• Anonym (Sorgsen)

    Dåligt äktenskap sedan vi fick barn

    Jag och min man har en dotter som är ett år. Vi har levt ihop i sju år. Vi har alltid varit mån om varandras känslor, hjälpts åt med det vi kan för att underlätta och älskat varandra enormt. Men sedan vi fick barn har allt förändrats. Sakta men säkert har vi börjat tappa känslor för varandra. Det enda vi gör är att bråka nästan hela tiden. Jag har förvandlats till någon som jag inte känner igen, är ständigt arg för att jag inte får tillräckligt med hjälp med hushållet och barnet, och han flyr hemmet konstant eftersom han inte orkar bråka. Det har blivit en ond cirkel. Jag känner ibland avsky när jag tittar på honom. Jag känner mig lurad in i föräldraskapet. Det känns som att bara mitt liv har förändrats, medans hans liv är detsamma. Han får vara den glada pappan någon timma om dagen medans jag drar 90% av lasset. Det är jag som är uppe med henne på nätterna, tidiga morgnar, matar, badar, tröstar, städar, leker och allt däremellan. Visst jobbar han men när han inte gör det är han ute med vänner eller ligger i sovrummet och tittar på tv. Han kan impulsivt välja att inte komma hem efter jobbet för att istället kolla på en fotbollsmatch hemma hos en kompis. Allt sånt fick jag ge upp när vi fick barn. Vi rör inte ens varandra längre. Hur länge ska man stå ut? Finns det någon annan som har/haft ett riktigt tufft äktenskap sedan man fick barn? Vad ska jag göra? Jag orkar inte vara arg eller ledsen längre.. jag vill vara en glad mamma.. jag älskar min dotter och jag vill inte att hon ska behöva leva med föräldrar som inte står ut med varandra. Snälla hjälp.

  • Svar på tråden Dåligt äktenskap sedan vi fick barn
  • Anonym (självklar orsak)
    Anonym (Lova) skrev 2021-06-17 21:20:27 följande:
    Vart har jag påpekat att det inte finns biologiska skillnader?? Jag har bärt, fött, ammat två barn. Därefter menstruerar jag och lider halva mitt liv av pms. Nog fan är jag medveten om de biologiska skillnaderna alla gånger. Min kropp påminner mig om detta konstant.

    Men att man som kvinna prioriterar barnet, familjen på bekostnad av sig själv handlar om förväntningar i kombo med att kvinnan har ett mildare temperament.

    På vilket sätt är en kvinna mer lämpad för tristess och ostimulans (som det finns så mycket av i barnuppfostran och hushållsarbete) än en man? Peka gärna ut den nedärvda gen som gör mig lämpad att vika tråkig tvätt medan min sambo måste titta på fotboll?

    Knappast. Anledningen till att jag gör detta utan protest (tillskurens från han som visar stort motstånd) är att jag som kvinna aldrig tillåtits i något sammanhang att sätta mig själv i första rum framför min familj. Det finns inte på kartan att det skulle vara socialt accepterat om jag satsade på mitt jobb och sket i barnen. Han däremot förväntas prioritera karriär och ta för sig.

    Nej, det är inte nedärvt att kvinnor skulle vara mer lämpade för tråkiga saker och rutinarbete medan en man måste göra stimulerande och roliga saker hela tiden.

    Oj, då...
    Jag känner absolut inte igen mig i din generella beskrivning av män, 
    faktiskt vara sig om kvinnor eller män.


    Hur tänkte du när du gjorde ditt val,
    när du valde till dig själv en man och en pappa till dina barn som prioriterar att titta på fotboll och som lever livet på ett sådant sätt som du beskriver?

    Rent generellt, grundat bl a på alla sådana trådar här på FL, undrar jag om inte kvinnor har något som helst ansvar för sitt eget val av man?

  • Anonym (Lee)

    Ja, barn förstör ens relation. Klarar man att hålla ihop kan man börja lappa relationen när barnet är större men det bästa receptet på ett breakup är att skaffa barn. Det dödar all romantik och kärlek.

