• Ignoramus

    Varför önskar folk kejsarsnitt?

    Andningssvårigheterna vid snitt är övergående, vid vf kan de leda till kroniska skador eller död. Med tanke på den mängd vf som slutar i kejsarsnitt eller med sugklocka för att barn och/eller mamman inte ska dö så är ett planerat kejsarsnitt definitivt säkrare för barnet.

    Snittade barns tarmfloriebakterier är ikapp när de är 3-5 år:

    www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1931312821001001%3Dihub&fbclid=IwAR08Z6EpJrAnMROIbLCED6T_1zIgPXMBZuhnWv0ZiVROHG61lSGbnI7E5yM

    Allergier och astma handlar om några tiondels procent (alltså inte ens en procent) skillnad mellan snitt- och vf-födda.

    Den studien - som jag aldrig hört talas om och som låter mycket osannolik med tanke på den övriga forskningen - låter som att den isf handlar om akuta eller urakuta snitt? vilket egentligen handlar om vfs som har gått snett.


    Anonym (Förlossningsfobisk) skrev 2021-07-23 23:52:39 följande:

    Jag har knappast fel för att du råkade nämna den enda skillnaden i risk till snittens fördel. I övrigt, vilket är desto vanligare komplikationer, riskeras andningssvårigheter och neonatalvård; ökar risken för allergier och sjukdomar, även kroniska, på kort och lång sikt bland annat då bebisen föds i steril miljö och inte får någon normalflora; amningssvårigheter samt svårighet att sköta barnet själv vilket kan påverka mor-barn-kontakten.

    Jag har tvärtom läst att dubbelt så många barn behöver intensivvårdas eller dör vid kejsarsnitt. Det var en forskargrupp som uttalade sig och har inte läst mer om det.

    Om man säger att man sätter barnets trygghet före sin egen med planerat snitt så far man med osanning. Och jag har svårt att tro att det är orsaken till kvinnors beslut heller.


  • Ignoramus

    Haha det är ju dels ett märkligt påstående eftersom de flesta som får snitt av humanitära skäl är omföderskor. Och dels för att man måste vara påläst och medveten om riskerna för att öht få ett snitt. Jag upplever att den som blir smittad för första gången är tio gånger mer påläst om eventuella risker och komplikationer än den som föder vaginalt för första gången. Speciellt eftersom mvc aldrig ens andas om eventuella risker med vf, trots att de är många och stora.

    Hehe ?om du inte var tvungen? nej. Den risken ligger ju dock på typ 10%.


    Anonym (M) skrev 2021-07-24 07:13:09 följande:

    Som någon som också jobbar mitt i kaoset och ser den här typen av vård dagligen håller jag med dig ts. Skulle själv aldrig under några omständigheter välja snitt om jag inte var tvungen. Aldrig. Kvinnor som väljer snitt tror sig vara pålästa men i praktiken har de inte en jäkla aning om vad det är de väljer.


  • Ignoramus

    Hahahaha men snälla! Hur trovärdig är den källan?

    Dels så tar den i princip bara upp rena bekvämligsaspekter av snitt, när de hade kunnat nämna att risken för allvarlig syrebrist eller död är i princip 0. Och alla nackdelar med vf (som tas upp) slätas snabbt över med ??men det är egentligen inget problem?.

    Som sagt, typ 10% av de vaginala avbryts med ett snitt istället för att det bedöms som avsevärt mycket bättre och säkrare, så de där siffrorna ger jag inte ett pillekvitt för. Ytterligare en ansenlig procent avslutas med sugklocka för att barnet måste ut snabbt för att inte skadas eller dö.


    Anonym (Enkelt) skrev 2021-07-24 12:00:47 följande:

    Det finns en risk på 1 procent för svåra komplikationer vid alla förlossningar, vid kejsarsnitt är risken 5 procent.

    Barnet kan födas antingen genom vaginal förlossning eller med kejsarsnitt. Trots att vaginal förlossning är ett säkrare förlossningssätt för både mamman och barnet, önskar vissa mammor kejsarsnitt som förlossningssätt.

    www.terveyskyla.fi/naistalo/sv/graviditet-och-f%C3%B6rlossning/f%C3%B6rlossning/f%C3%B6rlossningss%C3%A4tt-%E2%80%93-vaginal-f%C3%B6rlossning-eller-kejsarsnitt


  • Ignoramus

    Jag förklarade just varför jag dömde ut sidan. Den har inga källhänvisningar och den är otroligt vinklad. Ditt rasistkort känns väldigt malplacerat och lite desperat.

