• Anonym (TS)

    Nu orkar jag inte mer. 3 månaders dotter vaknar varje timme på nätterna. Gråter av trötthet :(

    Jag går fan under snart! Snälla hjälp mig. Min dotter på 3 månader vaknar en gång i timmen nätterna igenom och har gjort detta i ca 2 månader nu. Jag orkar inte mer, gråter varenda natt av trötthet nu och vet inte vad jag ska göra längre :( är ensam med henne på nätterna. Hjälp mig, jag blir galen snart :(

  • Svar på tråden Nu orkar jag inte mer. 3 månaders dotter vaknar varje timme på nätterna. Gråter av trötthet :(
  • Anonym (TS)
    viljaa skrev 2021-07-03 20:40:08 följande:

    Blir det likadant om ni samsover? Annars kanske det är värt ett försök att få till det:)


    Ja hon sover bredvid mig i vår dubbelsäng men det hjälper tyvärr inte. Hon verkar vara en orolig själ som man får kämpa för att få lugn och att hon ska känna sig trygg nattetid. Inte ska det vara lätt inte :) tack för dina svar <3
  • Anonym (TS)
    Anonym (Mamma) skrev 2021-07-03 20:50:31 följande:

    Det var skönt att höra! :) Lycka till nu, lite tålamod och att ni hjälps åt så ska du se att det går bra.


    Tusen tusen tack <3
  • Hoppas2022
    Anonym (Fel nej) skrev 2021-07-03 19:41:00 följande:

    Ett normalt friammat barn äter inte ?måltider? efter 2-3 mån. Råden som gäller nu är fri amning/flaskning fram till 6 mån utan att styra barnets måltider. Det har varit andra rekommendationer för många år sen, då skulle mammorna amma endast var 3/4e timme. Detta bidrog till att många mammor fick för lite mjölk och därav ammades barnen kortare tid.

    Vidare - Jag tycker tvärtom det är du som sätter press på henne genom att säga att hennes barn är ?onormalt? som inte äter 6-12 ggr/dygn. Det är snarare normalt att det är som i ts situation, och det är superjobbigt verkligen men det är en kort period.

    Och jo mjölkproduktion går självklart ner om bebisen inte äter från bröstet lika ofta. När brösten kännas fulla och inte blir ammade signalerar dem till kroppen att minska produktionen. Oavsett hur gammalt barnet är.

    Jag argumenterar varken för eller emot i ts situation, jag rättar bara felaktig fakta när det kommer till amning. Jag har full förståelse för att det är skotjobbigt med barn som vaknar och ammar hundra tusen gånger/dygn (jag ska strax in i den svängen igen) men det är en kort period och att börja styra bebisens matrytm kommer med största sannolikhet enbart sluta i mer skrik, mer stress för mamma och barn, ev påverkad amning och ännu mer press på mamman att hennes barn inte ?äter måltider? när bebisen är så pass liten.

    Så rant over. Men ditt råd kring maten var helt felaktigt så var tvungen att påtala det så inte ts känner att något är fel på det hon gör just nu, för det gör hon inte. Hon är tvärtom en supermamma som lyssnar på sitt barns behov och tillgodoser dem. Det är svinjobbigt med en mini som inte sover - men TS, det går över och försök ändra på yttre omständigheter som att pappan kanske kan gå ner i tid eller liknande för mer avlastning. <3


    Men det stämmer ju inte helt och hållet vad du påstår men sen kan du såklart tycka vad du vill, det har jag inget emot men håller inte med dig i dina åsikter.
  • Anonym (Fel nej)
    Hoppas2022 skrev 2021-07-03 21:00:06 följande:

    Men det stämmer ju inte helt och hållet vad du påstår men sen kan du såklart tycka vad du vill, det har jag inget emot men håller inte med dig i dina åsikter.