  • Anonym (självklar orsak)
    Anonym (llll) skrev 2021-06-18 08:12:43 följande:
    Ok, man förstår att du bara vill kivas och inte diskutera på ett konstruktivt sätt. 
    Tycker du personligen det är bra att mamman sköter allt runt nya barn och pappan inte ska det så får du tycka det.
    Jag tror dock ingen i västvärlden vill tillbaka till exakt det läget. Det finns forskning mellan generationer som visar skillnaden på hur barnens relationer blir till en pappa som var som pappor på 40-talet och pappor nu, som är mer aktiva ihop med sina små barn. Det finns även jämförelser mellan olika länder som är mer "gammaldags" och tex svenska pappor idag. Alla sådan studier visar att barnen får en bättre relation till sin pappa upp i åldrarna om pappan varit delaktig under den där första tiden. Därför väldigt bra om pappor tar föräldraledigt och inte enbart mamman. 

    Du drar upp den slitna "pappor kan inte amma" - Man behöver inte kunna det, you know. Man kan vara nära sitt barn, mata med flaska, mamman kan pumpa ur mjölk om man bestämmer så, annars ersättning. De här myterna om att anknytning enbart funkar om man ammar är ju rätt ihärdigt konstaterat felaktiga vid det här laget, men folk säger det ändå (främst mammor som vill amma kanske). 

    Du väjer medvetet att missförstå, kanske för att försöka ta udden av och nedvärdera det jag egentligen skrev i inlägget?

    Jag vill verkligen inte bara kivas (bara lite...) utan jag försöker bredda och ge fler perspektiv.
    Jag tycker verkligen inte det som du försöker tillskriva mig, var skulle jag ha sagt det?

    Jag tycker absolut att det är bra för barnet och för pappan, och för mamman, att pappa och barnet utvecklar och har en aktiv och god relation och att pappan lika aktivt tar ett ansvar. Självfallet också med föräldraledighet, åtminstone i de fall mamman verkligen vill det eller åtminstone kan acceptera det.

    Jag har aldrig sagt att amningen i sig skulle vara en svårighet eller hinder av någon betydelse.
    Det är bara ett exempel som tydligt bevisar att det finns faktiska och helt avgörande biologiska och fysiska skillnader mellan kvinnor och män.


    Så jag ber dig att inte tillskriva mig sådant som jag faktiskt inte har sagt.

  • Anonym (XXX)

    Kärleken behöver inte ta slut. Den kan även bli starkare, när man går över från att vara ett par till att vara en familj. Och inget kan ge så mycket närhet och trygghet och innerlig gemenskap som en kärnfamilj.

    MEN - småbarnsåren är tuffa. För att orka igenom dem, så måste man ha ett starkt förhållande från början. En bra bas att stå på. Och man bör även se till att man har någon form av regelbunden avlastning ordnad. För man behöver både egentid var för sig, och partid. Annars kan det bli rena eländet av alltsammans. Även beroende på hur det/de barn är som man får, naturligtvis - en kolikbaby är något helt annat än ett barn som tidigt börjar sova hela nätter, exempelvis. 

    Jag tror även att många har för bråttom med att skaffa barn - och det är nästan alltid kvinnan som driver på. Det kan vara bra om man känner att man har kunnat göra de där par-sakerna först, som man drömt om att man ska göra när man hittar en partner. Så att man inte behöver känna att barnen kommer emellan och förstör, att man missar saker. 

  • Anonym (morot)
    Anonym (självklar orsak) skrev 2021-06-17 17:15:26 följande:
    Så du menar att tusen miljoner år av evolution, av nedärvda egenskaper och biologi helt saknar betydelse? I detta finns inga skillnader mellan kvinnor och män? 

    Om det inte finns helt avgörande skillnader mellan kvinna och man så undrar jag i så fall, kan både kvinna och man amma sin avkomma?

    Det du skriver ger sken av att du menar att hur man strukturellt tränas och hur man uppfostras skapar förmåga att amma sin avkomma och med rätt strukturell träning och med rätt uppfostran så skulle då även män få förmåga att amma sitt barn?