    Det finns tyvärr stora nackdelar och faror med båda alternativen, och det borde presenteras på ett schysst och neutralt sätt. Att vården konsekvent vägrar göra detta tyder i mina ögon på att de är livrädda för att kvinnor kommer välja snitt i betydligt högre utsträckning om alla korten läggs på bordet.


    Anonym (Enkelt) skrev 2021-07-24 13:31:06 följande:

    Duger inte finska gynekologexperter eller....? Du verkar döma ut sidan enbart pga av att faktan inte passar din inställning. För jag antar att du inte är rasist (förhoppningsvis).


  • Ignoramus

    Första snittet:

    - för att jag har känt en stor rädsla och ett ännu större äckel inför vf sedan jag var typ fem år gammal. Det blev hundra gånger värre när jag blev äldre och insåg att det dessutom kunde innebära komplikationer. Ett timmeslångt samtal med en outbildad barnmorska i vecka 30 kommer inte ändra på den inställningen.

    - helt övertygad om att kroppen kommer låsa sig totalt och att det ändå kommer sluta i akutsnitt, men med en traumatiserad mamma med stora anknytningsproblem på köpet.

    - rädsla att inte längre kunna utföra det jag älskar mest här i livet pga de komplikationer som drabbat alla som fått svaret #detserfintut

    - rädd för att barnet ska drabbas av syrebrist

    - har läst ?konsten att föda utan rädsla? och tycker att den var jätteäcklig och levde upp till alla mina farhågor. Doula är otänkbart. En barnmorska som beter sig så är otänkbart.

    - är alldeles för utelämnande. Jag kan inte ens jogga tillsammans med min partner eftersom det skulle märkas på min andning när jag blir andfådd; att stå naken på alla fyra och stöna och bröla okontrollerat kommer inte på fråga ;)

    - har generellt starka äckelkänslor inför ?den delen? av kvinnligheten.

    - rädd för att få problem därnere efteråt, rädd för att jag inte kommer våga söka hjälp, och rädd för att jag inte kommer bli hjälpt även om jag skulle söka.

    - ALLA jag känner har fått rätt allvarliga (i mina ögon Mycket allvarliga) komplikationer

    - hade valet stått mellan en vf eller att vara utan barn, så hade jag valt att vara utan. Så hysterektomier eller förbud att skaffa fler bekommer mig inte direkt, för alternativet är otänkbart.

    - tycker det är oförlåtligt att vården inte tar något som helst ansvar när det går fel. De ska bestämma över våra kroppar och sen rycka på axlarna och avsäga sig allt ansvar om något går åt helvete. Myndiga människor borde kunna bestämma själv vilka risker de är villiga att utsätta sin kropp och sitt psyke för, eftersom de är de som får leva med konsekvenserna själv.

    Andra snittet:

    - för att det första var så tryggt, säkert, smärtfritt, lugnt, kontrollerat och fantastiskt, för både mig och mitt barn.


    Anonym (Förlossningsfobisk) skrev 2021-07-23 23:20:53 följande:

    Läste om en influencer som drabbats av graviditetskomplikationer utan närmare specifikation, men den lilla förklaringen som gavs lämnar enbart ett alternativ: placenta accreta. Moderkakan har vuxit in i kejsarsnitt-ärret. Enligt hennes läkare drabbar det en på miljonen, men i verkligheten är det ungefär 2000 gånger vanligare än så, framförallt efter ett tidigare kejsarsnitt. Första förlossningen var planerat snitt eftersom hon "inte kunde garanteras en riskfri vaginal förlossning". Men riskerna med kejsarsnitt är större på nästan alla plan, både för sig själv men framförallt för barnet. Nu riskerar denna kvinna istället en hysterektomi vilket omöjliggör fler biologiska barn, bortsett från prematurfödseln och eventuella komplikationer hos även det första barnet.

    Varför tar man dessa risker? Tidigare traumatiska upplevelser av sexuell karaktär - det förstår jag. Sekundär förlossningsrädsla - det förstår jag. Men att vilja undvika risker för skador, långvarig smärta (värkar), rädsla att tappa kontrollen, och då välja ett ännu sämre alternativ, framförallt för barnet. Varför gör man så? Läser man inte på? Eller förstår man inte det man läser? Skiter man bara i det?

