• Anonym (Sorgsen)

    Dåligt äktenskap sedan vi fick barn

    Jag och min man har en dotter som är ett år. Vi har levt ihop i sju år. Vi har alltid varit mån om varandras känslor, hjälpts åt med det vi kan för att underlätta och älskat varandra enormt. Men sedan vi fick barn har allt förändrats. Sakta men säkert har vi börjat tappa känslor för varandra. Det enda vi gör är att bråka nästan hela tiden. Jag har förvandlats till någon som jag inte känner igen, är ständigt arg för att jag inte får tillräckligt med hjälp med hushållet och barnet, och han flyr hemmet konstant eftersom han inte orkar bråka. Det har blivit en ond cirkel. Jag känner ibland avsky när jag tittar på honom. Jag känner mig lurad in i föräldraskapet. Det känns som att bara mitt liv har förändrats, medans hans liv är detsamma. Han får vara den glada pappan någon timma om dagen medans jag drar 90% av lasset. Det är jag som är uppe med henne på nätterna, tidiga morgnar, matar, badar, tröstar, städar, leker och allt däremellan. Visst jobbar han men när han inte gör det är han ute med vänner eller ligger i sovrummet och tittar på tv. Han kan impulsivt välja att inte komma hem efter jobbet för att istället kolla på en fotbollsmatch hemma hos en kompis. Allt sånt fick jag ge upp när vi fick barn. Vi rör inte ens varandra längre. Hur länge ska man stå ut? Finns det någon annan som har/haft ett riktigt tufft äktenskap sedan man fick barn? Vad ska jag göra? Jag orkar inte vara arg eller ledsen längre.. jag vill vara en glad mamma.. jag älskar min dotter och jag vill inte att hon ska behöva leva med föräldrar som inte står ut med varandra. Snälla hjälp.

  • Svar på tråden Dåligt äktenskap sedan vi fick barn
  • Anonym (Lova)
    Anonym (tror) skrev 2021-06-17 15:45:06 följande:

    Jag tror att du är något på spåren här. Men det är inte nödvändigtvis så att männen inte vill bli ha barn, det är bara det att de inte vill bli pappor såsom kraven ser ut idag. Förr kunde männen bete sig såsom TS man gör: kvinnan hade hand om hem och barn, mannen jobbade och var en lekpappa en stund då och då när han hade lust.

    Idag förväntar sig kvinnan mer av mannen, medan mannen inte fattat att det är vad som krävs. Där går deras uppfattning isär när kvinnan blir arg att hon lämnas med allt ansvar och mannen inte hade nån lust att axla nåt ansvar alls men nu avkrävs en del eller mycket.

    Många män förväntar sig också att få vara kvinnans huvudprojekt i livet, men när barnen kommer så hamnar han långt ner på listan av vem kvinnan ska vårda och ta hand om. Vilket är rimligt men då krockar med mannens förväntningar och önskemål. 

    Det kan bli bättre om mannen börjar förstå vad som krävs av pappor idag och om han börjar se relationen med barnet som viktig. Dvs att han vill vara en viktig person för barnet, inte bara för kvinnan. Och att han även börjar se sig själv som en vuxen som tar hand om sig själv och inte behöver vårdas av sin kvinna. Ibland krävs det en hel del innan dessa saker går in, och ibland fattar mannen snabbt nog för att rädda relationen med både kvinnan och barnen. 


    ..... och därför är det superviktigt att han är föräldraledig med fullt ansvar en tid så han kommer in i matchen.

    Det är inte så att vi kvinnor har en gen som gör att vi tycker att vaknätter är trevliga, blöjbyte är livet och att vika tvätt är superstimulerande. Vi gör det för att vi måste.

    Här är den stora skillnaden, kvinnor tränas på ett strukturellt plan att vara den som har koll på gruppens mående, som ställer upp, som ofta nerprioritdrar sig själv för gruppens bästa (nu pratar vi gruppnivå och inte på det individuella planet). Detta medan mannen istället vuxit upp med att han stått i centrum, att han ska ta för sig och prioritera sitt (då det alltid funnits kvinnor som backat upp honom).