    Du pratar om rättvisa i arbetsfördelning och liknande.
    I mitt inlägg pratade jag om hur helt naturliga och nedärvda egenskaper medför avgörande skillnader i hur kvinna respektive man känslomässigt prioriterar efter att barnet har blivit fött. Denna avgörande skillnad i prioriteringar är för mig inte alls märkvärdigt utan nedärvt och helt naturligt. Framförallt har biologiska skillnader för mig ingenting att göra med hur man strukturellt tränas eller hur man uppfostras.

    Men jag är öppen och självfallet beredd ändra mig så snart någon man har tränats strukturellt och uppfostrats rätt så att han har fått förmåga att amma sitt barn.
    Att män skulle kunna amma handlar egentligen bara om några sprutor hormon, och det är helt klart görbart:

    www.scientificamerican.com/article/strange-but-true-males-can-lactate/

    Men jag tror inte riktigt att fokus bör ligga bara på amning. Man KAN amma länge, men det är inget livsnödvändigt krav utom i länder som har för smutsigt vatten så att det blir en säkerhetsfördel att amma länge.

    Vi skiftade efter 7 månader och det var lagom att dela på ledigheten så tyckte vi.
    Jag är nöjd med att min man åtminstone inte har uppfostrats strukturellt till att vara lat och bekväm, och ville ha bra kontakt med sitt barn från början.
  • Anonym (Z)

    Men sluta curla mannen, har han ens varit föräldraledig? Räck över barnet när han kommer hem och gå sedan ut genom dörren. Åk till syster /väninna /mamma /gå på bio /träna /whatever. Kom hem kl 22.

  • Physalis

    Mitt ex blev också sådär. Jag var som en zombie i ett halvår. Bara överlevnad och ta hand om bebisen. Han levde i stort sätt som vanligt. Fick lite störd nattsömn och jag bad honom att skynda sig hem från gymmet istället för att snacka med kompisarna en timma extra vilket han suckade över. Tillslut fick jag nog av att han lät mig må så piss utan någon omtanke om mig och helt obrydd om bebisen om det inte handlade om att skryta för någon släkting. Jag skällde ut honom och talade om för honom att jag fått nog och det blev lite bättre, men han gjorde aldrig mer än vad han var tvungen till för att jag inte skulle lämna honom. Så han brydde sig egentligen aldrig om något annat än sig själv ändå.

    Jag tror inte man kan och tycker inte att man ska ödsla sin tid på att försöka ändra en människa. Jag stannade i ett par år till och känner att det var bortkastat för min del även om han blev lite bättre så kostade det mig alldeles för mycket att få honom (motvillig) dit.

    Mitt tips är att inte ta på dig ansvaret för att han ska bättra sig. Förklara att det inte fungerar och kräv att han hittar en lösning. Vill han inte, bryr han sig inte, surar han så har jag inget annat tips än att lämna för att rädda dig själv och ert barn som förtjänar en glad, positiv och utvilad mamma.


    Korrekturläser som en kratta
  • Anonym (självklar orsak)
    Physalis skrev 2021-06-19 10:24:41 följande:

    Mitt ex blev också sådär. Jag var som en zombie i ett halvår. Bara överlevnad och ta hand om bebisen. Han levde i stort sätt som vanligt. Fick lite störd nattsömn och jag bad honom att skynda sig hem från gymmet istället för att snacka med kompisarna en timma extra vilket han suckade över. Tillslut fick jag nog av att han lät mig må så piss utan någon omtanke om mig och helt obrydd om bebisen om det inte handlade om att skryta för någon släkting. Jag skällde ut honom och talade om för honom att jag fått nog och det blev lite bättre, men han gjorde aldrig mer än vad han var tvungen till för att jag inte skulle lämna honom. Så han brydde sig egentligen aldrig om något annat än sig själv ändå.

    Jag tror inte man kan och tycker inte att man ska ödsla sin tid på att försöka ändra en människa. Jag stannade i ett par år till och känner att det var bortkastat för min del även om han blev lite bättre så kostade det mig alldeles för mycket att få honom (motvillig) dit.

    Mitt tips är att inte ta på dig ansvaret för att han ska bättra sig. Förklara att det inte fungerar och kräv att han hittar en lösning. Vill han inte, bryr han sig inte, surar han så har jag inget annat tips än att lämna för att rädda dig själv och ert barn som förtjänar en glad, positiv och utvilad mamma.