    Har själv diagnostiserad PTSD och förlossningsfobi efter tidigare traumatiska förlossningar. Blivit erbjuden snitt men tackat nej av ovan nämnda skäl. Förstår alltså rädsla, men inte beslutet när man inte ens vet vad man har att vara rädd för. Jag är den första att skriva på för ett enklare och mer riskfritt alternativ för kvinnor att skaffa barn på. Men kejsarsnitt är tyvärr inte lösningen på det problemet.


  • Ignoramus

    Varför? När det finns ett fullgott alternativ? Och i genomsnitt föder vi barn 2 gånger i livet, finns ingen anledning att utsätta sig för något man är dödsrädd för.


    mari123 skrev 2021-07-24 15:52:53 följande:

    Jag förstår om man vill ha kejsarsnitt efter att ha genomgått en svår förlossning. MEN nog borde man våga pröva EN gång i alla fall?


  • Ignoramus

    *det största du gjorde i livet


    Anonym skrev 2021-07-24 17:09:28 följande:

    Helt obegriligt att frivilligt avstå det största man gör i livet.


  • Ignoramus

    Jag läste på om riskerna och var medvetna om dem, men:

    - eftersom jag redan var gravid (och hade väntat i över tio år med att öht bli det) så fanns det bara ett alternativ för mig. För mig hade de kunnat garantera den optimala vaginala förlossningen utan bestående skador och med en fullt närvarande bm och läkare och jag hade fortfarande valt snittet med alla tillhörande risker. Samt själv tagit ansvar för eventuella komplikationer eftersom jag varit så tydlig med min vilja.

    Inför första var jag lite orolig även inför operationen men barnet skulle ju ut.

    - eftersom både jag och alla mina syskon är födda med snitt och alltid varit friska och allergifria så tar jag den infon med en nypa salt. Hehe jag VET att det är ett extremt litet urval, men personliga erfarenheter får ju lätt ett större utrymme. För mig känns mycket som skrämselpropaganda baserat på slarvigt utförda undersökningar där man varken har tagit hänsyn till om det är planerade eller akuta snitt eller hur det ser ut runtomkring i släkten. Hade fördelarna och riskerna presenterats helt opartiskt hade jag antagligen tagit dem på större allvar.

    Men ja, med det sagt så är det inte självklart med ett tredje barn trots att både graviditeter och snitt förflutit parodiskt bra. Jag är väl medveten om att riskerna ökar markant för varje gång och att jag nog borde sluta på topp. Vilket å ena sidan känns lite tråkigt, men å andra sidan skulle vi inte haft våra fantastiska barn alls om det inte vore för snitten.

    Samtidigt förstår jag inte varför det är så extremt provocerande att folk väljer snitt ovetandes om riskerna? Det händer ju verkligen hela tiden med vf.


    Anonym (Förlossningsfobisk) skrev 2021-07-24 17:53:00 följande:

    Tack för ett inlägg som svarar på TS. Jag förstår dina argument och tycker att det låter rimligt. Personen i exemplet i trådstarten svarade på frågor om sitt beslut och hade ingen aning om riskerna, motiveringen var också rätt tunn. Jag undrade om det är så folk tänker och bara antar att det är den enkla vägen utan att ta beslutet på allvar. Nu föddes hennes andra barn många veckor för tidigt helt i onödan.

    Hade du läst in dig på riskerna för barnet innan (och dig, eftersom du var rädd för komplikationer), och hur tänkte du kring det?


  • Ignoramus

    Exakt. Istället för att säga att det finns en 0.02%ig risk för en viss komplikation vid snitt (istället för 0.01% vid vaginalt), så säger man istället att risken ökar med 100%? tro fan att folk blir uppskrämda.


    Anonym (G) skrev 2021-07-24 18:38:38 följande:

    Då undrar jag varför du lägger så stor vikt vid exempelvis astma, diabetes och allergi? Om du har koll på statistiken? För i praktiken är inte skillnaden stor.

    Jag förstår att man väljer bort snitt av de skälet, även om det i praktiken är en marginell skillnad. Men jag förstår inte hur man kan anklaga andra för att äventyra sitt barns hälsa utifrån detta.

    Får be om ursäkt om min felaktiga siffra på 32. Jag var lite för snabb. Och det är uppenbarligen totalt omöjligt att hitta siffrorna på hur många som faktiskt dör vid förlossningen. Vi kan ju dock konstatera att det sker varje år. Och att de uppmärksammade fallen ofta handlar om vårdmissar. Alltså dödsfall som inte hade behövt ske.

    Utöver detta bör man fråga sig hur många barn som föds med skador. Också helt omöjlig statistik att hitta. Och jag misstänker att det finns en anledning till det?


