• Anonym (Kara)

    Svenska skoltidtabeller är bonkers. Varför?

    Hej alla! Jag hoppas att du förlåter det här google översatta inlägget. Jag är en amerikansk mamma till tre barn och vi flyttade precis till Sverige på grund av min mans jobb. En av hans vänner / kollegor gav mig några saker att leta upp för att hjälpa oss komma till rätta och planera lite framåt, och denna webbplats var en av dem. Jag har läst lite och har översatt med google. En annan webbplats som jag rekommenderades var en som visar de tidtabeller som minst två av mina barn kommer att ha. Jag fick höra både av skolmyndigheterna här och denna vän att vårt barn, som fyller 6, 10 och 12 i år, kommer att gå i förskoleklass, 4: e respektive 6: e klass. Jag hittade inte en tidtabell för förskolekurs, men jag hittade de andra två från våren. De. Är. Bonkers. Jag förstår inte alla akronymer, men schemat är färgkodat och det ser ut som en röra för mig. Där vi bodde i USA var tidtabellen densamma varje dag. Du börjar kl 9, du har sammankomst, du har 1 språklektion, kort paus, block 1, lunch, specialerbjudanden, block 2, åk hem kl 14.30-15. Varje dag. Dessa svenska tidtabeller, de börjar inte ens eller avslutar dagen samtidigt under hela veckan. Tja, 4-klassarna gör det men 6-klassarna har en dag när de börjar senare. I andra änden av dagen har de lektioner var som helst mellan 14.00 och 16.00. Hur försöker du ens lösa att få barnen hem och ta hand om de avslutar sina skoldagar på väldigt olika tidpunkter varje dag och mellan varandra, särskilt eftersom jag har förstått att de flesta svenska föräldrar arbetar heltid? Och är inte de olika ämnena varje dag vid olika tidpunkter förvirrande? Jag räknade 5-7 olika färgblock för sjätte klassarna beroende på dag. Efter att ha stirrat på detta gör mitt huvud verkligen ont. Finns det en bra anledning att ordna ett barns dag och vecka så här? Vad saknar jag? Vad är alla dessa akronymer? Är EN engelska? Är det en lektion i engelska? Är MA matematik? MU-musik? Är SV svenska? Vad är NO, SO, IDH, SL, EV, BL och HKK?
    Av by, en annan sak som är bonkers? Ljuset. Vi har varit här i ungefär en vecka och det blir bara aldrig mörkt, eller hur? Jag vet att det blir mörkt på vintern men det här är nötter. Och vacker. Tack för att du läste allt detta och om du gör det, förklarar jag det för mig.
  • Svar på tråden Svenska skoltidtabeller är bonkers. Varför?
  • Anonym (Stina)

    Haha ja, jag kan tänka mig det är märkligt för en som är van vid amerikanskt schema! :)

    Här i Sverige är det precis som du säger så att lektionerna är olika långa, dagarna är olika långa och alla klasser har olika tider. Tycker också det amerikanska systemet verkar bättre, har ofta tänkt på det!

    Vad gäller när dagarna slutar så är det ju så att mindre barn oftast går på Fritids, som är barnomsorg efter skolan. Äldre barn går hem själva. Det brukar alltså inte vara så att barn blir hämtade av föräldrar direkt efter skolan.

    Antar du redan vet det men barnen har gratis skolmat varje dag. De yngre barnen brukar ta med sig frukt att äta på förmiddagen. Man skickar aldrig med läsk eller kakor, utom möjligen på utflykter. På Fritids får de mellanmål.

    Ämnena dina barn läser är:

    MA - Matematik

    EN - Engelska

    SV- Svenska

    IDH - Idrott och hälsa

    NO - Naturorienterande ämnen (biologi, fysik, kemi, teknik)

    SO - Samhällsorienterande ämnen (Samhällskunskap, religion, historia, geografi)

    HKK - Hem- och konsumentkunskap

    SL - Slöjd

    EV - Elevens val (som på vissa skolor är läxläsning, på andra skolor individuellt val)

    Moderna språk - som oftast är tyska, spanska eller franska

  • Anonym (BL)
    Anonym (Stina) skrev 2021-07-05 21:14:57 följande:

    Ah! Och BL är bild, alltså konst.