    Det berodde mest troligt på att han ville inte ha barn.
    Så som det är för de allra flesta män.

    De flesta män blir pappa mest därför att kvinnan vill det,
    och i viss mån pga av påverkan från övriga omgivningen, kultur och en hel massa andra liknande orsaker.
    Men om vi ska vara ärliga och objektiva så i störst allmänhet har de flesta män inte alls motsvarande extremt starka vilja och drivkraft som de flesta kvinnor i allmänhet har.

    Mannen vill fortsätta vara tillsammans med kvinnan och ett villkor för att få vara det är att de skaffar barn tillsammans.

    Både du och ditt ex hade självfallet mycket svårt att förstå den andra parten, vilket är helt naturligt eftersom man står så långt från varandra i prioriteringar och förståelse.

    Men hur tänkte du när du valde honom till din man och som pappa till ditt barn?
  • Anonym (självklar orsak)
    Anonym (Z) skrev 2021-06-18 21:49:28 följande:

    Men sluta curla mannen, har han ens varit föräldraledig? Räck över barnet när han kommer hem och gå sedan ut genom dörren. Åk till syster /väninna /mamma /gå på bio /träna /whatever. Kom hem kl 22.


    Som mamma till sitt högst önskade barn så väljer de allra flesta kvinnor som en helt naturlig självklarhet att prioritera sitt barn,
    man prioriterar överlevnad och välmående för sin avkomma som man har ansvaret för att ha fött.

    Hur tänker du när du ger rådet till en mamma att hon ska lämna ifrån sig sitt älskade och hett önskade barn till en annan person som kanske inte på samma sätt har önskat detta barnet, som inte på samma sätt prioriterar barnets väl och ve?

    Om en mamma älskar sitt hett efterlängtade barn så tycker jag att det är ett dåligt råd att säga till den mamman att lämna barnet i händerna på en annan människa som kanske inte alls vare sig är motiverad, har lika god förmåga, eller ens ett lika  stort intresse, för att sörja för barnets väl och ve.
    Jag tycker det är märkligt att många kvinnor ger sina medsystrar dåligt samvete för att de högst av allt prioriterar sitt barns väl och ve.

    Som mamma vill man barnets bästa och det är helt naturligt ens allra högsta prioritet. Det står över allt annat i världen.

    Att uppfostra eller straffa en man är nog för de allra flesta mammor inte alls lika prioriterat och står sannolikt inte alls över barnets bästa och allt annat i världen.
  • Physalis
    Anonym (självklar orsak) skrev 2021-06-19 16:35:36 följande:

    Det berodde mest troligt på att han ville inte ha barn.Så som det är för de allra flesta män.De flesta män blir pappa mest därför att kvinnan vill det,

    och i viss mån pga av påverkan från övriga omgivningen, kultur och en hel massa andra liknande orsaker.

    Men om vi ska vara ärliga och objektiva så i störst allmänhet har de flesta män inte alls motsvarande extremt starka vilja och drivkraft som de flesta kvinnor i allmänhet har.Mannen vill fortsätta vara tillsammans med kvinnan och ett villkor för att få vara det är att de skaffar barn tillsammans.

    Både du och ditt ex hade självfallet mycket svårt att förstå den andra parten, vilket är helt naturligt eftersom man står så långt från varandra i prioriteringar och förståelse.

    Men hur tänkte du när du valde honom till din man och som pappa till ditt barn?


    Håller inte med. Det handlade om att hans bekvämlighet gick före mina och barnets behov för honom. Ren och simpel egoism. Han älskade inte mig bara sig själv.

    Han förstod mycket väl eftersom jag ägnade timmar och åter timmar genom åren att förklara på alla möjliga vis för honom vad jag behövde och hur jag mådde. Han bättrade sig bara tillräckligt och tillräckligt länge för att hålla mig kvar. Sen backade han tillbaka till sin bekvämlighet.
    Korrekturläser som en kratta
Svar på tråden Dåligt äktenskap sedan vi fick barn