Inlägg från: Anonym (Mamma) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Mamma)

    Är hon verkligen så sen? Toaletträning barn

    Min dotter fyller 6 år i år och är inte helt torr än. Hon har såklart ingen blöja med brukar kissa på sig 3-4 gånger i veckan ungefär, alltså varannan dag. Jag var själv 8-9 år innan jag slutade kissa på mig regelbundet så jag har inte tänkt så mycket på det. Hon duschar av sig och byter själv kläder när det händer. Hon har alltid med sig ombyte i en väska. 


    Nu har en av hennes kompisars föräldrar reagerat och haft värsta samtalet med mig. Frågat varför vi inte uppsökt läkare mm Helt ärligt är det inte ens något som slagit mig, jag var exakt likadan och det är inget fel på mig idag. Trodde det var så för många. Vad är era erfarenheter? 

  • Svar på tråden Är hon verkligen så sen? Toaletträning barn
  • Anonym (Mamma)
    Anonym (V) skrev 2021-07-08 19:23:54 följande:

    Ja det är väldigt sent, det kan ju vara något medicinskt eftersom hon kissar på sig på dagtid.

    Nätter hade varit en annan sak, det kan ta tid att mogna.

    Känner hon inte att hon måste gå, hinner hon inte eller beror det på något annat? Vågar hon gå hos andra eller är det läskigt att låsa dörren? Tycker dock du ska ringa vc för givetvis är det inte normalt för ett så stort barn att kissa på sig så ofta i vardagliga livet.


    Nej, hon känner inte att hon måste gå förrän hon absolut inte kan hålla sig längre. Det var samma sak för mig. Hemma eller hos vänner kissar hon alltså ofta på sig påväg till toan, hon hinner helt enkelt inte. 


    Hon tycker inte det är läskigt att gå på toan här hemma, hos vänner, släktingar mm men ute på stan/restauranger får jag följa med och vänta på henne precis utanför dörren. 

  • Anonym (Mamma)
    Anonym (J) skrev 2021-07-08 19:32:25 följande:

    Vi blev rekommenderade läkarkontakt kring femårsdagen.


    Tack för svar. Vad var det för fel, vet ni det? 
  • Anonym (Mamma)
    Anonym (2 barns mor) skrev 2021-07-08 19:38:47 följande:

    Jag tycker det är sent, vid 3,4 år bör barnen vara torra.
    Men inte ovanligt, mina ungar hade kompisar som hade extrakläder i väskan upp till 8årsåldern.


    Så sent men normalt, det kan jag hålla med om. Tack för svar 
  • Anonym (Mamma)
    violis skrev 2021-07-09 07:09:50 följande:

    Om du själv var lika dan är det troligt att det är ärftligt MEN det kan även vara något fysiskt fel som ni missar just för att du själv var sen... Jag har jobbat som förskollärare i 25+ år och visst har vi 6 åringar där det händer olyckor men de är relativt ovanligt i den åldern. Det vi gjort när vi har dessa barn hos oss är att ha täta " toapausar" dvs istället för att bara skicka barnet på toa vid rutinsituationerna ( efter frukost, innan vi går ut, innan lunch o mellis) så säger vi till barnet att ta en toapaus i leken all från 1 gång i kvarten till 1 gång i timmen beroende på hur ofta barnet kissar på sig och vad föräldrarna fått för direktiv från vården. När jag jobbade på fritids hade vi ett barn som hade en speciell klocka utskriven från vården som larmade med jämna mellanrum då barnet skule gå på toa - detta är några år sedan så om det fortfarande finns som hjälpmedel vet jag inte .. I skolan har de mindre möjligheter att skicka barnet på " toapauser" och att ta hand om olyckor då läraren långa stunder är själv med hela klassen och som någon skrev...beroende på klass så kan det bli jobbigt för henne så vore jag förälder skulle jag söka hjälp omgående inför skolstarten


    När jag gick i skolan blev jag påmind om att gå på toa på rasten. Olyckor hände alltså på vägen hem, på natten eller på fritiden. Aldrig i klassrummet. Jag tänkte att de kunde göra något liknande med min dotter.

    Ingen behöver ta hand om några olyckor, min dotter sköter det själv. Ingen behöver följa med in på toan heller så jag är inte orolig när det kommer till sånt.
  • Anonym (Mamma)
    Anonym (E) skrev 2021-07-09 10:19:07 följande:

    TS, det är tyvärr inte skolans ansvar att påminna din dotter. Hon är alldeles för gammal för att de ska behöva göra det och de har fullt upp med sina riktiga arbetsuppgifter. Sånt gör faktiskt inte ens fsk-personal med barn som ska tränas! Har hon någon diagnos som gör att hon inte tänker på att kissa, att hon inte minns att rutinkissa eller att hon kanske inte ens känner av kroppens signaler att det är dags? Det kan ni träna på hemma, att uppmärksamma henne på hur det känns när man är kissnödig, både lite och mycket. Det är inte normalt att inte vara toalettränad i hennes ålder!