    Så hamnar han plötsligt i en situation där han är sekundär. Där han förväntas ge utan att få. Där han förväntas ge uppoffringar på samma vis som hans partner. Och där blir det kortslutning.

    Tyvärr fostras många män fortfarande i: -jaget före laget- och det motsatta för kvinnan. Men förhoppningsvis kommer efterkommande generationer axla detta bättre.
  • Anonym (Helene)
    Anonym (självklar orsak) skrev 2021-06-17 16:31:03 följande:

    Jag har aldrig sagt att det gäller alla män.

    Och jag har inte sagt att det gäller just din man eller just de de män som du påstår att du känner.

    Just alla dessa kan kanske tillhöra undantagen, även om jag tvivlar...

    Missade du den delen jag skrev:

    "Ofta är det så att män i allmänhet "går med på" att skaffa barn, medvetet eller omedvetet.

    Många kan säga att de vill skaffa barn, de försöker intala sig själva och kan få sig själva tro att de verkligen vill skaffa barn,

    även om de innerst inne inte har satt sig in i situationen och trots att de inte är säkra på om de verkligen är motiverade och har den mycket starka egna viljan och drivkraften.Många tvivlar men väljer ändå att trycka undan sina egna tvivel."

    Och:

    "De flesta män blir pappa mest därför att kvinnan vill det.Mannen vill fortsätta vara tillsammans med kvinnan och ett villkor för att få vara det är att de skaffar barn tillsammans."

    Allt detta kan självfallet vara mer eller mindre i omfattning, mer eller mindre medvetet, det kan ligga mer eller mindre dolt i det undermedvetna. Men trots detta finns det någon del av det där, i större eller mindre omfattning, för väldigt många män.

    Hur kan du vara helt säker på att det inte fanns någon enda gnutta av det hos din man?

    Hur kan du vara säker eller ens ha den minsta lilla aning om vad som ligger dolt och undermedvetet hos de män som du inbillar dig att du känner?

    Men den allra viktigaste frågan till dig:

    Hur kan du inbilla dig själv att du är säker på att inget av det jag sagt i någon del  skulle kunna stämma in på TS man???


    Du generaliserar och det ska man akta sig för om man saknar belägg.

    För att jag känner min sambo, därför vet jag.
  • Mimosa86
    Nutid skrev 2021-06-17 16:26:02 följande:

    Jag kan bara utgå från mig själv.

    Jag vill ha barn lika mycket som min fru.

    Jag har alltid tänkt att det inte ska lätt med småbarns åldern.

    Men det var jobbigt att inse att sex inte nedprioriterades på samma sätt.

    Min behovsordning innan äta, sex, närhet, sova, vänner, skola, träna......

    Sen intog barnets välbefinnande första platsen och resten oförändrad.

    Medan hennes prioritetsording skickade ner sex lång ner på listan.

    Det var jag inte beredd på och framförallt inte att aldrig kom tillbaka och då är våra barn nu i åldern att de snart flyger på egna vingar. Men jag ångrar inte mitt val barnen är fortfarande viktigast.

    Men vi funkar visst olika män och kvinnor ????


    Individuellt. I vårt fall pikade sexlivet efter att barnen kom. Då blev sex än viktigare.

    I ert fall så är det ju speciellt då din fru inte återfått sin lust efter barnen.

    Men jag tror många män missar under första tiden med barn att många kvinnor är så otroligt mätta på närhet och kärlek (från barnet) att det är det sista man vill ha mer av. Jag kände så. Den tid jag inte bar, ammade och vyssade så ville jag bara ha min kropp i fred och få vara i fred och läsa en tidning eller ta en dusch. Jag orkade inte med mer närhet eller att min kropp åter skulle fylla en funktion för någon annan. Min man utryckte att han kände sig svältfödd på kärlek och kände sig lite utanför i familjen (innan han var pappaledig) men när jag berättade detta så fattade han. Kommunikation är så otroligt viktigt.

    Hoppas det löser sig för dig och frun, låter inte kul med ett dött sexliv :(
  • Anonym (självklar orsak)
    Anonym (Helene) skrev 2021-06-17 16:38:51 följande:
    Du generaliserar och det ska man akta sig för om man saknar belägg.

