Inlägg från: Embla twopointoh |Visa alla inlägg
  • Embla twopointoh

    Apoteksanställda, tror ni att vårt yrke har en framtid?

    Anonym (Jz) skrev 2021-07-20 21:07:46 följande:

    ...och inte bara apoteksanställda.

    I stället för att kapa en annan tråd här tänkte jag starta en diskussion. Jag är farmaceut, har jobbat på apotek i flera år, och även tidigare i hemlandet. Jag upplever att någonting är allvarligt fel med vårt yrke. Man hör väldigt mycket missnöje från kollegor, många ångrar sin utbildning och slutar inom branchen. Jobbet motsvarar inte kompetensen eller i alla fall utbildningen, man känner sig som, och är sedd så, både av kunderna och högre chefer - som en butiksbiträde. Relativt höga ingångslöner men sedan är det omöjloigt att få ett påslag pga prestation. Prestation spelar ingen roll. Utvecklingsmöjligheter minimala, upprepande arbetsuppgifter. Vi är högst utbytbara.

    Och nu har vi näthandel. Jag är inte emot utveckling, men jag tror att den dagen vi jämställde fysisk expedition då man pratar med kunden med klickande i dator, den dagen cementerade vi det läge som farmaci de facto har reducerats till: förvaltning av mediciner, administrativ- och väldigt grundläggande farmakologiskt kontroll. Nu väntar vi på sista slaget känner jag, att någon äntligen ska ropa ut att kejsaren är naken och att vi inte behöver utbildad personal att expediera mediciner. Och då ryker vi.

    Vad tycker ni?


    Nu är jag inte receptarie/apotekare, men har en del erfarenhet av läkemedel tidigare i kedjan så att säga. Jag tror att många underskattar den kunskap en farmaceut besitter om läkemedel, förstår inte att de inte sällan faktiskt har bättre koll än vad läkare har. Jag har hört flera närstående som berättat att receptarien reagerat när de skulle köpa receptbelagt och räddat dem från att kombinera mediciner som inte ska kombineras, vilket läkaren som skrivit ut dem missat. Det är väldigt trist att farmaceuter ses som en vanlig säljare.

    Näthandeln av läkemedel är minst sagt vansklig. På ett sätt tycker jag att det är bra att man kan få sina läkemedel i brevlådan, men samtidigt så bäddar näthandeln för att man råkar ut för feldoseringar, felaktiga kombinationer, och inte minst läkemedelskopior. Om man har tur med en läkemedelskopia får man något verkningslöst, har man otur kan man bli väldigt sjuk eller dö. Det finns en anledning till att läkemedelsbranschen är så strikt reglerad och att läkemedel kostar en slant, liksom. Men det verkar en del inte fatta, de inser inte vilken tid och resurser som läggs ned på forskning, utveckling, kontroller och kontroller igen på ens en vanlig huvudvärkstablett.

    Jag hoppas att vi kommer att kunna ha kvar våra apotek, med kunnig personal som man kan fråga och få råd av. Jag uppskattar det jobb som du och dina kollegor gör!
  • Embla twopointoh
    Anonym (qq) skrev 2021-07-21 17:30:47 följande:
    Ursäkta jag förstår att det är känsligt när man pluggat 5 år inkl dyra studielån för att gå och hämta medicin i en låda, fråga kunden om det ska vara något mer sen ta betalt.
    Sorry glömde att du också måste fråga om kunden är medlem.
    Känns det bra att sitta bakom ett anonymt nick och skriva nedlåtande och nedvärderande saker? Blir du själv mobbad och vill får ur dig frustration, eller är du missnöjd med din egen utbildning och vill racka ned på andras dito för att du ska känna dig lite bättre?
    Tycker du att läkare bara skriver en diagnos i en journal också? Att ingenjörer bara slår lite på en miniräknare och drar några streck på en ritning? Vad jobbar du själv med?
Svar på tråden Apoteksanställda, tror ni att vårt yrke har en framtid?