    Jag tycker att det tillhör att vara medmänniska. Tycker du det är bättre att avbryta hela lektionen för att torka upp? Jag hade förstått dig om det var något som tog lång tid eller var krångligt men det tar bokstavligt 3 sekunder. Testa att säga: tänk på att gå på toa och ta tid på hur lång tid det tar.

    Tror du på riktigt att jag inte har gjort någonting alls?

    Hon är inte diagnosticerad än men hon har garanterat autism (Asperger) Hon får utredas när det blir nödvändigt. Skolan har skyldighet att anpassa även utan diagnos och det är inte så illa att hon kommer behöva en resurs. En diagnos på papper kan ha fördelar men också nackdelar senare i livet därför vill jag se hur det utvecklar sig.
  • Anonym (Mamma)
    Anonym (E) skrev 2021-07-09 11:13:04 följande:

    Och varför inte ha blöja, blöjbyxor eller potträningsbyxor om hon kissar på sig så ofta?? Det måste ju bli väldigt äckligt för henne, och nu reagerar omvärlden på det också. Om du är orolig att lärarna kommer att behöva avbryta undervisningen för att din dotter kissar på sig flera dagar i veckan är ju det också en god orsak att ge henne rätt "utrustning" så länge.


    Jag tror inte att förnedra henne löser någonting. Hoppas du inte behandlar dina barn på det sättet. Hon byter kläder och tvättar av sig direkt så nej det blir inte äckligt. Som jag sa innan de kan påminna henne när de går ut på rast, en person sa att det absolut inte gick så jag svarade på det.

    Omvärlden= en person
    Anonym (ja) skrev 2021-07-09 10:59:41 följande:

    Jag tycker att det tillhör föräldraansvar att inte försätta din dotter i den situationen utan att utreda orsak och eventuell behandling. 

    Om hon har autism kan det hänga ihop med detta att inte känna av sin kropps signaler. Även där bör du ju se till att hon utreds så att hon kan få den hjälp och stöd som hon behöver. 

    Skolan har skyldigheter, men det har även du som förälder. Se till att uppfylla dina nu. 


    Jag har som sagt inte ens tänkt på det här som något konstigt eller märkligt.

    Det är ingen skyldighet för mig som förälder att utsätta min dotter för en utredning som inte behövs än. En diagnos på papper är inte bara guld och gröna skogar utan han orsaka problem längre fram. Det är mitt ansvar som förälder att väga nytta och nackdelarna och just nu vinner nackdelarna.
    Anonym (E) skrev 2021-07-09 10:59:54 följande:

    Du kan tycka vad du vill men så ser verkligheten ut. En lärare kan säkert vara snäll och ställa upp, men det är inte deras jobb att påminna. Faktiskt. Samma där du pratar om "anpassningar", det gäller undervisningen och inget annat.

    Tja, vad ska man tro egentligen? Har du tagit henne till en läkare än för att kontrollera om hon har några fysiska problem t ex? Om ni redan misstänker en diagnos så kan ni prata med BUP för att få verktyg att hantera hennes "glömska", det behöver man ingen diagnos för.


    Är läraren så lat får hon som sagt ta en olycka i klassrummet, jag gissar på att det bara kommer hända ett fåtal gånger innan hon inser att det inte är hållbart.

    Vi behöver ingen hjälp från BUP just nu.
    Anonym (Förr) skrev 2021-07-09 12:32:34 följande:

    -Kissar man på sig så får man ha blöja. Det fick jag höra som barn, och vad skulle man göra? Bara att gilla läget liksom, då det inte var speciellt skoj att kissa ner sig.

    Nu tvingas barn att kissa på sig efter en viss ålder, för att nu anses de vara för stora för blöjor? Fast de kissar på sig? Förstår inte hur barnen blir bättre av det?


    Ska jag sätta henne i skamvrån också? Jag tror varken på att kränka eller psykisk misshandla sitt barn speciellt för något barnet inte rår för, sådant ger men för livet och det löser absolut inte något.

    Barn blir blöjfria senare och senare. På 60- talet potträninades de flesta när de var 18 månader idag har barn blöja tills de är 3-4 år så ditt resonemang stämmer inte.
  • Anonym (Mamma)
    Anonym (ja) skrev 2021-07-09 13:00:38 följande:

    Är det ingen nackdel att hon kissar på sig flera gånger i veckan menar du? Och att du undlåter att låta det utredas för att se om det finns en orsak som kanske är allvarlig och måste behandlas? Jag ser det som bristande förldraansvar hur du än försöker få det till något annat. 

    Det är inte läraren som är lat, det är du som inte ser att det är avvikande att kissa på sig flera gånger i veckan i din dotters ålder. 


    JAG HAR INTE TÄNKT PÅ DET SOM NÅGOT KONSTIGT ELLER ONORMALT DÄRFÖR HAR JAG INTE TAGIT HENNE TILL LÄKAREN!!!!