    Det behöver du inte, det får stå för dig. Vill bara än en gång påpeka att det inte är tyckande utan fakta kring hur amning fungerar. Är du intresserad i ämnet skulle du kunna läsa ex ?amning i nöd och lust? av Marit Olander - där finns även källhänvisningar till det jag skrivit.
  • Anonym (Fel nej)
    Anonym (TS) skrev 2021-07-03 20:54:57 följande:

    Tack snälla för ditt inlägg. Blev peppad av dina ord <3 Känner också att jag inte ger mig på att klocka hennes mattider. Det kommer som du säger, bara bli en stress hos mig.

    Tack igen!


    Vad skönt att höra! Det kommer ordna sig ska du se, men jag lider verkligen med dig i sömnbristen. Ta vara på dig själv och din bebis så är det ljusare på andra sidan!<3
  • Hoppas2022
    Anonym (Fel nej) skrev 2021-07-03 21:19:51 följande:

    Det behöver du inte, det får stå för dig. Vill bara än en gång påpeka att det inte är tyckande utan fakta kring hur amning fungerar. Är du intresserad i ämnet skulle du kunna läsa ex ?amning i nöd och lust? av Marit Olander - där finns även källhänvisningar till det jag skrivit.


    Men alltså hallå nej varken du eller jag kommer med fakta här och du sätter dig själv på lite höga hästar när du påstår att din åsikt är fakta. Din åsikt är inte fakta och det är inte min heller. Inte heller en bok som heter amma i nöd och lust. Fakta baseras på mångsidig forskning och det har varken du eller jag presenterat här. Sen missar du vad jag skriver, för att förtydliga till dig - jag instämmer helt och hållet att fri amning är det bästa, självklart! Men om en mamma mår så dåligt att hon går under och barnet vill snutta 250 gånger om dagen då måste man testa andra lösningar och inte sätta en orimlig press på mamman. Jag har själv varit i TS situation. När min son hade kolik då fick jag råd och stöd av BVC om att mata vart tredje timme istället för att amma hela tiden som han ville, det fungerade för oss och vi mådde mycket bättre både jag och min son. Allt är inte så svart och vitt som du vill få det att låta här. Jag gav ett förslag som fungerar för mig och mitt barn och sen kanske det inte fungerar för henne och då får hon testa andra sätt. Bästa är att rådgöra med BVC i hennes situation eftersom barnet verkar må dåligt.
  • Anonym (H)

    Ta hur sover barnet om hen får sova PÅ dig på natten? Kanske skulle detta göra att hon inte vaknar i panik så som du beskriver?

  • Anonym (TS)
    Anonym (H) skrev 2021-07-03 22:40:54 följande:

    Ta hur sover barnet om hen får sova PÅ dig på natten? Kanske skulle detta göra att hon inte vaknar i panik så som du beskriver?


    Oj vågar man låta henne sova på mig? Eller menar du på mitt bröst då? Rädd att man nickar till själv och hon ramlar av men det kanske finns andra sätt? :)
  • Anonym (H)
    Anonym (TS) skrev 2021-07-03 23:39:59 följande:

    Oj vågar man låta henne sova på mig? Eller menar du på mitt bröst då? Rädd att man nickar till själv och hon ramlar av men det kanske finns andra sätt? :)


    Jag sov vårat barns 10 första månader med henne på min bröstkorg. Hon låg då alltså på mage.

    Detta är naturligtvis inte rekommenderat från BVC, men det är inte att ligga bredvid så som du gör nu heller.

    För oss var det enda sättet att kunna få sömn, för barnet gick helt enkelt inte att lägga ner.

    Jag använde bbhugme gravidkudde bakom ryggen och halvlåg med barnet på bröstkorgen. Och sov själv också alltså.

    Jag har aldrig rört mig minsta lilla när jag sovit så. Jag vaknar seriöst med alla fingrar precis så som jag somnade.

