Inlägg från: Anonym (Insyn) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Insyn)

    Äta kött

    Nej, det får jag inte men jag försöker att välja så etiskt kött som möjligt. Jag har själv insyn i branschen genom mitt jobb som veterinär och kan säga att de flesta djur jag kommer i kontakt med faktiskt behandlas ganska bra och djurägarna bryr sig, även om de jobbar i en extremt tung bransch med långa arbetsdagar utan semester och små marginaler.

    Borde grisarna få större utrymme? Ja! Men lösningen är inte att vi som bryr oss slutar att äta fläskkött utan att vi visar med plånboken att vi stöttar de som satsar på att ge dem lite mer utrymme. Vi måste visa att vi stöttar svenska bönder som inte fixerar suggorna eller ger antibiotika till slaktsvinen i förebyggande syfte istället för att jobba med att ha en miljö där grisarna håller sig friska. Har man råd kan man till och med välja att köpa kött från grisar som fått gå utomhus och böka i jorden. Problemet är att alltför många fortfarande köper dansk fläskfilé?

    Finns det dåliga besättningar i Sverige? Ja, absolut! Precis som det finns dåliga restauranger, butiker, arbetsplatser, hyresvärdar, föräldrar? men de flesta försöker att göra det så bra som möjligt efter de förutsättningar de har. Den största bristen inom grisnäringen är lönsamhet/pengar, inte empati som vissa verkar tro, och för att lösa pengabristen behövs så klart att folk köper slutprodukten. Om vi som bryr oss slutar att äta kött kommer bra svenska gårdar att tvingas lägga ner och de som fortsätter att äta kött kommer att köpa den där danska fläskfilén? Därför äter jag svenskt kött med gott samvete och istället för att fråga efter vegetariskt på restaurang frågar jag efter svenskt kött.

    Koldioxidbedövning av slaktsvin är inte optimalt. Med det sagt så går det ganska fort och har andra fördelar. Visst kan man bulta som man gör med nötkreatur men grisens skallben ser annorlunda ut och det kan vara svårt att träffa rätt så det är risk att man behöver bulta om, och det vill man ju så klart undvika av förståeliga skäl. Grisarna gå tillsammans till butinan (gasbedövningen). Det går inte när man bultar. Alla som vet något om grisar vet att de vill ha sällskap av varandra.

    Du säger att svensk djurskyddslagstiftning inte är bra eftersom att den tillåter gasbedövning men har du något förslag på alternativ som inte förutsätter att alla blir veganer (för det kommer inte att hända inom vår livstid)? Det forskas på andra gasblandningar som är mindre irriterande för luftvägarna under den korta stund grisarna är vid medvetande och jag ser fram emot att forskningen kommer fram till ett alternativ som är tillämpbart i praktiken. Men till dess, vad föreslår du för alternativ?

  • Anonym (Insyn)
    Anonym (Djurvän) skrev 2021-08-01 11:18:34 följande:

    Du nämnde ej kycklingarna. Där är villkoren allra värst.Tycker du det är "bra djurhållning" som kycklingar föds upp i Sverige? Några hundratusen dör redan på vägen till slakteriet. På slakteriet hängs de upp i fötterna (vid medvetande) och bedövas med elbad. Tycker du det är "bra djurhållning! att 98-99 % av grisarna ej får vara utomhus och böka? Det där med ekonomin köper jag ej; att folk avstår kravkött pga priset. Många har definitivt råd men prioriterar semestrar, teknikprylar, kläder etc. De tycker det är finemang att man kan fynda dansk fläskfile. När all tillgänglig forskning visar att grisarna får ångest och smärta av gasen så borde det tagits fram andra metoder för länge sedan. Förstår inte hur man kan vara kvar och jobba i ett sådant system år efter år. Så himla bekvämt att alltid kunna tänka att utomlands är det ännu värre och folk vill inte bli veganer ändå så bara att köra på.