    Hittas inget fel kommer kissschema rekommenderas något som lärare inte hjälper till med enligt dig.
  • Anonym (Mamma)
    Anonym (E) skrev 2021-07-09 13:04:22 följande:
    Förnedra...? Hur tror du hon mår när hon kissar på sig hela tiden, framför kompisar både i skolan och i deras hem? Det är om nåt förnedrande! Sluta lägg dina egna värderingar i det här och se till hennes bästa istället.

    Ja, det är EN mamma som sagt till dig. Inbilla dig inte att hon är den enda som vet det här. Hon kommer dessutom berätta för fler av era bekanta om ni har några.

    Det är inte lathet, lärare har NOLL skyldighet att påminna din dotter om att gå på toa. Du som förälder har däremot skyldighet att hjälpa din dotter och ge henne verktygen för att utvecklas.

    Dottern är 6 år gammal med misstänkt diagnos, som du vägrar utreda, och du lyckas inte lösa problemet på egen hand, men ni behöver inte BUP...? Jo, det gör ni. Svälj stoltheten och se till att skaffa hjälp till din dotter!

    Att sätta på blöja som straff är att förnedra. Att en vuxen eller äldre barn har blöja är inte förnedring, används det som straff är de det. Ser du skillnaden? 


    Låt henne berätta och prata på, det får stå för henne. Vägrar utreda något som ingen ens har tagit upp? (Tänker på autismen) Måste inte någon åtminstone säga något för att det ska kallas vägra? 

    Då får lärare torka upp efter henne eller ha kiss i klassrummet om de föredrar det. (Är förstås raljerande nu, jag skulle aldrig låta det gå så långt) 


    Törstiga tuppen skrev 2021-07-09 13:08:53 följande:

    Du får nog räkna med att din dotter inte kommer att få följa med kompisar hem. Ingen vill ha läckande skolbarn hemma med risk att det kommer kiss på mattor och möbler. Jag förstår att kompisens föräldrar var upprörda om du inte informerat dem om problemet.


    Hon har kompisar nu som hon följer med hem. Hon sitter inte och kissar i soffan utan olyckorna händer när hon är påväg till toaletten. Hon känner inte att hon är kissnödig förrän det är urakut och då hinner hon inte alltid fram. Det hände inte när dottern var hemma hos dem. 


    Anonym (E) skrev 2021-07-09 13:12:40 följande:
    Du startade tråden igår kväll. Det var tydligt väldigt tidigt att det här inte är normalt. Det är dags att ringa vården på måndag och fixa en tid för din dotters problem.

    Eftersom du nu vet att lärarna inte hjälper till med ett kisschema får du själv fundera ut olika lösningar för att din dotter ska veta att det är dags att gå och kissa.

    Tror du jag tar en okänd person på FL?s ord på att lärarna inte tillgodoser barnens behov? Jag har mycket svårt att tro att det stämmer, att lärarna hellre skulle torka kiss än påminna. För vad ska de göra om de inte är något fysiskt fel på henne? Påminner de inte blir det olyckor i klassrummet, de kan inte tvinga henne att stanna hemma heller vi har skolplikt i Sverige, 


    Anonym (ja) skrev 2021-07-09 13:18:09 följande:
    Ingen anledning att skrika på mig.

    Nej, du har inte tänkt på det som något konstigt. Och bara det är konstigt. Nu när flera i tråden framhåller behov av läkarutredning så håller du envist fast vid att det inte behövs för du vet minsann bättre. 

    Tyvärr måste jag eftersom jag säger saker om och om igen utan att det går in. 

  • Anonym (Mamma)
    Anonym (Julia) skrev 2021-07-09 13:43:44 följande:

    Sök hjälp hos vården, tycker jag. Eller kolla i vart fall upp sätt som kan hjälpa henne. I hennes ålder börjar det ju verkligen bli socialt besvärligt att kissa på sig, om det sker ofta.

    Att kissa på sig kan bero på flera saker, tex förstoppning. Värt att kolla upp.

    Men som sagt, det sociala stigmat är en stor orsak att försöka göra något åt det.

    Vi sökte läkarhjälp åt vårt nattkissande barn när hon blev så gammal att hon ville sova över hos kompisar. Det hade förmodligen gått över av sig självt så småningom, men hennes sociala liv behövde att det ordnade upp sig innan dess.

    Det finns en bok av Helena Bross som heter Boken om att börja skolan. Ett kapitel handlar om att kissa på sig i skolan. I boken blir det genant men en bra kompis gör att det ordnar sig. :) Jag kan varmt rekommendera boken (till alla i skolstartsåldern!). Den behandlar i stort sett allt som sexåringar funderar på inför skolstarten. Kissa på sig tex.


    Hej, tack för ditt inlägg Hon gör aldrig på sig med nummer två, hon kissar bara på sig men ska absolut kolla upp det. Kollade upp boken också och de har den på mitt bibliotek, har reserverat den och ska hämta den på måndag. 
Svar på tråden Är hon verkligen så sen? Toaletträning barn