  • Ignoramus

    Det tycker inte jag. Du är omringad av ett helt team som bara är fokuserade på dig, det skrattas och pratas och är lugnt och kontrollerat. Om något skulle hända - jag fick tex ett ordentligt blodtrycksfall ena gången och började blöda mer än väntat den andra - så är de redan på plats och fixar det omedelbart. Sen finns det verkligen inga garantier när det kommer till något av sätten, annat än att du inte kommer få problem i operationssåret vid vf eller sfinkterruptur vid snitt.


    Anonym (Förlossningsfobisk) skrev 2021-07-24 18:40:53 följande:

    Om det är en garanti för en säker förlossning man önskar är det rätt kontraproduktivt att då välja snitt.


  • Ignoramus

    Så du anser att den sidan är opartisk? Inte ett dugg vinklad? Trots att VARENDA nackdel med vf direkt avfärdas med ett ?men egentligen behöver man inte oroa sig för det är aldrig några problem!?

    Det är ju att spotta på alla som berättat sin historia under #detserfintut

    Och även specialistläkarna här i Sverige som säger att vi varken har kompetensen eller resurserna att upptäcka eller laga levatorskador.

    Även forskare kan tyvärr ha personliga agendor eller vinkla uppgifterna. Fast nog brukar de sköta det lite snyggare och mer diskret än den här sidan.


    Anonym (Enkelt) skrev 2021-07-24 19:55:51 följande:

    Om du läste ordentligt kan du se att jag just tvärtom INTE kallade dig rasist. Men jag antar att du ändå har nån form av aversion mot finska vetenskapsmän av någon konstig anledning eftersom det inte duger med deras främsta experter. Om man själv är källan brukar man inte ha källhänvisningar... Den där sidan är inte till för andra vetenskapsmän så man länkar till diverse vetenskapliga rapporter utan den ska vara lättillgänglig för befolkningen. Har du nåt att klaga på kan du ju vända dig till webbsidans admin.


  • Ignoramus

    Nej, men du riskerar att bli påkörd när du lämnar hemmet. Du riskerar att ramla i badkaret och slå ihjäl dig om du inte lämnar hemmet. Eller sätta en oliv i luftstrupen. Livet kommer döda dig förr eller senare oavsett vad du gör.

    Ser man bara riskerna med allt är det klart att man blir fobisk. För mig var det en enorm trygghet att allt skedde under så planerade och kontrollerade former. Och att personalen interagerade som vanliga kollegor var också en form av trygghet eftersom det spädde på känslan att det var en rutinoperation.

    Men ja, hela upplägget med att kvinnor tvingas utsätta sina kroppar för både graviditeten och förlossningen, och sen blir de diskriminerade på arbetsmarknaden för att de gjorde det, är minst sagt bisarr. Snacka om att männen drog vinstlotten.


    Anonym (Förlossningsfobisk) skrev 2021-07-25 06:43:51 följande:

    Skratt förebygger inte lungemboli, trombos, lokal infektion, ärrbildning eller sepsis.


  • Ignoramus

    Man har ju inte så mycket att välja på om man inte vill vara barnlös. En vaginal förlossning går åt helvete om kroppen är låst och panikslagen, och sen blir det snitt ändå. Bara med sämre förutsättningar.


    Anonym (M) skrev 2021-07-25 08:06:58 följande:

    Folk får önska vad de vill. Men kom inte och säg att man vet och förstår riskerna. För det gör man inte om man inte sett det med egna ögon.


  • Ignoramus

    Då tycker vi olika. Kontroll för mig är dels bestämmelserätten över min egna kropp, och dels att hela processen är tydlig och förutsägbar och jag är mig själv och lugn hela tiden.


    AnnaZL skrev 2021-07-25 10:15:07 följande:

    Tycker det låter märkligt att folk väljer kejsarsnitt av rädsla för att tappa kontrollen. Det är väl sällan en har så lite kontroll som under en operation?


  • Ignoramus

    Tack för alla dina inlägg i den här diskussionen! Någon som inte själv vill snittas men ändå står upp för det (som borde vara det) fria valet, är påläst och visar förståelse snubblar man inte direkt över varje dag. Tyvärr!


    Anonym (G) skrev 2021-07-25 08:01:01 följande:

    Jag tror absolut att detta är en stor del i det hela. Eller ja. En känsla av att inte vara trygg.

    Jag förstår heller inte varför det skall behöva bli diskussioner på detta sätt och att man inte bara kan respektera andras val.

