Inlägg från: Anonym (Livia) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Livia)

    EU-domstol förbjuder slöja på jobbet!

    Anonym (Kinna) skrev 2021-07-21 13:48:45 följande:
    Det är väl inte så konstigt med tanke på vad slöjan står för och visar att männen har makt över kvinnan.

    Den står för allt som vi här i Sverige kämpar med att jobba bort. Ni gömmer er bakom att det är en religiös symbol när den i själva verket bara är en symbol för ett förtryck.

    Sedan behöver du inte känna att det är ett förtryck, alla gör givetvis inte det. Men du bor i Sverige där du HAR valet. Du VILL och du KAN. Men tänk alla de som inte vill och inte får välja bort? Det är lätt att bara se till sig själv, men öppna ögonen till en större värld.
    Fast nu blir det ju att de som gör lagarna får makt över kvinnan och vad hon ska ha på sig och inte. Blir det mer rätt, känner du? Varför ska inte kvinnan själv få välja vad hon vill ha på sig eller inte? Känns ärligt talat helt sjukt att sätta in ett förbud mot slöja. Som svensk känns det inte som en "feministisk vinst" att folk nu kan tvinga kvinnor ta av sig något de faktiskt vill bära. 
  • Anonym (Livia)
    Anonym (Kinna) skrev 2021-07-21 20:11:11 följande:
    En motfråga: tycker du att en arbetsgivare ska kunna kräva att den anställde plockar ur sin piercing, inte har grönt hår, eller döljer en tatuering? Eller är det också att sätta makt över människans egna val vad någon vill bära?
    Nej, jag tycker faktiskt inte att en AG ska kunna kräva det, förutom om det är en ren hygien- eller säkerhetsfråga. En läkare blir ju inte mindre kapabel att göra sitt jobb bara för att hen har grönt hår liksom. Man måste ju respektera en människas integritet och bara för att någon är anställd är ju hen inte arbetsgivarens livegna slav. 
  • Anonym (Livia)
    Anonym (XXX) skrev 2021-07-22 10:16:41 följande:
    Nja, jag skulle nog inte ha samma förtroende för en läkare med grönt hår och piercingar. Och jag är inte ensam om att tycka så. Jag tycker att allt som kan göra att patienterna känner sig mindre trygga, ska undvikas i vården. Vårdpersonalen är ju faktiskt där för patienternas skull, och inte för att visa upp sin häftiga hårfärg, liksom... Läkare har dessutom råd att färga håret grönt precis när semestern börjar, och sedan färga över det med någon normal hårfärg när semestern är slut. Och piercingar går ju att ta ut, det är inga problem. Tatueringar är värre...
    Fast det är ju bara dina egna fördomar och det får ju stå för dig. Vissa patienter kanske inte skulle ha förtroende för en blond, ung kvinna och vissa kanske inte känner sig bekväma med en mörkhyad. Är det också läkarnas fel då? Hur ska dom ändra på sig för att vissa, fördomsfulla patienter ska känna sig bekväma? Hör du inte hur knäppt det låter?

    Om jag pratar med en läkare (eller vem som helst egentligen) och hen känns professionell och kunnig inom sitt område kan jag bry mig mindre om hur hen ser ut.
  • Anonym (Livia)
    Anonym (Kinna) skrev 2021-07-22 11:22:23 följande:
    Man är inte livegen nej, men man är tex ett företags ansikte utåt. Man kan inte bara förvänta sig att få respekt utan att ge respekt. Du har heller ingen rättighet att få vilket jobb du vill, och den sökande som bäst motsvarar arbetsgivarens krav kommer att få jobbet. Om arbetsgivaren kräver en viss klädkod och du söker jobbet så får du ju också acceptera klädkoden eller söka ett annat jobb.
    Fast det är inte heller respektlöst att ha en religion och vilja följa den på ett väldigt enkelt och diskret sätt. Om slöjan inte hindrar en från att utföra ens arbetsuppgifter finns det ingen anledning att hindra någon från att bära den. Självklart förväntar jag mig att en arbetsgivare respekterar mig från start, just för att jag är en egen person och inte underordnad till den grad att jag måste kräla på golvet för att få minsta lilla tillbaka. 

    Vill man inte riskera att anställa människor bör man kanske inte vara en arbetsgivare? Människor kommer ha trosuppfattningar eller kanske skaffa barn och behöva vara borta från jobbet under perioder och det är sånt en arbetsgivare helt enkelt får acceptera. 
Svar på tråden EU-domstol förbjuder slöja på jobbet!