    Vi hade naturligtvis skydd så att barnet inte skulle kunna ramla ur sängen ifall jag nu mot förmodan skulle röra mig
  • mari123
    Anonym (Nej) skrev 2021-07-03 09:23:56 följande:
    Nä man ger inte en 3-månaders bebis välling! Om man vill sluta amma ger man mjölkersättning, det är inte samma sak som välling.
    NÄ så var det ju. Nästan 30 år sedan som vi köpte "tillägg" så minnet bleknar.
  • Anonym (Libbsticka)
    Anonym (Fel nej) skrev 2021-07-03 19:46:13 följande:
    Skulle vänligt vilja flika in att gasbildande mat för mamman påverkar bröstmjölken är en seglivad myt, det finns inga evidens för detta. Endast proteiner och vissa mediciner går över i bröstmjölk. Din bebis kom troligen till ro för att du gav bebisen all närhet den behövde, starkt jobbat!<3
    Det är möjligt att det inte finns evidens för just det men vi hade ju redan gått och burit konstant innan koständringarna infördes och det blev bättre då. Om det sedan är slump eller en faktisk effekt kan man klart inte veta men jag beskriver som jag upplevde det. Graden av kroppskontakt var precis densamma både före och efter, det var bara att vår bebis började få magont vid 3 månader och inte slutade med det förrän vid 5,5 månader ungefär. 

    Räktipset fick jag av en äldre släkting som var på tjejmiddag med räkcocktail på 70-talet när hon och hennes vänner hade nya bebisar och ammade. Hon lät bli räkorna för hon hade hört om det av någon annan, och en timme efter nästa amning skrek övriga bebisar i kör medan hennes var lugn som en filbunke.

    Det tipset "botade" även en bebis i min mammagrupp på FL som mystiskt fick ont i magen nästan varenda fredagkväll- mamman undrade mycket varför det skulle vara just fredagar när hon skulle försöka få till det med sin man och när hon läste mitt inlägg trillade pollettten ner. Svaret där var också fredagsräkorna- varenda gång det varit räkor så hade bebisen blivit omöjlig efteråt, när hon tänkte tillbaka.
    Och även en gång när hon tagit en räkmacka till lunch. Så det sambandet var väldigt tydligt för hennes barn.

    Men det är bara en rätt kort tid som magen är så omogen på barn och därför är det klart svårt att veta vad som har effekt eller om det bara rättas till genom att barnet växer och tarmen/bakteriefloran anspassas bättre till det hen får i sig.
  • Anonym (Libbsticka)

    * det blev alltså tydligt bättre när jag ändrade kosten, för att förtydliga ovan.

  • NiMi12
    Anonym (TS) skrev 2021-07-03 20:46:04 följande:
    Shit vad meckigt. Finns det många olika nappar att testa? Har bara testat en flaska från MAM och en från Medela (tror jag det heter), ingen av dem funkade.

    Jag bad om AD droppar sist på BVC faktiskt!

    Aha, vad skönt att ni hittade nåt som lugnade honom. Har bara testat såna där ljud i en app i telefonen än så länge, billjud, fläkt, white noise mm men inget har funkat direkt.

    Jag har funderat på om hon kanske inte blir mätt. Men hon slutar äta själv, alltså släpper bröstet och sen somnar så det har känts som att hon nöjt sig. Känns mer som ett otroligt närhetsbehov.

    Tusen tack <3
    Ja alla olika flaskmodeller har olika nappar. Min systerson tog bara en speciell, hon provade 10 olika innan hon hittade rätt.
    Har du testat Twistshake's flaskor och nappar? Sen finns det en variant på apoteket som inte är MAM. Men som sagt, finns massa olika sorter. Köp lite olika varianter och testa om du vill prova flaska.

    Har du pratat med BVC? Annars skulle jag göra det. Kanske är magbekymmer som gör henne orolig. Kanske testa annan kost för dig? Ta kontakt med BVC och bolla idéer med dem :)
  • Erkki

    Glöm inte att barn har ökningsperioder. En är vid 12 veckor då de ammar mera för att få igång mera mat börjar man lägga in mjölkersättning är risken stor att man istället får minskad produktion när det är mera som behövs och en ond cirkel är startad.

    Din bebis låter helt normal och som om hon är i en ökningsperiod. Lösningen är att göra som du gör amma och amma lite mera samt få avlastning av maken. Sova när man kan.

    Kämpa! Det går över även om det känns långt borta.

Svar på tråden Nu orkar jag inte mer. 3 månaders dotter vaknar varje timme på nätterna. Gråter av trötthet :(