    För att jag känner min sambo, därför vet jag.
    Det var du som svarade ett generellt Nej på mitt inlägg,
    så du har generaliserat bra mycket mera än jag.
    Jag har redan från början varit tydlig med att det inte gäller alla, så jag har inte generaliserat så grovt.

    Om du har det minsta lilla intresse och den minsta lilla kunskap i ämnet så vet du att för det jag skriver saknas verkligen inte belägg.

    Det räcker nog med 15 minuters googling så finner du något belägg för det jag skriver.
    Om du är tillräckligt intresserad för att lite mera ingående studera ämnet så kan du snart skaffa dig kunskap om att det faktiskt finns väldigt många och goda belägg för det allra mesta som jag har skrivit.

    Men jag förstår, och kan läsa i flera inlägg, att det är mest bekvämt för många att rent generellt avfärda allt det jag skrev,
    och enklast att försöka inbilla sig själv att det inte finns något som helst belägg för någon enda del av det jag har skrivit.

    Någon har ju också medgivit att det ligger en hel del i det jag har skrivit, även om det kanske är mest bekvämt att försöka finna andra orsaker och förklaringar. 

    Men det är självfallet upp till var och en hur man vill välja att förhålla sig till det här ämnet, om man vill vara öppen för olika beskrivningar och orsaker eller om man har behov av att blunda och sluta sig i sin egen mest bekväma uppfattning.
  • krille62

    Men varför ställer du inte krav på honom det är ju hans barn lika mycket som ditt !
    Han ser ju inte hur mycket jobb det är och hur du får slita om du låter han bara "glassa" omkring och ta de roliga passen med barnet.
    Den som är hemma tar naturligtvis nätterna så den som jobbar fungerar på jobbet men dagar man båda är hemma ska man naturligtvis turas om, du måste börja ställa krav nu!

  • Nutid
    Mimosa86 skrev 2021-06-17 16:44:17 följande:

    Individuellt. I vårt fall pikade sexlivet efter att barnen kom. Då blev sex än viktigare.

    I ert fall så är det ju speciellt då din fru inte återfått sin lust efter barnen.

    Men jag tror många män missar under första tiden med barn att många kvinnor är så otroligt mätta på närhet och kärlek (från barnet) att det är det sista man vill ha mer av. Jag kände så. Den tid jag inte bar, ammade och vyssade så ville jag bara ha min kropp i fred och få vara i fred och läsa en tidning eller ta en dusch. Jag orkade inte med mer närhet eller att min kropp åter skulle fylla en funktion för någon annan. Min man utryckte att han kände sig svältfödd på kärlek och kände sig lite utanför i familjen (innan han var pappaledig) men när jag berättade detta så fattade han. Kommunikation är så otroligt viktigt.

    Hoppas det löser sig för dig och frun, låter inte kul med ett dött sexliv :(


    Vårt första barn hade rätt svårt att sova längre stunder och min fru var rätt trött jag upplevde att jag och barnet hade minst tid och närhet som barnet och min fru, eftersom hon var så trött

    Det var en pappapojke ända tills hon åkte iväg en vecka när ha var ca 14 månader när hon sedan kom tillbaka var det mamma som gällde.

    Vi går på parterapi nu och jag hoppas på det ska bli bra.

    Jag inser att vi inte har förstått varandra att vi missat i kommunikation.

    Jag har sårat henne och gjort henne verkligen ledsen utan att jag förstått det.

    När hon verkligen talar tydligt klarspråk kan jag förstå vad som gjorde henne ledsen.

    Samtidigt har hon tänkt att jag gjorde elaka saker med flit och blivit sur.

    Jag har märkt av reservationen samt att dessutom gång på gång bli avvisad.

    Så jag är hoppfull när jag förstår nya saker och sista gång så säger terapeuten att sex är minst lika viktigt som närhet för del och jag ser i hennes ögon att hon plötsligt förstår mig.

    Sen vet jag inte om vi kommer i mål.

    Men det jag ångrar är att vi väntat så länge.

    Att man tänker att vi kämpar på, det blir bättre när ......

