Inlägg från: Mortiscia80 |Visa alla inlägg
  • Mortiscia80

    EKONOMISK HJÄLP BEGRAVNING

    Kommunen betalar en enkel begravning om dödsboets tillgångar inte räcker.

  • Mortiscia80

    En sak till: din bror har inte rätt att bestämma något kring begravningen, det är hennes närmaste anhöriga som gör det, alltså den eller de personer som hör till dödsboet, alltså som är arvingar osv. Har svårt att se att din bror skulle vara en del där eftersom flickvännen i så fall måste ha skrivit in honom i testamente. Det är i första hand dottern som är närmast anhörig, kanske den enda. Eftersom hon inte är myndig faller det alltså antagligen på hennes pappa att ta hand om de praktiska detaljerna.

  • Mortiscia80
    nightingale81 skrev 2021-06-13 23:33:15 följande:

    Kommentar till ovanstående som någon nämnt.
    Man behöver inte vara inskriven i något testamente för att vara med och planera en begravning. Däremot ska det stå på pappret en som håller i det. 
    Bäst är om alla som stod nära kan delta på mötet vid begravningsfirman.


    Är man inte en del av dödsboet har man ingen rätt att vara med och planera begravningen, om inte dödsbodelägarna godkänt det. Jag har nyss gått igenom en liknande situation för bara två månader sedan.
  • Mortiscia80
    Gunnel1979 skrev 2021-06-14 09:21:46 följande:
    Hej

    Tack för svar

    Menar du pappan till deras gemensamma dottern på 11 år.?

    Flickvännen har en bror glöde jag eäga.
    Dottern är närmast anhörig, hon kommer att ärva allt efter sin mamma ifall det inte skrevs något testamente, de flesta yngre gör nog inte det. Kvinnan som dog var ogift så det finns ingen annan att dela med annars. Eftersom hon var sambo kan det finnas saker där som barnet också ska ha, t ex halva värdet av en gemensamt köpt bostad. Din bror ska så klart ge dottern alla möbler som han vet var mammans t ex, alla hennes kläder och annat löst som var hennes eget måste han också lämna över, precis allt för det är hennes arv. Om det finns saker som är köpta gemensamt under samboskapet har dottern rätt till halva värdet av det också. Det handlar alltså inte om att sitta och räkna kronor utan mer om att göra det som är rätt. Dottern har förlorat sin mamma och det här är det sista hon får efter henne i livet. Kan vara värt att tänka på.
  • Mortiscia80
    Gunnel1979 skrev 2021-06-14 09:26:01 följande:
    Angående SOCIALTJÄNSTEN

    Är det Stockholms kommun där hon är skriven man ringer till?

    Fast hon har bott hos min bror i 3 år i Gbg område?
    Mamman har ingen skyldighet att betala begravningen, det ska finansieras av den dödes egna pengar i första hand och om det inte finns tillräckligt ska kommunen stå för det. Antagligen blir det Sthlm eftersom hon var skriven där. Varför var hon felaktigt folkbokförd? Och var bor dottern?
Svar på tråden EKONOMISK HJÄLP BEGRAVNING