Inlägg från: Anonym (M) |Visa alla inlägg
  • Anonym (M)

    Inför att köpa en katt

    Utifrån nivån på dina frågor så råder jag dig att inte köpa katt.

  • Anonym (M)
    Sommarsuperhärligt skrev 2021-07-11 10:47:34 följande:
    Varför jag vill ju ha sällskap och mysa med en katt. Mina frågor baseras på vad jag har hört och lite nyfikenhet...

    Och var lite mer tydlig tack 
    Är inte konstigt man reagerar som man gör, när du skriver som om katter för dig är en leksak som man kan ge bort när man tröttnat. Det är en levande individ.

    Självklart är det bättre med utekatt, då de då får mkt mer livskvalitet, men det beror helt på om du bor på landet eller mitt i stan.

    Katter kan simma men det är allmänt känt att de generellt ej gillar vatten.

    Sedan har ju katter klor så såklart behöver de klösa för att slipa dem. Då köper man en klösmöbel för katter.

    Du behöver läsa på rejält och mogna som människa innan du skaffar katt.
  • Anonym (M)
    Anonym (Ärlighet) skrev 2021-07-11 11:31:53 följande:
    1) Nja. De flesta katter uppskattar inte att gå i koppel alls.

    2) Ja, varför undrar du....? Du tänker väl inte ta den till en badplats/sjö hoppas jag?

    3) Självklart. De har klor. De klöser dagligen. Man kan klippa klorna, och det finns vissa sprayer för att avskräcka dem från vissa områden i hemmet. Ge katten flera olika slags klösbrädor, en del gillar att stå på dem och andra vill ha dem på väggen. Undvika att klösa människor: var snäll mot katten. Den kan ändå klösa och smånafsa när man leker, det är helt normalt. Så klipp klorna oavsett.

    4) Ett par tusen, det som kostar mest är mat och kattsand. Kom ihåg att försäkra katten från dag ett!

    5) Svårt att säga, beror på ras, utseende osv. Ålder kan vara en faktor. Varför köpa en katt om du redan nu funderar på att sälja den...? Det är en livskamrat, inte en leksak!

    6) Inomhus. Vill man ha en platt katt kan man släppa ut den. De lever lite kortare då. Så slipper du sälja den också.

    7) Några timmar om dan kanske. Det beror på hur mycket man umgås. Den behöver matas och ha lek och kel dagligen. Dessutom trimma klorna varje vecka minst. Den behöver inte bada särskilt ofta, den sköter det mesta själv där. Kanske en gång om året. Kattlådan ska tömmas dagligen och bytas helt minst en gång i veckan.

    8) Tog på mig en katt som var sinnesrubbad men föreningen som hade den berättade inte det innan utan spelade ner kattens problem rejält. Den förföljde oss i hemmet för att attackera och kunde hugga ur tomma intet bara för att den råkade gå förbi stillasittande personer. Den katten borde ha avlivats för länge sen, den hade redan betett sig likadant mot tidigare (enda) ägaren från start.

    9) En katt blir könsmogen på typ ett år, då kan den börja få kattungar. För att undvika det kan man ha den inomhus. Om man absolut vill släppa ut den (med risk för att få platt katt) så kan man ge p-piller men det är inte säkert hon kommer in i tid för nästa piller. Man kan skaffa en hankatt som man kastrerar annars. Om den får kattungar som ingen köper, guess what? Då kan man antingen behålla dem eller så får man ta dem till veterinären för avlivning.

    TS, du ska inte ha katt.

    Fast att klösa är ett naturligt beteende hos katter. Så att klippa klorna är onödigt, bara att köpa klösträd.


    Och om man bor på landet ska man ju såklart låta katten vara ute. De har rätt att ha ett så rikt liv som möjligt. De ska inte bara leva för våran skull. 