    Men inget blir bra av sig själv.
  • Anonym (självklar orsak)
    Anonym (Lova) skrev 2021-06-17 16:36:29 följande:
    ..... och därför är det superviktigt att han är föräldraledig med fullt ansvar en tid så han kommer in i matchen.

    Det är inte så att vi kvinnor har en gen som gör att vi tycker att vaknätter är trevliga, blöjbyte är livet och att vika tvätt är superstimulerande. Vi gör det för att vi måste.

    Här är den stora skillnaden, kvinnor tränas på ett strukturellt plan att vara den som har koll på gruppens mående, som ställer upp, som ofta nerprioritdrar sig själv för gruppens bästa (nu pratar vi gruppnivå och inte på det individuella planet). Detta medan mannen istället vuxit upp med att han stått i centrum, att han ska ta för sig och prioritera sitt (då det alltid funnits kvinnor som backat upp honom).

    Så hamnar han plötsligt i en situation där han är sekundär. Där han förväntas ge utan att få. Där han förväntas ge uppoffringar på samma vis som hans partner. Och där blir det kortslutning.

    Tyvärr fostras många män fortfarande i: -jaget före laget- och det motsatta för kvinnan. Men förhoppningsvis kommer efterkommande generationer axla detta bättre.
    Så du menar att tusen miljoner år av evolution, av nedärvda egenskaper och biologi helt saknar betydelse? I detta finns inga skillnader mellan kvinnor och män? 

    Om det inte finns helt avgörande skillnader mellan kvinna och man så undrar jag i så fall, kan både kvinna och man amma sin avkomma?

    Det du skriver ger sken av att du menar att hur man strukturellt tränas och hur man uppfostras skapar förmåga att amma sin avkomma och med rätt strukturell träning och med rätt uppfostran så skulle då även män få förmåga att amma sitt barn?

    Du pratar om rättvisa i arbetsfördelning och liknande.
    I mitt inlägg pratade jag om hur helt naturliga och nedärvda egenskaper medför avgörande skillnader i hur kvinna respektive man känslomässigt prioriterar efter att barnet har blivit fött. Denna avgörande skillnad i prioriteringar är för mig inte alls märkvärdigt utan nedärvt och helt naturligt. Framförallt har biologiska skillnader för mig ingenting att göra med hur man strukturellt tränas eller hur man uppfostras.

    Men jag är öppen och självfallet beredd ändra mig så snart någon man har tränats strukturellt och uppfostrats rätt så att han har fått förmåga att amma sitt barn.
  • Anonym (självklar orsak)
    Mimosa86 skrev 2021-06-17 16:44:17 följande:
    I vårt fall pikade sexlivet efter att barnen kom. Då blev sex än viktigare.

    så otroligt mätta på närhet och kärlek (från barnet) att det är det sista man vill ha mer av.
    Jag kände så.
    ville jag bara ha min kropp i fred
    Jag orkade inte med mer närhet eller att min kropp åter skulle fylla en funktion för någon annan.

    Min man utryckte att han kände sig svältfödd på kärlek och kände sig lite utanför i familjen
    Tack för ett mycket intressant inlägg. Även om jag inte tror att jag klarar av att riktigt förstå det..?

    Imponerande och helt otroligt att ert sexliv peakade under just de förutsättningar och omständigheter som du beskriver.
    Du måste vara unik som kände så där, som upplevde det så som du beskriver, och ändå lyckades du medverka till att sexlivet peakade!

    För du menar väl inte att ert sexliv var helt och hållet obefintligt, eller att de saker du beskriver var ännu värre för dig, innan barnen kom?
  • Anonym (självklar orsak)
    Anonym (Helene) skrev 2021-06-17 16:38:51 följande:
    Du generaliserar och det ska man akta sig för om man saknar belägg.

    För att jag känner min sambo, därför vet jag.
    Den allra viktigaste frågan till dig:
    Hur kan du vara säker på att inget av det jag sagt i någon del skulle kunna stämma in på TS man???
  • Anonym (PippiV)

    När ska han vara föräldraledig och hur länge?

Svar på tråden Dåligt äktenskap sedan vi fick barn