    Nej, jag nämnde inget om kycklingar för jag har ingen personlig erfarenhet av varken kycklingbesättningar (har varit på ett studiebesök under utbildningen och that?s it) eller kycklingslakterier. Jag föredrar att bara uttala mig om saker jag vet något om, tydligen till skillnad från vissa andra. Men vet du vad? Djurens Rätt ger jag inte mycket för då de alltid vinklar allt så mycket. Några hundratusen av vad? En siffra utan sammanhang säger inte så mycket.

    Jag har stått på fler slakterier än vad du har och kollat ner i butinan, det kan jag lova dig. Jag har sett både nötkreatur och grisar bedövas med bult. Jag har sett exempel på jättefina, moderna gårdar. Jag har sett exempel på totalt nedfallna gårdar där djurägarna gjort allt för djuren men inte fått lönsamhet i det för att marginalerna är så små och de inte kan ha så många djur, och därför har de inte haft råd att investera eller rusta upp. Jag har sett många män med tårar i ögonen för att det är deras älskade favoritko som ligger sjuk. Stora, tuffa män med skogshuggarskägg som ringt ut veterinären fler gånger än vad som någonsin är lönsamt, för det är ju Rosa som är sjuk. Jag har varit med om djurägare som tvingats att ge upp och åkt med sina sista kor in till slakteriet som en annan åker med hunden till veterinären när det är dags för sista vilan. Det är jättefint av dig att du tänker på djurens lidande, men du missar all empati och kärlek som finns i branschen.

    Visste du förresten att alla fyrfota djur som slaktas i Sverige måste genomgå besiktning innan slakt och att Livsmedelsverkets veterinärer rapporterar misstanke om brott mot djurskyddslagen till berörd Länsstyrelse? I grova fall åtalsanmäler Livsmedelsverket den som gjort fel. Samma regler gäller för kycklingar, där SLV informerar Länsstyrelsen om fler än 1% av kycklingarna dött. För visst förekommer det fall där exempelvis fläktarna på djurtransporten gått sönder. Det är fruktansvärt när sådant händer, men fåglar är känsliga djur och om det blir för varmt så dör de som flugor.

    Så ja, efter mina erfarenheter som veterinär, både ute i fält och på slakteri, så kommer jag gladeligen att fortsätta att hävda att det är värre utomlands och äta svenskt kvalitetskött i mindre mängder. Det har forskats länge på andra gaser än ren koldioxid men precis som någon annan svarat dig är det inte bara för forskarna att vifta med en trollstav så blir allt bra. Man vet att vissa gaser inte är obehagliga att andas in, exempelvis ren kvävgas, men de är så flyktiga att de är omöjliga att använda i praktiken. Andra, som argon, är jättedyra och ger inte lika långvarig bedövningseffekt så då riskerar man att grisen vaknar igen innan den hunnit dö av avblodningen. Det finns en SLU-rapport om bedövning av gris, från tre framstående forskare (varav två jobbar främst med djurskydd), som riktar sig till Jordbruksverket och där det bland annat finns att läsa: ?Överlag anses bedövning med gas ha hög potential för djurskyddsmässigt acceptabel bedövning av grisar eftersom det är förknippat med låg stress relaterat till hanteringen kring bedövningen.?

    De fortsätter med att diskutera olika gaser, och visst, höga halter av koldioxid är obehagligt att andas in! Men än så länge har ingen hittat den där trollstaven som det bara är att vifta med för att kunna bryta mot fysikens lagar.

    Många personer är inte intresserade av att sluta äta kött. Du når inte fram till dem genom att länka till Djurens Rätt. Däremot går det ofta (men tyvärr inte alltid) att upplysa om varför svenskt kött är lite dyrare och vad de olika märkningarna innebär. Precis som med allt annat är det mer lönsamt att mötas halvvägs än att stå på varsin extremkant och vägra att lyssna på varandra.

    PS. När jag pratade om dålig ekonomi/lönsamhet menade jag att djurägaren får 16:50 kr/kg för en urtagen gris (vilket innebär ungefär hälften av levandevikten) eller 30-35 kr/kg för ett urtaget nötkreatur som hen fött upp i minst 1,5 år, inte att oxfilén sedan kostar 599 kr/kg på min lokala Ica för det är inget som går tillbaka till bonden som kämpar med att få ihop ekonomin?
Svar på tråden Äta kött