Inlägg från: Anonym (Jenny) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Jenny)

    7 årig dotter förstör familjen

    Det låter jobbigt. Jag hade försökt att minska konflikter i vardagen så mycket som möjligt. Åtminstone tills utredningen av henne är klar. Låt henne för det första ha ett eget rum. En plats där hon och hennes bror kan få en paus från varandra och vara ifred.

    Analysera er dag: finns det stunder och aktiviteter som fungerar bättre? Finns det vissa situationer som alltid triggar henne? Har hon samma typ av utbrott när ni föräldrar är med henne en och en? Fungerar hon bättre med ett av syskonen eller en av er föräldrar? Är förutsägbara rutiner det hon behöver eller är det att ni är flexibla och följer henne bättre? Var uppmärksam på om hon är hungrig eller trött och om det verkar påverka hennes uppförande.

    Försök sedan att ta bort en eller flera av de situationer som ALLTID leder till bråk, eller gör om dem helt. Blir det alltid bråk när ni lagar mat så gör storkok för hela veckan eller ät fil och flingor till middag ett tag. Visa bara henne och er själva att det går att leva utan den konflikten. Försök att maximera de aktiviteter som fungerar. Låt henne uppleva hur det är att inte hela tiden ha konflikter.

    Ta fram en strategi för att bemöta hennes utbrott. Vad hjälper henne att lugna ner sig och vad får henne att gå igång? Försök att hitta ett sätt som bara kräver en vuxen så att hennes utbrott tar mindre av hela familjens kraft. Det ska inte ligga på en 7-årings axlar hur hela familjen mår. Det är ni föräldrar som sätter en trevlig ton och upprätthåller en god atmosfär.

    Välj era strider. Vilka av hennes beteenden är så pass allvarliga att ni tycker att det är värt att hålla på gränserna och vilka kan ni vänta med att ta itu med? Ni vill ha en vardag som inte är helt fylld av konflikter så att hon får en chans att utveckla andra former av umgänge och uppförande.

    Ni har säkert hört om 5 gånger mer kärlek? Det kan vara svårt att klämma in när allt verkar vara bråk, men försök att få in positiva interaktioner så mycket ni bara kan. Det kommer att stärka er relation och hjälpa er att hjälpa henne mer än något annat. Oavsett vad hennes utredning kommer att visa. Prata med henne och med varandra om dessa fina stunder så att de får ta upp än större plats i era liv. Till exempel kan ni när ni nattar henne ta upp favoritstunder från dagen. Ni måste ändra på historien så att er historia är en som är huvudsakligen kärleksfull och lycklig.

    Och ta hand om er själva. Om ni turas om lite så att ni får en chans för att vila ut och återhämta er så kommer det att vara lättare att hantera den här svårare perioden. Var generösa mot varandra. Anlita en barnvakt. Parkera henne framför en film när ni bara måste få en andningspaus. 

    En sista tanke: Är det möjligt att din 7-åring har blivit lite av en ventil för hela familjen? Att det är hon som agerar ut och får skulden för känslor som kan finnas i hela familjen. 

Svar på tråden 7 årig dotter förstör familjen