Inlägg från: No Logo |Visa alla inlägg
  • No Logo

    Tjockförakt

    Anniepannie92 skrev 2021-07-16 09:15:51 följande:

    För att det är osunt. Människorna på stenåldern var knappast överviktiga. De arbetade med sina kroppar och levde med en sund vikt.

    Idag har vi tillgång till mat i överflöd vilket är onaturligt och ger kroppen sjukdomar, bland annat i form av fetma.

    Det är inte friskt och därför föraktar vi det.


    Ändå levde stenåldersmänniskorna sällan längre än 30 år i snitt.

    Kom också ihåg att skönhetsideal ändrar sig - under tider med fattigdom, svält och elände var en tjock kropp höjden av skönhet. Skönhetsidealen följer ofta makten och rikedomen. Att vara blek ansågs vackert när fattiga människor fick jobba ute i solen och blev brunbrända, men sedan när fler började jobba inomhus och enbart de med mer pengar hade råd att åka på utlandsresor till solen så började det anses vackert att vara brunbränd (i länderspecifika Sverige).
  • No Logo
    Ashswe skrev 2021-07-16 14:03:32 följande:

    Lite off topic men detta kan vara lite kul info att veta:

    Medellivslängden från Jägar och samlarfolk där dessa grupper studeras brukar hamna omkring 40 år vilket inte direkt är särskilt imponerande. Antalet människor som dör i ung ålder och mödrar som dör vid barnafödsel ?förstör? dock dessa siffror eftersom de inkluderas i medellivslängden och kraftigt sänker förväntad livslängd.

    Tar man bort de ~50-60 procent som dör innan de fyller 15 år så överlever ~80 procent av de resterande till i alla fall 45 års ålder.

    Medellivslängden i sin tur uppskattas då till ungefär 60-70 år.


    Har också läst detta tidigare, men undrar hur du inte hur din källa träningslära.se får medellivslängden till 60-70 år om 80% av de som överlever barndomen enbart lever tills de är 45 år?
  • No Logo
    Ashswe skrev 2021-07-18 12:23:01 följande:

    Nej det är väl inte så konstigt, om hälften av alla döfsfall var innan 15års ålder och medelåldern då var 40år.

    Så räknar man bort dödsfall innan 15år så var det bara 20% som dog innan 45, många blev äldre därav en medellivslängd på 60-70.


    Det står att 80% (inte 20) av de som inte dog före 15 levde till 45. Men träningslära.se är nog inte den mest tillförlitliga källan. Andra källor säger att för de som klarade sig förbi 15-strecket var medellivsläbgden ca 50 år, så några som blev 60-70 år fanns det nog. Sen kan man ju undra varför man ska räkna bort alla som dog före 15? De som dog i barnsäng/födsel, javisst, men hur många av de som dog före 15 år som skulle överlevt med bättre kost?
Svar på tråden Tjockförakt