  • Anonym (M)
    Anonym (Emma) skrev 2021-07-11 11:47:32 följande:

    TS, mitt tips är att du börjar med att umgås med andra människors katter så att du får lite mer koll på hur katter är i verkligheten. Det finns mycket som är bra att veta som det inte riktigt går att förmedla med skrift. Utan att umgås med katter är det svårt att helt greppa hur de är att leva med. Det handlar om ett beslut som kommer att ha stor inverkan på de närmsta femton åren eller så av ditt liv, så se till att du verkligen vet vad du ger dig in på!


    Hon har dock gjort det klart att hon är villig att sälja den när den inte längre är önskad..
  • Anonym (M)
    Anonym (Emma) skrev 2021-07-11 12:40:47 följande:
    Men så gör man ju inte. I värsta fall kan katten behöva omplaceras, om något oväntat händer, men man planerar inte för det. Katter är personer, inte handelsvaror.
    Nej så gör man inte. Men Ts verkar inte ha den insikten. Kanske har hon aldrig haft djur tidigare, det kan vara en förklaring till bristande empati och ansvar.
  • Anonym (M)
    Anonym (Emma) skrev 2021-07-11 13:01:30 följande:
    Menar du att TS är oförbätterlig? Hon är, enligt en annan tråd, bara 15-16 år. Nog kan hon väl mogna och lära sig saker?
    Precis det jag svarade henne längre upp i tråden. Lära sig saker samt mogna som människa.
  • Anonym (M)
    Sommarsuperhärligt skrev 2021-07-11 14:38:22 följande:
    ja självklart. Man kan också ta ut den för promenad. Vad är klösträd?

    Promenader är inte bra då en katt känner sig instängd om den vet om att den är instängd. Om den inte vet att det finns en värld utanför lägenheten så vet den inget mer, och känner sig då ej instängd. 


    Googla klösträd katt. 

  • Anonym (M)
    Sommarsuperhärligt skrev 2021-07-11 14:53:56 följande:
    Tack för utförliga svar uppskattat!

    Jag vet inte om jag kommer trötta. Jag är en icke strukturerad person så jag var lite osäker. Jag menar att det kanske är bättre att jag tar ansvar för mig själv så att jag kan ta för en annan. Men jag är en ensam student och vill ha lite sällskap... 

    Vad är dyrast för katten?

    Men om man gör så att katten inte kan få ungar så är det ju lite orättvist den har väl rätt till det. Jag visste inte att man kan göra det. 

    Vad har ni för ras? Hur länge har ni haft den?

    Varför blir katter trötta? Det är ok för mig att bära om den inte är super duper tung men det den ju inte. Hur långt går ni med den? Om jag vill springa (brukar springa ibland) kan den springa med mig? 

    Kan man lämna den ensam någon timma i huset eller några dagar eller veckor om man ska resa t.ex. ???

    Om man ska åka tåg med den så måste man åka på djuravdelningen är inte det typ lite obekvämt med hundar som skäller där?? 
    Nä nu skojar du. Du förstår väl att man inte kan springa med en katt?! Det är inte som en hund. Den är självständig och behöver få röra sig på sina egna villkor. Och hur skulle du kunna lämna den ensam i flera dagar/veckor? Och du ska inte resa med den heller. Katter har revir och blir oroliga om man flyttar dem därifrån.
  • Anonym (M)
    Drottningen1970 skrev 2021-07-11 15:19:27 följande:
    Om du på allvar frågar om man kan lämna katten ensam några dagar eller veckor så försöker du antingen provocera eller så har du nåt slags begåvningshandikapp. Vad studerar du? På särskola?
    Tror att hon helt enkelt inte förstår. Kanske är Ts ett barn. 
  • Anonym (M)
    Sommarsuperhärligt skrev 2021-07-11 15:47:48 följande:
    Någon timme om jag ska ut och göra något. Några dagar kanske den kan klara om jag ska till en vän. Några veckor hos en granne eller ett djurhem, medan jag är borta, 

    Jag tycker att ni är barn för att ni svarar på ett lågt sätt som barn gör. Dessutom förstår man mellan raderna att några veckor är hos en granne.
    Fast har du någonsin sett någon ta med sin katt och sätta den på en bänk medan denne springer. Du ställer väldigt konstiga frågor.
Svar på tråden Inför att köpa en katt