Inlägg från: kebabtallrik |Visa alla inlägg
  • kebabtallrik

    Hur hantera extremt tjatig femåring?

    Hur hanterar ni tjatiga barn? Vår femåring är inne i någon period då han inte lyssnar på / tar ett nej överhuvudtaget. Igår tex, vi hade en jättebra dag, men så vill han något som han inte får, och då är tjatet igång. Slutar med en mamma och pappa på dåligt humör, och en femåring som ligger och bölar i sitt rum för han inte fått som han vill. Sen när vi är sams efter en stund och lugnet har lagt sig så börjar han tjata om samma sak och det hela börjar om.

    Såhär är det minst ett par gånger om dagen, är tråkigt behöva vara arg hela tiden.

  • Svar på tråden Hur hantera extremt tjatig femåring?
  • kebabtallrik
    Mandelskorpan skrev 2021-06-30 07:31:53 följande:

    Har du något exempel på en sådan tjatsituation? Vad tjatar han om? På våra barn har det fungerat att konsekvent säga nej, på ett balanserat sätt, och att vara noga med att förklara varför. Samt att man som föräldrar håller samma linje.

    En femåring går ju att resonera med, nej vi köper inte glass nu för det gör man bara på helgen, eller vi kan inte åka till mormor idag för vi ska göra det och det istället (vad nu saken gäller).


    Ska ta något exempel, vill dock påpeka att vi försöker verkligen förklara varför han inte kan/får det/göra det när det inte går. Men det är som det går in i ena örat och ut genom andra direkt. Det är inte alltid såhär utan det beror helt på vad det är för grejer och hur gärna han vill få som han vill.

    Men ett exempel från igår:


    Han ville spela ett spel med sin pappa (pappan via telefon och han på iPad). Men dels så hade vi inte tid för vi fixade med mat och städade, samt att det inte ens var "skärmtid". Han lekte med sin lillasyster och stämning var god när han fick ovanstående idé. Vi försöker som vanligt vara tydliga med nej och att vi inte kan det p.g.a. av ... reasons ... men han lyssnar inte och fortsätter tjata och tjata medans vi fortsätter säga nej. Allas humör blir sämre och vi säger till på skarpen (höjer rösten och säger ungefär "nu lyssnar du på vad vi säger, sätt dig i soffan eller lek med din syster tills maten är klar"). Nu kommer vi istället in i någon typ av fas två då det han tjatat om från början blir mindre viktigt och han istället står och smäller med dörren till sitt rum och säger att han är arg och att mamma inte får komma in på rummet. Han stänger dock inte utan står och upprepar samma sak tills han får respons på det. Efter en liten stund så lugnar det ner sig men så börjar det igen "pappa hämta din telefon nu" och cykeln börjar om. 

    I slutändan så har han inte fått som han vill och det är sällan vi ger efter när det kommer till dessa situationer. Man kunde ju tro att han borde lära sig att dessa timmar av tjat inte tjänar något till. 

    Det här börjar bli väldigt tröttsamt och förstör en stor del av dagarna i nuläget. 

Svar på tråden Hur hantera extremt tjatig femåring?