• Sphynxey

    Brunögd, mörkhårig förälder med blåögt, ljushårigt barn - erfarenheter???

    Kråkungen skrev 2021-07-29 15:12:55 följande:

    Hej alla!

    Jag skulle vilja höra från alla som har erfarenhet av en situation där den ena föräldern (eller båda två för den delen) är mörkhårig och brunögd, men där barnet ändå fått blå ögon och/eller blivit ljushårig.

    Så, alla som varit med om detta eller känner nån som varit med om det ? snälla berätta! Berätta gärna hår- och ögonfärg på både mamman och pappan och hår- och ögonfärg på barnet (när hen var barn).

    Jag hoppas att många vill svara!


    Precis som nnnnnnnn skrev ovan så är det ju så att två mörkhåriga och brunögda föräldrar kan få ljushåriga och blåögda barn. Det är ju inget konstigt med det, så jag fattar inte riktigt poängen med din tråd? 


     


    Men ok, om du vill ha exempel:


     


    En av mina kusiner har bruna ögon och mörkbrunt (nästan svart) hår och hans fru är mörkt blond och har blå ögon. De har tre barn (5, 7 och 10), ett som är ljust blont och har blå ögon, ett som är mörkt blont och har blå ögon, och ett som har mörkbrunt hår och bruna ögon.


     


    En annan av mina kusiner har också bruna ögon och mörkbrunt hår och hennes man har ljusbrunt hår och är blåögd. De har två barn (12 och 14), ett som har ljusbrunt hår och bruna ögon, och ett som har ljusbrunt hår och blå ögon.


     


    Min bästa vän är mörkt blond och har blå ögon, hennes mamma är svarthårig och har bruna ögon och hennes pappa är brunhårig och har blå ögon. 


     


    Jag har ljust blont hår och gröna ögon och min bror är mörkt blond och har blå ögon. Min mamma är ljust blond och har blå ögon och min pappa har mörkbrunt hår och bruna ögon.

    Så detta är inget ovanligt om du nu trodde det.

  • Sphynxey
    Kråkungen skrev 2021-07-29 15:36:59 följande:

    Nej, det trodde jag inte :) Jag försöker som sagt bara visa för en kompis att det inte är nåt konstigt :) Tack även för ditt svar - jättebra!
    Anonym (T) skrev 2021-07-29 15:31:34 följande:

    Min mamma är blond och blåögd, pappa svarthårig och brunögd. Själv är jag blond och blåögd medan min bror är brunhårig och har blå ögon. Båda pappas syskon är svarthåriga eller har mörkbrunt hår samt bruna ögon (samma sak åtminstone 2 generationer bakåt). Båda hans syskon har fått 1 barn var som är lika blonda och blåögda som jag trots att de har två mörkhåriga, brunögda föräldrar. Alla andra kusiner är lika mörka som sina föräldrar.


    Ah ok då fattar jag. Förlåt om jag verkade sur. Jag har många i min närmaste omgivning som har barn med "avvikande färger" och det ska alltid tjafsas en jäkla massa om det, vilket jag blir ganska less på. Men då fattar jag helt, och det är ju jättefint att du försöker hjälpa din vän <3
  • Sphynxey
    Glinda från Oz skrev 2021-07-30 02:55:26 följande:

    Små anekdoter här säger ingenting, berätta för henne hur generna fungerar istället, högstadiebiologi funkar fint i det här läget. Brunt dominant, blått recessivt, gener sitter i par och ena genen kan bevara blå men det syns inte eftersom det bruna anlaget tar över.


    Glinda från Oz skrev 2021-07-30 15:26:30 följande:
    Är han orolig får man väl kräva ett DNA test. Tror inte en sån här tråd ger så mycket.
    Men vad vill du ha sagt med de här inläggen? Det är väl inte du som avgör om tråden ger nåt eller inte? Alltså, jag ställde mig också lite frågande till poängen med tråden först, men ts har ju förklarat nu varför hen startat tråden, och även berättat att den hjälper hens vän, så... din poäng är...? Att just du inte skulle bli hjälpt av den är ju ganska ointressant.

  • Sphynxey
    Jag kan ju ge ytterligare exempel också:

    Min mans mamma är blond och har blå ögon och hans pappa är mörkhårig och har nästan svarta ögon. De har tre barn:

    Barn 1 (min man): brunhårig och bruna ögon
    Barn 2: blond och ljust blå ögon
    Barn 3: mörkt blond och blå ögon

    Min mormor var blond och blåögd och min morfar var brunhårig och hade bruna ögon. De hade fyra barn:

    Barn 1: blond och blå ögon
    Barn 2: mörkt blond och blå ögon
    Barn 3: brunt hår och bruna ögon
    Barn 4 (min mamma): ljust blond och blå ögon
  • Sphynxey
    Glinda från Oz skrev 2021-07-30 22:02:42 följande:
    Vännen är väl inte så smart. Vem som helst kan hitta på vad som helst på nätet. Dels har vi ingen aning om det folk säger stämmer och dels kan barnet ha en annan pappa utan att någon vet om det.
    Fast... det är fortfarande inte intressant vad du tycker om tråden. Att du tycker att vännen inte är så smart, eller att du tycker att tråden är meningslös är ju fullständigt ovidkommande.

    Skit samma, jag bara tyckte att det var märkliga inlägg eftersom tråden inte överhuvudtaget handlar om dig eller vad du tycker är hjälpsamt, men om du inte själv inser det så finns det ju inte så mycket mer att säga.
  • Sphynxey
    Glinda från Oz skrev 2021-07-31 16:21:09 följande:
    Jag läste just trådstarten igen. Nu förstår jag precis varför ts vill se sådana här inlägg. Den som nojar är en kvinna, hon har givetvis varit otrogen. Då fattar ju jag också att logiska argument inte hjälper, hon vill intala sig självt att hennes kille är pappan
    Men sluta nu.
    Glinda från Oz skrev 2021-08-01 11:46:07 följande:
    Det är intressant att du inte förstår att det här är ett diskussionsforum där vem som helst får svara. Du verkar också vara ny på FL, här är det extremt vanligt att säga vad man tycker. 
    Ja, tyvärr finns det ju ett antal människor som alltid ska gå in och vara otrevliga och/eller skriva en massa OT-inlägg i alla trådar, det har du helt rätt i. Men det betyder ju inte att det är rätt för det. F.ö. tror jag inte Kråkungen är ny på FL, jag tycker man har sett den nicken av och till under många år.
  • Sphynxey
    Anonym (Brunögd och blåögd) skrev 2021-08-01 16:00:23 följande:
    Ja, det är en möjlig förklaring. Men jag kan tänka mig två till:

    - Kompisen har en svartsjuk/misstänksam man och hon vill lugna honom.

    - Hon misstänker att hennes egen far inte är hennes biologiska far.

    Men eftersom TS inte vill avslöja mer om kompisen (helt rimligt) så får vi aldrig veta. 
    Precis! Bra inlägg. Och det finns ju andra tänkbara förklaringar också, som att kompisen har blivit våldtagen och är rädd att det är våldtäktsmannen som är pappan. (Tyvärr inte en otrolig situation) Plus olika varianter av alternativen ovan. Och det kan säkert finnas andra anledningar också. 
Svar på tråden Brunögd, mörkhårig förälder med blåögt, ljushårigt barn - erfarenheter???