    Jag vill som sagt aldrig behöva genomgå kejsarsnitt själv. Men jag anser att det är totalt idiotiskt att tvinga någon att föda vaginalt när riskerna med kejsarsnitt faktiskt inte är

    Så graverande som man vill framställa det


  • Ignoramus

    Du får det att låta som att riskerna vore 100%iga. Det är de inte; långt ifrån. Speciellt inte vid första snittet.

    Jag har två snitt bakom mig. Fick blodtrycksfall under ena, sa till sköterskan, han löste det inom tio sekunder. Slut på komplikationer.

    Första snittet var verkligen magiskt; magen var öppnad innan jag ens fattade det, barnet ute efter typ 30 sekunder, skrek i högan sky, full apgar, åt direkt, kunde sluta med smärtstillande efter första dygnet, när läkaren inför nästa snitt skulle kolla på ärret kunde han knappt hitta det. Noll sammanväxningar. Kunde inte rekommendera snitt mer!


    Anonym (Förlossningsfobisk) skrev 2021-07-25 15:53:39 följande:

    Det är lättare att undvika planerat kejsarsnitt av humanitära skäl, än att lämna hemmet... Det är inte jämförbart med en operation utan medicinsk grund, isåfall om jag skulle lägga mig på gatan? Då förstår jag jämförelsen, och då får man absolut leva med konsekvenserna av det.


  • Ignoramus

    Kör ett år med BARA vaginala förlossningar till varje pris. Inga akutsnitt. Inga snitt av medicinska skäl. *Bara* vaginala.

    Och nästa år genomför vi BARA planerade snitt.

    Och när de två åren har passerat räknar vi samman resultaten och ser vilket tillvägagångssätt som resulterade i flest friska (och levande) barn och mammor.

    Därefter kan vi sätta oss ner och återuppta diskussionen kring vilket sätt som är säkrast för mor och barn.


    Anonym (Förlossningsfobisk) skrev 2021-07-24 11:25:25 följande:

    Nja, jag har konsekvent valt ut fakta som gäller barnet, inte mamman. Orsaken är att jag undrade varför man, utan tidigare trauma, väljer bort risker för sig själv med ökade risker för sitt barn. Underförstått då att vaginala förlossningar innebär en viss risk som kan ge upphov till rädsla. Jag ifrågasätter alltså beslutet, tror du blandade ihop lite där.


  • Ignoramus

    Det är en rutinoperation. Det går bra i de flesta fallen.

    Och du förstår tydligen inte. Dels är det inte direkt ett val man gör (att vara rädd), och dels är det inte som att det bara är att bita ihop och köra ändå. Det är i princip en förutsättning för att vf:en ska kunna fortskrida att man inte är paniskt rädd.

    Det är nämligen också en viktig faktor i det hela, att den stora rädslan ökar risken att det ska gå åt helvete (och att alla ens farhågor besannas) rätt ordentligt. Lose-lose.


    Anonym (Förlossningsfobisk) skrev 2021-07-26 09:12:33 följande:

    Vilken tur för dig. Tycker dock inte man ska rekommendera medicinskt icke-nödvändiga operationer bara för att det råkade gå bra i just ditt fall.


  • Ignoramus

    Haha vad intressant! Det är inte ofta jag snubblar över någon som känner likadant, men om det beror på att det är ovanligt eller skambelagt eller om det helt enkelt inte hör till god ton att tala öppet om det vet jag inte. (Jag skulle själv tycka det var onödigt om någon basunerade ut att hen tyckte det var äckligt med snitt; det är ju verkligen en åsikt man kan hålla för sig själv egentligen. Men nu efterfrågades ju uttryckligen anledningarna till varför man ville ha snitt, och de enorma äckelkänslorna var verkligen en stor del för mig)

    Och ja, kroppen som ska leva med komplikationerna sen borde verkligen vara den som bestämmer.


    Anonym (Gravid) skrev 2021-07-25 19:48:11 följande:

    EXAKT så där känner jag inför vf. Det äcklar mig så otroligt, har alltid gjort. Har inga andra problem med kroppen alls, utöver just denna äckelfobi.

    Jag är liksom egenligen inte ens särskilt rädd, bara fruktansvärt äcklad, haha! Och arg över hur kvinnokroppen behandlas i vården och samhället som stort. 

    En uttjatad klassiker men som ändå är värd att sägas igen: 

    Förlossningsvården hade sett HELT annorlunda ut om det var män som födde barn. 


Svar på tråden Varför önskar folk kejsarsnitt?