre förmågor så gott det gick och jag stod där även själv ett antal timmar under de olika testdagarna men ibland gick det inte att få till. När vi var på sjätte-sjunde varvet och hade gjort 5.5 h testning på dagen sa min mekare att "nu måste du hitta nån annan till nästa vecka, för detta i ett par veckor till, det fixar jag inte längre för det tar för mycket på ryggen." Och då är han 58 och har ändå en bit kvar till pensionen.

    Långvarig smärta gör ingen människa snäll eller glad, och det är många som biter ihop mer än man begriper. Sitter på rumpan gör man ibland för att man inte orkar annat. Jag hade covidrester i många månader förra året och fick känna på hur det är att inte orka mer än ca 85% av en arbetsdag vissa dagar, och sen orkar man inte röra sig ur fläcken kl 17-23. Det var nog nyttigt för mig, ur vissa perspektiv.

    Sen är det lite som att vissa bara förväntar sig negativt bemötande av myndigheter, de tjurar så att det nästan blir självuppfyllande. Eller bara kommer ihåg när de blir dåligt bemötta. Man fäster sig mer vid det som stämmer med de fördomar man har och filtrerar bort när det bara går smidigt- läkaren skriver ut rätt saker, FK beviljar ersättningen, hojen går igenom besiktningen, PostNord slarvar inte bort ens paket. För när man redan bär på ett berg gör varje liten extra sten att det blir omöjligt att fortsätta. Och så kanske man dessutom jämför med de som verkar ha det så mycket lättare. Och livet är ju orättvist-det går inte att säga annat.

    Själv har jag inte ett problem i världen jämfört med de flesta människor, så jag försöker att vara så tacksam jag kan och lyssna på de som gnäller.

  • Anonym (lyckligt lottad)
    Anonym (osten) skrev 2021-06-11 18:26:08 följande:

    Gnäll leder inte till framgång i studier eller yrkesliv (snarare tvärt om). Många får vänja sig av med gnäll när de studerar eller kommer ut i ett arbetsliv som kräver högre utbildning. Om man klarar högre studier är det också mer sannolikt att man har förmågan att se den större bilden, förstå hur samhället hänger ihop och hur en sektor kan påverka en annan och så..


    Jag tycker mest att man känner sig lika maktlös med utbildning fast på en något högre nivå.

    Det hjälper mig inte nämnvärt att jag förstår exakt hur jättedumt det är att människor än idag börjar röka cigg och att det kostar samhället 31 miljarder om året (mer än alla barnbidrag som utbetalas eller likvärdigt med lönen för alla läkare och alla sköterskor i hela primärvården), för hur farao ska jag påverka det?

    Ju smartare och mer engagerad man är desto mer deprimerande är världens allmänna girighet, destruktivitet och dumhet.
Svar på tråden Är lågutbildade mer gnälliga och kategoriska än högutbildade?