    Du hann före :D
  • Mamma K

    Ma= mathematic, Sv= Swedish, NO= biology, science, technology, chemistry, SO= geography, history, religion and society studies, Id = Sports and health, Mu= Music, Bd = picture/painting, Sl= woodcraft and sewing/knitting etc, Hkk= home economics/learn how to make simple meals

    Most children in Sweden stay at ?fritids? after school from age 6-8 years old. When they are older they walk home or take the bus by themself. Parents pick-up when they can.

    In some cities there exist English school/international schools. School start in August and end in december. Then they start again in January and end in June. Summer break is 9-10 weeks.

  • Anonym (Lärare)

    Hej

    Tycker Stina ovan svarade på dina flesta frågor. Vill lägga till att skolsystemet börjar med förskoleklass här och är mer träning för att gå i skola, bokstavs och sifferlek. Tänker så att ni inte blir chockade över det. För bara ett par år sedan var förskoleklass frivilligt även om de flesta gick den.

    Schemats utseende är faktiskt mest för att få ihop det. Det får inte bli trångt i matserveringen och vissa salar som slöjdsalarna och idrottshallar är schemalagda i stort sett 8-15 i alla skolor. Man har också gått över till att även mindre barn har ämneslärare med behörighet i de ämnen de undervisar så ofta kan det handla om att få ihop det så med.

    Har du fler frågor om skolan, fråga på. Jag är lärare från år 6-9 i grundskolan. :)

  • nnnnnnnn

    Köp mörkläggningsgardiner och njut av ljuset, för på vintern är det ALLTID mörkt...

    Och du har redan fått bra svar.

    Att föräldrar oftast jobbar heltid är inte riktigt sant, många tar föräldraledighet så de jobbar deltid i många år.
    Vi och i princip alla våra vänner har jobbat 50-80% under ca 5-10 år efter varje barns födelse. Däremot är det ovanligt att ha hemmafruar, det är vanligare att båda föräldrarna jobbar deltid.

    Fritidshemmet (fritids) är superbra!
    De har öppet eller kan hålla öppet ca 06.00-18.00 dvs klockan 6 på morgonen till klockan 6 på kvällen. Då kan barnen vara där och äta mellanmål, leka, arbeta med olika teman och "arts and crafts" (pyssel). Det kostar inte särskilt mycket att ha barnen där under tiden som föräldrarna jobbar.

  • Anonym (Kara)

    #1
    Tack så mycket för svaret. Det rensar upp vissa saker. Och tack för att du förklarade akronymerna. Barnomsorg efter skolan låter som en bra sak att göra det lättare. Ja, jag hörde att barnen fick gratis skolalunch. Min mans vän gav mig också en länk till luncherna och jag är nyfiken på vad de äter men menyerna är tomma. Jag antar att det beror på sommarlovet? Kan du / någon informera mig om vilken typ av mat de har? Åh, jag känner att jag stör människor med en miljon frågor men jag är alltför nyfiken.

  • Anonym (Kara)

    Tack för alla förklaringar. Jag har en fråga om något som vår vän nämnde. Vecka 44. Vad är vecka 44? Han nämnde det när han pratade om skolan men jag kommer inte ihåg varför. Är det en helgdag? Jag tror att han pratade om läsåret.

  • Anonym (Kara)

    #8
    Tack för att du föreslog mörkläggningsgardiner. Vi är inte riktigt sömnlösa men barnen verkar ha glömt vilken natt det egentligen redan är. De vaknar vid oheliga timmar och vill heller aldrig somna.

Svar på tråden Svenska skoltidtabeller är bonkers. Varför?